ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Κλοιός που «πνίγει» τους κατοίκους

Συνέντευξη Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ--

Στον ασφυκτικό κλοιό των Ολυμπιακών Αγώνων ζουν, ήδη, οι κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης, όπως επισήμανε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της Οργάνωσης, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι τα μέτρα γίνονται όλο και πιο καταπιεστικά, τονίζοντας ειδικότερα:

  • Την απαγόρευση «σε συνδικαλιστές να προσεγγίσουν το εργοτάξιο στο αεροδρόμιο και να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους.
  • Την απαγόρευση εισόδου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Κρήτης, ακόμα και των εργαζομένων σε αυτό εκτός ωρών εργασίας και ο εξονυχιστικός έλεγχος των στοιχείων τους από την ασφάλεια.
  • Τις κάμερες και την απαγόρευση πρόσβασης σε αρκετές περιοχές,
  • Τον περιορισμό των πτήσεων στο αεροδρόμιο της πόλης, εν μέσω τουριστικής περιόδου,
  • Το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες χρειάζονται διαβατήριο για να προσεγγίσουν τα σπίτια τους,
  • Το ότι ζητήθηκε από την Οργάνωση του ΚΚΕ, να κατεβάσει τη σημαία από τα γραφεία της για λόγους «καλλωπιστικούς».

Οπως ανέφερε ο Γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και η «ευρύτερη πρασινογάλαζη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν στήσει μια επιχείρηση εξαπάτησης του ηρακλιώτικου λαού», προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο για τα «οφέλη» που θα έχει από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων...

Και ενώ κυβερνώντες και δημοτική αρχή μιλούσαν για αύξηση του τουρισμού, αύξηση των θέσεων εργασίας, για κατασκευή δρόμων και λύση του κυκλοφοριακού και διαφήμιζαν το Παγκρήτιο Στάδιο, σαν ένα έργο, που «θα έδινε ανάσα ζωής στον ερασιτεχνικό αθλητισμό», ήρθε η πραγματικότητα, για να γνωρίσουν και οι κάτοικοι του Ηρακλείου, τι πραγματικά σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες...

Οπως είπε ο Δ. Βρύσαλης, ο «εθνικός στόχος» μετετράπη σε «εθνικό βρόχο», για τα συνδικαλιστικά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. «Ολυμπιακά ωράρια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για τους εμποροϋπαλλήλους. Ανεργία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και αναγκαστικά ρεπό σε όσους κατάφεραν να βρουν δουλιά. Δεκάδες μαγαζιά κλειστά σε τουριστικές περιοχές. Ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε πεδίο δράσης φανερών και κρυφών πρακτόρων», αρχής γενομένης από την άφιξη της φλόγας, όπου έπεσε «ξύλο σ' όσους το χρώμα τους δεν υπήρχε στο προκαθορισμένο - απ' τους ίδιους - επιτρεπόμενο χρωματολόγιο. Σπρωξίματα και βρισιές σ' όσους ζητούσαν το λόγο για τις ενέργειές τους».

Ο Δ. Βρύσαλης καταγγέλλει τα παραπάνω σαν ενέργειες ενταγμένες «στα γενικότερα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων και την αποδοχή - νομιμοποίηση της καταστολής και του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στα πλαίσια δήθεν του "αντιτρομοκρατικού" αγώνα. Σχέδια στα οποία συναίνεσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αναλαμβάνοντας σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες», τονίζοντας, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ξεφύγει κατά πολύ από τον αρχικό τους σκοπό και έχουν μετατραπεί σε ένα παιχνίδι πολυεθνικών, τόσο στη διεξαγωγή, όσο και στη μετέπειτα εκμετάλλευση των αθλητικών χώρων.

Ο Γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, τόνισε την αναγκαιότητα «να ενταθούν και να γίνουν πιο μαζικοί οι αγώνες και οι προσπάθειες του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, για να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια παραβίασης δημοκρατικών, εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών για την ανάπτυξή τους, για να ξηλωθούν οι κάμερες και όλα τα συστήματα παρακολούθησης και για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, για να δοθούν έργα και εγκαταστάσεις στο λαό και όχι στο κεφάλαιο», γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί, με τη «συμμαχία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για μια πολιτική ριζικά διαφορετική, για τη λαϊκή εξουσία που θα αντιμετωπίζει και θα λύνει τα προβλήματα στη βάση των αναγκών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αναχώρηση τώρα, άφιξη σε... 4 χρόνια

Την ώρα που οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν μετατρέψει σε... σύντομο ανέκδοτο την προτροπή «άσε το ΙΧ πάρε συγκοινωνία», ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης εξήγγειλε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, μιλώντας για νέα λεωφορεία, ανάπτυξη των γραμμών των μέσων σταθερής τροχιάς, αύξηση των μετακινήσεων και μείωση του χρόνου πραγματοποίησης των δρομολογίων. Μόνο που τα καλύτερα σημεία των χτεσινών εξαγγελιών του στο Ζάππειο έχουν ορίζοντα... 4ετίας και με ασφάλεια μπορεί να δηλώσει κάποιος ότι «μας τα έχουν πει κι άλλοι»!

Κύριο μέλημα του υπουργού Μεταφορών ήταν φυσικά η εικόνα που θα παρουσιάσουν οι συγκοινωνίες της Αθήνας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και έχοντας εξασφαλίσει από προχτές την... «ανταποδοτική» καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, επισήμανε ότι η λειτουργία του Τραμ, του ΗΣΑΠ και μερικών γραμμών λεωφορείων θα είναι 24ωρη, ενώ στα υπόλοιπα μέσα δε θα γίνονται δρομολόγια μεταξύ... 2 - 5 το πρωί!

Κατά τ' άλλα, ο Μ. Λιάπης μίλησε για 2.000 σύγχρονα λεωφορεία που θα έχουν αυξηθεί κατά 500 στα τέλη του 2008, 340 τρόλεϊ που τότε θα είναι 380, επεκτάσεις του μετρό, του Τραμ και του Προαστιακού μέχρι το 2008. Στόχος είναι η μείωση του μέσου χρόνου μετακίνησης κατά 33% (στα τέλη του 2008) η αύξηση των συνολικών μετακινήσεων από το 33% στο 50% και η μείωση της... μέσης ηλικίας των λεωφορείων κάτω από 8 χρόνια. «Επιδίωξή μας από εδώ και πέρα είναι το σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να αποτελεί όχι ανάγκη, αλλά την κύρια και συνειδητή επιλογή των πολιτών» επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από την Κυριακή θα τεθούν σε ισχύ οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, την Παρασκευή θα αρχίσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και του Μετρό μέχρι το αεροδρόμιο με δωρεάν μετακίνηση τις πρώτες δυο μέρες λειτουργίας τους.

Αύξηση των τροχαίων λόγω Ολυμπιακών έργων

Την έλλειψη συντονισμού και τήρησης των μέτρων ασφάλειας εκ μέρους των αναδόχων των έργων, αλλά και την απουσία της Πολιτείας από τον ελεγκτικό και εποπτικό της ρόλο, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα Ολυμπιακά έργα, σύμφωνα με διάβημα προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά του προέδρου της Επιτροπής Ερευνας, Πρόληψης και Ελέγχου Ατυχημάτων Αυτοκινήτων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Γιώργου Σκούρτη.

Σύμφωνα λοιπόν με το διάβημα, τα τροχαία ατυχήματα έχουν αυξηθεί λόγω των πολλών έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως αναφέρεται σε αυτό, η αιτία των ατυχημάτων είναι ο μη συντονισμός των διαφόρων ομάδων που αναλαμβάνουν είτε την κατασκευή είτε την επισκευή είτε την αναμόρφωση των διαφόρων οδικών δικτύων σε κατοικημένες περιοχές ή στο εθνικό δίκτυο.

Μεταξύ άλλων, τα πιο σημαντικά προβλήματα, όπως καταγράφονται στο έγγραφο, είναι η έλλειψη σήμανσης ή η κακή σήμανση που έχει τοποθετηθεί από αναρμόδιους, η παραμονή προειδοποιητικών σημάνσεων μετά την ολοκλήρωση του έργου, η απαράδεκτη κατάσταση οδοστρώματος καθώς και η αδυναμία διοχέτευσης της κυκλοφορίας σε περιμετρικές, ως προς το έργο, οδικές αρτηρίες.

Το Τραμ των ατυχημάτων

Αλλο ένα τροχαίο ατύχημα με εμπλεκόμενο συρμό του τραμ, σημειώθηκε χτες το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, συρμός που κατευθυνόταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας συγκρούστηκε με χαμηλή ταχύτητα με φορτηγό που προσπαθούσε να διασχίσει τις γραμμές. Από τη σύγκρουση δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές στα οχήματα, ούτε τραυματισμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το τέταρτο ατύχημα σε περίπου μία βδομάδα λειτουργίας του τραμ.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τις τελευταίες λεπτομέρειες της Ολυμπιακής προετοιμασίας, πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή της προέδρου της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου και της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Τόσο η Γ. Αγγελοπούλου όσο και η Φ. Π. Πετραλιά εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το βαθμό της ολοκλήρωσης της προετοιμασίας. Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ότι είναι όλα σχεδόν έτοιμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού είπε: «θέλουμε να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα προόδου και επιτυχίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ