ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
Σελ. /28
Χρειάζεται ριζική αλλαγή

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Αποκαλυπτικά τα τελευταία στοιχεία, για την εκρηκτική αύξηση, και πάλι, των τραπεζικών δανείων των λαϊκών νοικοκυριών, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία: Η βαθύτερη και βασική αιτία της - πέρα από τα όποια φαινόμενα στρεβλής κατανάλωσης, κλπ. - βρίσκεται στην πολύχρονη πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας και στη συνεχή ακρίβεια. Στο γεγονός, πως όλο και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα υποχρεώνονται να καταφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, για να καλύψουν ένα μέρος των αυξανόμενων αναγκών τους.

Τούτο, όμως, δε σημαίνει πως η μόνη διέξοδος είναι η συνεχής υποβάθμιση και η μη ικανοποίηση των αναγκών. Ούτε οδηγεί στο συμπέρασμα, πως καταναλώνουμε περισσότερα απ' όσα παράγουμε, όπως λένε ορισμένοι.

Ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος στη χώρα μας είναι υπεραρκετός για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ο τρόπος διανομής του, όμως, είναι αντιστρόφως ανάλογος του τρόπου παραγωγής του. Οι πολλοί παράγουν, αλλά οι λίγοι νέμονται και απολαμβάνουν τους καρπούς. Ακόμη και αστοί ερευνητές παραδέχονται ότι το πλουσιότερο 10% των Ελλήνων απολαμβάνει περισσότερο παραγόμενο πλούτο από το φτωχότερο 60% του συνολικού πληθυσμού.

Και το πρόβλημα αυτό δε λύνεται με κάποιο μαγικό ραβδάκι, ούτε με την ...έλευση κάποιου μεσσία. Ούτε, βέβαια, με τη διατήρηση των ψεύτικων διλημμάτων «δεξιά - αντιδεξιά ή δεξιά - δημοκρατικές δυνάμεις», στην οποία στοχεύει και η διαμάχη, περί Κέντρου των «γαλάζιων» και «πράσινων» εταίρων του δικομματισμού. Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής και πορείας. Προϋποθέτει και απαιτεί το πέρασμα της εξουσίας, της κυβέρνησης, του κράτους, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και μονάδων της χώρας, στα χέρια του οργανωμένου λαού. Οσο, όλα τα προηγούμενα θα βρίσκονται στα χέρια της πλουτοκρατίας και των κάθε λογής πολιτικών εκπροσώπων της, οι λίγοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί φτωχότεροι.


«ΚΕΝΤΡΩΕΣ» ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ: «Τουλάχιστον δεκαπέντε βουλευτές του άλλοτε κραταιού κινήματος, που εδόθη με αντιπαροχή από τον Σημίτη στον πρωτότοκο υιό του ιδρυτή του, πιέζουν πρωτοκλασάτο στέλεχος και πρώην υπουργό να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος το φθινόπωρο με άρωμα από το παλαιό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας αν τους φάνε οι λύκοι βγαίνοντας από το μαντρί. "Τρέχει" ήδη και δημοσκόπηση μυστική για τα... περαιτέρω!» (Ο Πολύφημος στην ΑΠΟΦΑΣΗ).

Η... ΠΙΤΑ: «Και όμως κάποιοι σε αυτό το κράτος εξακολουθούν να υπηρετούν τα τροχοδρομημένα συμφέροντα του "Συστήματος - ΠΑΣΟΚ". Να εφαρμόζουν οδηγίες από το σημιτικό παρελθόν. Να μοιράζουν την πίτα της κρατικής διαφήμισης και των χορηγιών στα μέσα των "βαρόνων" και να επικαλούνται συμβόλαια του σημιτικού καθεστώτος για να δικαιολογήσουν τα εκατομμύρια ευρώ που "καίγονται" σε μεταμεσονύκτια διαφήμιση στα κανάλια του "πριβέ κλαμπ". Και διατηρούν τις οδηγίες του σημιτικού καθεστώτος για τους "λεπρούς" του καραμανλικού Τύπου». (Ο Γιώργος Τράγκας στη ΧΩΡΑ).

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ: «Πολιτικές ηγεσίες, σύμβουλοι και επικοινωνιολόγοι - και εμείς, οι του Τύπου, από δίπλα - έχουν δουλέψει πολύ πάνω σ' αυτή τη διεκδίκηση του Κέντρου. Και, ως φαίνεται, θα συνεχίσουν. Ωστόσο στην πολιτική μας κουλτούρα, στη συλλογική μνήμη - πάντως όσων θυμούνται ή γνωρίζουν τι ήταν η δεκαετία του '60 - το Κέντρο συνδέεται με συγκεκριμένες αξίες, στάσεις, επιλογές. Κυρίως, δε, υπάρχει το πεδίο της πολιτικής πρακτικής: εκεί κρίνονται οι προθέσεις! Οσο κι αν χρίσεις μια συμπεριφορά "κεντρώα", ο κόσμος θα δει τι κάνεις...» (Το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΕΙ - ΤΕΙ Ποιοι μπαίνουν και με τι βαθμούς

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ηρωίνη, κόκα και έκσταση!

Η ΧΩΡΑ: ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πάνω - κάτω τα ακίνητα

ΕΘΝΟΣ: «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ πρόσληψης εκπαιδευτικών

Η ΑΥΓΗ: Θύμα της τρομοϋστερίας το στρατηγείο του ΝΑΤΟ!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων στην Αττική

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ 3 + 3 ΟΡΟΙ για τους συμβασιούχους σε ΔΕΚΟ - ιδιωτικό τομέα

ΑΥΡΙΑΝΗ: 15 ΤΡΙΣ. ΤΑ ΧΡΕΗ των νοικοκυριών στις Τράπεζες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΕΡΔΗ - ΖΗΜΙΕΣ από τα Ολυμπιακά έργα

ΤΑ ΝΕΑ: Χρέη θηλιά για επιχειρήσεις, νοικοκυριά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΟΝΙΜΟΙ οι συμβασιούχοι και των ΔΕΚΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ τη σύνταξη που θα πάρετε

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ έως 2.000 ευρώ στο εφάπαξ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ζητείται απόδειξη...

«Οταν τα πάσης φύσεως καταναλωτικά δάνεια αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οταν μία στις επτά εταιρίες του Χρηματιστηρίου βρίσκεται στο "κόκκινο" λόγω χρεών. Οταν χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Είναι φανερό ότι η ευημερία των αριθμών, την οποία επικαλούνται οι κυβερνώντες, μόνο στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αντιστοιχεί...

...Η σημερινή κυβέρνηση έκανε πρωταθλητισμό στις αρνητικές διαπιστώσεις για την οικονομία, ως αξιωματική αντιπολίτευση. Προεκλογικά υποσχόταν εισοδηματική ενίσχυση των νοικοκυριών, αλλά και μείωση της ανεργίας με στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ηρθε η ώρα να αποδείξει ότι το εννοούσε...» (Κύριο άρθρο - ΤΑ ΝΕΑ)

Προειδοποιήσεις

«Τα δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται σε 44,5 δισεκ. ευρώ (27,5% του ΑΕΠ), ποσό σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Βέβαια, η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης των νοικοκυριών ανησυχεί την ΤτΕ, η οποία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για κινδύνους αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων από ορισμένα νοικοκυριά στην περίπτωση που τα επιτόκια κινηθούν ανοδικά. Σημειώνεται ότι το 70% των δανείων των νοικοκυριών είναι κυμαινόμενου επιτοκίου και εφόσον αυξηθούν τα επιτόκια οι μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους δανειολήπτες». (Το ρεπορτάζ στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ανησυχίες

«Είναι προφανές ότι η υπερχρέωση των νοικοκυριών θα οδηγήσει σύντομα χιλιάδες δανειολήπτες στην αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών τους. Αυτοί θα αποτελέσουν τον "πυρήνα" δημιουργίας της νεότερης γενιάς προβληματικών δανείων, τα οποία όμως θα σχετίζονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες (όπως συνέβη με τα πανωτόκια των προηγούμενων δεκαετιών), αλλά με τη στεγαστική και καταναλωτική πίστη». (Κύριο άρθρο - ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ