ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟ ΣΕΡΡΩΝ
Καταπλακώθηκε 46χρονος μηχανικός

Σε εργοτάξιο του ΟΣΕ

Σε εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στο εργοτάξιο του ΟΣΕ στο Στρυμωνικό Σερρών έχασε χτες τη ζωή του ένας 46χρονος μηχανικός από την Καβάλα. Πρόκειται για τον Νίκο Νταμπιντένκο, ο οποίος εργάζονταν ως επιβλέπων, σε εταιρία που είχε αναλάβει τη μεταφορά «ψαλιδιών» (πρόκειται για μεταλλικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις σιδηροδρομικές γραμμές) για λογαριασμό του ΕΡΓΟΣΕ. Ο μηχανικός καταπλακώθηκε από σίδερα βάρους περίπου τεσσάρων τόνων κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης, όταν πλησίασε το γερανοφόρο όχημα που μετέφερε τα «ψαλίδια», πιθανώς για να μιλήσει με τον οδηγό. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υποχώρησαν τα μεταλλικά εξαρτήματα δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων του συνεργείου, οι συνάδελφοι του μηχανικού τον προειδοποίησαν να μην πλησιάσει το γερανοφόρο όχημα, ο ίδιος ωστόσο δεν τους άκουσε, πιθανότατα λόγω του θορύβου, από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή την ώρα του ατυχήματος. Ο 46χρονος μηχανικός μεταφέρθηκε για νεκροψία στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών.

«ΕΛΛΑΤΕΞ»
Εκτός εργασίας 180 εργαζόμενοι

Εκτός εργασίας για τρεις ολόκληρους μήνες θέτει τους 180 εργαζόμενους η κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση «ΕΛΛΑΤΕΞ», θυγατρική της ΕΤΜΑ, στο Βοτανικό, χωρίς να τους δώσει ούτε ένα ευρώ! Οπως ανακοίνωσε η διεύθυνση της επιχείρησης, οι 180 εργαζόμενοι θα αρχίσουν να βγαίνουν εκτός εργασίας από αύριο Παρασκευή 2 Ιούλη μέχρι και τη Δευτέρα 5 Ιούλη και θα παραμείνουν χωρίς δουλιά και απλήρωτοι μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη! Ακόμα πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την επιχείρηση ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους από την 1 Οκτώβρη!

Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδος καταγγέλλει τις επί σειρά ετών αντεργατικές ενέργειες της επιχείρησης, που έχουν ως αποκορύφωμα την τελευταία απόφασή της. Καλεί τους εργαζόμενους σε άμεση αντίδραση με κινητοποιήσεις και θέτει μπροστά στις ευθύνες του τον υπουργό Απασχόλησης. Η ενέργεια αυτής της μεγαλοεργοδοσίας, όπως επισημαίνει, είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και σύμφωνα με δικά της στοιχεία, πάνω από το 50% της παραγωγής της απορροφάται σε χώρες της ΕΕ και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε σχετικά: «Κατ' επανάληψη το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει βγάλει εκτός εργασίας για μεγάλα διαστήματα τους εργαζόμενους χωρίς μάλιστα να τους πληρώνει. Παρά τις ενέργειες και τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας στο υπουργείο Εργασίας, αυτό κωφεύει, στηρίζοντας έτσι τις αντεργατικές επιλογές της εργοδοσίας σε βάρος των εργατοτεχνιτών που έχουν απομείνει στην επιχείρηση. Η Ομοσπονδία για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι η τακτική της εργοδοσίας είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και καλεί για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους σε μαζική αντίδραση, έτσι ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στη δουλιά και να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους».

«ΑΤΤΙΚΟΝ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Επίσχεση εργασίας

Απλήρωτοι για τις εφημερίες των τελευταίων τριών μηνών είναι οι 65 ειδικευόμενοι γιατροί στο «Αττικόν» Νοσοκομείο και ήδη βρίσκονται στην πέμπτη μέρα επίσχεσης εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα. Δηλαδή, οι γιατροί πληρώνονται το δεκαπενθήμερο του μισθού αλλά στερούνται μεγάλου μέρους των συνολικών αποδοχών τους που προέρχονται απ' τις εφημερίες.

«Μετά από έξι μήνες λειτουργίας ως Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου το "Αττικόν" όχι μόνο δεν έλυσε τα εσωτερικά του προβλήματα, αλλά αντίθετα συσσώρευσε ακόμη περισσότερα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή επίσχεσης εργασίας των γιατρών του νοσοκομείου. Οι όποιες δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου, συνεχίζει η ανακοίνωση, ξεπεράστηκαν μέχρι τώρα με την υπέρβαση και τη χωρίς φειδώ κατάθεση φιλότιμου των γιατρών όλων των βαθμίδων και κυρίως των ειδικευομένων. Στα πλαίσια αυτής της υπέρβασης, υιοθετήθηκε, από πλευράς διοίκησης, η εντύπωση ότι το φιλότιμο και η αντοχή μας δεν έχουν τέλος».

Η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ότι τα «πολλά λειτουργικά κενά καθώς και οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση των ειδικευόμενων γιατρών» οι οποίοι για την παράλληλη με το έργο τους κάλυψη των διοικητικών κενών ανταμείβονται με τη... μη πληρωμή των δεδουλευμένων τους!

Στάση εργασίας στο «Δρομοκαΐτειο»

Οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» κάνουν σήμερα στάση εργασίας (9 μμ - 1 μμ) διαμαρτυρόμενοι για τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις αυξημένες εισαγγελικές παραγγελίες που παρατηρούνται αυτή την περίοδο, τη στιγμή που το ψυχιατρείο δε διαθέτει την κατάλληλη υποδομή. Οι ελλείψεις προσωπικού, ειδικά του νοσηλευτικού, είναι σημαντικές και σε τμήματα των 40 ασθενών που για την ασφαλή εισαγωγή απαιτούνται πέντε αστυνομικοί κάνουν υπηρεσία απόγευμα και νύχτα δύο νοσηλεύτριες.

«ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΑΤΕΕ»
Εκβιάζει «στήριξη» των εργαζομένων

Υπό την απειλή της ανεργίας

Με πολιορκητικό κριό τους 500 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο και απλήρωτοι, η τεχνική εταιρία «Καματάκης ΑΤΕΕ» ζητά δικαστική προστασία απέναντι στους πιστωτές της προκειμένου να μην εξαναγκαστεί σε πτώχευση.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε αίτηση η οποία συζητείται σήμερα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης με την οποία ζητά την υπαγωγή της στο άρθρο 44 του νόμου 1892/90, βάσει του οποίου διαγράφεται μέρος των υποχρεώσεών της και ρυθμίζεται το υπόλοιπο σε μακρόχρονο ορίζοντα. Βέβαια, ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Ν. Καματάκης αλλά και ο γιος του, έχουν και άλλες επιχειρήσεις οι οποίες είναι κερδοφόρες, επιχειρούν την ευνοϊκή μεταχείριση χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους, τους οποίους ανάγκασαν να υπογράψουν δήλωση υπέρ της αίτησης της εταιρίας. Κίνηση η οποία αφοπλίζει τους εργαζόμενους από τις μελλοντικές διεκδικήσεις τους και τους εμπλέκει στους σχεδιασμούς της χωρίς καμία απολύτως πραγματική διασφάλιση για τις απαιτήσεις τους και τις θέσεις εργασίας τους. Αφού το μόνο που δηλώνει η εταιρία είναι πως θα εξοφλήσει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει σε 8 μηνιαίες δόσεις, που θα ξεκινήσουν 30 ημέρες μετά την έκδοση θετικής απόφασης από το Εφετείο.

Σε εκκαθάριση

Στο μεταξύ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης μπήκε η επιχείρηση «Φλώρινα Χωναίος» μετά τη σχετική αίτηση που υπέβαλε η «Αλφα» Τράπεζα διεκδικώντας οφειλές της επιχείρησης. Μετά και την τελευταία εξέλιξη, οι 160 εργαζόμενοι της επιχείρησης βρίσκονται οριστικά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας. Θυμίζουμε πως η επιχείρηση δε λειτουργεί εδώ και 12 μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της «Φλώρινα Χωναίος», προειδοποιεί πως αν δεν εξασφαλιστεί άμεσα η πλήρης εργασία για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης και η πληρωμή των δεδουλευμένων, θα προχωρήσουν σε δυναμικές μορφές αγώνα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα η κυβέρνηση και όσα κόμματα και πολιτικοί εξέθρεψαν την κόλαση της αντεργατικής αυθαιρεσίας».

ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ
Και ναί και όχι στην περιστολή

Κατόπιν εορτής και με κατηγοριοποίηση των εργαζομένων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζητά να μην περισταλούν οι άδειες αλλά και Ολυμπιακό επίδομα σε όσους θα εργαστούν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Υγείας Νικ. Κακλαμάνη χαρακτηρίζει «αναίτια υπερβολική και άδικη» τη ρύθμισή του να περικόψει τις άδεις στο σύνολο των υγειονομικών υπηρεσιών για την περίοδο από 26.7.2004 μέχρι και 30.8.2004. «Εντάσσεται στο πνεύμα τρομολαγνείας και τρομοϋστερίας που μας επιβάλλουν οι διεθνείς κύκλοι» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητά να μην υπάρξει καμιά περιστολή αδειών για τις υπηρεσίες σε μη Ολυμπιακές πόλεις. Για τις Ολυμπιακές πόλεις η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να μην εμπλακούν τα μη Ολυμπιακά νοσοκομεία και να παρουν και οι εκεί οι εργαζόμενοι κανονικά τις άδειές τους.

Για τα Ολυμπιακά νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ συντάσσεται με την κυβέρνηση να κοπούν οι άδειες από τις 5.8.2004 - 30.8.2004 και όσα εμπλέκονται στην κάλυψη της Παραολυμπιάδας από 10.9.2004 - 30.9.2004 με την προϋπόθεση ότι θα «χορηγηθεί Ολυμπιακή αποζημίωση 1.500 ευρώ στους εργαζόμενους αυτών των υπηρεσιών».

Στο έγγραφό της η ΠΟΕΔΗΝ υπαινίσσεται ότι η γενίκευση του μέτρου της ανάκλησης των αδειών έγινε μετά από αίτημα του πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Μίλερ στο υπουργείο Υγείας. Ο Ν. Κακλαμάνης σε απαντητική επιστολή προς την ΠΟΕΔΗΝ πλειοδοτεί σε πνεύμα ανεξαρτησίας. «Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί ότι από την 7.3.2004 με απόφαση του ελληνικού λαού έχει αλλάξει η χώρα διακυβέρνηση. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα μέλη της κυβέρνησης δεν επηρεάζονται από επισκέψεις πρέσβεων. Αν εσείς γνωρίζετε κάτι περισσότερο, είτε για το παρελθόν είτε για το παρόν, παρακαλώ να το πείτε δημόσια».

Απεργία στο Δήμο Καματερού

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δήμου Καματερού και των Δημοτικών Επιχειρήσεων απαιτώντας να καταβληθούν δεδουλευμένα τριών μηνών. Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε την άδειά τους αφού εκτός από τους μισθούς, δεν τους καταβάλλεται και το επίδομα αδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ