ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Ερχονται με το... φάκελό τους

«Φακελωμένοι» θα έρθουν στην Αθήνα οι αθλητές και οι συνοδοί τους (προπονητές, αρχηγοί και μέλη αποστολών, γιατροί, φυσιοθεραπευτές κλπ.) για να μετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οπως εξήγησε ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Γιάννης Παπαδογιαννάκης κατά τη χτεσινή παρουσίαση της ελληνικής ομάδας, όλοι όσοι διαπιστεύθηκαν πέρασαν... από κόσκινο από τις αρμόδιες επιτροπές ασφάλειας. Οπως εξήγησε, η κάθε αίτηση ερευνήθηκε από τη συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ, τη ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ, και τις ανώτατες αρχές ασφαλείας τόσο των αγώνων όσο και της χώρας μας που είναι η διοργανώτρια.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης της ελληνικής αποστολής ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής θα λυθούν. Οσο για το θέμα που έχει προκύψει στην Ομοσπονδία μπέιζμπολ που οι αθλητές του αθλήματος στη χώρα μας την κατηγορούν ότι επέλεξε Αμερικανούς αθλητές τους οποίους ελληνοποίησε, ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής εξήγησε ότι δεν υπάρχουν «ελληνοποιημένοι» αλλά είναι καθαρά Ελληνες τρίτης γενιάς. Για το άλλο πρόβλημα με την απειλή της ομοσπονδίας ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ για διακοπή της προετοιμασίας των αθλητών λόγω μη καταβολής των χρημάτων από το υφυπουργείο Αθλητισμού, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θέμα θα λυθεί έστω και την ύστατη ώρα.

Ελληνική αποστολή: Ετοιμη για διακρίσεις

Ομάδα έτοιμη για μετάλλια και διακρίσεις χαρακτήρισε ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης την αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία είναι η πολυπληθέστερη στην ιστορία για τη χώρα μας. Στο σύνολό της απαρτίζεται από 441 αθλητές και αθλήτριες (223 άνδρες και 218 γυναίκες) και σπάει το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών που κρατούσε από το 1896 στην αναβίωση των Αγώνων με 240 αθλητές. Ελληνική συμμετοχή θα υπάρχει σε όλα τα αθλήματα, εκτός από το χόκεϊ επί χόρτου όπου η Ελλάδα δεν πήρε την πρόκριση, ενώ η είσοδος της ελληνικής ομάδας στο Ολυμπιακό Χωριό, θα γίνει την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, δηλαδή μεθαύριο Παρασκευή (30/7). Τότε θα μπουν η ομάδα της γυμναστικής και η ομάδα του κανόε-καγιάκ. Μεταβολές στην ομάδα είναι δυνατό να υπάρξουν μέχρι τις 9 Αυγούστου αλλά μόνο με σχετικό αίτημα των Ομοσπονδιών των αθλημάτων αφού όπως έγινε γνωστό οι Ομοσπονδίες έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αλλαγές των αποστολών μέχρι και 72 ώρες πριν την έναρξη των Αγώνων, με περιορισμένο αριθμό από 2 έως τρεις αθλητές το ανώτερο, με μοναδικό αίτιο τον τραυματισμό ή ανωτέρα βια όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Παπαδογιαννάκης. Στην παρουσίαση της αποστολής έκπληξη προκάλεσε η λίστα που κατέθεσε η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης κατόπιν εντολής του ομοσπονδιακού τεχνικού Παναγιώτη Γιαννάκη, στην οποία δε συμπεριλαμβάνονται οι Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Χατζής και Λάζαρος Παπαδόπουλος. Είναι ευνόητο, πως ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα προχωρήσει στις κατάλληλες αλλαγές μέχρι τις 7 Αυγούστου που είναι η καταληκτική ημερομηνία.


Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΟ
Μεταγραφές τέλος

Τέλος στα μεταγραφικά σενάρια που ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τον Παναθηναϊκό έβαλε ο Βέλιμιρ Ζάετς. Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού σε δηλώσεις του μετά το φιλικό των πρασίνων με την Μπέλα Κράινα, μίλησε για όλους και για όλα, τονίζοντας πως μεταγραφές τέλος για τη φετινή χρονιά.

«Τελειώσαμε» ήταν η αφοπλιστική του απάντηση για ενδεχόμενες νέες κινήσεις. «Εχουμε μπροστά μας το Γενάρη, εάν χρειαστεί προσθήκη στο ρόστερ θα την κάνουμε. Τώρα τελειώσαμε οριστικά, μείνει ή φύγει ο Μπασινάς». Στο θέμα του Ελληνα μέσου συνέχισε λέγοντας: «Δεν είναι δική μας δουλιά να κάνουμε κάτι, ο παίκτης έχει μάνατζερ. Την Τετάρτη ξεκινάει ειδικό πρόγραμμα προπόνησης μόνος του στην Παιανία. Εάν φέρει ο μάνατζέρ του πρόταση θα το δούμε».

ΜΠΑΣΚΕΤ
«Κακός δαίμονας»

Η Ιταλία δεν ήταν Βραζιλία και ξαφνικά η Εθνική μας ομάδα αποκτά έναν κακό δαίμονα στα πρόσωπα των «ατζούρι». Ηττα πέρυσι στη Σουηδία στον οδυνηρό προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, ήττα πριν λίγες μέρες στο Μπόρμιο, ήττα και τώρα στο τουρνουά «Ακρόπολις». Ενα τρίποντο του νεαρού Ρομπαλντόνι 2'' πριν τη λήξη χάρισε τη νίκη στην Ιταλία με 71-70, κι αν το αποτέλεσμα δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία, εντούτοις η εμφάνιση προβλημάτισε. Η Εθνική μας δεν μπόρεσε να τρέξει και στις οργανωμένες επιθέσεις δεν είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, ιδιαίτερα απέναντι στην άμυνα ζώνης που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι Ιταλοί. Παρ' όλα αυτά, έδειξε για μία ακόμα φορά ότι έχει τα φόντα να μεταφέρει το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, όπου οι Τσαρτσαρής, Παπαδόπουλος, Ντικούδης και Φώτσης μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις. Κι ίσως τελικά να μη χρειάζεται ο Ιάκωβος Τσακαλίδης, ο οποίος ξαφνικά εμφανίστηκε στο προσκήνιο επικοινωνώντας με τον Νίκο Φιλίππου και ενημερώνοντάς τον ότι ως το τέλος της βδομάδας θα έρθει στη χώρα μας για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Εθνικής! Τον τελευταίο λόγο πάντως θα έχει ο Παναγιώτης Γιαννάκης που δε δείχνει να πολυασχολείται με τον Τζέικ: «Εμένα με ενδιαφέρουν οι 15 παίκτες που έχω στη διάθεσή μου». Η οριστική τοποθέτηση (πιθανότατα αρνητική) θα γίνει αύριο. Τελευταίος αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο «Ακρόπολις» ήταν χθες αργά το βράδυ η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιθουανία.

ΑΕΚ
Υπό προθεσμία...

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή πήρε η ΑΕΚ από την ΕΠΟ, προκειμένου να βρει λύση για τα χρέη της και να εξασφαλίσει την άδεια για τη συμμετοχή της για το Κύπελλο UEFA.

Εάν δεν παρουσιάσει κάποιο νέο θετικό στοιχείο στην Επιτροπή Εφέσεων, η ΕΠΟ θα αναγκαστεί να κάνει πράξη την αυστηρή οδηγία της UEFA, που δεν επιτρέπει αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις, και θα την αποκλείσει. Το θέμα της ΑΕΚ συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, που κατά κάποιο τρόπο προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή προς όφελος της ΑΕΚ, αλλά από την άλλη πλευρά δεν ήθελε να φανεί ασυνεπής προς την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Η ΑΕΚ ζήτησε να επικυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, που της έδινε την άδεια, υποστηρίζοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις και μάλιστα ότι έχει υποβάλει νέα αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 44 κι επιπρόσθετα ότι είναι ιστορική ομάδα, πάνω στην οποία στηρίζεται η Εθνική μας ομάδα.

Η πρώτη απόφαση έδινε στην ΑΕΚ την άδεια για να αγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την προϋπόθεση να υπαχθεί στο άρθρο 44, κάτι που δεν έγινε. Το νέο έγγραφο της UEFA λέει ότι δεν προβλέπεται από κανένα κανονισμό η αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις. Η ΕΠΟ δε θέλει να αφήσει την ΑΕΚ εκτός Ευρώπης αλλά από την άλλη δε θέλει να φανεί ασυνεπής προς την UEFA, καθώς θα κινδυνεύει με αφαίρεση του δικαιώματός της να αδειοδοτεί στο εξής τις ομάδες.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Οι εκλεκτοί του Ιακώβου

Η ελληνική «Ντριμ τιμ» είναι πλέον έτοιμη για νέες διακρίσεις. Η Εθνική ομάδα της άρσης βαρών θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς με τα περισσότερα από τα αστέρια της, αφού η Ομοσπονδία ανακοίνωσε και τα δέκα ονόματα που θα πλαισιώσουν την αποστολή.

Πύρρος Δήμας και Κάχι Καχιασβίλι είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν και οι οποίοι θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα για τη διεκδίκηση του 4 χρυσού τους μεταλλίου. Οι υπόλοιποι 8 εκλεκτοί του Χρήστου Ιακώβου είναι οι Βίκτωρ Μήτρου, Λεωνίδας Σαμπάνης, Γιώργος Μαρκούλας, Νίκος Κουρτίδης και Νατάσα Τσακίρη, Χαρίκλεια Καστρίτση, Χριστίνα Ιωαννίδη, Βίκυ Κασάπη.

Τελικά, ο Βαλέριος Λεωνίδης δεν κατάφερε να σηκώσει τα κιλά που ήθελε και έτσι δε θα λάβει μέρος στους Αγώνες. Απόντες, επίσης, θα είναι τόσο ο άτυχος Γιώργος Τζελίλης, όσο και ο Χρήστος Σπύρου, στη θέση του οποίου επιλέχτηκαν οι Δήμας και Μαρκούλας οι οποίοι κρίθηκαν πιο έτοιμοι.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος που είχε μείνει πολύ πίσω λόγω σοβαρού τραυματισμού στον καρπό όσο και η Κατερίνα Ροδίτη, η οποία είχε κατώτερες επιδόσεις από την Κασάπη, έμειναν εκτός της ομάδας.

ΡΕΑΛ
Κοντά σε Βιεϊρά

Μόνο το τυπικό της διαδικασίας απομένει πλέον προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετακίνηση του Πατρίκ Βιεϊρά από την Αρσεναλ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «Marca», οι Μαδριλένοι τα έχουν βρει σε όλα με τον Γάλλο διεθνή αμυντικό μέσο και το μόνο που απομένει είναι να τα βρει η ισπανική ομάδα με την Αρσεναλ. Πάντως και αυτό το εμπόδιο εκτιμάται πως θα προσπελαστεί και μέσα στις επόμενες ώρες ο Βιεϊρά θα προβάρει τη λευκή φανέλα των «μερένχες». Οι «κανονιέρηδες» εξακολουθούν να διαψεύδουν κάθε ενδεχόμενο παραχώρησης του παίκτη, ωστόσο ο γενικός διευθυντής της Ρεάλ Εμίλιο Μπουτραγκένιο έχει ήδη δρομολογήσει εξελίξεις επισημαίνοντας πως η απόκτηση του Βιεϊρά οδηγεί στην πώληση του Πορτίγιο για τον οποίο ενδιαφέρονται πολλές ομάδες της Ευρώπης. Δε θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα ο τεχνικός της πρωταθλήτριας Αγγλίας Αρσέν Βενγκέρ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχω πει 100 φορές πως δε γνωρίζω τίποτα νέο για την περίπτωση. Δε θα πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν ήταν να είχε γίνει κάτι τέτοιο θα είχε γίνει καιρό τώρα», είπε ο Αλσατός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ