ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
Οι πυρκαγιές

«Θέμα χρόνου ήταν αυτό που συνέβη χτες στην Πάρνηθα», σημείωνε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» προχτές, σχετικά με την πυρκαγιά στους Θρακομακεδόνες (το ίδιο ισχύει και για τη χτεσινή πυρκαγιά στον Κάλαμο). Και δεν εννοούσε, βέβαια, τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες των ημερών ή τους δυνατούς ανέμους. Οχι πως δεν παίζουν και οι παράγοντες αυτοί το ρόλο τους στις καλοκαιρινές πυρκαγιές, αλλά οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος είναι βαθύτερες. Στο κάτω κάτω της γραφής, μια πολιτεία που σέβεται και εκτιμά τη μεγάλη σημασία και αναντικατάστατη αξία του δασικού πλούτου και της φύσης γενικότερα, έχει μύριους όσους τρόπους προστασίας τους από τα όποια φυσικά φαινόμενα και - το λιγότερο - επούλωσης και αναπλήρωσης των όποιων καταστροφών. Οταν, όμως, η γη και ο φυσικός πλούτος γενικότερα έχουν μετατραπεί σε εμπορεύματα και αντικείμενα κερδοσκοπίας. Οταν, αντί της προστασίας και ανάπτυξης των δασών, εφαρμόζεται μια δασοκτόνα πολιτική. Οταν η πολιτεία κάνει αβάντα στα οργανωμένα συμφέροντα. Οταν... Οταν... Οταν... Τότε, οι πυρκαγιές, οι καταστροφές, ακόμη και οι νεκροί, θα είναι ένα μόνιμο και επαναλαμβανόμενο συνεχώς φαινόμενο. Η ζωή του λαού μας θα γίνεται χειρότερη και το μέλλον θα διαγράφεται ακόμη ζοφερότερο...

Συνεχίζουν... επαξίως

«Αμαρτωλή» την ανέβαζε, «αμαρτωλή» την κατέβαζε η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τη διαβόητη «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (ΕΤΑ ΑΕ), την εταιρία του δημοσίου που έχει στην κυριότητά της ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και, βέβαια, την αρμοδιότητα της πώλησής της. Προφανώς, όμως, δεν τα εννοούσε. Τα 'λεγε, απλά και μόνο, για προεκλογική κατανάλωση...

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και την κάλυψη μέρους των δημοσίων ελλειμμάτων. Η αιχμή του δόρατος της επιχείρησης αυτής θα είναι η αμαρτωλή ΕΤΑ ΑΕ και οι «αδελφούλες» της, Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» (ΟΑ ΑΕ). Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπευθύνων των τριών αυτών εταιριών του δημοσίου και ανέλαβαν τη δέσμευση - σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές - να παραδώσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των υπό την εποπτεία τους περιουσιακών στοιχείων, μέχρι το Σεπτέμβρη.

Οπως βλέπετε, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει... επάξια το έργο της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...

Στη γραμμή...

Τις προάλλες, ο αρχιεπίσκοπος «ανακάλυψε» τη θεϊκή βοήθεια στην ανάδειξη της Εθνικής ποδοσφαίρου στο πρώτο σκαλί της Ευρώπης και δήλωσε ευτυχισμένος, που μια ορθόδοξη χώρα στέφεται για πρώτη φορά πρωταθλήτρια. Χτες, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, σε... περισσότερο πολιτική βάση, δήλωσε ικανοποιημένος, επειδή τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η απελθούσα του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που είναι και η γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και, βέβαια, του Προέδρου Τζ. Μπους. Ολοι αυτοί - πάντα σύμφωνα με τον πατριάρχη - είναι οι «υγιώς σκεπτόμενοι», γιατί βάζουν πάνω απ' όλα τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών. Ιδιαίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που συχνά πυκνά εκφράζει το μεγάλο ενδιαφέρον του για την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας.

Προφανώς, όμως και αν κρίνουμε, τόσο από τις αντιδράσεις του πλήθους στο Καλλιμάρμαρο, όσο και από τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, υπάρχουν πολλοί «άρρωστα» σκεπτόμενοι, και στη χώρα μας και στην ευρωένωση, που δεν πιστεύουν ούτε στους ψεύτικους ευρωενωσιακούς παραδείσους, ούτε σε όποια θεϊκή παρέμβαση στο Euro 2004...

... των «υγιώς σκεπτομένων»

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε άλλο ένα σημείο της χτεσινής συνέντευξης του πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με όσα είπε, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τζ. Μπους, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το ενδιαφέρον και την εκτίμηση του τελευταίου για το ρόλο της θρησκείας στην ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε «τις προσευχές, όπως και την ηθική υποστήριξη του» Πατριαρχείου στην αμερικανική πολιτική. Και, βέβαια, καταδίκασε - σύμφωνα με τον πατριάρχη - αυτά που βλέπουμε από την τηλεόραση (σ.σ μάλλον τα βασανιστήρια, δεν ήταν ξεκάθαρο), διευκρινίζοντας ότι δεν εκπροσωπούν την επίσημη γραμμή της κυβέρνησής του, η οποία θα φροντίσει, ώστε οι οι υπαίτιοι να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη!!!

Ολ' αυτά, από τον «υγιώς σκεπτόμενο» Τζ. Μπους, όπως τα μεταφέρει ο επίσης «υγιώς σκεπτόμενος» Βαρθολομαίος. Με άλλα λόγια, χίλιες φορές να είσαι «άρρωστος»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γνώση για τους λίγους

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που το υπουργείο Παιδείας έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα, από τους μαθητές των ΤΕΕ που πήραν μέρος στις ειδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, το 69,68% έγραψε κάτω από τη βάση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών ενώ μόλις 69 από τους 26.351 συνολικά υποψήφιους στο ίδιο μάθημα αρίστευσαν. Αντίστοιχα στα μαθηματικά, το 62,52% έγραψε κάτω από τη βάση και η επίδοση του 41,48% των υποψηφίων βρίσκεται ανάμεσα στο 0 και το 5. Σημειώνεται ότι τα δύο μαθήματα θεωρούνται «γενικής παιδείας», είναι δηλαδή κοινά για όλους τους μαθητές των ΤΕΕ ανεξάρτητα από την «ειδικότητα» που ακολουθεί ο καθένας.

Μια εύκολη ανάγνωση των στοιχείων και μάλλον η πιο συμφέρουσα για τους εμπνευστές του νόμου 26/40 του 1998, με τον οποίο ιδρύθηκαν τα ΤΕΕ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στα ΤΕΕ συγκεντρώνονται οι «αποτυχημένοι» και «τεμπέληδες» απόφοιτοι του Γυμνασίου, εκείνοι οι οποίοι στην καθομιλουμένη «δεν παίρνουν τα γράμματα» και συνεπώς δεν μπορούν να σταθούν στο απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον του Ενιαίου Λυκείου. Κατά συνέπεια, η βαθμολογία τους στις εξετάσεις δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αφού στην ουσία αντανακλά το διανοητικό τους επίπεδο ή την όρεξή τους για διάβασμα ή ακόμα και τις προσδοκίες τους για την προσωπική τους καλλιέργεια και μόρφωση.

Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω ερμηνειών είναι η προσπάθεια να χρεωθεί ο μαθητής ή και ο εκπαιδευτικός την ευθύνη της αποτυχίας και να συγκαλυφθεί έτσι ο πραγματικός ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος, που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει την κοινωνική επιλογή, χρησιμοποιώντας κριτήρια αμιγώς ταξικά. Αν στα ΤΕΕ καταλήγουν οι μαθητές των χαμηλών επιδόσεων στο Γυμνάσιο, αυτό οφείλεται στην ίδια τη λειτουργία του Γυμνασίου. Γιατί, κύρια αποστολή του είναι να φέρει εις πέρας τον πρώτο διαχωρισμό ανάμεσα στην ήρα και το στάρι, μέσα και από ένα πολύπλοκο σύστημα εξετάσεων, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μαθητών που απολαμβάνουν ένα πλούσιο γνωστικά, γλωσσικά και οικονομικά περιβάλλον, σπάνιο για την πλειοψηφία των παιδιών της εργατικής τάξης. Κι αν οι επιδόσεις των μαθητών του ΤΕΕ παραμένουν χαμηλές, την ευθύνη την έχει το ίδιο το - εσκεμμένα δεύτερης κατηγορίας - σχολείο, που «εφευρέθηκε» και λειτουργεί ακριβώς για να προμηθεύσει την καπιταλιστική αγορά με φτηνό, ευέλικτο, μισοειδικευμένο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, αδιαφορώντας ακόμη και για τα πιο στοιχειώδη γνωστικά αντικείμενα, πολύ περισσότερο για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών.

Τα φίλτρα της ταξικής επιλογής συνεχίζουν βέβαια να λειτουργούν τόσο στο Λύκειο όσο και στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης, μέχρι να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος του καπιταλιστικού συστήματος: Στις κορυφές της γνώσης να φτάνουν όλο και λιγότεροι, με τη συντριπτική πλειοψηφία να στοιβάζονται στους πρόποδες, ψάχνοντας να εξαργυρώσουν την ψευτοκατάρτισή τους με ένα ευκαιριακό μεροκάματο στις επιχειρήσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ