ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συναγωνισμός υποτέλειας για τη ΝΑΤΟική παρουσία

Κατηγορηματική η αντίθεση του ΚΚΕ

Κατηγορηματική χτες στη Βουλή ήταν η θέση του ΚΚΕ ενάντια στην εμπλοκή και νομιμοποίηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το πρόσχημα της ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας, που περιλαμβάνεται στο λεγόμενο ολυμπιακό νομοσχέδιο, πάντως παρατηρήθηκε η αγωνιώδης προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιηθεί από τη νομοθετική ρύθμιση, αν και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης παραδέχτηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει τις διαβουλεύσεις για τη ΝΑΤΟική παρουσία.

Επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η υφυπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά δήλωσε ότι στην τροπολογία «δε μιλάμε για στρατιωτικές δυνάμεις», σημειώνοντας ότι ορίζεται το κόστος στα 3.550.000 ευρώ, ώστε «σε περίπτωση που υπάρξουν φυσικές καταστροφές, τότε πρέπει να είναι εύκολη και δυνατή η μετακίνηση των δυνάμεων αυτών». Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικός οργανισμός κι εσείς ζητάτε μια υπηρεσία του», μιλώντας για «παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, με την τροπολογία αυτή «εδραιώνεται η αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο». Οσον αφορά τις ευθύνες της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, επισήμανε πως «είναι γνωστό ότι έχει συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ στην ανάμειξη του ΝΑΤΟ στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε «όλη η περιφρούρηση της χώρας να ανατεθεί στις ελληνικές δυνάμεις», τονίζοντας ότι «έχουμε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία», «γιατί δεν εμπιστευόμαστε τις Ενοπλες Δυνάμεις τις δικές μας και να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις κακοτοπιές;». Συνολικά για το θέμα της ασφάλειας της Ολυμπιάδας σημείωσε ότι «αυτή η τρομολαγνία θα έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις».

Σε μια προσπάθεια... να ασκήσουν αντιπολίτευση επιδόθηκαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «ξεχνώντας» ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε τις επαφές που ολοκλήρωσε η ΝΔ για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή. Αλλωστε, επί της ουσίας δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις για την τροπολογία. Αυτονόητη η ΝΑΤΟική βοήθεια ήταν σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει ένσταση στο θέμα του κόστους, αφού «είχε ανακοινωθεί ότι το κόστος δε θα το αναλάβει όλο η χώρα. Εδώ το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου», ενώ πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαν να έχουν γίνει όλα αυτά χωρίς να υπάρχει τόσο μεγάλη δημοσιότητα». Λόγους... ψυχολογικούς επικαλέστηκε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας για «αίσθηση ψύχωσης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων», ενώ ο Γιάννης Μαγκριώτης ήταν σαφής, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει τις κατάλληλες διεργασίες για να τύχει η Ελλάδα της βοήθειας εάν χρειαστεί», διαφωνώντας με την... επίσημη επιστολή που στάλθηκε προς το ΝΑΤΟ από το υπουργείο Αμυνας. Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας σημείωσε την ευαρέσκειά του που το ΠΑΣΟΚ «αποδέχεται το να συντάξουμε αυτή τη γραμμή της διεθνούς συνεργασίας».


ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζητούν τρόπους αντίδρασης στην προωθούμενη ευρωδιχοτόμηση

Τρόπους αντίδρασης αναζητά η Λευκωσία απέναντι στην πρόθεση της Κομισιόν να ξεκινήσει εμπόριο απ' ευθείας με τα Κατεχόμενα, ανοίγοντας όλα τα λιμάνια τους και παρακάμπτοντας τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, το ψευδοκράτος να στηριχτεί με 259 εκατομμύρια ευρώ από το κοινοτικό ταμείο, τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε χτες ότι η κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί με την οικονομική αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο «τα όποια μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στην οικονομική ενοποίηση της Κύπρου και να εξυπηρετούν τον τελικό στόχο της επανένωσης και όχι να δημιουργούν περαιτέρω χωριστικές τάσεις». Εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής της Λευκωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στην απόφαση της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε δυσαρέσκεια και λύπη για τα μέτρα που εξήγγειλε η Κομισιόν, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον αμερικανικοβρετανικό παράγοντα για αυτή την εξέλιξη. Υπενθύμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε καμία αντίρρηση στην οικονομικοκοινωνική αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε: «Εκεί που ενοχλούμαστε πραγματικά είναι ο παραγκωνισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό γίνεται, είμαι σίγουρος, με πίεση των Αγγλων και των Αμερικανών».

Πάντως, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο για να διαπιστώσει τι μπορεί να κάνει η Βρετανία για να προχωρήσει προς τα μπρος η διαδικασία στο Κυπριακό. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση της χώρας του είναι βασισμένη πάνω σε δύο αρχές, τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και τη μη αναγνώριση χωριστού κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Για την απόφαση της Κομισιόν μίλησε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Δήλωσε ότι η απόφαση «αποδεικνύει ότι το κίνητρο είναι καθαρά πολιτικό», προσθέτοντας ότι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αποδέχτηκε αυτό το γεγονός. Διευκρίνισε ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα «είναι μια ικανοποίηση τουρκικών αιτημάτων για καθαρά πολιτικούς λόγους».

Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφραζε την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις της Κομισιόν. Με ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Αγκυρα μιλά για σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι για να τεθεί σε εφαρμογή ο προτεινόμενος Κανονισμός, θα πρέπει το σχέδιο να επικυρωθεί από τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Τα μέτρα οικονομικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων δικαιώνουν την πολιτική της Τουρκίας, εκτιμά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι στο σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν υπάρχουν αρνητικές διαστάσεις, οι οποίες σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αντιμετωπιστούν.


ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Υπουργός Υγείας

Η γιορτή στο Καλλιμάρμαρο, που θύμιζε «Μπεν Χουρ», σκέπασε προς ώρας τη μοναδική δήλωση του υπουργού Υγείας. Κι όμως με τη φράση: «Δε θα γίνω μπόγιας» θα μείνει αξέχαστος ο υπουργός. Εννοούσε ο «ήρωας» ότι μπροστά στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να σκουπίσει, να ψεκάσει, κάνοντας έτσι αόρατους όλους τους περιθωριακούς της Αθήνας, θα συναντούσε τη σταθερή άρνησή του. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον ν' αποκαλύψει τα ονόματα όσων επιθυμούσαν να γίνει μπόγιας ένας υπουργός και μάλιστα Υγείας. Αξιζε να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που θεωρούν τους περιθωριακούς σκυλιά λυσσασμένα που τους χρειάζεται εγκλεισμός.

Ετσι φτάνουμε στο περίφημο στήσιμο της βιτρίνας της Αθήνας, που ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων δε σηκώνει όχι σκύλο αλλά ούτε περιθωριακή μύγα στο σπαθί της. Οι ευγενείς τάξεις των τουριστών δεν μπορεί να σκοντάφτουν πάνω σε κάθε περιθωριακό που θα τους χαλά την αισθητική με το να τους ζητά τίποτε ψιλά ή να σουτάρει ενέσεις μπροστά τους. Επιτέλους, γι' αυτό υπάρχει ο Κακλαμάνης με τα ιδρύματά του. Ετσι σκέφτονται οι ομοϊδεάτες του Νικήτα, οι χαρισματικοί υπουργοί, από την κορυφή ως την Ντόρα.

Η φαιδρή ανταρσία του υπουργού, που έκανε γαργάρα τα ονόματα που συνεχίζουν το απίστευτο σκάνδαλο εις βάρος των περιθωριακών, μόνο και μόνο για να μη χάσει την καρέκλα του, απέδειξε πόσο αξιοθρήνητος είναι. Οσο πλησιάζουν οι μέρες της τελικής φιέστας, η ιδέα της απολύμανσης του κέντρου της Αθήνας κερδίζει έδαφος ανάμεσα στα ανθρώπους της κυβέρνησης. Το κέντρο ήδη μεταβάλλεται σε χειρουργείο. Οι δρόμοι της Αθήνας δεν ανήκουν παρά στους καθαρούς τουρίστες και στα εγχώρια παγόνια, θαυμαστές των Αγώνων. Οι περιθωριακοί ας ετοιμάζονται για ευγενικές συλλήψεις και το μοίρασμά τους σε ευαγή ιδρύματα. Αυτή ήταν η αλήθεια που έκρυψε ο υπουργός. Οσο για τις χριστιανικές ενοχές του Κακλαμάνη, μας είναι παντελώς αδιάφορες. Καλύτερα να ήταν μπόγιας!


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


ΠΑΣΟΚ
Δημαγωγούν για να κρύψουν την αντιλαϊκή πολιτική τους

«Είμαστε κόμμα σοσιαλιστικό και προοδευτικό». Αυτό ισχυρίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας Ανασυγκρότησης του κόμματός του.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας ζητήθηκε το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα του προσυνεδριακού διαλόγου, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το Δεκέμβρη, αλλά ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά με τις δηλώσεις του επιχείρησε για άλλη μια φορά να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα για την πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να πείσει για τις «σοσιαλιστικές» του καταβολές.

Βέβαια, την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάριζε ότι το... σοσιαλιστικό του κόμμα θα υπηρετήσει τους νόμους της αγοράς, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, η πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στους κανόνες «του νέου παγκόσμιου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος». Ο ίδιος επίσης συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «νέο αναπτυξιακό όραμα», το οποίο όμως δεν οριοθέτησε, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι θα συνεχίζει να υπηρετεί και να στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική και να προωθεί την... ανάπτυξη προς όφελός του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας τις δημαγωγικές αναφορές του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του προς την ανασυγκρότησή του και το συνέδριό του, διέπεται από τις «διαχρονικές του αξίες», έτσι όπως αυτές «διατυπώνονται στην ιδρυτική του διακήρυξη», δηλαδή «της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης», όπως ισχυρίστηκε. Οταν το ΠΑΣΟΚ έχει διαρρήξει πλήρως τις θέσεις του, ακόμα και με τα συνθήματα της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, ο Γ. Παπανδρέου χτες ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μέρα, που φέτος σηματοδοτεί και τα 30 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, «θα αποτελέσει το ξεκίνημα» και πρόσθεσε ότι στις «αρχές Σεπτέμβρη θα δοθεί και πολιτική ταυτότητα» του κόμματός του.

Επίσης στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο ίδιος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν «ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία, που θα απαντά στις προκλήσεις της νέας εποχής». Θέλουμε «μια νέα μορφή συνεδρίου», είπε ο Γ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι «η ομάδα πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ», θα προχωρήσει «σε καταστατικές ρυθμίσεις», ώστε στο συνέδριο «πολίτες και φίλοι του κόμματος να συμμετέχουν χωρίς περιορισμούς».

Ο Γ. Παπανδρέου επιχειρώντας παράλληλα, να αναδείξει σε μέγιστο γεγονός το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και να κρύψει πίσω από αυτό την πλήρη ταύτιση του κόμματός του με την κυβερνητική πολιτική υποστήριξε: «Είμαστε σε διάταξη μάχης για το συνέδριο, ένα συνέδριο που είναι για το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον του ΠΑΣΟΚ με τον πολίτη. Είναι ένα συνέδριο που κοιτάει μπροστά στις νέες προκλήσεις». Πάντως, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ίδιου, οι εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματός του και η πορεία του προς το συνέδριο «δεν πρόκειται να αποδυναμώσει την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ