ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Δυναμικά στην επίσχεση εργασίας

Για δεύτερη μέρα και με μαχητική συμμετοχή συνέχισαν χτες για δεύτερη μέρα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, που ξεκίνησαν προχτές με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους. Μάλιστα η απόφαση αυτή επαναβεβαιώθηκε χτες το βράδυ σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Με την επίσχεση εργασίας - που γίνεται σε 24ωρη βάση - οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων που τους οφείλονται απ' το μήνα Απρίλη και για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά φτάνουν από 800 - 1.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν χρόνια οικονομικά προβλήματα και η θέση τους επιδεινώνεται από τις καθυστερήσεις των δεδουλευμένων και των εξαιρέσιμων καθώς αμείβονται με μισθούς πείνας υπογραμμίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και τονίζει: Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και η ακύρωση στην πράξη του προγράμματος Αθήνα για την πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας.

Το ΕΚΑΒ λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας ενώ «για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας των κινητοποιήσεων την ευθύνη έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας που δε δίνει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα», τονίζει το σωματείο των εργαζομένων.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η ανεργία «καλπάζει»

Δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νομό Λάρισας, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων

Δραματικά μειώνεται η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό Λάρισας, γεγονός που έχει αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, αλλά και σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας ξεκίνησε το πρώτο πεντάμηνο του 2003. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό η μείωση από το Γενάρη έως το Μάη έφτασε το 23,84%. Το ίδιο διάστημα στην πόλη της Λάρισας η μείωση άγγιξε το 37,49%!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για χειρότερες μέρες στον κλάδο, καθώς με μαθηματική ακρίβεια το ποσοστό των ανέργων οικοδόμων αναμένεται ν' αυξηθεί αλματωδώς, δεδομένου ότι δε γίνονται μεγάλα δημόσια έργα για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, θα ενταθεί.

Στη Λάρισα, το μοναδικό δημόσιο έργο που είναι σε εξέλιξη είναι το κτίριο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο που προχωρά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Οσον αφορά, δε, στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, που θα προσφέρουν στέγη σε πολλές εργατικές οικογένειες, δεν προκηρύχτηκαν για δημοπράτηση τον Απρίλη του 2004, όπως προβλεπόταν.

Ταυτόχρονα το φαινόμενο της μαύρης εργασίας στην οικοδομή, στα έργα, στα εργοτάξια με αδρανή υλικά, στα λατομεία και τα μαρμαράδικα στο νομό Λάρισας λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μένουν ανασφάλιστοι και πολλά έσοδα του ΙΚΑ να χάνονται.

Τα έργα που προτείνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας του κλάδου και την ανάπτυξη του νομού προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, η υλοποίηση των οποίων αποτελούν στόχους πάλης, είναι:

  • Αμεση δημοπράτηση των εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη και συνέχιση του κατασκευαστικού προγράμματος.
  • Να γίνουν έργα υποδομής για τη λαϊκή οικογένεια με δημόσιες επενδύσεις, κατοικίες, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημόσια κτιριακά συγκροτήματα σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες, ν' αποκτήσει το ΙΚΑ σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν στο νομό.
  • Να ολοκληρωθεί ο δακτύλιος της Λάρισας από τη ΔΕΥΑΛ έως τη Νέα Πολιτεία και στην περιφερειακή οδό Τρικάλων για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας της πόλης.
  • Να γίνει η σήραγγα Τεμπών του αυτοκινητόδρομου.
  • Να γίνει πολυκλινική του ΙΚΑ. Να πάψει το ΙΚΑ να χρηματοδοτεί ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.
  • Επέκταση του Σχεδίου Πόλεως και ανάπλαση οικισμών. Ορθολογική ανάπτυξη των παραλιών με Σχέδια Πόλεων.
  • Αντιπλημμυρικά έργα, σεισμική θωράκιση των πόλεων.
  • Εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου και έργα άρδευσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Νέα 24ωρη απεργία

Με νέα 24ωρη απεργία στις 5 Αυγούστου συνεχίζουν τον αγώνα για τη διασφάλιση της δουλιάς τους οι 500 εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου «Κλωνατέξ» του Λαναρά στη Νάουσα. Συντονισμένα με τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και των Σωματείων «Κλωστήρια Β», «Κλωστήρια Γ», «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», «ΚΛΩΘΩ», αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εντός και εκτός νομού, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις πως οι εργαζόμενοι με την επιστροφή τους από την άδεια στις 4 Αυγούστου δε θα έχουν δουλιά. Σε αυτή την περίπτωση σύσσωμοι οι φορείς θα βγουν στο δρόμο του αγώνα και αναμένεται για άλλη μια φορά να κλείσουν καταστήματα, και υπηρεσίες, επιχειρήσεις και να πάρει η κινητοποίηση πανναουσαϊκό χαρακτήρα.

Σε κοινή συνεδρίαση των παραπάνω φορέων έγινε ενημέρωση για την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Απασχόλησης. Εκτίμηση όλων αποτελεί πως καμία απάντηση δεν έχει δοθεί στα προβλήματα των εργαζομένων με κυριότερο τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Αντίθετα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, «μέχρι σήμερα όλες οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι οι εργαζόμενοι δε θα έχουν δουλιά στις 4 Αυγούστου λόγω έλλειψης πρώτης ύλης. Εάν αυτό τελικά επιβεβαιωθεί, θα αντιδράσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις. Θέτουμε υπεύθυνους την κυβέρνηση και τον κ. Λαναρά για τις αρνητικές εξελίξεις στα Κλωστήρια Ναούσης. Και δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας».

ΕΚΔΟΤΕΣ - ΕΣΗΕΑ
Ακαρπη συνάντηση για τη ΣΣΕ

Συνεχίζουν την αδιάλλακτη στάση τους οι εκδότες μετά και τη νέα συνάντηση που έγινε χτες, μεταξύ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, για τη ΣΣΕ του 2004. Οι νέες προτάσεις που έφεραν οι εκδότες απέχουν πολύ από ό,τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (με τη διασωματειακή επιτροπή 9 σωματείων) που έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε 24ωρη και δύο 48ωρες απεργίες.

Οι προτάσεις που έφεραν χτες οι εκδότες είναι οι εξής: διετή σύμβαση με ποσοστό αύξησης στους μισθούς 5,5% τον πρώτο χρόνο και το δεύτερο χρόνο το ποσοστό του πληθωρισμού συν δύο μονάδες, η πρώτη πενταετία στον ίδιο εργοδότη που επιδοτείται να γίνει τριετία, αναγνώριση προϋπηρεσίας σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και Γραφεία Τύπου εφόσον οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι ως δημοσιογράφοι, αν υπάρξει απόλυση 2 χρόνια πριν τη σύνταξη οι εργοδότες να καταβάλουν το 50% των ασφαλιστικών εισφορών στον εργαζόμενο, η αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου στους οικείους να είναι 60% (από 40% που είναι σήμερα), μεταφορά των αργιών, επιπλέον άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και έναρξη άδειας θηλασμού από τη λήξη της άδειας τοκετού, κατάργηση του πλαφόν στα κλιμάκια πάνω από 2.175 ευρώ 2 χρόνια πριν τη σύνταξη για να αυξάνεται το ποσό αυτής.

Στις θέσεις αυτές των εκδοτών, η απάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΣΗΕΑ, ήταν κατηγορηματική και δηλώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τις διεκδικήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλιάς και προστασία από απολύσεις (η ΕΣΗΕΑ ζητά 15% αύξηση και ουσιαστικά θεσμικά αιτήματα). Η χτεσινή άκαρπη συνάντηση έκλεισε με την αντιπρόταση των εκδοτών για νέα συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

ΕΡΑ
Σε υποχρεωτική άδεια

Τη διακοπή των συμβάσεων των δημοσιογράφων που εργάζονται στους περιφερειακούς σταθμούς της αποφάσισε η διεύθυνση της ΕΡΑ για τον μήνα Αύγουστο, με πρόσχημα ότι την περίοδο αυτή, θα ανασταλούν μεταδόσεις ενημερωτικών εκπομπών και αντ' αυτών θα μεταδίδεται το πρόγραμμα του κεντρικού σταθμού της ΕΡΑ.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει αυτή την απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η ενέργεια αυτή πλήττει κατάφωρα τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΕΡΑ δημοσιογράφων. Οι συνάδελφοι, οι οποίοι ούτως ή άλλως υφίστανται τις συνέπειες του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος που συνεπάγονται οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, θα στερηθούν τις αποδοχές τους για το διάστημα αναστολής των εκπομπών, καθώς θα τελούν σε υποχρεωτική άδεια». Παράλληλα δηλώνει πως θα προβεί «σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί αυτό το νέο πλήγμα στο δημοσιογραφικό δυναμικό της περιφέρειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ