ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαχωρίζετε τους εργαζόμενους σε επιθυμητούς και μη

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του Κόμματος

ΕΡΩΤΗΣΗ για τους κ.κ. υπουργούς Δημόσιας Τάξης Πολιτισμού, Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, αναφορικά με την απαράδεκτη πρακτική της κυβέρνησης, να αρνείται τη διαπίστευση για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε εργαζόμενους, επαναφέροντας, ουσιαστικά, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Ο αποκλεισμός εργαζομένων του ΕΚΑΒ από την απαραίτητη διαπίστευση, προκειμένου να εργαστούν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, εγείρει σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας και επικίνδυνου διαχωρισμού των εργαζομένων σε επιθυμητούς και μη. Επαναφέρει το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων μια και αποκλείονται εργαζόμενοι και, μάλιστα χωρίς να τους εξηγείται επακριβώς ο λόγος του αποκλεισμού.

Η γενικόλογη επίκληση του άρθρου 16 του Ν. 3103/2003 δεν μπορεί να συγκαλύψει τη βαθύτατα αντιδημοκρατική και άκρως προσβλητική για τους εργαζόμενους πρακτική της κυβέρνησης: Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, στους οποίους δε χορηγείται διαπίστευση, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή είτε είναι εγκληματίες είτε επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια! Ποιο από τα δύο συμβαίνει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαζομένων και, κυρίως, πώς τεκμηριώνονται, ιδιαίτερα οι κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια;

Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα, δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, αλλά και εργαζόμενους στην ίδια την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και αλλού και δείχνουν στην πράξη ότι λειτουργεί ξανά το φακέλωμα και η δημιουργία πολιτών β΄ κατηγορίας με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οι ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την εφαρμογή αυτού του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο περιέχει επικίνδυνες ασάφειες και αόριστες έννοιες για την απόρριψη της διαπίστευσης, είναι τεράστιες. Ο λαός αντιμετωπίζεται σαν εχθρός και οι εργαζόμενοι κατά τεκμήριο είτε σαν εγκληματίες είτε σαν ύποπτοι για κατασκοπία!

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να διευκρινιστεί ποιοι από τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων κ.ά. δεν πήραν διαπίστευση για λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης και ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;
  • Να διευκρινιστεί, αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και αν ΟΧΙ γιατί τους αρνήθηκαν τη διαπίστευση;
  • Να τερματιστεί άμεσα η εφαρμογή αυτού του αντιδραστικού - αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου, που κατηγοριοποιεί τους πολίτες σε ύποπτους και μη»;

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αντιδρούν στο φακέλωμα

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις για την απόφαση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) να θεωρήσει ως «ανεπιθύμητους» στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, αναβιώνοντας τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

«Προληπτικό αποκλεισμό και ενοχοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης», χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωση, την απόφαση της ΔΑΟΑ και σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή αποδεικνύει τη λειτουργία και τη χρήση του τρομονόμου σε βάρος των εργασιακών, πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα έμπρακτα να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες των εργαζομένων στο δημόσιο.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι αυτά τα κρούσματα δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων. «Η τρομοϋστερία, η τρομο-λαγνεία, η ανασφάλεια, και ο φόβος, που καλλιεργείται, παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι προφανές, ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους και επιδιώκει συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημειώνει και συμπληρώνει: Γι' αυτή την κατάσταση, σοβαρή πολιτική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, που έχουν δώσει τα πάντα στις μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την παρακολούθηση του λαού, με πρόσχημα πάντα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τέλος, δηλώνει, ότι οι εργαζόμενοι δε θα ανεχτούν άλλο την καταπάτηση και τον περιορισμό των ατομικών συλλογικών δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους και θα αγωνιστούν για την υπεράσπισή τους μέχρι τέλους.

Η Ομοσπονδία Μετάλλου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι, με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενισχύονται οι μηχανισμοί αστυνόμευσης και καταστολής των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτικών. «Η εργατική τάξη της χώρας και τα συνδικάτα δε θα επιτρέψουν την επιβολή μέτρων σε βάρος των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων της», σημειώνει.

Πάθος με τα «μέτρα ασφαλείας»

"Αγαπήστε τα μέτρα ασφάλειας", θα μπορούσε να είναι το κεντρικό σύνθημα της προπαγανδιστικής επιχείρησης, που ξετυλίγεται εδώ και μέρες, με αφορμή τα μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήδη έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε αστυνομοκρατούμενη πόλη και τους κατοίκους της σε «εν δυνάμει τρομοκράτες».

Η πλύση εγκεφάλου που γίνεται αποσκοπεί στο να πειστούν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, που έχουν βογκήξει τα τελευταία χρόνια από την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων, ότι η «φυλακή» είναι μια «φυσιολογική» κατάσταση και τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι «εμπόδιο» μπροστά στην ασφάλεια. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής θεωρεί αυτονόητη και απόλυτα δικαιολογημένη την ανάθεση της ασφάλειας των Αγώνων στο ΝΑΤΟ και τους «συμμάχους και εταίρους», ενώ περίπου καυχιέται για την πανάκριβη «προστασία», ύψους 1,2 δισ. δολάρια, που έχει καταβάλει στις ξένες μυστικές υπηρεσίες με πρώτη και καλύτερη τη CIA. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπερακοντίζει, αλλά κανείς δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από αυτούς που άνοιξαν το δρόμο της «επιθετικής» υποτέλειας.

Από κοντά, τα ΜΜΕ παρουσιάζουν με καμάρι το «δίχτυ ασφαλείας» για τους Αγώνες, ενώ χειροκροτούν με πάθος την «ομπρέλα» των «Πάτριοτ» και τη «θωράκιση» της χώρας από τα αμερικανικά Awacs. «Εγκυρες» εφημερίδες δεν κρύβουν την ανακούφισή τους που το «Ζέπελιν» μπόρεσε «επιτέλους» να σηκωθεί, και «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι εγκωμιάζουν την «ευαισθησία» που επιδεικνύουν τα «μάτια» του, που ...«θολώνουν» αυτόματα, όταν φτάνουν μπροστά σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, προφανώς επειδή «κοκκινίζουν» από ντροπή (οι κάμερες, όχι οι συνάδελφοι...). Οι πάνοπλοι Αμερικανοί ράμπο και οι πράκτορες που έχουν γεμίσει την Αθήνα αποκτούν αίφνης το φωτοστέφανο του υπερασπιστή του ελληνικού λαού από τους αόρατους, πάντα, «τρομοκράτες».

Ευτυχώς, ο λαός της Αθήνας υποδέχτηκε όπως τους άξιζε τα μέτρα ασφάλειας, είτε «τυφλώνοντας» τις κάμερες - χαφιέδες, είτε στέλνοντας «αυθόρμητα» τα κατάλληλα σήματα και μηνύματα στο «Ζέπελιν»... Και, φυσικά, δε θα τους πτοήσουν τα «μέτρα ασφαλείας» στους αγώνες που έρχονται...


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ