ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμενόμενα καταδικαστική η Χάγη για το τείχος

Το τείχος του αίσχους που υψώνει το Ισραήλ

Associated Press

Το τείχος του αίσχους που υψώνει το Ισραήλ
ΧΑΓΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Η πορεία ανέγερσης του τείχους οδηγεί σε τετελεσμένη κατάσταση η οποία, ασχέτως του τι υποστηρίζει το Ισραήλ, αποτελεί προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών και κατά συνέπεια παραβιάζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση». Αυτό αναφέρει στην πολυσέλιδη απόφασή του το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταλήγοντας ότι το τείχος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να κατεδαφιστεί, καθώς οι λόγοι ασφαλείας που επικαλείται το Ισραήλ δε δικαιολογούν την επιλογή της συγκεκριμένης χάραξης.

Με 14 ψήφους υπέρ και 1 κατά από τον Αμερικανό δικαστή, το Δικαστήριο προτείνει την καταβολή αποζημιώσεων στους Παλαιστινίους που υπέστησαν υλικές ζημιές, καθώς και την επιστροφή των εκτάσεων που κατασχέθηκαν. Καλεί, επίσης, τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβουν, έτσι ώστε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Το δικαστήριο, επίσης, ομοφώνως, απορρίπτει τις ενστάσεις που κατατέθηκαν από το Ισραήλ. Απορρίπτει το επιχείρημα ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενήργησε παρανόμως ζητώντας γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου και αντικρούει και τον ισχυρισμό, που υποστηρίχτηκε και από ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία και άλλες χώρες εκτός του Ισραήλ, ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό, και κατά συνέπεια το Δικαστήριο της Χάγης είναι αναρμόδιο. «Ενα νομικό θέμα έχει και πολιτικές πτυχές» απαντά το Δικαστήριο.

Πρώτες αντιδράσεις

Για «ιστορική απόφαση» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμάντ Κορέι, τονίζοντας ότι πλέον το τείχος πρέπει να γκρεμιστεί. Για «νίκη της δικαιοσύνης» μίλησε ο Γιάσερ Αραφάτ. Σαφέστερος εμφανίστηκε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος εκτίμησε ότι η απόφαση εκτός από ράπισμα προς το Ισραήλ είναι μήνυμα και προς τις ΗΠΑ, «οι οποίες καλό θα είναι να συνεισφέρουν στη συμμόρφωση του Ισραήλ».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Τζόναθαν Πέλεντ, επανέλαβε ότι το Ισραήλ «δε θα υπακούσει στη γνωμοδότηση μιας αναρμόδιας επιτροπής, που δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρεμβαίνει στις διαμάχες του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους». Κατηγόρησε, επίσης, το Δικαστήριο για αντι-ισραηλινή μεροληψία «αφού αποτελούνταν κυρίως από Ευρωπαίους που δε φημίζονται για τη θετική τους στάση απέναντι στο Ισραήλ και είθισται να αγνοούν την παλαιστινιακή τρομοκρατία».

Προκλητικότερος ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, είπε ότι «πρόκειται για άλλη μια απόφαση που θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας». Ηπιότερου ύφους αλλά ανάλογου περιεχομένου ήταν το σχόλιο του Λευκού Οίκου, που υιοθέτησε τη θέση περί αναρμοδιότητας του Δικαστηρίου της Χάγης.

Η... συνηθισμένη βία

Πυκνή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, χτες, στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όταν Παλαιστίνιος έριξε χειροβομβίδα σε ισραηλινή περίπολο. Δεν προκλήθηκαν θύματα, ενώ από θαύμα γλίτωσαν και όσοι συμμετείχαν στις κηδείες των Παλαιστινίων θυμάτων της Πέμπτης, καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Στη Ράφα, 2 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες.

Τα ξημερώματα, χτες, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μικρή εισβολή στη Χεβρώνα, όπου σκότωσε ένα στέλεχος της «Φατάχ». Την ίδια ώρα, ένας δεύτερος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός κοντά στον εποικισμό Κάρνεϊ Σομρόν, της Δυτικής Οχθης, όταν δε σταμάτησε για έλεγχο.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εκτακτα μέτρα» και νέες εντάσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κατά του νομοσχεδίου που δίνει υπερεξουσίες στον διορισμένο πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι και προβλέπει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε συγκεκριμένες περιοχές για την «αντιμετώπιση των στασιαστών» τάχθηκαν, χτες, στα κηρύγματά τους κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής προσευχής της Παρασκευής, οι περισσότεροι σουνίτες και σιίτες θρησκευτικοί ηγέτες. Η κίνησή τους επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί αναλυτές υποστήριξαν εξαρχής, ότι η κίνηση της διορισμένης κυβέρνησης θα προκαλέσει νέα κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων.

Προς το παρόν, πάντως, χτες, επικράτησε στη χώρα σχετική ηρεμία μετά από τις αιματηρές επιθέσεις της Πέμπτης κατά των κατοχικών δυνάμεων. Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Βαγδάτη από επίθεση σε ομάδα περιπολίας, ενώ τα ξημερώματα, βρέθηκαν νεκροί 2 Τούρκοι οδηγοί βυτιοφόρων που μετέφεραν πετρέλαιο έξω από τη Σαμάρα. Η αυτοκινητοπομπή στην οποία συμμετείχαν δέχτηκε επίθεση από αντάρτες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ομηρία 2 Βούλγαρων οδηγών φορτηγού καθώς και ενός Φιλιππινέζου εργαζόμενου, που φέρονται να έχουν απαχθεί από διαφορετικές οργανώσεις. Και οι δύο, όμως, απειλούν να αποκεφαλίσουν τους ομήρους, σε περίπτωση που οι αντίστοιχες κυβερνήσεις δεν αποσύρουν την υποστήριξή τους από την κατοχή και δεν πιέσουν για απελευθέρωση όλων των Ιρακινών κρατουμένων. Τέλος, από αγνώστους απάχθηκε στο Ραμάντι και ένας Ιρακινός διερμηνέας των αμερικανικών δυνάμεων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
9 Οκτωβρίου οι «εκλογές»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η 9η Οκτωβρίου ορίστηκε χτες ως η ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν από την εκλογική επιτροπή -- παρά το εκτεταμένο κύμα βίας που συνεχίζει να προκαλεί γενικευμένο πρόβλημα στην εγγραφή ψηφοφόρων. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές, ωστόσο, αναβλήθηκαν για τον Απρίλιο του 2005. Αυτή ήταν η τελευταία απόδειξη (αν χρειαζόταν κάποια, καθώς τα πράγματα ήταν ήδη προφανή) για την πραγματική στοχοθεσία των εκλογών, τη νομιμοποίηση δηλαδή της εξουσίας Καρζάι και όχι κάποιον φανταστικό «εκδημοκρατισμό», για τον οποίο μιλούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

Πάντως, οι επιθέσεις εναντίον των προσπαθειών να εκπληρωθούν ακόμη κι οι πιο στοιχειώδεις όροι για τις εκλογές αυτές συνεχίζουν να εντείνονται. Προχτές στην επαρχία Νανγκαρχάρ μια εργαζόμενη για την εγγραφή ψηφοφόρων εν όψει των εκλογών σκοτώθηκε και άλλη μία τραυματίστηκε από τα θραύσματα νάρκης που εξερράγη κάτω από το όχημα στο οποίο επέβαιναν. Συνεχίζονται, ακόμη, και γενικότερες πολεμικές συγκρούσεις: Τουλάχιστον έξι Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν προχτές σε ενέδρα στην επαρχία Φάραχ, στο δρόμο Χεράτ-Κανταχάρ, δήλωσε αξιωματούχος, επιρρίπτοντας την ευθύνη «σε μαχητές Ταλιμπάν».

Στο βορρά, μια κυβερνητική αντιπροσωπεία μετέβη εσπευσμένα στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, για να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στον στρατηγό Μοχάμεντ Ατα και τον επικεφαλής της κυβερνητικής αστυνομίας στην περιοχή, Ακραμ Χακρεζουάλ, που έχουν έρθει σε κατά μέτωπο σύγκρουση διότι ο δεύτερος είχε κατηγορήσει σε συνέντευξή του στο BBC τον πολέμαρχο ότι «εμπλέκεται βαθιά στο εμπόριο ναρκωτικών», πράγμα που αναγκάστηκε να αναιρέσει μετά τη σύλληψή του από ενόπλους του στρατηγού.

Τέλος, στην Καμπούλ, κατονομάστηκε ο επικεφαλής ομάδας που διατηρούσε «ιδιωτική φυλακή» και βασάνιζε Αφγανούς. Πρόκειται για τον Τζόναθαν Κ. Ιντέμα, πρώην άνδρα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ο οποίος δρούσε «αυτόνομα και ανεξέλεγκτα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ