ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Από κοντά» παρατηρεί η ΕΕ τη νέα αφορμή έντασης...

ΣΚΟΠΙΑ.-- «Αυτή η αποκέντρωση δεν επιχειρεί την αναδιοργάνωση, αλλά τη διάσπαση της Μακεδονίας», σχολίαζε χτες ο Βασίλ Τουπουρκόφσκι εις εκ των ηγετών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ. Ο Τουπουρκόφσκι αναφερόταν στο αδιέξοδο των τρεχουσών συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και αλβανική κοινότητα σε σχέση με διάταξη της συμφωνίας του 2001 περί αποκέντρωσης που επιτάσσει την αυτοδιάθεση της αλβανικής μειονότητας σε όσους δήμους σχηματίζουν την πλειοψηφία...

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις «συνοδεύεται» το τελευταίο 48ωρο με διαδηλώσεις Αλβανών της ΠΓΔΜ, που διεκδικούν - με όχημα τη διάταξη περί αποκέντρωσης της συμφωνίας του 2001 - να χαρακτηριστεί «δίγλωσση πόλη» η πρωτεύουσα Σκόπια (ώστε να χρησιμοποιούνται και τα αλβανικά σαν επίσημη γλώσσα) και να «διευρυνθούν» οι δήμοι των πόλεων Στρούγκα και Κίτσεβο (δυτική ΠΓΔΜ) για να συμπεριλάβουν παρακείμενα χωριά με αλβανικό πληθυσμό, ώστε να καταγραφεί και εκεί (τεχνηέντως...) σημαντική (αριθμητικά) αλβανική μειονότητα.

Αργά προχτές βράδυ, έξι Αλβανοί συνελήφθησαν ενώ δεκάδες ομοεθνείς τους επιχειρούσαν να στήσουν μπλόκα διαμαρτυρίας σε νοτιοδυτικές περιοχές της ΠΓΔΜ. Αργότερα χτες βράδυ, αναμένονταν νέες διαδηλώσεις για παρόμοιους λόγους...

Στο ζήτημα παρενέβη χτες η εκπρόσωπος της αποστολής της ΕΕ στα Σκόπια, Σίνα Τόμσον, που κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να βρουν συμβιβαστική λύση» στο θέμα που, όπως είπε, αποτελεί μία απ' τις υποχρεώσεις που πρέπει να ικανοποιήσει η ΠΓΔΜ, εάν επιδιώκει την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς... «Παρατηρούμε την κατάσταση από πολύ κοντά...», κατέληξε η Τόμσον, ενώ πολιτικοί παρατηρητές εξέφραζαν ανησυχία για τη νέα ένταση που παρατηρείται το τρέχον διάστημα στην ΠΓΔΜ...


ΡΩΣΙΑ
Κοινή υπόθεση η υπεράσπιση του Λένιν

Στην πόλη Τιουμέν της Ρωσίας οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν τα έργα ανακαίνισης της κεντρικής πλατείας και, τροποποιώντας το αρχικό τους σχέδιο, αποφάσισαν να ξηλώσουν το μνημείο του Λένιν που δεσπόζει σε αυτήν. Εγκαιρα στην υπόθεση αναμείχθηκαν οι ντόπιοι κομμουνιστές, εμποδίζοντας την καταστροφή του μνημείου. Οι οργανώσεις της Τιουμέν του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) αποφάσισαν να τοποθετήσουν στην πλατεία κοινή περιφρούρηση σε 24ωρη βάση, έως ότου οι αρχές ανακαλέσουν την απόφασή τους.

Ο Α. Τσερεπάνοφ, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ και βουλευτής στην περιφερειακή Βουλή της Τιουμέν, υπογράμμισε πως και στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες των αρχών να βεβηλώσουν μνημεία της σοβιετικής περιόδου. Τα σχέδιά τους όμως ανατράπηκαν μετά από την κινητοποίηση του λαού, εκφράζοντας τη σιγουριά πως έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά.


ΡΩΣΙΑ
Επιστολή στις ΚΟΒ

Εκκληση του Προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ στην κομματική βάση

Το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) έδωσε στη δημοσιότητα έκκληση προς τις ΚΟΒ του κόμματος, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Στην έκκληση σημειώνεται: «Στις 3 Ιούλη πραγματοποιήθηκε το 10ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ που έθεσε τέλος σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας του κόμματος, που συνδέθηκε με τις προσπάθειες μια μικρής ομάδας προσώπων, υπό την καθοδήγηση των Σεμίγκιν, Τίχονοφ, Ποτάποφ, να προκαλέσουν τη διάσπαση των γραμμών μας και να μετατρέψουν το κόμμα σε απροκάλυπτο εξάρτημα της εξουσίας. Στόχος των διασπαστών ήταν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κατάσταση στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ και να αποκλείσουν από τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος τους πιο προσηλωμένους και πιστούς στα κομμουνιστικά ιδανικά συντρόφους».

Στην έκκληση σημειώνεται επίσης ότι αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει με μια προσπάθεια ελέγχου της 14ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Μια δεύτερη κίνηση ήταν η προσπάθεια να κατεβάσουν τον Σεμίγκιν ως υποψήφιο Πρόεδρο του ΚΚΡΟ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Μια τρίτη προσπάθεια συνδέθηκε με την εκλογο-απολογιστική διαδικασία στο κόμμα, κυρίως των συνδιασκέψεων περιοχής. Επίσης, αυτές οι προσπάθειες συνδέθηκαν με το λεγόμενο «Συνέδριο των πατριωτών της Ρωσίας», αλλά και την «Εναλλακτική 16η Ολομέλεια» και το «παράλληλο» 10ο Συνέδριο.

Στην έκκληση τονίζεται πως αυτά τα διασπαστικά σχέδια δεν πέτυχαν, αφού οι 246 αντιπρόσωποι από τους 316 εκλεγμένους έλαβαν μέρος κανονικά στο Συνέδριο.

Εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε η ΚΕ του ΚΚΡΟ διέγραψε από τις γραμμές του κόμματος, τους Λ. Ιβάντσενκο (πρώην αντιπρόεδρο του ΚΚΡΟ), Σ. Ποτάποφ και Τ. Αστραχάνκινα (μέλη της Γραμματείας της ΚΕ) και τον Ο. Κοριάκιν (πρώην Α` Γραμματέα της ΚΟ Λένινγκραντ).

Την ίδια ώρα το Προεδρείο της ΚΕ ενημερώνει τους κομμουνιστές του ΚΚΡΟ πως μια σειρά γραμματείς περιοχών του Κόμματος (Μόσχας, Μπασκίριας, Ταταρστάν, Χαμπάροφσκ, Αμούρσκ, Αρχάνγκελσκ, Μπριάνσκ, Σβερντλόφσκ, Σμολένσκ, Βόρειας Οσετίας, Καλινινγκράντ, Κίροφ, Σαχαλίνσκ) συμμετείχαν στο διασπαστικό συνέδριο.

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ προχώρησε στην καθαίρεση και αντικατάσταση πολλών από τα παραπάνω στελέχη και κάλεσε έως τις 15/7 να συγκληθούν οι Επιτροπές Περιοχής του ΚΚΡΟ με θέμα τη στάση και τις προσωπικές ευθύνες των παραπάνω στελεχών.

Στην έκκληση τέλος, καλούνται οι κομματικές δυνάμεις του ΚΚΡΟ να εντείνουν τη δράση τους ενάντια στην αντικοινωνική πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης, στη βάση των αποφάσεων του 10ου Συνεδρίου.


ΟΑΣΕ
Περίεργη υιοθέτηση του νεολογισμού «νέες μειονότητες»...

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Την (τουλάχιστον) «περίεργη» υιοθέτηση του όρου «νέες μειονότητες» φάνηκε χτες να υιοθετεί η «Επιτροπή Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Ζητημάτων» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού που ολοκληρώθηκε χτες στο Εδιμβούργο.

Μολονότι απορρίφθη πρόταση ψηφίσματος (που εμπνεύστηκε η -τουρκικής καταγωγής - βουλευτίνα της Ολλανδίας Νεμπαχάτ Αλμπαϊράκ) περί υπαγωγής των γενικώς και αορίστως κατονομαζόμενων ως «νέων μειονοτήτων» (δηλαδή μεταναστών από αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη) στο σύστημα προστασίας που προσφέρεται από το εθνικό και διεθνές δίκαιο στις παραδοσιακά εθνικές μειονότητες, ο αρμόδιος επίτροπος του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες επιφορτίστηκε να ξεκινήσει τη διενέργεια συγκριτικής μελέτης των υφιστάμενων πολιτικών ένταξης των «νέων μειονοτήτων» στον κοινωνικό ιστό, επεκτείνοντας και τις σχετικές αρμοδιότητές του...

Η εισηγήτρια της πρότασης ψηφίσματος, Νεμπαχάτ Αλμπαϊράκ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δε συγκαταλέγει στις «νέες μειονότητες» τους «παράνομους» μετανάστες, «αλλά τους πολίτες που έχουν όλα τα εφόδια για μια κανονική συμμετοχή στα κοινά της χώρας τους» - (κάτι που ωστόσο δεν ορίζεται στο επίσημο κείμενο)...

Τα επιχειρήματα της Ν. Αλμπαϊράκ περί υπαγωγής των λεγόμενων νέων μειονοτήτων στο εθνικό και διεθνές σύστημα προστασίας εθνικών μειονοτήτων συνάντησαν σφοδρή αντίσταση, κυρίως από τη βελγική αντιπροσωπεία, ο επικεφαλής της οποίας μάλιστα χαρακτήρισε το νεολογισμό «νέες μειονότητες» «ηλίθιο»! Καταγράφηκαν και ηπιότερες παρεμβάσεις όπως εκείνη του Λιθουανού, Εγκίντιους Βαρέικις, που υποστήριξε ότι «ο όρος "νέες μειονότητες" θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέες παρανοήσεις», ή του Βέλγου βουλευτή, Φ. Ξ. Ντε Ντόνια, που παρατήρησε πως οι μετανάστες «θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα ως πολίτες και όχι ως μέλη μειονοτήτων, καθώς το δεύτερο θα καθυστερούσε περαιτέρω την κοινωνική τους ένταξη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ