ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες επιθέσεις μετά τις εξαγγελίες «εκτάκτων μέτρων»

Ο κατοχικός στρατός στο Ιράκ εν δράσει

Associated Press

Ο κατοχικός στρατός στο Ιράκ εν δράσει
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με κλιμάκωση των επιθέσεών τους απάντησαν οι Ιρακινοί αντάρτες στην ανακοίνωση της υιοθέτησης νομοσχεδίου για την εφαρμογή, επιλεκτικά, στρατιωτικού νόμου από τη διορισμένη κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουι.

Χτες, μεγάλης εμβέλειας επίθεση με όλμους εξαπέλυσε η ιρακινή αντίσταση σε στρατιωτική βάση της νεόκοπης ιρακινής Εθνοφρουράς στην πόλη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες και 1 Ιρακινός εθνοφρουρός, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 18 Αμερικανοί στρατιώτες και άλλοι 4 Ιρακινοί. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις ανταπάντησαν με όλμους και πυρά από ελικόπτερα, από τα οποία φέρονται να σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί μαχητές.

Την ίδια ώρα, στο Ραμάντι, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν τον γιο του τοπικού φιλοαμερικανού φυλάρχου και 2 Ιρακινούς αστυνομικούς. Στη Βαγδάτη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη νότια συνοικία Ντόρα, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας Ιρακινός και η σύζυγός του τραυματίστηκαν σοβαρά όταν Αμερικανοί στρατιώτες νόμισαν ότι δέχονται επίθεση τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρική γεννήτρια του σπιτιού τους, με αποτέλεσμα να γαζώσουν κυριολεκτικά τον έναν όροφο.

Από την πλευρά του, ο Ιρακινός διορισμένος πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την αιματηρή αντίδραση στις εξαγγελίες του για έκτακτα μέτρα. Συνεργάτες του ανακοίνωναν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο Αλάουι θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο, Τουρκία, Ιράν, Συρία, Κουβέιτ, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Απαγωγές και «περίεργες» συμπλοκές

Τρεις ημέρες διορία έδωσαν μασκοφόροι στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων να απομακρύνει από το Ιράκ την ολιγάριθμη ομάδα στρατιωτών της, προκειμένου να μην αποκεφαλίσει έναν Φιλιππινέζο εργαζόμενο που έχει απαγάγει. Το σχετικό βίντεο μεταδόθηκε από το «αλ Τζαζίρα» και λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώθηκε η είδηση και από τις Φιλιππίνες.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πεζοναύτης, λιβανικής καταγωγής, Ουάσεφ αλί Χασούν, έφθασε, χτες το απόγευμα, στην αμερικανική πρεσβεία στο Λίβανο, όπου βρισκόταν μέχρι και χτες βράδυ. Αυτό ανακοινώθηκε επισήμως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με την εμφάνιση του Χασούν κλείνει η περιπετειώδης απαγωγή του, η οποία παρουσιάζει πολλά κενά, καθώς ο ίδιος φερόταν, αρχικώς, αγνοούμενος λιποτάκτης, στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι είναι όμηρος και μετά απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα αποκεφαλιστεί.

Η άφιξη του Χασούν στο Λίβανο, όμως, άνοιξε μια άλλη «περίεργη» πτυχή. Στην πόλη Τρίπολη, μέλη της φυλής στην οποία ανήκει συγκεντρώθηκαν στο σπίτι της οικογένειας για να τον υποδεχτούν. Υπό συνθήκες που δε διευκρινίστηκαν από τις λιβανικές αρχές, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στα μέλη της φυλής των Χασούν και ενόπλους από άλλες φυλές της Τρίπολης, οι οποίοι φέρονται να κατηγορούν τους Χασούν ως συνεργάτες των Αμερικανών. Οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, χωρίς, όμως, να δώσουν καμία άλλη πληροφορία.

ΙΣΡΑΗΛ - ΔΕΑΕ
«Πρόοδος» για τον Μπάρανταϊ η ισραηλινή αδιαλλαξία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

«Η ισραηλινή πυρηνική πολιτική παραμένει αμετάβλητη. Το γεγονός και μόνο, όμως, ότι ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, όπως ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική δημιουργίας αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Μέση Ανατολή, είναι θετικό».

Αυτή είναι η «πρόοδος» που επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, χτες, με τον Αριέλ Σαρόν, με την οποία ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αλ Μπάρανταϊ, καθώς δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, στόχος του επικεφαλής της ΔΕΑΕ ήταν να ανοίξει ένας δίαυλος διαλόγου «για θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ».

Επί της ουσίας, ο αλ Μπάρανταϊ όχι μόνο φεύγει με άδεια χέρια, αλλά δεν του επετράπη καν να πλησιάσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ντιμόνα. Οσο για την πυρηνική εγκατάσταση στην έρημο Νεγκέβ, την είδε μόνο από αέρος και μάλιστα από τόσο μεγάλο ύψος που σχεδόν δεν ήταν ορατή. Ο Μπάρανταϊ, πάντως, παραδέχτηκε ότι η «αμφίσημη» πολιτική του Ισραήλ, που ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την ύπαρξη πυρηνικών δραστηριοτήτων, δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού αποτιμάται ως «αποδοτικότατη» από την ισραηλινή ηγεσία.

ΤΟΥΡΚΙΑ- ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Ο τουρκικός στρατός «παραμένει στο Βόρειο Ιράκ»

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «θα διατηρήσουν στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ», έως ότου «εξαλειφθούν» οι Κούρδοι αυτονομιστές που χρησιμοποιούν την περιοχή ως βάση, δήλωσε χτες ο στρατηγός Ιλκερ Μπασμπούγ, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου. Ο ίδιος άσκησε κριτική στις ΗΠΑ, διότι «έως τώρα, δεν έχουν εμπλακεί σε οποιαδήποτε ορατή δραστηριότητα ενάντια σε αυτά τα τρομοκρατικά στοιχεία». Ο στρατηγός πρόσθεσε: «Οι προσδοκίες μας δεν έχουν ικανοποιηθεί» και σημείωσε ξερά πως «όταν θεωρούμε ότι η ασφάλεια της χώρας διέρχεται κίνδυνο, αναλαμβάνουμε δράση». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «το έχουμε κάνει σαφές στους Αμερικανούς».

Τουρκικές πηγές αναφέρουν το τελευταίο διήμερο ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν έχουν εμπλακεί σε μάχες με αντάρτες του πρώην ΡΚΚ, και η «Μιλιέτ» δημοσίευσε χτες πληροφορίες κατά τις οποίες «έχουν σκοτωθεί δύο Ιρανοί στρατιώτες και οκτώ τρομοκράτες». Ο στρατηγός Μπασμπούγ ανέφερε πως «οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζονται».

Καραβάνι Φιλίας και αλληλεγγύης στην Κούβα

Στο δρόμο προς την Κούβα βρίσκεται το καραβάνι φιλίας και αλληλεγγύης φορτωμένο με δωρεές που συμπεριλαμβάνουν φάρμακα, εξοπλισμό γραφείων, σχολικά είδη, υπολογιστές και πολλά άλλα αγαθά που συγκέντρωσαν θρησκευτικές και κοινωνικές ομάδες από 127 πόλεις των ΗΠΑ. Το καραβάνι αναμένεται να φτάσει στην Κούβα σήμερα Παρασκευή.

Πρόκειται για το 15ο ετήσιο Καραβάνι Φιλίας προς το Νησί της Επανάστασης. Πάνω από 100 εθελοντές απ' όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Γερμανία και τη Δανία συνοδεύουν το καραβάνι, μέσω του Μεξικού, με τελικό προορισμό την Κούβα.

Πλησιάζοντας τα σύνορα με το Μεξικό, ο ηγέτης των «Παστόρων για την Ειρήνη», αιδεσιμότατος Λούσιους Ουόκερ, επισήμανε ότι τα μέλη του καραβανιού διατηρούν την υποστήριξή τους προς τον κουβανικό λαό και την επανάστασή του, παρά την κλιμάκωση των επιθέσεων της κυβέρνησης Μπους προς το νησί.

«Τίποτα δε θα μας σταματήσει», τόνισε αναφερόμενος στην περίπτωση που η κυβέρνηση του Μπους προσπαθήσει να σταματήσει το καραβάνι και να τους κατασχέσει τα αγαθά.

Στο μεταξύ, στην Κούβα ήδη βρίσκεται η «Μπριγάδα Βενσερέμος» από τις ΗΠΑ, η οποία αποτελείται από 81 ανθρώπους και είναι μέρος του Καραβανιού Φιλίας. Αυτή η επίσκεψη είναι μια πράξη απειθαρχίας σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα εγκληματικά μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.

ΣΟΥΔΑΝ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΟΗΕ
Αποφάσεις και αντιθέσεις για το Νταρφούρ...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Παροχή προστασίας στους 150 άοπλους στρατιωτικούς παρατηρητές στο Νταρφούρ και σε εκεί εργαζόμενους οργανώσεων αρωγής. Παρέμβαση μόνο σε περίπτωση που θεαθούν σφαγές αμάχων. Αυτή θα είναι η αποστολή των 300 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης, που στέλνονται στη σουδανική δυτική επαρχία Νταρφούρ «έως το τέλος του μηνός». Η απόφαση ελήφθη χτες στην Αντίς Αμπέμπα κατά την τελευταία μέρα της Συνόδου Κορυφής 38 ηγετών χωρών - μελών της Αφρικανικής Ενωσης. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η αποστολή των 300 Αφρικανών στρατιωτών δεν είναι εξουσιοδοτημένη να κάνει χρήση βίας για την αποτροπή επιθέσεων, παρά μόνον εάν οι στρατιώτες γίνουν αυτόπτες μάρτυρες σφαγών αμάχων...

Στο περιθώριο της Συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης, οι πρόεδροι Νότιας Αφρικής, Νιγηρίας και Τσαντ συναντήθηκαν με το Σουδανό δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ, ζητώντας του να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις έναντι αμάχων του Νταρφούρ και να προχωρήσει στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών αραβικών οργανώσεων των Τζαντζαγουίντ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μπασίρ υποσχέθηκε «να συνεργαστεί»...

Αντιθέσεις στο ΣΑ του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, αργά χτες βράδυ αναμενόταν η νέα (κεκλεισμένων των θυρών) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, με θέμα αμερικανικό σχέδιο για την επιβολή διεθνών κυρώσεων στο Σουδάν (ως επί το πλείστον σε Σουδανούς αξιωματούχους και παραστρατιωτικές οργανώσεις). Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Ντάρφουρ (πρώην απεσταλμένος του Μπους στο Σουδάν), υπαινίχτηκε πως εάν το Χαρτούμ δε λάβει σύντομα μέτρα, τότε οι κυρώσεις, τουλάχιστον απ' την πλευρά των ΗΠΑ, είναι θέμα «μερικών ημερών».

Πάντως, διπλωματικές πηγές στο ΣΑ του ΟΗΕ σημείωναν τις αντιθέσεις μεταξύ μελών του σώματος. Ανέφεραν, για παράδειγμα, την αντίθεση της Γαλλίας έναντι του σχεδίου των ΗΠΑ για κυρώσεις στο Σουδάν, τη σπουδή της Γερμανίας για τη λήψη «διεθνούς ταχείας δράσης» και τη στάση χωρών, όπως η Κίνα και το Πακιστάν, που θεωρούν πως πρέπει να δοθεί παράταση χρόνου στη σουδανική κυβέρνηση, μέχρις ότου συζητηθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρες μάχες στη Γάζα

Από την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Από την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σφοδρές μάχες συγκλόνισαν, χτες, την Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενώ ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, τα ξημερώματα, σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Δυτικής Οχθης.

Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από τις μάχες που μαίνονταν επί ώρες στην Μπέιτ Χανούν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η ανταλλαγή πυρών άρχισε όταν οι δυνάμεις του που βρίσκονται στην περιοχή από την περασμένη Δευτέρα για να αποτρέψουν, υποτίθεται, την εκτόξευση ρουκετών, δέχτηκαν επίθεση. Αντίθετα, παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι όλα ξεκίνησαν όταν Ισραηλινοί πράκτορες μπήκαν στο κέντρο της πόλης μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστινίους αγρότες και άνδρες ασφαλείας, και επιτέθηκαν σε μαχητές.

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται, τουλάχιστον, 2 μέλη της «Χαμάς» και των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» ενώ 5 είναι πολίτες που σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών που έχουν ακροβολιστεί στην πόλη. Κατά τη διάρκεια των μαχών τραυματίστηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης ενώ άλλοι 4 συνάδελφοί του τραυματίστηκαν έξω από τον εποικισμό Μόραγκ από επίθεση με ρουκέτες.

Τα ξημερώματα, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν, της Δυτικής Οχθης, όπου επί πολλή ώρα, σύμφωνα με μάρτυρες, ακούγονταν πυρά και εκρήξεις. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν θύματα. Μικρής εμβέλειας εισβολές, που είχαν στόχο κατοικίες μαχητών, σημειώθηκαν και στις πόλεις Καλκίλια και Νάμπλους, όπου, επίσης, δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού με εκπροσώπους του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου, τους οποίους αρνήθηκε να συναντήσει η ισραηλινή ηγεσία δηλώνοντας ότι συζητά μόνο με Αμερικανούς. Το Κουαρτέτο άσκησε πιέσεις στον Κορέι να «πατάξει» τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ενώ αυτός ζήτησε να «αποσαφηνιστεί» η θέση του για τους εποικισμούς και τις ισραηλινές εισβολές.

ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Χορός προστίμων από το Χελμς - Μπάρτον

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.--

Η εταιρία βιοτεχνολογίας «Chiron Corp.» παραδέχτηκε την «ενοχή της»... δηλαδή ότι απέστειλε μέσω ευρωπαϊκών θυγατρικών της στην Κούβα δύο παιδικά εμβόλια κατά την τριετία 1999-2002, παραβιάζοντας το νόμο Χελμς - Μπάρτον (που απαγορεύει οποιεσδήποτε εμπορικές συναλλαγές) και αποδέχτηκε το πρόστιμο των 168.500 δολαρίων που της επιβλήθηκε εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών...

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, Τζον Γκάλαχερ, η εταιρία έχει δικαίωμα να αποστέλλει μόνο ένα είδος εμβολίου διά μέσου της UNICEF, αλλά «ακουσίως» έστειλε δύο άλλα, για τα οποία δεν έχει έγκριση από το ειδικό γραφείο του υπουργείου Οικονομικών. (Το γραφείο αυτό, το OFAC, επιβλέπει το 42χρονο εμπάργκο και τις οικονομικές κυρώσεις σε έξι ακόμη χώρες). Είναι το δεύτερο σε ύψος πρόστιμο που ανακοινώνεται φέτος, αφού μέχρι στιγμής την πρωτιά κρατά άλλη μία φαρμακευτική βιομηχανία με έδρα τον Παναμά, η «Alpha Pharmaceutical Inc.», η οποία συμφώνησε να πληρώσει 198.700 δολάρια για παραβιάσεις των νόμου Χελμς - Μπάρτον, αφού «είχε εμπορικές σχέσεις με την Κούβα». Συνολικά, το OFAC ανακοίνωσε ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2004, 122 εταιρίες έχουν «παραβιάσει το νόμο» έχοντας οικονομικές δοσοληψίες με την Κούβα, το Ιράν, τη Συρία, τη Λιβύη, τη ΛΔ Κορέας, το Ιράκ και το Σουδάν. Στις εταιρίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,97 εκατομμυρίων δολαρίων με τη συντριπτική πλειονότητα των παραβιάσεων να αφορά στην Κούβα.

Τέλος, έχουν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα σε 226 πολίτες, που φτάνουν τα 348.000 δολάρια, για «παραβιάσεις» που αφορούν στα ταξίδια στην Κούβα αλλά και τα χρηματικά ποσά τα οποία είχαν μαζί τους... Αξιοσημείωτο είναι ότι το OFAC έχει 21 πράκτορες πλήρους απασχόλησης για την ανεύρεση των αδικημάτων σε σχέση με την Κούβα και μόνο 4 για την «ανεύρεση των κονδυλίων και των λογαριασμών των τρομοκρατικών οργανώσεων, του Μπιν Λάντεν αλλά και του Σαντάμ, βάσει των επισήμων στοιχείων που κατέθεσε το γραφείο στη Γερουσία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ