ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Αξονας πάλης με 6 καυτά ζητήματα

Περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που παρέδωσε χτες στον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλο

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Τα σοβαρά προβλήματα των αναπήρων και των οικογενειών τους τοποθετεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στο επίκεντρο της δράσης της για το επόμενο διάστημα.

Χτες η ΣΕΑΑΝ είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλο και του παρέδωσε υπόμνημα, το οποίο επικεντρώνεται στα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ο Γ. Κωνσταντόπουλος υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει στο υπόμνημα σε εύλογο χρονικό διάστημα και είπε στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ ότι άμεσα η κυβέρνηση σχεδιάζει την Κάρτα Αναπηρίας, η οποία εκτός απ' την πιστοποίηση της αναπηρίας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελεύθερη μετακίνηση ή στις καθημερινές συναλλαγές όπως μια συνηθισμένη ηλεκτρονική κάρτα.

Η Κάρτα Αναπηρίας υπήρξε επαναλαμβανόμενη υπόσχεση απ' τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ υπήρξαν και πιλοτικές εφαρμογές, αλλά τελικά όμως δεν υλοποιήθηκε.

Στην αρχή του υπομνήματος η ΣΕΑΑΝ ξεκαθαρίζει ότι «ανεπιφύλακτα τάσσεται υπέρ ενός Δημόσιου, Δωρεάν για όλους Συστήματος υγείας Πρόνοιας, υψηλού επιπέδου που να ενσωματώνει τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής» και τονίζει: «Θεωρούμε ότι σ' αυτούς τους τομείς και επιπρόσθετα και της Ειδικής Αγωγής, πρέπει να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση, αλλά και η λεγόμενη φιλανθρωπική, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απέχει από την επιχειρηματική».

Για τα ιδρύματα των βαριά και πολλαπλά ανάπηρων η ΣΕΑΑΝ ζητά όλα τα ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και η χρηματοδότησή τους να είναι 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφερόμενη στα προβλήματα της Ιατρικής της Αποκατάστασης η ΣΕΑΑΝ ζητά την αναβάθμιση των υπαρχόντων κέντρων αποκατάστασης, καθώς και την ίδρυση πλήρους δικτύου δημόσιων κέντρων αποκατάστασης σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης με ένα τέτοιο κέντρο σε κάθε περιφέρεια, με δωρεάν και υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών.

Την μετατροπή όλων των επιδομάτων σε κοινωνική σύνταξη και επέκτασή της σε όσους δεν παίρνουν ζητά η ΣΕΑΑΝ. Η κοινωνική σύνταξη θα καλύπτεται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και δε θα πρέπει να είναι κατώτερη των 600 ευρώ για εργαζόμενους και συνταξιούχους και των 1.000 ευρώ για ανασφάλιστους, άνεργους και ανίκανους προς εργασία. Τα ποσά αυτά θα προσαυξάνονται για τις βαρύτερες αναπηρίες.

Οσον αφορά στα αναπηρικά τεχνικά βοηθήματα και θεραπείες, η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και όλες τις απαραίτητες θεραπείες και δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων σε όλους τους ανάπηρους.

Για τις σχολές των τυφλών, των κωφών, των παιδιών με νοητική στέρηση κλπ. η ΣΕΑΑΝ ζητά απ' την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της πρωτίστως για τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις. Τέλος, αναφερόμενη στο συνδικαλιστικό κίνημα η ΣΕΑΑΝ σημειώνει ότι οι αναπηρικές οργανώσεις είναι οι μοναδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που δε διέπονται από κάποιο θεσμικό πλαίσιο και ζητά τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου ανάλογο του 1264/82 που να εκκαθαρίζει τις αναπηρικές οργανώσεις από τους ανάπηρους - «μαϊμού».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΤΙΤΑΝ»
«Βραβείο αδιαφορίας»... για την υγεία των εργαζομένων

Τις συνθήκες εργασίας καταγγέλλει η συνδικαλίστρια Β. Τσοπελάκη

Για έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, αλλά και του περιβάλλοντος στην εταιρία «ΤΙΤΑΝ» καταγγέλλει η Βασιλική Τσοπελάκη, μέλος του ΔΣ εργαζομένων στην επιχείρηση. Η συνδικαλίστρια απευθυνόμενη στους συναδέλφους της τους καλεί να θέσουν συλλογικά το πλαίσιο των διεκδικήσεων, με βάση τα προβλήματα και τις πραγματικές τους ανάγκες και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επιθέσεις της εργοδοσίας.

Η Β. Τσοπελάκη χαρακτηρίζει «ανέκδοτο του μήνα» τη βράβευση της επιχείρησης για την προσφορά της στην προστασία του περιβάλλοντος. Οπως σημειώνει, υδροφόρο για να καταβρέχει τους χώρους έχει να εμφανιστεί από την παρουσία Σκοπιανών επισήμων στο εργοστάσιο! Τις υπόλοιπες μέρες; Σύννεφα σκόνης...

Για προθερμαντή του ΠΚ1, «στο μέλλον η λύση», όπως σχολιάζει. «Μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας επισκέφθηκαν το εργοστάσιο υπάλληλοι του τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Βοιωτίας και έδωσαν ένα χρόνο στην εταιρία να λύσει το πρόβλημα». Το πρόβλημα υπάρχει ήδη τρία χρόνια... Η συνδικαλίστρια μάλιστα καταγγέλλει πως όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν να σταματήσει δέκα λεπτά ο Μύλος του Ανθρακα, για φανεί το πρόβλημα σε όλη του την έκταση, η διεύθυνση αρνήθηκε.

Επιπλέον, η «οικολογική» εταιρία έχει δεχτεί μόνο μια φορά, στις 11 Μάη, το νέο ΔΣ εργαζομένων για να εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και όπως σχολιάζει η συνδικαλίστρια «η διεύθυνση σε άλλα ήταν αρνητική σε άλλα αόριστη. Και από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση» και προσθέτει: Η τακτική αυτή «έχει σαν αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να εντείνονται. Το γεγονός αυτό αντανακλάται με μεγαλύτερη σφοδρότητα στη βάρδια του εργοστασίου, γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολες το απόγευμα και ακόμα δυσκολότερες τη νύχτα και η εντατικοποίηση τις ώρες αυτές είναι εξοντωτική».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μικροαλλαγές στις άδειες

Κατά μία βδομάδα μειώνει ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης την περίοδο που απαγορεύει τις άδειες λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων για το προσωπικό των νοσοκομείων, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε προχτές στα νοσοκομεία.

Ετσι οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν άδειες μέχρι 30.7.2004 αντί για τις 26.7.2004 όπως όριζε με προηγούμενη εγκύκλιό του. Στην πραγματικότητα ο Ν. Κακλαμάνης ευθυγραμμίζεται με την εγκύκλιο που είχε στείλει ο προκάτοχός του Κ. Στεφανής και όριζε ως Ολυμπιακή περίοδο το διάστημα από 30.7.2004 μέχρι 29.8.2004.

Κατά τα άλλα, ισχύουν οι απαγορεύσεις ότι δε θα χορηγηθεί καμία άδεια για την περίοδο από 30.7.2004 έως 30.8.2004 στο προσωπικό όλων των νοσοκομείων και από 10.9.2004 μέχρι 30.9.2004 στο προσωπικό των νοσοκομείων που συμμετέχουν στην κάλυψη της Παραολυμπιακής Περιόδου.

«ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»
Πήρε πίσω την απόλυση

Στο κενό έπεσε χτες η προσπάθεια απόλυσης εργαζόμενου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», επειδή συμμετείχε στην προχτεσινή 24ωρη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας. Αμεσα αντέδρασαν οι συνδικαλιστές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, επιχειρησιακών σωματείων ξενοδοχείων και στελέχη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας το απόγευμα στο ξενοδοχείο.

Στη συνάντηση με την προσωπάρχη του ξενοδοχείου κα Παχνού οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν έντονα την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων και ξεκαθάρισαν ότι τα σωματεία του κλάδου, αλλά και συνολικά της Αθήνας δεν πρόκειται να επιτρέψουν την απόλυση. Μπροστά στην αποφασιστικότητα των συνδικαλιστών η προσωπάρχης αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόλυση που είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα στον εργαζόμενο.

ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία

Με στόχο να γίνει το θέμα της υγείας υπόθεση της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων στο νομό των Ιωαννίνων και να συγκροτηθεί κλαδική γραμματεία υγειονομικών για την οργάνωση διεκδικητικών αγώνων, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε σύσκεψη χτες στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Την εισήγηση στην εκδήλωση έκανε η Λούλα Κάσσαρη από το Ενιαίο Αγωνιστικό Μέτωπο Ηπείρου. Οπως τόνισε, στο νομό λειτουργούν δύο νοσοκομεία με σημαντικά προβλήματα στο προσωπικό και στον εξοπλισμό. Υπάρχουν 6 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) υπαίθρου που καλύπτουν μόνο το 20% του πληθυσμού, ενώ το «Χατζηκώστα» καλύπτει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα ιατρεία του ΙΚΑ αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού που οδηγεί στην κακή εξυπηρέτηση, ενώ από το ΕΚΑΒ λείπουν σύγχρονες μονάδες.

Μόνο στα δύο νοσοκομεία και τα ΚΥ υπάρχει έλλειψη 1.000 ατόμων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλιάς όσων εργάζονται. Στο «Χατζηκώστα» το προσωπικό δεν μπορεί να πάρει άδειες ή ρεπό και οι γιατροί δουλεύουν 70 και 80 ώρες τη βδομάδα! Το νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει μεγάλο όγκο περιστατικών, όσο και το Πανεπιστημιακό, έχοντας 100 γιατρούς, ενώ το Πανεπιστημιακό έχει 300. Ενώ σε νοσηλευτικό προσωπικό αναλογούν 2 άτομα για 40-50 αρρώστους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ