ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΕΒΡΟΥ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους
  • Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση ενάντια στην ανεργία και στο μαρασμό του νομού
  • Νέα 24ωρη απεργία στις 26 Ιούλη

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζόμενων του Εβρου, στις Φέρες
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζόμενων του Εβρου, στις Φέρες
Να σταματήσει αυτή η πολιτική που δημιουργεί θύματα για την εργατική τάξη και περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων του Εβρου ΑΝΚΕΡ, ΘΡΑΚΗ, «ΟΤΤΟ Εβρος» και «ΔΕΠΕΑ», με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στην πλατεία Δημαρχείου των Φερών. Και προειδοποίησαν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Σ' αυτό το πλαίσιο, αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία την επόμενη Δευτέρα 26 Ιούλη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην Κομοτηνή, έξω από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλευρό των εργαζομένων που άλλοι απλήρωτοι, άλλοι σε αναγκαστική άδεια και άλλοι έχοντας βγει σε διαθεσιμότητα, βλέπουν να κινδυνεύει το δικαίωμά τους στη δουλιά, βρέθηκαν οι επαγγελματίες και οι έμποροι των Φερών που κράτησαν κλειστά τα καταστήματά τους, αλλά και πολλοί άλλοι φορείς και εργατικά συνδικάτα της περιοχής, όπως οι εμποροϋπάλληλοι, οι αστυνομικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου «Ακρίτας», οι οδηγοί Ταξί, οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, οι αγροτικοί φορείς, ο ΤΟΕΒ Φερών και οι περισσότεροι Δήμοι του Νομού Εβρου.

Στον αγώνα και τη συντονιστική επιτροπή των σωματείων των τριών εργοστασίων μπήκαν από χτες και οι περίπου 80 εργαζόμενοι της Δημοτικής επιχείρησης Αλεξανδρούπολης (ΔΕΠΕΑ) που είναι απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες και κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, αφού η πλειοψηφία της διοίκησης του Δήμου θέλει να κλείσει την επιχείρηση.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί από την είσοδο της πόλης των Φερών. Εκεί είχε οριστεί η προσυγκέντρωση των εργαζομένων. Από εκεί με πορεία, διαδηλώνοντας «ο Εβρος δεν είναι εξορία, θέλουμε εργασία», προχώρησαν μέχρι την πλατεία Δημαρχείου, όπου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση. «Θέλουμε ανάπτυξη, εργασία, ΟΧΙ μαρασμό, φτώχεια, ανεργία», απαιτούσαν μέσα από το πανό τους οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ (Αλουμίνιο).

Στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε επιχείρηση αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι πρόεδροι των σωματείων. Ο Τόλης Κυριακίδης από τα Κλωστήρια Ναούσης του Λαναρά (ΟΤΤΟ Εβρος) περιέγραψε την αγωνία των 100 συναδέλφων του που βγαίνουν από την Παρασκευή σε αναγκαστική άδεια, επειδή η εταιρία επικαλείται έλλειψη πρώτων υλών. Ο Παντελής Γιαντσίδης μίλησε για το πρόβλημα επιβίωσης των 180 εργαζομένων στην αλλαντοποιία «Θράκη» που είναι απλήρωτοι από τον Ιούνη. Ο Χρήστος Κοντογιαννίδης ενημέρωσε για τις ξαφνικές εξελίξεις στην ΑΝΚΕΡ που έθεσε σε 3μηνη διαθεσιμότητα 90 από τους 110 εργαζόμενους. Ολοι τους δήλωσαν με σαφήνεια πως δε θα παίξουν το παιχνίδι των εργοδοτών. «Δε θα γίνουμε κολαούζοι κανενός καρχαρία για να πάρει επιδότηση», είπε χαρακτηριστικά ο Χ. Κοντογιαννίδης. Και ξεκαθάρισε πως με το κεφάλι ψηλά, θα υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλιά. «Να πάρουν το μήνυμα κυβέρνηση και εργοδοσία. Ο αγώνας μας δεν είναι μια τουφεκιά στον αέρα, θα κλιμακωθεί και θα δυναμώσει. Δεν έχουμε άλλο δρόμο», κατέληξε.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε η Φανή Τρέλλη στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Εβρου, η οποία αφού αποκάλυψε τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι του Εβρου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου που υπηρετούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, σημείωσε: «Προϋπόθεση για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία για τους εργαζόμενους, είναι ο ταξικά προσανατολισμένος αγώνας, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και η διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής για την ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο λαό και τα συμφέροντά του».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Δώστε μας τώρα λύσεις!

«Θέλουμε δουλιά τώρα». Με αυτή την «ομοβροντία», οι εκατοντάδες άνεργοι μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, ηλεκτροσυγκολλητές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έθεσαν επιτακτικά το αίτημά τους στον υφυπουργό Εργασίας Γ. Γιακουμάτο, κατά την επίσκεψή του χτες το πρωί στους χώρους δουλιάς τους.

«Θέλουμε να μας πείτε τι θα γίνουμε», «θέλουμε μεροκάματο». Αυτά ήταν μερικά από τα αγωνιώδη αιτήματα των ανέργων. Τα όσα είδε ο υφυπουργός τον ανάγκασαν να ομολογήσει, αν μη τι άλλο, το δίκιο των αιτημάτων, αν και συγκεκριμένη δέσμευση δεν ανέλαβε. Ο παραγωγικός πνεύμονας του Πειραιά, εγκαταλειμμένος, χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή και χωρίς καμία προοπτική αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα. Μια εικόνα διάλυσης δηλαδή, που δείχνει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και του ΟΛΠ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους εκπροσώπους όλων των κλάδων των εργαζομένων και των εργοδοτών του χώρου, τέθηκε επιτακτικά το αίτημα της μεταφοράς δύο μεγάλων πλωτών δεξαμενών για να έρθουν δουλιές στην περιοχή, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης και βιωσιμότητας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών και να δεσμευτεί η κυβέρνηση πως οι άνεργοι της Ζώνης με 30 ένσημα το χρόνο θα μπορούν να μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας μέχρι να βρουν δουλιά.

Επίσης, να τεθεί άμεσα σε ισχύ το μητρώο των επιχειρήσεων, να κατασκευαστούν δίχτυα νερού αέρα και ρεύματος, να εκσυγχρονιστούν οι προβλήτες και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Ο υφυπουργός, πάντως, δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά προσηλωμένος στην πολιτική της ΕΕ, που υπηρετεί η κυβέρνηση, επικαλέστηκε το 3ο και 4ο ΚΠΣ, ως ένα μέσο άντλησης πόρων για την ανάπτυξη της υποδομής.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, ο οποίος επισήμανε πως πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της επιδότησης της ανεργίας και της πρόωρης συνταξιοδότησης και να έρθουν δουλιές στην περιοχή. Επισήμανε επίσης πως αν και το υπάρχον δυναμικό είναι καταπληκτικό δεν μπορεί να ανανεωθεί αφού έχει κλείσει η σχολή του ΟΑΕΔ.

Πάνω σε αυτό το θέμα, ο υφυπουργός τοποθετήθηκε θετικά για τη δημιουργία δημόσιας σχολής που θα βγάζει εξειδικευμένους τεχνίτες. Προς το παρόν όμως όλα παραμένουν λόγια και οι άνεργοι θα περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους για να δουν αν κάτι θα γίνει πράξη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
«Μετράει» κάθε ευρώ

Για την ενίσχυση του ταξικού κινήματος και των αγώνων

Με εντατικούς ρυθμούς δίνεται η μάχη της οικονομικής εξόρμησης από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φτάνουν από αρκετές τοπικές Γραμματείες, οι οποίες έχουν εκπληρώσει σημαντικό ποσοστό του πλάνου. Επιτακτικά, ωστόσο, προβάλλει η ανάγκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να εντείνουν ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς.

Η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, που έχει τη μορφή της λαχειοφόρου αγοράς, θα ολοκληρωθεί στις 26 Οκτώβρη με την κλήρωση δυο αυτοκινήτων με τους δυο πρώτους αριθμούς του λαϊκού λαχείου.

Ο Μπάμπης Βορτελίνος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ» ότι από τη, μέχρι σήμερα, διακίνηση των λαχνών φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους. Απαιτείται όμως, όπως είπε, η μεγαλύτερη ακόμα δράση, ώστε η φωνή του ΠΑΜΕ να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε εργάτη της πόλης και του χωριού. Προς την κατεύθυνση αυτή, τη Δευτέρα 26 Ιούλη, θα πραγματοποιηθεί γενικό πανελλαδικό κλείσιμο.

«Το ΠΑΜΕ - υπογραμμίζει - από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, έχει αναπτύξει μια πλούσια δράση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας και αποτελεί για τους εργαζόμενους μοναδική ταξική πλατφόρμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα δίνουν γην και ύδωρ στην πλουτοκρατία και στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και των περιβόητων κοινωνικών διαλόγων.

Για να μπορέσει, λοιπόν, το ΠΑΜΕ να ανταποκριθεί στα πρόσθετα καθήκοντα της οργάνωσης των αναγκαίων ταξικών αγώνων, απαιτούνται και αυξημένα οικονομικά μέσα. Εδώ, επομένως, θα πρέπει ο καθένας να δει και τη δική του συμβολή, ενισχύοντας οικονομικά το ΠΑΜΕ και κυρίως διακινώντας τους λαχνούς.

Γιατί κάθε λαχνός - όπως χαρακτηριστικά λέει ο συνδικαλιστής - είναι και ένα χτύπημα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και δυνάμωμα στον ταξικό αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ