ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Η κυβέρνηση τα ωθεί στον τζόγο...

Ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας παραδέχτηκε χτες ότι ορισμένες διοικήσεις Ταμείων «επενδύουν» τα αποθεματικά σε κερδοσκοπικά κεφάλαια «υψηλού ρίσκου», με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων του δημοσίου...

Σοβαρότατο πολιτικό θέμα δημιουργείται με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς - όπως έμμεσα προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Φώλια - υπάρχουν επικίνδυνες κυβερνητικές βλέψεις... Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε ο υφυπουργός από το «Ρ» εάν έχει εισηγηθεί ο ίδιος την «αξιοποίηση» των αποθεματικών των Ταμείων με στόχο την υλοποίηση έργων του δημοσίου, και ιδού η απάντηση: «Οχι. Εάν προκύψει μια τέτοια πρόταση, αυτή η πρόταση θα προέλθει μάλλον από τους ενδιαφερόμενους ή από κάποια ασφαλιστικά αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων τα οποία συμμετέχουν σε κάποια venture kapitals, αλλά δεν είναι κάτι που θέτουμε εμείς».

Από την απάντηση του υφυπουργού προκύπτει ότι: Πρώτον, υπάρχουν κάποια ασφαλιστικά ταμεία τα οποία τζογάρουν τα αποθεματικά τους στα κεφάλαια υψηλού κερδοσκοπικού ρίσκου, τα αποκαλούμενα venture kapitals, τα οποία όμως δεν κατονόμασε. Δεύτερον, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και περιμένει προτάσεις από τις διορισμένες διοικήσεις των συγκεκριμένων Ταμείων, για συμμετοχή τους σε χρηματοδότηση δημόσιων έργων, τα οποία στη συνέχεια θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες μέσω μακροχρόνιων - και αποικιοκρατικών - συμβάσεων παραχώρησης έργου. Με λίγα λόγια, μετά το φιάσκο της συμμετοχής των αποθεματικών των Ταμείων στην κερδοσκοπική φούσκα του Χρηματιστηρίου, η κυβέρνηση της ΝΔ, παίζοντας με τη φωτιά, τα ωθεί σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Οικονομίας υπεραμύνθηκε της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, κεντρικός άξονας της οποίας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:

  • Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ικανοποιεί και τις τελευταίες απαιτήσεις του ΣΕΒ (όλες τις υπόλοιπες τις είχε προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), με την αποσύνδεση των επιχορηγούμενων επενδύσεων από την υποχρέωση πρόσληψης προσωπικού και την κατάργηση της διάκρισης σε παλαιές και νέες επενδύσεις αφού όλες θα επιχορηγούνται με τα ίδια κριτήρια. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει νέα επενδυτικά κίνητρα, τη στιγμή που οι επιχορηγούμενες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους
  • Προωθείται ταχύτατα το νομοθετικό πλαίσιο για τις συμβάσεις «αυτοχρηματοδοτούμενων» έργων, με την επωνυμία «Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα». Πρόκειται για τις γνωστές - αποικιοκρατικού τύπου - συμβάσεις που είχε αρχίσει να εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας στη μακροχρόνια εκμετάλλευση των ιδιωτών έργα που κατά κύριο λόγο γίνονται με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων (αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Αττική Οδός, Ρίο-Αντίρριο κλπ.)
  • Το κύριο βάρος στο νέο αναπτυξιακό πλαίσιο 2007-2013 (όπως αυτό προωθείται κεντρικά από την ΕΕ) θα δοθεί στην ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης. Πρόκειται, στην ουσία, για την κατάρτιση μισοειδικευμένου απασχολήσιμου προσωπικού, σε συνδυασμό με τις ανατροπές στην Παιδεία, που προωθούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Παιδεία, δήλωσε ο Χρ. Φώλιας, πρέπει να συνδεθεί πιο στενά με την παραγωγή...
  • Τον ερχόμενο Οκτώβρη θα προκηρυχτεί ο τρίτος κύκλος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 300 εκατ. ευρώ (το σχετικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από τις τράπεζες)
  • Προσλαμβάνονται διάφορες ελεγκτικές εταιρίες για έργα του Γ΄ ΚΠΣ με συνολική αμοιβή 36 εκατ. ευρώ (12 δισ. δρχ.)!
ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Οργή για τα σενάρια «αφαίμαξης» των Ταμείων

Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας

Την έκπληξη, αλλά και την οργή της, για την πρόταση ειδικής επιτροπής, υπό την εποπτεία του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Φώλια, για την αυτοχρηματοδότηση δημοσίων έργων και με τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, εκφράζει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων.

Αναφερόμενη στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», η Ομοσπονδία επισημαίνει για τη «νέα έμπνευση του πρώην κορυφαίου συνδικαλιστικού μας εκπροσώπου, προέδρου της ΕΣΕΕ»: «Επειδή, κύριε υπουργέ και πρώην "συνάδελφε - συνδικαλιστική", εμείς οι έμποροι, αιμοδότες του ασφαλιστικού μας φορέα, πρώην ΤΑΕ και νυν ΟΑΕΕ, που το πληρώνουμε αδρά και μας επιστρέφει ψίχουλα, "χορτάσαμε" από τις επενδύσεις των αποθεματικών μας στο χρηματιστήριο από την προηγούμενη κυβέρνηση, ευχαριστούμε πολύ για τη νέα σας προσφορά, αλλά δε θα πάρουμε».

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία: «Επειδή οι διορισμένες και μη εκλεγμένες διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων κατ' εντολήν της προηγούμενης κυβέρνησης "έπαιξαν" και έχασαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο χρηματιστήριο, που αποτελούσαν τον ιδρώτα και το υστέρημα των ασφαλισμένων, και κανένας δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, κανείς δεν παραιτήθηκε έστω από ευθιξία, ούτε τα Ταμεία φυσικά πήραν τα χρήματά τους πίσω, γι' αυτό και σε σας λέμε ΟΧΙ για τη νέα "επένδυση" που ετοιμάζετε. Απλούστατα δε σας εμπιστευόμαστε και δε θέλουμε να αγγίξετε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι ο Χ. Φώλιας, ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ «και σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση» μεθόδευσε «την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων και την παραχώρηση της Κοινωνικής Ασφάλισης στους ιδιώτες».

ΟΜΙΛΟΣ «ALPHA BANK»
Αύξηση κερδών 73,5%

Τεράστια ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο συνεχίζει να αποσπά και φέτος η δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου. Η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) δημοσίευσε χτες τον ισολογισμό για το α΄ εξάμηνο του 2004 σύμφωνα με τον οποίο τα καθαρά κέρδη του ομίλου εκτινάχτηκαν σε ποσοστό 73,5%, ή 20 και πλέον φορές πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο (!).

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του ομίλου, στο α΄ εξάμηνο του 2004 τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 218,5 εκατ. ευρώ από 126 εκατ. πέρυσι (αύξηση 73,5%), τα καθαρά έσοδα από τόκους (διαφορά ανάμεσα στα ποσά εισπραττόμενων - καταβαλλόμενων τόκων) έφτασαν στα 505,3 εκατ. ευρώ, από 425 εκατ. στο α΄ εξάμηνο του 2003 (αύξηση 18,9%) και τα έσοδα από προμήθειες εκτοξεύτηκαν στα 172,9 εκατ. ευρώ (133,5 εκατ. πέρυσι) με αύξηση 29,5%.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ετοιμάζει τα νέα ξεπουλήματα

Αισιοδοξία Αβραμόπουλου μετά τη συνάντηση με Καραμανλή, μαζί με τον Αλογοσκούφη

«Πανευτυχής» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού χτες, μετά το τέλος της συνεργασίας που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Στη συνάντηση αυτή, συζητήθηκε η τελική μορφή του νομοσχεδίου για τη σύσταση και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Τουρισμού, καθώς και ζητήματα σχετικά με την τουριστική προβολή και την πολιτική, όπως η προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου. Εντελώς αντίθετα από τον υπουργό, είναι τα αισθήματα χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων, που καλούνται να πληρώσουν «τα σπασμένα» της όποιας κρίσης, καθώς και πολλοί μικροί επιχειρηματίες που βιώνουν το σκληρό ανταγωνισμό των «μεγάλων» του τουρισμού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μια από τις πλέον βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, αφορά στη λειτουργία της ΕΤΑ ΑΕ (Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης πλέον), η δραστηριότητα της οποίας θα επικεντρωθεί στην... πολιτική αποκρατικοποιήσεων. Πολιτική, που εξασφαλίζει τη συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, στο δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη φιλοδοξία της κυβέρνησης για... απογείωση του τουρισμού μετά τον Οκτώβρη, που θα ξεκινήσει και η διαφημιστική καμπάνια (τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη) και εξήγησε πως στη συζήτηση αναπτύχθηκαν και τα σχέδια του υπουργείου για την προσέλκυση τουριστών από την Απω Ανατολή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πέρα από τις απευθείας χρηματοδοτήσεις που αναμένεται να κατευθυνθούν κύρια στις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και στις πολυεθνικές, το υπουργείο Τουρισμού θα δώσει έμφαση στην «απλοποίηση» του επενδυτικού πλαισίου. Αυτό σημαίνει πολεοδομικές και άλλες ανάλογες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν εύκολα και χωρίς περιορισμούς την κατασκευή τουριστικών μεγαθηρίων σε περιοχές «φιλέτα», πολλές από τις οποίες ανήκουν στο Δημόσιο.

Ανοιγμα σε «οφσόρ» εταιρίες

«Ανοιγμα» στις εξωχώριες (οφσόρ) εταιρίες κάνει το υπουργείο Οικονομικών, τις οποίες με σχετική εγκύκλιο εντάσσει στη ρύθμιση για υποβολή φορολογικών δηλώσεων (μέχρι τις 30 του Ιούλη) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δηλώσεις φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας μπορούν να υποβληθούν (χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις) για τα έτη από 1997 μέχρι 2003 και του ειδικού φόρου ακινήτων (αφορά τις οφσόρ) για το 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ