ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Πάρτε πίσω το φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε «επί της αρχής» το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Για «φοροεισπρακτική επιδρομή» στις μικρές επιχειρήσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, για τη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 1999-2002 ζήτησε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ΚΚΕ. Το νομοθέτημα ψηφίστηκε «επί της αρχής» μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Εκφράζοντας την αντίθεση του Κόμματος, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη έκανε λόγο για ρύθμιση που έχει χαρακτήρα «φοροεισπρακτικής επιδρομής» σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφού -όπως σημείωσε- γι' αυτές «καθορίζει το κατώτατο όριο», ενώ «για τις μεγάλες επιχειρήσεις βάζει ανώτατο ύψος του φόρου και προσπαθεί να τις προστατέψει». Επίσης πρόσθεσε ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη «ουσιαστικά λειτουργεί χαριστικά για τους μεγαλοοφειλέτες», αφού στηρίζεται στον αριθμό των δόσεων και όχι στο πόσο της οφειλής.

Η κυβέρνηση, επισήμανε η Ελπίδα Παντελάκη, για εισπρακτικούς λόγους, ζητά «ζεστό χρήμα» καταφεύγοντας στα «μόνιμα υποζύγια, που -εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους- είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Επισήμανε επίσης ότι η νομοθετική ρύθμιση «είναι συνέχεια των πολιτικών που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1993-1996 και τη συνάφεια. Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε ότι η κριτική της σήμερα είναι «αναξιόπιστη».

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί αποδοχής των ρυθμίσεων από τους επαγγελματίες, η Ελπίδα Παντελάκη προκάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας λέγοντας: «Ας κάνουν μια βόλτα στα μαγαζιά» που «αναστενάζουν από την τοκογλυφία και το στύψιμο των τραπεζών» και τόνισε πως «η απελευθέρωση της αγοράς είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα», αφού «στον ανταγωνισμό το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο» και έχουμε «ουσιαστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος». «Υπάρχει αγανάκτηση», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ και «κάθε άλλο παρά ανακουφισμένοι είναι όσοι εμπλέκονται με αυτή την ιστορία». Παράλληλα, αναφερόμενη συνολικά στις προθέσεις της κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση -που έχει εξαγγείλει- σημείωσε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για «φορολογικό παράδεισο για το μεγάλο κεφάλαιο» και πρόσθεσε για τα δημόσια έσοδα ότι «υπάρχει πλούτος, αλλά να τον βρούμε από αυτούς που έχουν τα κέρδη».

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας ο υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των εμποροβιοτεχνών ενάντια στο νομοθέτημα, τόνισε ότι βρίσκεται «σε δυσαρμονία η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ με τους πολίτες», υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας γίνονται αποδέκτες από τους επαγγελματίες. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Κουτμερίδης, κατηγόρησε τη ΝΔ για «αιφνιδιασμό» και «φορολογική επιδρομή» εναντίον των επαγγελματιών. Πάντως επιχειρώντας να δικαιολογήσει ανάλογες ρυθμίσεις που είχε λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι προηγήθηκε «διεξοδικός διάλογος» με τις παραγωγικές τάξεις. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Αθ. Λεβέντης.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Εμμένει η κυβέρνηση στο φοροχαράτσι

Ο υφυπουργός Οικονομικών, που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΟΒΣΑ - μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΒΕ - επέμεινε στην εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης

Την αντίθεσή τους στα νέα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ διατρανώνουν οι ΕΒΕ της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η ΟΒΣΑ διαδήλωσε χτες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας τη μη επιβολή του νέου χαρατσιού της περαίωσης σε βάρος των βιοτεχνών και μικρεμπόρων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις εκβιαστικές φορολογικές ρυθμίσεις. «Τα χρέη και τα ελλείμματα δεν πρέπει να φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα, αλλά στους βιομήχανους και τα πολυκαταστήματα», φώναζαν οι ΕΒΕ.

Αντιπροσωπεία της ΟΒΣΑ, συνοδευόμενη από το βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατσιλινάκο, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζα και του επέδωσε το υπόμνημα της Ομοσπονδίας. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος είπε στους συγκεντρωμένους πως «τελικά η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική». «Είναι φανερό - τόνισε - ότι πρέπει να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας, ώστε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει ο νομοσχέδιο». Ο Γιάννης Πατσιλινάκος δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα αιτήματα των ΕΒΕ, προσθέτοντας ότι χωρίς αγώνα, συσπείρωση και διεκδίκηση δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Πρέπει να φορολογείται το μεγάλο κεφάλαιο - συνέχισε ο βουλευτής - και να μην πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Το υπόμνημα

Με το υπόμνημά της η ΟΒΣΑ που πέραν του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απευθύνεται και στα κόμματα της Βουλής, ζητεί να μην ψηφιστεί το κεφάλαιο Α του νομοσχεδίου περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Επίσης σημειώνουν πως ενώ οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα από τον άνισο ανταγωνισμό και την πτώση του τζίρου, η κυβέρνηση τις θεωρεί πάντα κερδοφόρες και εκ προοιμίου φοροδιαφεύγουσες, τις φορολογεί και για δεύτερη φορά για την ίδια χρήση και εισπράξεις που δεν πραγματοποίησαν και μάλιστα με κεφαλικό φόρο. Η ΟΒΣΑ θεωρεί αυτή τη μέθοδο απαράδεκτη, επισημαίνοντας ότι είναι κοινωνικά άδικο και προκλητικό να καλούνται οι ΕΒΕ να καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού που δημιουργούνται από επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα.

ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Αμύθητη περιουσία σε μερικές χιλιάδες «τζάκια»

Αμύθητη ακίνητη περιουσία έχουν στην κατοχή μερικές δεκάδες χιλιάδες «τζάκια», όπως την εμφανίζουν με τις δηλώσεις τους στην εφορία. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2004 υποβλήθηκαν δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ):

  • Από 40.385 ιδιώτες - φυσικά πρόσωπα. Από αυτούς οι 1.410 δηλώνουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (η πραγματική είναι πολύ μεγαλύτερη) πάνω από 2 εκατ. ευρώ (!). Τέτοιες δηλώσεις υποβλήθηκαν από φορολογούμενους που κατοικούν, κυρίως, στα λεγόμενα αριστοκρατικά προάστια της Αθήνας (Κηφισιά, Ψυχικό, Γλυφάδα).
  • Από 34.558 επιχειρήσεις - Νομικά Πρόσωπα. Από αυτές οι 1.493 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Η πραγματική αξία των ακινήτων αυτών είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η αντικειμενική αξία είναι πάντα πολύ χαμηλότερη από την εμπορική.

Τα ποσά του φόρου που εισέπραξε το υπουργείο Οικονομίας παραμένουν στα περσινά επίπεδα.

Συγκεκριμένα για το 2004 τα 40.385 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φόρο ύψους 76,8 εκατ. ευρώ και τα 34.558 νομικά πρόσωπα 93,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το ποσό του ΦΜΑΠ για το 2004 φτάνει σε 170,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της λεγόμενης «φορολογικής μεταρρύθμισης» προωθεί την κατάργηση του ΦΜΑΠ τουλάχιστον για τα φυσικά πρόσωπα, με άλλοθι την «τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας». Μια τέτοια φοροαπαλλαγή θα οδηγούσε σε νέες απώλειες φορολογικών εσόδων, σηματοδοτώντας την ακόμη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Στο πλαίσιο της «φορολογικής μεταρρύθμισης» προωθείται, επίσης, η ενοποίηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, εξέλιξη που θα επιβαρύνει τη μικρή ιδιοκτησία. Το περιεχόμενο των φορολογικών αλλαγών που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ - στα πλαίσια της εξαγγελθείσας πριν τις εκλογές φορολογικής μεταρρύθμισης - θα συζητηθούν στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που θα συνέλθει στο υπουργείο Οικονομικών.

Υποχρέωση υποβολής ΦΜΑΠ έχουν, σήμερα, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 243.600 ευρώ (για τους άγαμους) και 487.200 ευρώ για τους έγγαμους. Η επιπλέον αξία των ακινήτων φορολογείται με ποσοστά από 0,3% μέχρι 0,8%.

Στον εισαγγελέα για αισχροκέρδεια

Με πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις απειλούνται 7 εταιρίες που λειτουργούν στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι οποίες εντοπίστηκαν από ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης να αισχροκερδούν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), ελεγκτές του υπουργείου - στα πλαίσια των ελέγχων που κάνουν στην αγορά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων - διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων του Αγορανομικού Κώδικα σε καταστήματα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρέπεμψαν 7 εταιρίες στον εισαγγελέα Αγορανομίας (για την επιβολή ποινικών κυρώσεων) και στις Νομαρχιακές Επιτροπές (για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, δηλαδή των προβλεπόμενων προστίμων).

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, και οι επτά εταιρίες που ελέγχθηκαν στον Αερολιμένα Αθηνών αισχροκερδούσαν με ποσοστά έως και 543%. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όλες οι εταιρίες παρέβησαν τον Αγορανομικό Κώδικα καθώς πωλούσαν τα τυποποιημένα συσκευασμένα προϊόντα με μεικτό κέρδος 82%-588%, όταν το ανώτατο επιτρεπτό είναι 45%. Ουσιαστικά η υπέρβαση των μεικτών κερδών κυμαινόταν από 37%-543%.

Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι δε διέθεταν αναψυκτικά σε μεταλλικά κουτάκια, στα οποία αναγράφεται ενδεικτική τιμή, αλλά πωλούσαν αναψυκτικά και χυμούς μόνο σε ποτήρια. Με τον τρόπο αυτό υποχρέωναν τους καταναλωτές στην αγορά ακριβότερων προϊόντων.

Επίσης το ΣΔΟΕ εντόπισε στην περιοχή του Κρυονερίου εταιρία που διακινούσε 50 τόνους οπωρολαχανικών χωρίς παραστατικά και κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ