ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ-ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Χωρίς αντίκρισμα ,το ψήφισμα «Συντάγματος» της Πρίστινας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αψηφώντας (πάλι...) την Υπατη Διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, οι Κοσσοβάροι Αλβανοί βουλευτές ενέκριναν χτες (με 85 ψήφους υπέρ) μία σειρά προτάσεων που αφ' ενός μετονομάζουν το «Συνταγματικό Πλαίσιο για το Κοσσυφοπέδιο» της αποστολής του ΟΗΕ σε «Προσωρινό Σύνταγμα Κοσσυφοπεδίου», αφ' ετέρου επιδιώκουν να «αποψιλώσουν» εξουσίες της αποστολής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, στους τομείς της ασφάλειας, του δικαστικού συστήματος και των «διεθνών σχέσεων» της επαρχίας...

Το πακέτο «συνταγματικών μεταρρυθμίσεων» (που ψηφίστηκε μόνον απ' τους Κοσσοβάρους Αλβανούς και όχι απ' τους Σέρβους βουλευτές που μποϊκοτάρουν τη Βουλή) αναφέρει τη θέσπιση έξι νέων υπουργείων, ανάμεσά τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου (βλέπε ανεξαρτητοποίηση...) «μετά το τέλος της αποστολής του ΟΗΕ». Ομως, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στην απόφαση της «Βουλής», εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στην Πρίστινα ανακοίνωσε πως το παραπάνω ψήφισμα δεν έχει ουσιαστικά αντίκρισμα, καθώς «οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του σώματος»...

Ανησυχία για νέα ένταση...

Στο μεταξύ, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα σε συνάντηση που είχε χτες με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Πολιτικές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν, ζήτησε την προστασία της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του Βελιγραδίου περί «αποκέντρωσης της εξουσίας» και θέσπισης καθεστώτος αυτονομίας για τη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γκρόσμαν απέφυγε να τοποθετηθεί στις δηλώσεις Κοστούνιτσα αρκούμενος να πει πως οι ΗΠΑ «θέλουν γενικά μεταρρυθμίσεις»...

Νωρίτερα, στελέχη του παραρτήματος του ιδρύματος «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» (International Crisis Group, ICG) συναντήθηκαν με Κοσσοβάρους Αλβανούς «αξιωματούχους» (ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής, Νέντατ Ντάτσι) για να αναλύσουν την «πολιτική κατάσταση» στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά τη συνάντηση, οι Νίκολας Ουάιτ και Αλέν Ντέλετροζ του «ICG» δήλωσαν πως απ' τον περασμένο Μάρτη (οπότε σημειώθηκαν οι αιματηρές επιθέσεις Κοσσοβάρων Αλβανών κατά Σέρβων και μελών της πολυεθνικής δύναμης κατοχής) έως σήμερα «τίποτε δεν έχει αλλάξει» και πως ο κίνδυνος νέας ανάφλεξης συγκρούσεων και βίας στην περιοχή «παραμένει πολύ μεγάλος»...

ΡΩΣΙΑ
Και τραπεζική κρίση...

ΜΟΣΧΑ.- Για «επεκτεινόμενη τραπεζική κρίση» έκανε χθες λόγο ο Αντρέι Ιλαριόνοφ, κορυφαίος σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η μία μετά την άλλη οι ρωσικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ειδικά τις τελευταίες μέρες οι Alfa και Guta, ενώ ήδη η Sodbiznesbank έχει υποστεί κυρώσεις λόγω «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και «σχέσεις με τη μαφία» κι αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ο κεντρικός τραπεζίτης Σεργκέι Ιγνάτιεφ ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι «δεν υφίσταται καμιά κρίση», ωστόσο ο οίκος Μούντις ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα 18 τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές «πάγωσαν» λογαριασμούς της Tomskneft, θυγατρικής της γιγάντιας πετρελαϊκής Yukos, το τελεσίγραφο σε βάρος της οποίας για την καταβολή 3,4 δισ. δολαρίων στο Δημόσιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές της έληγε χθες, χωρίς να διαφαίνεται λύση, παρά την πρόταση στο παραπέντε από τον φυλακισμένο πρόεδρό της Μίκαελ Χοντορκόφσκι να αποπληρωθούν τα χρέη της εταιρίας από τις μετοχές του. Με ημερήσια παραγωγή 1,72 εκατ. βαρελιών και 105.000 εργαζόμενους, η Yukos αντιμετωπίζει - αν δεν καταβάλει τα χρήματα σε 3 ημέρες - τον κίνδυνο κατάσχεσης περιουσιακών της στοιχείων.

ΕΣΘΟΝΙΑ
Αντιδράσεις προκαλεί η παρέλαση των βετεράνων ναζί

Ναζιστικές προκλήσεις και στη Λετονία

Στις 6 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στο Τάλιν της Εσθονίας για 12η συνεχόμενη χρονιά συγκέντρωση των βετεράνων του Β` Παγκόσμιου Πολέμου που πολέμησαν στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες βετεράνοι της εσθονικής 20ήςμεραρχίας των «Ες-Ες», καθώς και νεοναζί. Οι εκδηλώσεις έγιναν για να τιμηθεί η 60ή επέτειος της «άμυνας» (το 1944) απέναντι στις σοβιετικές δυνάμεις, που προσπαθούσαν να αποτινάξουν το ναζιστικό ζυγό από τα εδάφη της ΕΣΣΔ και της Ευρώπης. Κι όμως η επέτειος της «άμυνας» παρουσιάζεται από τους ναζί ως «πατριωτική» στάση, ενάντια στη «σοβιετική εισβολή και κατοχή». Σχετικές απόψεις εκφράζουν και ηγετικά κυβερνητικά στελέχη στην Εσθονία στην κατεύθυνση της αντικομμουνιστικής κατρακύλας κι αποκατάστασης του φασισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής.

Αντιδράσεις της Ρωσίας

Τόσο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης του φασισμού στην Εσθονία, «μιας χώρας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες μέρες η Ρωσία έστειλε νότα διαμαρτυρίας προς τη Λετονία, εξαιτίας της καταστροφής τάφων Σοβιετικών στρατιωτών στη χώρα αυτή.

Και του δημάρχου του Τάλιν

Στο μεταξύ και ο δήμαρχος της εσθονικής πρωτεύουσας Εντγκαρ Σαβισάαρ με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούχαν Παρτς, ζητά να παρθούν αποφασιστικά μέτρα ενάντια στη διάδοση της ναζιστικής προπαγάνδας στο έδαφος της χώρας. Ο δήμαρχος του Τάλιν σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα παίρνουν μεγάλες διαστάσεις η διάδοση των ναζιστικών συμβόλων, από κεντρικά καταστήματα της πρωτεύουσας. «Μάλλον θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως η σιωπηλή αποδοχή αυτής της δραστηριότητας βλάπτει την εικόνα όχι μόνο του Τάλιν, αλλά όλης της Εσθονίας», σημειώνεται στην επιστολή.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
«Αγκυρα» το Τόκιο για τις ΗΠΑ λέει η Ράις...

ΤΟΚΙΟ.--

Σύγκλιση σε νευραλγικά ζητήματα της ατζέντας στην ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική ΗΠΑ -Ιαπωνίας (Ιράκ, Κορεατική Χερσόνησος, Ταϊβάν -Κίνα κλπ.) παρατήρησε χτες η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους, Κοντολίζα Ράις κατά την περιοδεία της στη νοτιοανατολική Ασία. Μάλιστα, μετά την πολύωρη συνάντησή της με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι και τον υπουργό Εξωτερικών Γιορίκο Καμαγκούτσι, η Ράις χαρακτήρισε το Τόκιο «διπλωματική άγκυρα» της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον... Σύμφωνα δε με Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, στη συνάντηση Ράις -Καμαγκούτσι συζητήθηκαν θέματα «απ' το Ιράκ έως τον εντεινόμενο οικονομικό και πολιτικό ρόλο της Κίνας στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας». «Και η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θεωρούν πως είναι σημαντικό για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα να προωθηθεί ο διάλογος ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν», κατέληξε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Η αβρότητα (;) της Ράις περί του ρόλου «άγκυρας» που παίζει το Τόκιο στην εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον είναι κάθε άλλο από τυπική. Απ' τις αρχές της δεκαετίας του '90 και ακόμη περισσότερο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, η Ιαπωνία μπορεί να πλήττεται από μακρά οικονομική κρίση έχει, όμως, «αναβαθμιστεί» σε στρατιωτικό εργαλείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οχι μόνον σε περιφερειακά αλλά και σε ευρύτερων διαστάσεων θέατρα. Ας θυμηθούμε πως το Τόκιο έχει ήδη στείλει 550 στρατιώτες στο Ιράκ, και έξι δισ. δολάρια για την «ανοικοδόμησή» του. Πως πιέζει (πότε με μαστίγιο, πότε με καρότο) τη ΛΔ Κορέας με στόχο την αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος και ότι υποστηρίζει ενεργά την πυραυλική «ασπίδα» της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους...

Αργότερα χτες βράδυ η Ράις επρόκειτο να μεταβεί στην Κίνα και σήμερα αναμένεται στη Νότια Κορέα.

ΓΑΛΛΙΑ
Βέλη νέου σκανδάλου κατά Σιράκ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Νέο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του δέχεται, αυτές τις μέρες, ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ μετά από τα δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία αρχίζει να αποκαλύπτεται άλλο ένα σκάνδαλο, που συνδέεται με τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία, το 2002.

Η αρχή έγινε με στοιχεία που δημοσίευσε η σατιρική εφημερίδα «Le Canard Enchaine» και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκαν και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες. Σύμφωνα με αυτά, δικαστική έρευνα, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου, αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Σιράκ χρησιμοποίησε, τουλάχιστον μία φορά, χωρίς να πληρώσει αντίτιμο, αεροπλάνο της χρεοκοπημένης, πλέον, αεροπορικής εταιρίας «Euralair» για να επισκεφθεί τον επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πρώην στέλεχος της εταιρίας, που τηρεί την ανωνυμία του, υποστηρίζει ότι ο Σιράκ είχε και άλλες φορές χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα της, ακόμη και για οικογενειακά ταξίδια αναψυχής, χωρίς να πληρώσει. Το σκάνδαλο δεν εντοπίζεται μόνο στις δωρεάν μετακινήσεις του Σιράκ, γενικώς, αλλά στο γεγονός ότι η επίσημη αποτίμηση των εξόδων της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν ελάχιστα κάτω από το νόμιμο όριο, προφανώς με βάση χαλκευμένα στοιχεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ