ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
Στα ύψη η ανεργία και η μερική απασχόληση

Ενδιαφέροντα στοιχεία μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας, από τα οποία μεταξύ άλλων προκύπτει ότι κατά μέσο όρο οι μισθολογικές αμοιβές των γυναικών είναι 25% χαμηλότερος από εκείνες των ανδρών

Εκτεταμένες ανισότητες ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο εργατικό δυναμικό της χώρας - με τις γυναίκες να υφίστανται πολύ μεγαλύτερη εκμετάλλευση - διαπιστώνει ειδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Οικονομικό Δελτίο» της Τράπεζας της Ελλάδος. Συμπερασματικά αναφέρεται ότι οι μισθολογικές αμοιβές των γυναικών είναι, κατά μέσο όρο, 25% χαμηλότερες από τις αμοιβές των ανδρών, αλλά βαίνουν μειούμενες στα υψηλότερα κλιμάκια εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα είναι χαμηλά και το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι ψηλό συγκριτικά με τους μέσους όρους στην ΕΕ. Σε σημαντικό βαθμό (αλλά όχι αποκλειστικά) οι ανισότητες στην εργασία αντανακλούν και τη σχεδόν ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική για τη στήριξη των εργαζόμενων νοικοκυριών και των παιδιών τους. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι ανισότητες που καταγράφονται έχουν τη ρίζα τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και της κερδοφορίας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό μερικής απασχόλησης στις γυναίκες φτάνει σε 8,1% και είναι υπερτριπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (2,3%). Η μελέτη συμπεραίνει πως «η μερική απασχόληση προσφέρει στις γυναίκες εργαζόμενες την ευκαιρία να συνδυάσουν την εργασία με τις ανάγκες της οικογένειας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπάρχουν επαρκείς μονάδες φροντίδας παιδιών ή η οικογένεια δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σχετικό κόστος».

Στην ίδια μελέτη (επιμέλεια Ευ. Παπαπέτρου) διαπιστώνονται και τα παρακάτω:

  • Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα διαμορφώνεται μόλις σε 42,5% έναντι ποσοστού 55,6% στην ΕΕ.
  • Η ανεργία των γυναικών στην Ελλάδα φτάνει σε 15% (8,7% στην ΕΕ) και έναντι ανεργίας 6,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που εμφανίζει η ανεργία του ανδρικού πληθυσμού στη χώρα.
  • Μόνο η μία στις δυο γυναίκες μετέχουν στην αγορά εργασίας (ποσοστό 50,1%), έναντι 76,6% στους άνδρες.
  • Τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας των γυναικών καταγράφονται στο μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης (απόφοιτες λυκείου) και τα χαμηλότερα στις πτυχιούχους ανώτατων σχολών.
ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αύξηση 20% για τον όμιλο της «Εθνικής»

Σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται στο εξάμηνο φέτος η μάζα των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου, που αυξάνονται σταθερά με ρυθμούς πολλαπλάσιους τόσο των ονομαστικών αυξήσεων μισθών - συντάξεων και εν γένει των λαϊκών εισοδημάτων, όσο και του πληθωρισμού. Αδιάψευστος μάρτυρας και η χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), που μας πληροφορεί πως στο φετινό εξάμηνο τα κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 20%, που ήρθε να προστεθεί στην προχτεσινή ανακοίνωση της Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) για αύξηση κερδών στο ίδιο εξάμηνο κατά 73,5%.

Κοινό γνώρισμα στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι η εκτόξευση των εσόδων που έχουν από τόκους και προμήθειες. Εσοδα που προέρχονται από την ένταση της τοκογλυφίας και από την αύξηση της χρυσοφόρας πίτας των δανείων από τα οποία απομυζούν τα λαϊκά εισοδήματα. Οι φετινές εξελίξεις έρχονται σε συνέχεια της εκρηκτικής κερδοφορίας στο 12μηνο του 2003, μέσα στο οποίο οι Ομιλοι της ΕΤΕ και της Alpha Bank αβγάτισαν τα κέρδη τους κατά 69% και 63% αντίστοιχα.

Από τα αναλυτικά στοιχεία του ισολογισμού της ΕΤΕ προκύπτει ότι ο όμιλος στο α' εξάμηνο του 2004 εμφανίζει αύξηση στα κέρδη (προ φόρων) κατά 20% (έφτασαν σε 312,8 εκατ. ευρώ απ' 260,6 εκατ. στο α' εξάμηνο του 2003). Σε ημερήσια βάση ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας καταφέρνει και αποσπά κέρδη ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Στην ίδια περίοδο τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν στα 683,5 εκατ. ευρώ από 612 εκατ. πέρσι (αύξηση 12%) και τα έσοδα από προμήθειες έφτασαν σε 192,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 10,1%).

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Θέλει να επιδοτούνται μόνο... οι ιδιωτικές

Πρόταση - πρόκληση από τον πρόεδρο της, υποτίθεται ανεξάρτητης, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Να αποκλειστούν από την κρατική ενίσχυση όλες οι επιχειρήσεις ενέργειας στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο έχει οποιουδήποτε ύψους μετοχική συμμετοχή, άμεση ή έμμεση, για να μη νοθεύεται ο ανταγωνισμός σε βάρος των αμιγώς ιδιωτικών επιχειρήσεων, ζητεί ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Π. Κάπρος! Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομίας - Οικονομικών και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της κατάθεσης προτάσεων για τη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο Π. Κάπρος ζητεί να μη δίνεται... δραχμή ακόμη και στην περίπτωση επενδύσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα!

Αντί όμως να ενισχύονται οι ενεργειακές επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο, ο Π. Κάπρος επισημαίνει πως θα πρέπει να επιδοτούνται και μάλιστα με αποκλειστικά φορολογικά κίνητρα νέες επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μεγάλης κλίμακας, υπό την προϋπόθεση ότι δε συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με ενεργειακή επιχείρηση στην οποία είναι μέτοχος το ελληνικό Δημόσιο!

Αν μη τι άλλο, οι απόψεις του Π. Κάπρου που είναι επικεφαλής μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, εύλογα προκαλούν προβληματισμό για το τι ακριβώς επιδιώκει από αυτή του τη θέση. Ομολογουμένως, οι απόψεις του είναι πρωτοποριακές, αφού και στηρίζει ολόπλευρα το αμιγώς ιδιωτικό κεφάλαιο, και από την άλλη δίνει κίνητρο για την πλήρη παραχώρηση των επιχειρήσεων, στις οποίες εμπλέκεται κατ' οιονδήποτε τρόπο το Δημόσιο...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Σταθερές οι τιμές ανεξάρτητα από το ύψος τους

Να υπερασπιστούν τον κλάδο τους από αναφορές που τον ανάγουν σε «πρωταθλητή» της ακρίβειας, επιχείρησαν χτες τα στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελμάτων. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας υποστήριξε ότι στις «Ολυμπιακές πόλεις» οι τιμές στα εστιατόρια είναι σταθερές τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ στον Βόλο υπάρχει μείωση κατά 10%. Ωστόσο, το υπαρκτό ζήτημα της ακρίβειας το αντιμετώπισαν λέγοντας ότι το εστιατόριο δέχεται μεγάλες επιβαρύνσεις, καθώς περισσότερο από 40% των εισπράξεων αποδίδεται σε τρίτους, όπως τόνισε ο πρόεδρος Κ. Ζινέλης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι τιμές στα 40.000 εστιατόρια και καφέ σε Αθήνα και Πειραιά είναι σταθερές και μόνο ορισμένοι συνάδελφοί τους, στην Πλάκα και σε άλλες περιοχές ξεπερνούν τα όρια, αλλά υπεύθυνο για να τους ελέγξει είναι το υπουργείου Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή παραδέχτηκαν ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι ανεδαφικοί αφού έχουν καταργηθεί οι αγορανομικοί έλεγχοι τιμών μετά την απελευθέρωση που ισχύει. «Υπάρχουν εστιατόρια για όλα τα πορτοφόλια» υποστηρίζουν οι εστιάτορες, καθώς και ότι σε όλη τη χώρα κάποιος μπορεί να φάει με κόστος από 6 έως 50 ευρώ το άτομο. Οσο για τις τιμές στις καφετερίες με τα 3,5 και 4 ευρώ για έναν καφέ, οι απαντήσεις ήταν επίσης ότι πολλά καταστήματα τον έχουν φθηνότερο. Πάντως θα λειτουργεί και τηλεφωνική υπηρεσία παραπόνων για την περίοδο των Αγώνων.

ΕΣΕΕ
Στήριξη στην κυβέρνηση

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τις καταγγελίες κατά της νέας φορομπηχτικής ρύθμισης για τις «ανέλεγκτες χρήσεις» και τις συνέπειες που για μια ακόμη φορά θα υποστούν οι μικροί ΕΒΕ. Με νέα ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «δεν κατανοεί την αρνητική στάση ορισμένων» για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ότι στο παρελθόν ο επιχειρηματικός κόσμος «με ανακούφιση» αξιοποίησε ανάλογες διατάξεις και ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Ειδικά το τελευταίο δεν είναι απόλυτα ακριβές, καθώς το αίτημα ήταν της ΕΣΕΕ που έρχεται τώρα να συνεχίσει τη στήριξη της κυβέρνησης, κόντρα στα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για το κατάντημα του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ