ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Φουντώνει η συζήτηση για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν»

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των κομμάτων στην Κύπρο γύρω από τις επιθυμητές αλλαγές της ελληνοκυπριακής πλευράς στο «σχέδιο Ανάν».

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι στην προσπάθειά του να στηρίξει την αντιπολιτευτική του πολιτική, επικαλείται συνεχώς το ΑΚΕΛ στο θέμα των αλλαγών, που επιζητούνται στο «σχέδιο Ανάν» και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ανεπίτρεπτο στην πολιτική δεοντολογία. Ο κ. Χριστόφιας, αφού ανέφερε ότι «αντί ο ΔΗΣΥ να αρθρώσει δική του πολιτική, ασχολείται συνεχώς με το ΑΚΕΛ», κάλεσε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να πει στο Εθνικό Συμβούλιο και στο λαό τι ακριβώς προτείνει.

Επιπλέον, ο γγ του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται διάλογος του προέδρου με τα πολιτικά κόμματα και επισήμανε πως αυτό που προέχει, «είναι να δούμε με ποιο τρόπο, χωρίς υπερβολές, μαξιμαλισμούς και τυμπανοκρουσίες, τροχοδρομούμε τη δική μας πολιτική».

Στον Δ. Χριστόφια απάντησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι δεν είναι ο ΔΗΣΥ που κυβερνά ή που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτός που κυβερνά είναι ο Πρόεδρος και από αυτόν η αντιπολίτευση, τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητούν να μάθουν ποιες είναι οι αλλαγές, που επιθυμεί στο «σχέδιο Ανάν».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι, αντί η κυβέρνηση να μπει σε σοβαρό διάλογο, ροκανίζει συνεχώς το χρόνο, που δουλεύει εις βάρος της ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, σχολίασε τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο κάλεσε να κάνει αυτοκριτική, προτού αρχίσει να αναλώνεται σε κριτική εναντίον της κυβέρνησης.

Ο κ. Κλεάνθους μίλησε για έλλειψη σοβαρότητας και απέδωσε στο ΔΗΣΥ και τον πρόεδρό του διάθεση υπόσκαψης κάθε προσπάθειας της κυβέρνησης, τόσο πριν από τις διαπραγματεύσεις, όσο και μετά το δημοψήφισμα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε, τέλος, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να αντιληφθεί ότι τα Ηνωμένα Εθνη και οι ξένοι μεσολαβητές, τους οποίους επικαλείται, αυτό που επιδιώκουν δεν είναι η επανέναρξη των συνομιλιών αλλά η επαναφορά του «σχεδίου Ανάν» σε νέο δημοψήφισμα.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ κάλεσε τον ΔΗΣΥ να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία επί του «σχεδίου Ανάν». Με ανακοίνωσή του, το Κίνημα, αποδοκιμάζει τις συνεχείς δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, με τις οποίες επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι αυτές δημιουργούν διχαστικό κλίμα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προστίθεται στην ανακοίνωση, εξακολουθεί να ζητά από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να δηλώσει δημοσίως τις απόψεις του για τις αλλαγές που επιδιώκει στο «σχέδιο Ανάν», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει υιοθετηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο συγκεκριμένη διαδικασία διαβούλευσης του Προέδρου με τα κόμματα για ανταλλαγή απόψεων.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΔ
Επικύρωση επιλογών Καραμανλή

Τις επιλογές του Κ. Καραμανλή για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Πολιτικό Συμβούλιο θα επικυρώσει σήμερα η νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Η όλη διαδικασία είναι τόσο «ελεγχόμενη» ώστε αρκετά στελέχη κάνουν λόγο για «διορισμό» του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου, σε σημείο που θα ήταν «περιττή» η ψηφοφορία, αν δεν επέμεναν ορισμένα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην υποψηφιότητά τους. Και αυτό γιατί ο αριθμός των στελεχών που είχαν καταθέσει μέχρι χτες το βράδυ, οπότε έληξε η προθεσμία, υποψηφιότητα για το Πολιτικό Συμβούλιο είναι ίσος με τον αριθμό των μελών του 14μελούς οργάνου. Συγκεκριμένα, για τα 7 κοινοβουλευτικά μέλη κατατέθηκαν ισάριθμες υποψηφιότητες από τους Πρ. Παυλόπουλο, Δ. Σιούφα, Γ. Βουλγαράκη, Μαριέττα Γιαννάκου, Ν. Κακλαμάνη, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και Β. Πολύδωρα. Οσον αφορά τα 7 εξωκοινοβουλευτικά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου υποψηφιότητα, εκτός από την Ντ. Μπακογιάννη, κατέθεσαν οι Αγγ. Μοσχονάς, Δ. Κοντός, Κ. Κωστούλας, Δ. Τσιγκούνης, Γ. Μανιάτης, Φ. Πατριανάκου, Θ. Ιορδανίκης, Χ. Καρατζάς και Ι. Πατσόγιαννης.

Απουσίες με «πολιτική σημασία» από τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θεωρούνται αυτές του Μ. Εβερτ, που επιμένει στη στάση την οποία κράτησε στο συνέδριο, καθώς και του Γ. Σουφλιά, που αναχώρησε «αίφνης» για διακοπές στη Σίφνο. Εσωκομματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αριθμός των ψήφων που θα συγκεντρώσει ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της ΚΕ, Β. Μεϊμαράκης, καθώς «δυσαρεστημένοι» και «διαφωνούντες» θα επιλέξουν την εκλογή του γραμματέα για να στείλουν «μήνυμα» στον Κ. Καραμανλή.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
Αντιδημοκρατικές οι ενέργειες του Δ. Τσοβόλα

«Σε νέες αντιδημοκρατικές, απαράδεκτες πολιτικά και παράνομες νομικά ενέργειες, σε βάρος του ΔΗΚΚΙ, προχώρησε ο κύριος Τσοβόλας». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δ. Τσοβόλας, στην οποία με δική του πρωτοβουλία δηλώνει ότι συγκαλεί την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ), με θέμα: «Πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου, με θέμα την αναστολή της λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ».

Ο Δ. Τσοβόλας μετά τη μάζωξη στελεχών, που πραγματοποίησε στις 12 Ιουλίου 2004, με τη συμμετοχή μικρού αριθμού μελών της ΚΠΕ, στην οποία επιχείρησε να «επικυρώσει» την πρότασή του, μετά από τέσσερις μήνες, για αναστολή της λειτουργίας του κόμματος, χτες ανακοίνωσε ότι στις 28 Αυγούστου από τη νέα... συνεδρίαση θα αποφασιστεί η πραγματοποίηση «εκτάκτου συνεδρίου», για να επικυρώσει την αναστολή λειτουργίας.

Στην ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ επισημαίνει: «Μετά τη μαζική απομόνωση των προσπαθειών του, για διάλυση του ΔΗΚΚΙ, και ενώ η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος με τις δημόσιες συνεδριάσεις της στις 3/04/2004 και 19/06/2004 προκήρυξε, σύμφωνα με το Καταστατικό και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, το 2ο συνέδριο του Κινήματος, για τις 27 και 28 Νοεμβρίου 2004, ο κύριος Τσοβόλας ξαναχτυπά.

Ενώ επανειλημμένα έχει δηλώσει ρητά ότι το ΔΗΚΚΙ έκλεισε, και μάλιστα πρόσφατα στις 12/07/2004 σε συγκέντρωση γνωστών φίλων του (την οποία ονόμασε ΚΕ) ανακοίνωσε και πάλι το κλείσιμο του ΔΗΚΚΙ, εμφανίζει τώρα από το δικηγορικό του γραφείο ανακοίνωση - "μαϊμού", η οποία κάνει λόγο για προκήρυξη συνεδρίου του κινήματος!!!».

Είναι φανερό, συνεχίζεται στο ίδιο κείμενο «πως ο κύριος Τσοβόλας σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών και στελεχών και παραβιάζοντας κατάφωρα την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, προσπαθεί απεγνωσμένα να εμποδίσει το συνέδριο του ΔΗΚΚΙ, προτείνοντας την πολιτική απόσυρση των μελών και στελεχών του κινήματος!!!».

Η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ, επισημαίνει ότι «το Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ θα διεξαχθεί κανονικά στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2004 στην Αθήνα και έχει ήδη αρχίσει ο προσυνεδριακός διάλογος στις οργανώσεις του σε όλη την Ελλάδα». Μάλιστα, σημειώνει ότι «εάν ο κύριος Τσοβόλας θέλει να συμπεριφερθεί δημοκρατικά και δεοντολογικά ας έρθει στο Συνέδριο να καταθέσει ισότιμα τις απόψεις του για τη διάλυση του κόμματος».

«Δε θα ασχοληθούμε άλλο με τέτοιες ενέργειες. Επικεντρώνουμε πλέον την προσοχή μας στην πολιτική πρόταση που θα εκπονήσει το Συνέδριο για τα ουσιαστικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, και τη συγκρότηση του ριζοσπαστικού τρίτου Πόλου», καταλήγει η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Αντιπολεμική συναυλία

Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας διοργανώνει την Κυριακή 1η Αυγούστου στις 8.30 μ.μ., στο παραλιακό πάρκο Ειρήνης, μεγάλη λαϊκή αντιπολεμική συναυλία με το συγκρότημα του Μπάμπη Τσέρτου, όπου θα τραγουδήσει η Νάντια Καραγιάννη. Θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Αστυνομοκρατία άνευ ορίου...

Ενα ακόμα περιστατικό ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι» όπου αλωνίζουν ανενόχλητες κάθε είδους αστυνομικές δυνάμεις.

Χτες το βράδυ, και ενώ τέσσερις ΚΝίτες κολλούσαν αφίσες στην πόλη της Μυτιλήνης προπαγανδίζοντας το κάμπινγκ που οργανώνει κάθε χρόνο η Οργάνωση στο νησί, αστυνομικός με στολή σεκιούριτι ιδιωτικής εταιρίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ανήκε στη δημοτική αστυνομία, τους σταμάτησε και τους ρώτησε αν έχουν άδεια για για την αφισοκόλληση. Τα μέλη της ΚΝΕ απάντησαν ότι αυτό που κάνουν αποτελεί πολιτική πράξη, και δε χρειάζονται άδεια. Τότε ο αστυνομικός φωτογράφισε τους ΚΝίτες για να έχει απόδειξη ότι πρόκειται για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, και να σταλεί στην ΚΝΕ... το πρόστιμο, αφού ενεργούσαν παράνομα! Επισήμανση στην οποία τα μέλη της ΚΝΕ αντέδρασαν, ρωτώντας γιατί τότε και ο δήμος κάνει αφισοκόλληση. Για να εισπράξουν την απάντηση ότι «ο δήμος επιβάλλει μόνος του πρόστιμο στον εαυτό του».

Με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουλίου 2004, στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ