ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΛΑΝΑΡΑ»
Περιφρουρούν το δικαίωμα στη δουλιά

Μαχητική συγκέντρωση κλωστοϋφαντουργών χτες στην πόλη της Νάουσας. Τετράωρη στάση συμπαράστασης από τους εργαζόμενους της «Τρικολάν»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πόλη της Νάουσας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πόλη της Νάουσας
«Πήραν φωτιά τ' αδράχτια απ' τις πολλές στροφές και σεις μας κοροϊδεύετε πως έχετε ζημιές!». Μ' αυτό το σύνθημα απάντησαν οι εργαζόμενοι των κλωστηρίων του Λαναρά στη Νάουσα στον εμπαιγμό της εργοδοσίας, που από την περασμένη Τετάρτη τους έθεσε σε υποχρεωτική άδεια, με το πρόσχημα ότι τα οικονομικά της εταιρίας δεν της επιτρέπουν να εφοδιάσει τα εργοστάσια με πρώτη ύλη (βαμβάκι). Η μαζικότητα και η μαχητικότητα της χτεσινής συγκέντρωσης στη Νάουσα ανέδειξε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να περιφρουρήσουν τις μερικές μόνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας που απέμειναν στα εργοστάσια του Λαναρά, σε μια πόλη όπου ένας στους δυο κατοίκους είναι άνεργος.

Οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια είχαν χτες στο πλευρό τους και τους συναδέλφους τους από την «Τρικολάν», που στα τέλη του προηγούμενου χρόνου γνώρισαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να φτάνεις ένα βήμα πριν από τον γκρεμό της ανεργίας. Η πύλη της «Τρικολάν» αποτέλεσε και το σημείο συνάντησης μεταξύ των εργαζομένων που κατέβαιναν με πορεία από τα Κλωστήρια Β΄ και τις εργάτριες της «Τρικολάν», που από το πρωί πάγωσαν τις μηχανές, πραγματοποιώντας τετράωρη στάση εργασίας, σε μια κίνηση έμπρακτης συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους στον όμιλο «Κλωνατέξ». Το πανό στην πύλη της «Τρικολάν» έδινε από νωρίς το στίγμα της χτεσινής κινητοποίησης: «Σταθερά στο δρόμο του αγώνα» έγραφε, συμπυκνώνοντας σε μερικές μόνο λέξεις το καταστάλαγμα από την πολύμηνη νικηφόρα μάχη των εργατριών το περασμένο φθινόπωρο.

Τα στενά της Νάουσας γέμισαν για μια ακόμη φορά από τα συνθήματα των εργατών: «Δουλιά, δουλιά, ζητάει η εργατιά», «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», «Αγώνας, αγώνας, αγώνας ταξικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος». Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι την κεντρική πλατεία, τα μεγάφωνα δεν έπαψαν να καλούν τον κόσμο της Νάουσας να πάρει ενεργά μέρος στην κινητοποίηση, να ενώσει και τη δική του φωνή με εκείνη των εργαζομένων στον Λαναρά, αφού η μάχη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα κλωστήρια είναι μια μάχη ζωής για όλη την πόλη που πνίγεται στην ανεργία. Φωνές και χειροκροτήματα συμπαράστασης ακούγονταν από τα καταστήματα της πόλης κατά μήκος της διαδρομής, ενισχύοντας ακόμα παραπάνω τον παλμό της χτεσινής πορείας.

«Να ξεσηκωθεί ο λαός»

Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, πρώτος πήρε το λόγο ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος μετέφερε την αυτονόητη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι «η μόνη λύση στην τεχνητή κρίση που δημιούργησαν από κοινού η κυβέρνηση και η αχόρταγη για κέρδη εργοδοσία είναι ο ξεσηκωμός του λαού, ο πανναουσαϊκός πανεργατικός αγώνας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων». Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι «είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής επιλογής το αν θα κρατηθούν τα εργοστάσια ανοιχτά ή θα κλείσουν, όπως ακριβώς έγινε και με τη "Σόφτεξ" στη Δράμα, ή με τα εργοστασιακά κουφάρια στην Αλεξανδρούπολη. Τα εργοστάσια χωρίς τους εργάτες δεν μπορούν να δουλέψουν, χωρίς τους εργοδότες όμως μπορούν», κατέληξε ο Αγγελος Τζέκης, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ, πέρα από την καθημερινή πρωτοπόρα δράση του στους αγώνες των εργαζομένων της Νάουσας, θα φέρει την Τρίτη το θέμα και στη Βουλή.

Μήνυμα προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία «να μην τολμήσουν να θίξουν ούτε μια θέση εργασίας στην πόλη, γιατί θα μας βρουν απέναντί τους» έστειλε από τη συγκέντρωση και ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του ΕΚΝ και ξεκαθάρισε ότι «ο αγώνας των εργαζομένων γίνεται για να σωθεί ό,τι ιερότερο έχουν, η εργασία τους και όχι για να ενισχυθεί για μια ακόμη φορά ο Λαναράς με θαλασσοδάνεια και επιδοτήσεις από τα κρατικά ταμεία».

Στη συγκέντρωση μίλησαν και οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, προβάλλοντας τις επαφές τους με τους αρμόδιους υπουργούς και τον Λαναρά. Δεν κατάφεραν ωστόσο να κρύψουν την ταύτισή τους με τους προκατόχους τους του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας να δοθούν νέα προνόμια στον Λαναρά, αυτή τη φορά όμως με... ασφαλιστικές δικλείδες για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέες γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς τους, προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Οι εργάτες πληρώνουν την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Οι 400 εργαζόμενοι των Κλωστηρίων Νάουσας πληρώνουν τα προνόμια της εφαρμογής της Συνθήκης του Μάαστριχτ, του Συμφώνου Σταθερότητας, της Συνθήκης της Λισαβόνας, της ΟΝΕ, που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ και προειδοποιεί για τα σκληρότερα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση από το Σεπτέμβρη. «Η διέξοδος βρίσκεται στην ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο. Θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς. Τότε μόνο θα αναπτυχθούν όλοι οι τομείς, τότε θα έχουμε πλήρη δουλιά με όλα τα δικαιώματα. Αυτή η ανάπτυξη προϋποθέτει άλλη εξουσία. Μια λαϊκή εξουσία που θα διαμορφώνει τη λαϊκή οικονομία, έτσι ώστε να ικανοποιούνται όλες οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Σύσκεψη Συντονιστικών την Πέμπτη

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις απολύσεις συμβασιούχων πραγματοποίησε χτες η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ

Σύσκεψη διοργανώνουν την Πέμπτη, 15 Ιούλη, στην κατεύθυνση της συνέχισης και έντασης του αγώνα των συμβασιούχων κάθε μορφής για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλιάς, τα Συντονιστικά Εργαζομένων στους ΟΤΑ, τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους και σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Η σύσκεψη αποτελεί συνέχεια της αγωνιστικής δράσης που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας την ανάγκη για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της ως το μόνο δρόμο αποτελεσματικής υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Στην ίδια κατεύθυνση παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Πολιτισμού η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ για τις εκατοντάδες απολύσεις που έγιναν ή θα γίνουν αυτές τις μέρες (υπολογίζονται πάνω από 500). Η Γραμματεία απαίτησε να σταματήσουν οι απολύσεις των συμβασιούχων, να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι, να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ κατήγγειλε τον υφυπουργό, Π. Τατούλη, καθώς με τη στάση του αρνήθηκε, ουσιαστικά, να συναντηθεί μαζί της. Ο Γ. Πέρρος, μέλος της Γραμματείας δήλωσε: «Καταγγέλλουμε τη στάση του υφυπουργού και δηλώνουμε ότι δε θα κάνουμε πίσω. Η τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να μας πτοήσει. Καλούμε τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ και όλους τους συμβασιούχους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλιά».

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι στην προχτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμβασιούχων του ΥΠΠΟ για τον ίδιο λόγο, η υπουργός Πολιτισμού τούς υποσχέθηκε ότι θα επαναπροσλάβει τους απολυμένους και θα ανανεώσει τις συμβάσεις όσων λήγουν τώρα μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη!!! Δηλαδή, ίσα - ίσα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να τους μονιμοποιήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ