ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλιά

Σήμερα η πανελλαδική 24ωρη απεργία των συμβασιούχων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στις 8.30 το πρωί η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Ομόνοια

Σε πανελλαδική 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση - συνέχεια των προηγούμενων - κατεβαίνουν σήμερα χιλιάδες συμβασιούχοι σε ολόκληρη τη χώρα, απαιτώντας το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Οι συμβασιούχοι καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί και αναπαράγει με το πρόσφατο ΠΔ για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο το καθεστώς της πολιτικής και εργασιακής ομηρίας. Την απεργία αποφάσισαν, ύστερα από τις οξυμένες αντιδράσεις των εργαζομένων, οι Ομοσπονδίες Συμβασιούχων στο Δημόσιο και Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Να σημειωθεί ότι οι μόνιμοι στους ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, 8π.μ.-11 π.μ.

Στην Αθήνα οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποιούν προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 8.30 το πρωί και καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό «παρών». Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 9 το πρωί. Στη Θεσσαλονίκη οι συμβασιούχοι πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Λάρισα στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και στο Βόλο την ίδια ώρα στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις από την ημέρα κήρυξης της απεργίας έχουν μπει μπροστά για την καλύτερη δυνατή επιτυχία της, αλλά και για να αναδείξουν την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα. Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση των Συντονιστικών Σωματείων, Εργαζομένων στους ΟΤΑ, τα ξενοδοχεία και σε ΑΕΙ - ΤΕΙ τονίζεται: «Συνεχίζουμε μετά την απεργία με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, περιοδείες, επιδιώκοντας την ενημέρωση και το συντονισμό και οργανώνουμε νέα σύσκεψη φορέων το Σεπτέμβρη για παραπέρα συνέχιση της δράσης μας».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι οι στόχοι αυτού του αγώνα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και προς όφελος των εργαζομένων. Δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες περί κοινοτικών οδηγιών, συνταγματικών κωλυμάτων, τις οποίες καλλιεργούν από κοινού η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Το κυρίαρχο αίτημα είναι το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και συνεπακόλουθα απαιτούν την άμεση απόσυρση του ΠΔ για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, την επαναπρόσληψη των απολυμένων, την ακύρωση των αντεργατικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση και το θεσμό των εκτάκτων. Ακόμα, άμεσες μαζικές προσλήψεις μονίμων εργαζομένων σε δήμους, νομαρχίες και υπουργεία σε τομείς κοινωνικού χαρακτήρα.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Νέες παχυλές επιδοτήσεις

Σε 3.000 ευρώ ανέρχεται το πριμ για κάθε δωμάτιο

«Χαλί» στα πόδια των ξενοδόχων στρώνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς έσπευσε να ικανοποιήσει αίτημά τους για νέες παχυλές επιδοτήσεις, στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» των ξενοδοχείων τους! Την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων για αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, προτείνοντάς τους αύξηση 0,92 λεπτά (!) την ημέρα, η κυβέρνηση χαρίζει στους ξενοδόχους 3.000 ευρώ για κάθε δωμάτιο των ξενοδοχείων τους!

Συγκεκριμένα, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής με ενημερωτικό σημείωμα προς τα μέλη της στις 16/7/2004 αναφέρει ότι «σε συνάντησή μας με τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Χ. Κοκκώση αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης του εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων Β' κατηγορίας και κάτω, με 3.000 ευρώ ανά δωμάτιο, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι πλέον τα χρήματα μεταφέρθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας στον κωδικό του ΕΟΤ και σύντομα θα αρχίσει η εκταμίευση»!

Το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής καταγγέλλει έντονα τη νέα πρόκληση και το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι απαίτησαν και πήραν από την πολιτεία, που διαχειρίζεται τα χρήματα του σκληρά φορολογούμενου λαού, για τον «εκσυγχρονισμό» των ξενοδοχείων τους, και άλλα ποσά, αυτή τη φορά 3.000 ευρώ το δωμάτιο για ξενοδοχεία Β' κατηγορίας.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι «πρόκειται για τους ίδιους κρατικοδίαιτους υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς, που γκρινιάζουν όμως γιατί -λέει- το κράτος δεν τους διαφημίζει με τα λεφτά του λαού.

Πρόκειται για τους ίδιους, θρασύτατους και προκλητικούς, που ενώ με ένα στόμα, μια φωνή μας «συνιστούν» να πιέσουμε το υπουργείο Απασχόλησης για να μην έχει το ολυμπιακό επίδομα των 249 ευρώ εργοδοτικές εισφορές, την ίδια ώρα, απαιτούν από την κυβέρνηση την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, εισφοροδιαφεύγουν, υπονομεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία με την ανασφάλιστη εργασία, αποθηκεύουν τα κέρδη τους για τη χλιδάτη ζωή τους...».

Το Συντονιστικό των Σωματείων καλεί, τέλος, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε συσπείρωση στα ταξικά σωματεία, σε αγώνα για πραγματικές αυξήσεις, για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

ΒΟΛΟΣ
Ενας οικοδόμος χαροπαλεύει

Μάχη με το θάνατο δίνει ένας ακόμα οικοδόμος, θύμα της έλλειψης μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς. Πρόκειται για τον Ηλία Σταμούλη, 62 χρονών, από το Βελεστίνο Μαγνησίας. Τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από ύψος 7 μέτρων την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε νεόκτιστη οικοδομή στο στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο. Ο 62χρονος εργάτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου, όπου νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

ΕΜΠΟΡΙΟ
Προκλητικοί οι εργοδότες

Πρόκληση για τους εμποροϋπαλλήλους της χώρας, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες για 620 ευρώ μεικτά, στην καλύτερη περίπτωση, αφού η μερική απασχόληση οργιάζει, αποτελεί η χτεσινή κοινή ανακοίνωση των εργοδοτικών οργανώσεων ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΣΜΕ και ΣΕΛΠΕ ότι θα προχωρήσουν μονομερώς σε αυξήσεις των μισθών για το 2004, δίνοντας τα «ψίχουλα» που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση, πάρθηκε μετά την τρίτη κατά σειρά διαπραγματευτική συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Οι εργοδοτικές οργανώσεις, βέβαια, σκόπιμα καθυστερούσαν να συζητήσουν όλους τους προηγούμενες μήνες για τη σύμβαση, μη αποδεχόμενες την έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί τετελεσμένο αποτέλεσμα, και να μην υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης.

Τη στάση των εργοδοτών ευνόησε η «εγκληματική» αδράνεια της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που αποφάσισε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση μόλις τον προηγούμενο μήνα! Επιπλέον, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε τίποτα για να οργανώσει τον κλάδο, ώστε αγωνιστικά να διεκδικήσει αυξήσεις, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του. Αντίθετα, η πλειοψηφία συστηματικά καταψήφιζε τις προτάσεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ για οργάνωση του αγώνα του κλάδου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΕΛΚΑ
Προσφυγή για τα δεδουλευμένα

Ομαδική μήνυση κατά του Δ. Χατζή, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων «ΒΕΛΚΑ» στην Τιθορέα Φθιώτιδας, κατέθεσαν την περασμένη Δευτέρα 100 πρώην εργαζόμενοι της βιομηχανίας, που απολύθηκαν απ' την επιχείρηση τον περασμένο Φλεβάρη, αλλά δεν έχουν ακόμα πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους.

Η βιομηχανία σταμάτησε να λειτουργεί το Φλεβάρη του 2004 και οι 100 εργαζόμενοι που είχαν απομείνει - μετά από απανωτά κλεισίματα και ανοίγματα της επιχείρησης το προηγούμενο διάστημα - απολύθηκαν, αλλά ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα τους που κυμαίνονται σε 2.000-3.000 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο.

Στο πλευρό των εργαζομένων την ημέρα της δικαστικής προσφυγής βρέθηκε ο Θύμιος Τσέτσος, μέλος της Γραμματείας Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του Νομού. Ο οποίος υπογράμμισε ότι πριν 5,5 χρόνια, χάρη στη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χαρίστηκαν στον συγκεκριμένο βιομήχανο περίπου 6,5 δισ. δραχμές, με πρόσχημα τη διασφάλιση της δουλιάς των εργαζομένων. Αυτό, όπως φαίνεται, φάνηκε δελεαστικό για τον ίδιο, αφού έκρινε ότι οι εκβιασμοί του αποδίδουν περισσότερα κέρδη απ' όταν αυτό λειτουργούσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ