ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Σε υψηλά επίπεδα η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα

Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα της ICAP - παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με πέρσι - το 1/3 των νοικοκυριών αναμένει φέτος επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου

Το 1/3 των ελληνικών νοικοκυριών - για την ακρίβεια το 30,7% - εκτιμά ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στο έτος 2004. Αν και η εικόνα παρουσιάζει μικρή βελτίωση συγκριτικά με πέρσι (50,5%), το ποσοστό των νοικοκυριών (30,7%) που αναμένει χειροτέρευση της οικονομικής τους θέσης είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της ICAP, που δημοσιοποιήθηκε χτες και καταγράφει τις προσδοκίες των ελληνικών νοικοκυριών σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης και άρα του βιοτικού τους επιπέδου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές του Μάρτη, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι - με νωπές τις προεκλογικές υποσχέσεις - η αλλαγή της κυβέρνησης επηρέασε το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η μείωση του ποσοστού των νοικοκυριών που εκτιμά ότι φέτος δε θα επιδεινωθεί η οικονομική τους κατάσταση δε σημαίνει - βάσει των στοιχείων της έρευνας - πως αναμένει και σημαντική βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης. Καταγράφουμε από την έρευνα πως το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν αβεβαιότητα για την πορεία του βιοτικού τους επιπέδου έχει υπερδιπλασιαστεί. Από το 6,2% που ήταν πέρσι, φέτος εκτοξεύτηκε στο 14,2%. Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη καταγράφει μικρή αύξηση, 34,7% έναντι 30,2%, ενώ το ποσοστό αυτών που αναμένουν βελτίωση διαμορφώνεται στο 20,5% έναντι 13,2%.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η σημαντική βελτίωση της αισιοδοξίας δε στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα, αλλά στις προσδοκίες. Τα απολογιστικά στοιχεία για την πραγματική εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών για τα έτη 2001-2002 και 2003 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απογοητευτικά. Αποτυπώνουν ανάγλυφα την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ICAP:

  • Το 2003, μόλις το 59,2% των νοικοκυριών κατόρθωσε να ισοσκελίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, έναντι 57,2% το 2002 και 63,4% το 2001.
  • Το ποσοστό των νοικοκυρών που οι δαπάνες ήταν μεγαλύτερες από το εισόδημα και κατέφυγαν στο δανεισμό ή την ανάλωση παλαιότερων αποταμιεύσεων φτάνει το 26,8% έναντι 27,2% το 2002 και 20,6% το 2001.
  • Σταθερά πτωτικά κινείται το ποσοστό των νοικοκυριών που το εισόδημα υπερβαίνει τις δαπάνες, φτάνοντας το 14%, όταν το 2002 ήταν 15,5 και το 2001 16,2%. Από την ανάλυση των στοιχείων των προηγούμενων ετών, προκύπτει πως παρά τις θετικές προσδοκίες, η πραγματικότητα παραμένει ζοφερή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών.
ΦΛΩΡΙΝΑ
Οξυμένα τα προβλήματα των παραγωγών

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Τα μεγάλα και ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στο Νομό Φλώρινας, θέτουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης, αναφέρεται:

«- Η τιμή στο αγελαδινό γάλα παραμένει καθηλωμένη στις 90 δρχ./κιλό (0,27 ευρώ) πάνω από μια δεκαετία, την ίδια στιγμή που στο εμπόριο έχει ξεπεράσει τις 450 δρχ./κιλό. Το ίδιο και το πρόβειο (0.89 ευρώ/κιλό), ενώ ιδιαίτερα πλήττονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που πληρώνουν. Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει κατακλυστεί από αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων των πολυεθνικών, χωρίς καμιά προστασία της ντόπιας παραγωγής.

- Το ίδιο χαμηλή παραμένει, εδώ και αρκετά χρόνια, και η τιμή στο μαλακό και σκληρό σιτάρι, την ίδια στιγμή που το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα λιπάσματα, τα μηχανήματα, οι ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά εφόδια έχουν πάει στα ύψη.

- Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι πληρώνονται 11 δρχ./κιλό (από 20 δρχ./κιλό που ήταν πριν μερικά χρόνια), χωρίς οι ίδιοι να έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν την περιεκτικότητα των τεύτλων σε ζάχαρο που τους δίνουν οι βιομηχανίες. Το αποτέλεσμα είναι οι καλλιέργειες τεύτλων να έχουν μειωθεί, από 25.000 στρέμματα στο 2002, σε 10.000 στρέμματα το 2003 και 2.000 - 2.500 στρέμματα φέτος.

- Οι αμπελουργοί της περιοχής Αμυνταίου παραμένουν απλήρωτοι για το μεγαλύτερο μέρος της περσινής τους παραγωγής, ενώ τους επιβάλλεται "χαράτσι" 30 ευρώ/στρέμμα για αμπέλια που φύτεψαν την περίοδο 1991 - 1998.

- Αδιάθετη παραμένει η περσινή παραγωγή φασολιών (εξαιρετικής ποιότητας) και πατάτας, την ίδια στιγμή που γίνονται αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Αίγυπτο). Και ενώ παραμένει αδιάθετη η ντόπια παραγωγή, η τροφοδοσία των Ενόπλων Δυνάμεων - που θα μπορούσε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φασολιών - γίνεται από ιδιωτικές εταιρίες με εισαγόμενα φασόλια.

- Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ (καθυστερήσεις, μη αποζημίωση του συνόλου της παραγωγής) για ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες από θεομηνίες.

- Γενικότερα για τον ΕΛΓΑ, οι κτηνοτρόφοι θεωρούν υπερβολικά τα ασφάλιστρα που πληρώνουν (12 ευρώ/αγελάδα, 0,85 ευρώ/ζωική μονάδα για τα πρόβατα, περίπου 10 ζώα) τη στιγμή μάλιστα που δε γνωρίζουν ποιες ακριβώς ζημιές καλύπτουν.

- Στο μεταξύ, η Αγροτική Τράπεζα πούλησε τη μεγάλη αποθήκη που χρησιμοποιούσε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Φλώρινας και ο ιδιώτης - αγοραστής πέταξε στα χωράφια τα λιπάσματα και τα άλλα εφόδια που υπήρχαν εκεί.

- Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με έργα υποδομής, ιδιαίτερα με τα φράγματα (Παπαδιάς, Τριανταφυλλιάς), τα οποία παραμένουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Ολα τα παραπάνω πλήττουν καίρια τους μικρομεσαίους αγρότες και τους οδηγούν σε ξεκλήρισμα και αφανισμό».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταλήγοντας ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η αγορά θα δώσει λύση στην ανεργία...

Στην... τρομοκρατία αποδίδει τις αιτίες της μεγάλης τουριστικής πτώσης που εμφανίζεται φέτος, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Οσο για το πρόβλημα των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο και πετάνε τους εργαζόμενους στο δρόμο, τη λύση θα τη δώσει... η αγορά και ο ανταγωνισμός...

Με τον κυνικό αυτό τρόπο ο αντιμετώπισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης της ΝΔ το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των νέων ανέργων, που πυκνώνουν τις τάξεις του εφεδρικού στρατού εργασίας. Οι δηλώσεις Αλογοσκούφη έγιναν χτες με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Και στο μεν θέμα της πτώσης της τουριστικής κίνησης, επιχείρησε να αποενοχοποιήσει από κάθε ευθύνη τους ξενοδόχους και τους άλλους παράγοντες του τουριστικού κυκλώματος, οι οποίοι με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, κατάφεραν να εκδιώξουν από τις ελληνικές παραλίες, τους ξένους, αλλά και τους Ελληνες τουρίστες. Το επιχείρημα ότι για την πτώση του τουρισμού φταίει η τρομοκρατία, δεν ευσταθεί, καθώς σε ανταγωνιστικές χώρες όπου σημειώθηκαν τρομοκρατικές πράξεις και μάλιστα υπήρξαν νεκροί (π.χ. Τουρκία), η τουριστική κίνηση παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Στην πτώση του τουρισμού, ασφαλώς έχει συμβάλλει και η μεγάλη ανατίμηση του ευρώ (25% ως προς το δολάριο τη διετία 2002 - 2003), η οποία κάνει πανάκριβες τις διακοπές για τουρίστες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μειωμένες οι αφίξεις τουριστών

Με μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 8% προβλέπει η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ότι θα κλείσει η φετινή χρονιά και εκτιμά ότι θα χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα μειωθεί το ΑΕΠ κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες! Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από τις μέχρι τώρα αφίξεις στα αεροδρόμια των τουριστικών προορισμών που είναι μειωμένες, όταν στη γειτονική Τουρκία παρατηρείται αύξηση κατά 53%, ενώ τίποτα δε φαίνεται να αλλάζει την εικόνα για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Για τη βελτίωση της κατάστασης, η ηγεσία του ΣΕΤΕ ζητά από την κυβέρνηση να ενισχύσει την τουριστική προβολή, να ενεργοποιήσει την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων (ώστε να περιορίζονται τα αρνητικά σχόλια για τον τουρισμό), να διευκολύνει τη χορήγηση βίζας σε επισκέπτες από χώρες εκτός ΕΕ και να προχωρήσει στην... πάταξη της κερδοσκοπίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ