ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ
Μόνο η «απελευθέρωση» δε φταίει...

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «κουκουλώσει» τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη συσκότιση της 12ης Ιούλη και σχεδιάζει να «λύσει» το πρόβλημα με... δελτίο!

Τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την πρόθεση της παρούσας κυβέρνησης να προωθήσει στο έπακρο τα συμφέροντα των ιδιωτών που επιζητούν μια χρυσοφόρο θέση στην ηλεκτρική ενέργεια, καταδεικνύει το πόρισμα για τα αίτια του μπλακ άουτ της 12ης Ιούλη. Αν και στο κρίσιμο θέμα για το ποιος πράγματι ευθύνεται για την πρωτοφανή εκτεταμένη διακοπή στο Νότιο σύστημα, οι συντάκτες του πορίσματος επιλέγουν την αοριστία, αφήνοντας εντελώς απ' έξω τον παράγοντα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οσον αφορά στο θέμα του τι πρόκειται να γίνει για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, περιέχονται συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις που προεξοφλούν την ενίσχυση των ιδιωτών για να μπουν στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και ρεύμα με το δελτίο!

Με το πόρισμα επιχειρείται εμμέσως ο ισομερισμός των ευθυνών μεταξύ ΔΕΗ και Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Στην πρώτη επιρρίπτεται - έμμεσα πάντα - η ευθύνη για το γεγονός ότι η μονάδα 2 του Λαυρίου, δεν απέδωσε την απαραίτητη ισχύ με αποτέλεσμα το σύστημα να οδηγηθεί σε κατάσταση ανάγκης και στο ΔΕΣΜΗΕ γιατί δεν προέβη σε άμεση αποκοπή φορτίων (ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος) προκειμένου να σταθεροποιηθεί η τάση.

Ενοχος η πολιτική «απελευθέρωσης»

Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι την ώρα που σημειώθηκε το μπλακ άουτ, υπήρξε η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος όλων των εποχών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το σύστημα ηλεκτροδότησης να λειτουργεί σε οριακό σημείο, και οποιοδήποτε πρόβλημα, έστω και μικροβλάβη θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα. Ομως η μη συντήρηση των δικτύων και ο περιορισμός των αναγκαίων επενδύσεων, προκειμένου η ΔΕΗ να μοιράζει κέρδη στους «θεσμικούς επενδυτές», δημιούργησαν πληθώρα σημαντικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα, στις 12 Ιούλη σημειώθηκαν οι εξής σοβαρές βλάβες στην περιοχή της Αττικής: α) Βλάβη ενός από τα τέσσερα κυκλώματα γραμμής 150KV Λαυρίου - Παλλήνης, β) βλάβη δύο καλωδίων 150KV ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου - Πειραιάς και ΑΗΣ Α.Γ. - Καλλιθέα γ) Βλάβη ενός από τα τέσσερα κυκλώματα 150KV ΑΗΣ Α.Γ. Κουμουνδούρου στο καλωδιακό σύστημα ΑΗΣ Α.Γ. - Κερατσίνι. Πέρα από αυτές τις βλάβες, δεν είχαν υλοποιηθεί τα απαραίτητα έργα ενίσχυσης του δικτύου: α) οι ΑΜΣ (αυτόματοι μετασχηματιστές) που θα τοποθετούνται στα ΚΥΤ Παλλήνης και Αγ. Στεφάνου και β) δεν είχε εγκατασταθεί ένας αριθμός από συστοιχίες πυκνωτών. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, η επισκευή των παραπάνω βλαβών ήταν δύσκολη «λόγω κυρίως έλλειψης των αναγκαίων διαθέσιμων συνεργείων, ενώ στην περίπτωση της γραμμής 150KV Λαυρίου - Παλλήνης, διαπιστώθηκε, έλλειψη ανταλλακτικών»!

Καμιά αμφιβολία δε χωράει ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Συνέπεια αυτών των πολιτικών επιλογών (απελευθέρωση- ιδιωτικοποίηση που εφάρμοσαν οι κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ) ήταν να μη γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις και να μειωθεί δραστικά το προσωπικό, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη της επιχείρησης και να πάρουν μεγαλύτερο μέρισμα οι μέτοχοι! Να λοιπόν που φτάσαμε στο σημείο να μην επαρκεί το τεχνικό προσωπικό!

Ρεύμα με το δελτίο;

Η παρούσα κυβέρνηση εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ ότι άφησε το σύστημα ηλεκτροδότησης στην τύχη του. Και έτσι είναι. Οχι γιατί αδιαφόρησε, αλλά συνειδητά, προκειμένου - την κρίσιμη στιγμή - να παραδοθεί ο τομέας στους «σωτήρες» ιδιώτες. Η κυβέρνηση όμως της ΝΔ και ενώ αναγνωρίζει ότι η ηλεκτροδότηση της χώρας στηρίζεται στις εισαγωγές, αντί να προχωρήσει σε ένα επιστημονικά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας ενεργειακό σχεδιασμό, χρησιμοποιεί την κρίση για να ενισχύσει τους ιδιώτες. Η πρώτη πρόταση είναι η ενίσχυση του Νοτίου συστήματος με νέες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής.

Μία άλλη και σοβαρά επικίνδυνη πρόταση είναι αυτή της ανάπτυξης αυτόματου συστήματος αποκοπής φορτίων (επιλεκτικές διακοπές) για την ταχύτερη και επιλεγμένη αποκοπή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δίχως να διακόπτονται οι παροχές σε κρίσιμους και ευαίσθητους χώρους για την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό το σύστημα κρίνεται σημαντικό γιατί δε θα παρεμβάλλεται ο ανθρώπινος παράγοντας!

Με τις ασκούμενες πολιτικές, μετά από δεκαετίες εξηλεκτρισμού της χώρας, φτάσαμε στο σημείο να εξετάζεται και η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς. Γι' αυτό λοιπόν σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα ενέργειας 100% στο δημόσιο που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου

Σήμερα συζητιούνται οι τροπολογίες για «επαναπατρισμό κεφαλαίων» και «πανωτόκια»

Οι περίφημες τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων», που αφορούν τα «πανωτόκια» και τη νομιμοποίηση του «μαύρου χρήματος», υπό το πρόσχημα του «επαναπατρισμού κεφαλαίων», συζητιούνται σήμερα στη Βουλή, δεύτερη μέρα συζήτησης του προτεινόμενου νόμου. Υπέρ το νομοθετήματος - συζητήθηκε χθες «επί της αρχής» - τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ το καταψήφισε το ΚΚΕ με την βουλευτή του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη, να σημειώνει πως πρόκειται για ρυθμίσεις που ευνοούν το κεφάλαιο και διατηρούν τις ασφυκτικές πιέσεις στους μισθωτούς, αγρότες και μικροεπαγγελματίες.

Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για τα «πανωτόκια», η Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε ότι η εν λόγω τροπολογία «έρχεται να αντιμετωπίσει το σύμπτωμα ενός προβλήματος και όχι την αιτία του», αφού δεν υπάρχει «κατάργηση στα πανωτόκια αλλά πλαφόν στην κλεψιά» μια και «δεν καταργείται η απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής 289/1980 που επιτρέπει τον ανατοκισμό». Ετσι, σημείωσε, «θα έχουμε μια νέα γενιά χρεών, νέα πανωτόκια». Αναφερόμενη συνολικά στο θέμα, σημείωσε πως «οι μικρές επιχειρήσεις δανείζονται, για να τα βγάλουν πέρα, να μη χρεοκοπήσουν» και προκειμένου να εξασφαλίσουν το δάνειο «δίνουν τα πάντα, την περιουσία τους, τη ζωή τους». Αντίθετα, παρατήρησε, οι μεγάλες επιχειρήσεις «δανείζονται για να βγάλουν περισσότερα κέρδη και να φάνε μέσα στον ανταγωνισμό».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, εκτός από την κατάργηση των πανωτοκίων:

  • Ζήτησε «να καταργηθεί κάθε μέθοδος που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για όλα τα δάνεια χωρίς εξαίρεση, αυτά που αφορούν τους "μικρούς", καθώς επίσης "μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων" και "αναστολή των πλειστηριασμών"».
  • Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει «ρύθμιση ανάμεσα στον δανειολήπτη και την τράπεζα με βάση το αρχικό κεφάλαιο, χωρίς τα γνωστά έξοδα των τραπεζών, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς πανωτόκια».
  • Εκανε λόγο για «προκλητικές ρυθμίσεις χρεών των "μεγάλων"» που θεσμοθετεί παράλληλα η σχετική τροπολογία.
Η ...επιδρομή

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος, στις ρυθμίσεις για το κλείσιμο των λεγόμενων ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων από το 1999, η Ελ. Παντελάκη, παρατήρησε: «Παρά τις εξαγγελίες της ΝΔ ως αντιπολίτευση, η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην πεπατημένη της προηγούμενης», αφού «δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για φορολογική επιδρομή στις πλάτες των εργαζομένων. Οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αγρότες, μαζί με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια». Αναφερόμενη στη φιλοσοφία του νομοθετήματος τόνισε ότι «ένα πράγμα λέει το νομοσχέδιο, ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι πάντοτε κερδοφόρες και οι μεγάλες έχουν πάντα ζημιές» και σχολιάζοντας τον υποτιθέμενα «προαιρετικό χαρακτήρα» του σημείωσε πως οι μικρές επιχειρήσεις είναι «με το πιστόλι στον κρόταφο»!

Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ, αφού παρατήρησε πως αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης της οικονομίας της αγοράς είναι το «μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό», όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρά νοικοκυριά επιβαρύνονται και από την «τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών» που κάνουν «αφαίμαξη στους δυσβάσταχτα φορολογούμενους», ζήτησε «να φορολογηθούν τα κέρδη των ΑΕ, για να αντιμετωπιστούν οι τρύπες του προϋπολογισμού» και «να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
Αλλα λόγια...

Αναπάντητα άφησε η κυβέρνηση τα πολιτικά ερωτήματα που προκύπτουν από το «μπλακ - άουτ» της 12ης Ιούλη, με τις απαντήσεις που έδωσε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής - όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις - ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Ο υπουργός αοριστολογώντας, σημείωσε αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ότι «απελευθέρωση δε σημαίνει ασυδοσία» ενώ αναφέρθηκε γενικόλογα στα προβλήματα της ΔΕΗ. Οπως είπε, στόχος είναι «να ενισχύσουμε περαιτέρω το σύστημα για να έχει στο μέλλον την ευστάθεια και την ικανότητα να καλύπτει τις ανάγκες» και πρόσθεσε πως «μια μονάδα για να λειτουργήσει χρειάζεται 3 χρόνια» ενώ σήμερα «υπάρχουν μονάδες που έχουν ηλικία 30 και 35 ετών».

Ο Δ. Σιούφας, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «ανεύθυνη κριτική» μόλις «1.30 ώρα μετά το γεγονός». Οσον αφορά το προσωπικό της ΔΕΗ υποστήριξε ότι είναι επαρκώς εκπαιδευμένο για τέτοιες περιπτώσεις και σημείωσε πως «η σύσταση της επιτροπής δεν είχε σκοπό να βρει τους υπεύθυνους, αλλά να βρεθούν τα αίτια που δημιούργησαν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης» κι αυτό όπως είπε γιατί «δε θέλουμε να μετατρέψουμε την επιτροπή σε δικαστήριο». Παράλληλα, ο υπουργός δεν έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το τι προβλήματα παρουσίασε η μονάδα του Λαυρίου καθώς και για το εύρος των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ