ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
Σελ. /28
Εκτός των τειχών...

Motion Team

  • Με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων και τον Κώστα Θωμαΐδη, συνεχίζονται σήμερα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ωρωπού, με τίτλο «Ωρωπίων δρώμενα».
  • Τραγούδια από τους δίσκους του «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές Συνήθειες», «Βυθισμένες Αγκυρες», τον πρόσφατο «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο Χρόνος», καθώς και διασκευές από το έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι παρουσιάζει ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, αύριο στην Ανδρο (μπαρ «Απόρθητο», λιμάνι) και τη Δευτέρα στην Αφυτο Χαλκιδικής.
  • Ο Παντελής Θαλασσινός ξεδιπλώνει το εξαιρετικό πρόγραμμά του, σήμερα στον Αυλώνα και αύριο στη Βαρβάρα Χαλκιδικής.
  • Συνεχίζοντας το συναυλιακό του οδοιπορικό, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, σήμερα τραγουδά στην Γκούρα Κορινθίας, αύριο στην Καβάλα (Δήμος Ορφανού) και την Κυριακή στον Αρδα.
  • Μια μοναδική συναυλία με αγαπημένα τραγούδια του, αλλά και με κομμάτια άλλων δημιουργών θα προσφέρει ο Σωκράτης Μάλαμας, σήμερα (9.30μ.μ.), στο Κάστρο της Λαμίας. Μαζί του η Μαρία Λούκα (τραγούδι) και εξαμελής ορχήστρα.
  • Ρομαντικά έργα για πιάνο Επτανησίων συνθετών του 19ου αιώνα (Μάντζαρου, Καρρέρ, Λαμπελέτ, Λαυράγκα, Σαμάρα κ.ά.) ερμηνεύει η πιανίστα Λίντα Λεούση, στην Κεφαλονιά - αύριο στα Κουρκουμελάτα και την Κυριακή στο θέατρο Κριτονού, στο Ληξούρι.
  • Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο, παρουσιάζει η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τη Δευτέρα (9μ.μ.), στην πλατεία Λιμενοβραχίονα, στην Κυπαρισσία. Ερμηνεύουν: Παντελής Θεοχαρίδης, Πέτρος Φιλιππίδης, Νατάσα Μανίσαλη, Γιάννης Σαμσιάρης. Παράλληλα, στην οθόνη προβάλλονται σκηνές από ταινίες και αγωνιστικές στιγμές της νεότερης ιστορίας μας.
Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ακρόπολη

Η νότια κιονοστοιχία με όψη προς τα δυτικά
Η νότια κιονοστοιχία με όψη προς τα δυτικά
Πρωτοπαρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Λονδίνο και τη Ρώμη, για να καταλήξει στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης (από αύριο έως τις 29 Αυγούστου). Πρόκειται για την έκθεση «Σωκράτης Μαυρομμάτης, φωτογραφίες 1975 - 2002 από τα έργα στην αθηναϊκή Ακρόπολη» που διοργανώνεται από την Υπηρεσία Συντηρήσεως των Μνημείων της Ακροπόλεως του ΥΠΠΟ και το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης.

Οι φωτογραφίες (κυρίως ασπρόμαυρες), καλύπτουν τριάντα σχεδόν χρόνια συστηματικών εργασιών στην Ακρόπολη και παρέχουν άμεση πληροφόρηση για τη διαδικασία συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων, προβάλλοντας το κάλλος της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής των κλασικών χρόνων. Οι φωτογραφίες εικονογραφούν τέσσερις βασικές ενότητες: Τα αίτια που επέβαλαν την επέμβαση, δηλαδή τις βλάβες και φθορές που προκάλεσαν στα μνημεία της Ακρόπολης η φύση και οι άνθρωποι στους 25 αιώνες της ιστορίας τους. Την απαραίτητη προετοιμασία, δηλαδή τις κατασκευές και την υποδομή που προηγήθηκε των έργων. Τις εργασίες που διενεργεί, με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και με τον απαιτούμενο σεβασμό, το εξειδικευμένο επιτελείο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Τέλος, τα ίδια τα μνημεία και την υψηλή αισθητική τους ποιότητα.

Τη βραδιά των εγκαινίων, στις 8.30μ.μ., η επίτιμος Εφορος Αρχαιοτήτων Εύη Τουλούπα θα μιλήσει με θέμα «Εργα συντηρήσεως και αναστηλώσεως στην Ακρόπολη των Αθηνών. Προβλήματα τεχνικά και φιλοσοφικά». Η έκθεση συμπληρώνεται με την ταινία «Τα έργα στην αθηναϊκή Ακρόπολη. Οι άνθρωποι και τα μνημεία», την οποία επιμελήθηκε ο Σ. Μαυρομμάτης, με διευθυντή φωτογραφίας τον Στέλιο Ευσταθόπουλο. Στην ταινία μιλούν οι: Χαράλαμπος Μπούρας και Μαρία Ιωαννίδου.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργο του Π. Βυζάντιου
Εργο του Π. Βυζάντιου
Εξήντα Ελληνες ζωγράφοι, συμμετέχουν στην έκθεση «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Ελληνες ζωγράφους», που φιλοξενείται στο «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου Ευταξία» (Ι. Παπαρηγοπούλου 5-7). Εκτίθενται έργα των: Αγγελου Α. Αϊβάζογλου, Τ. Ανδρειάδου, Σ. Ανδρουλιδάκη, Μ. Βατζιά, Μ. Βενιού, Π. Βυζάντιου, Α. Γκίνη, Α. Δεβετζή, Α. Δρούγκα, Γ. Δρούτσα, Κ. Ευαγγελάτου, Π. Ζουμπουλάκη, Σ. Καλογεροπούλου, Κ. Καπετανόπουλου, Τ. Κατσουλίδη, Γ. Λολοσίδη, Κ. Μαλάμου, A. Mattioli, Κ. Πανιάρα, Γ. Παπανελόπουλου, Π. Πρέκα, Μ. Πωπ, Δ. Σκουλάκη, Π. Τέτση, Α. Φασιανού, Ν. Φλέσσα κ.ά.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - Θεσσαλικό Θέατρο στην Επίδαυρο, σήμερα και αύριο (9 μ.μ.). Εργο που ο τραγικός ποιητής έγραψε στα 90 του χρόνια και θεωρείται ισάξιο των μεγάλων του τραγωδιών που φτάνουν ως εμάς, διαπραγματεύεται τη μοίρα ενός πονεμένου και μοναχικού ανθρώπου, του Φιλοκτήτη, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Αγγελου Αγγελή, κοστούμια Αγνής Ντούτση, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη, μουσική διδασκαλία Νένης Ζάππα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Το ρόλο του Φιλοκτήτη ερμηνεύει ο Νικήτας Τσακίρογλου, του Νεοπτόλεμου ο Νίκος Ψαρράς, του Οδυσσέα ο Γιώργος Κέντρος.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μια ξεχωριστή συναυλία πραγματοποιεί σήμερα (9.30 μ.μ.), στην Κοζάνη (υπαίθριο θέατρο) η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, καθώς πλαισιώνεται από την ερμηνεία του εξαιρετικού Θρακιώτη παραδοσιακού τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη. Μαζί τους στο τραγούδι, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Σοφία Παπάζογλου, η Γιώτα Νέγκα και ο Παναγιώτης Λάλεζας. Η Εστουδιαντίνα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του δεξιοτέχνη του σαντουριού Ανδρέα Κατσιγιάννη, δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια αποσκοπώντας στην ανασύσταση του είδους ορχήστρας που άκμασε στα παράλια της Μ. Ασίας, στα τέλη του 19ου αιώνα.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μουσικές με μεσογειακό ταμπεραμέντο, τη Δευτέρα και την Τρίτη (9 μ.μ.) στο Ηρώδειο, στη συναυλιακή παράσταση «30ός - 40ός Παράλληλος». Ενα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο, από τα σεφαραδίτικα μέχρι τα ρεμπέτικα και από το φλαμένκο στις μπαλάντες, με «οδηγό» μουσικές καταγεγραμμένες στο υποσυνείδητο των λαών της και ερμηνευτές τους Γιώργο Νταλάρα, Ντούλτσε Πόντες από την Πορτογαλία, Εντι Νάπολι σε ναπολιτάνικα, Μίρα Ανουάρ Αουάντ και Τσεμπ Μάμι. Συνοδεύει στο πιάνο ο Στέφανος Κορκολής. Χορεύουν ο Marco Jimenez. Συμμετέχει το συγκρότημα φλαμένκο «Compania Flamenca».

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Μανώλης Κορνήλιος: «Χάρτινες βαρκούλες στη Μακρόνησο»
  • Τριαντάφυλλος Γεροζήσης: «Επίλεκτο απόσπασμα της Α' Μεραρχίας του ΔΣΕ»
  • Βασίλης Βενετσανόπουλος: «Παρών στους αγώνες»
  • Μίνα Νεγρεπόντη: «Οι κλέφτες του ήλιου»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ