ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
Σελ. /28
Ειρηνικές... υποκρισίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Περίσσεψε προχτές το βράδυ η υποκρισία στις Βρυξέλλες. Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και ο Γενικός του Διευθυντής, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, διοργάνωσαν εκδήλωση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μπόλικοι επίσημοι, ευρωβουλευτές και άλλοι και ακόμη περισσότεροι απέστειλαν μηνύματα, ανάμεσά τους και ο Γ. Παπανδρέου.

Περιττό να σημειώσουμε, ότι στις ομιλίες, στα μηνύματα κλπ., κυριάρχησαν οι λέξεις ειρήνη και εκεχειρία. Κανένας, όμως, δεν έβαλε το παραμικρό θέμα, για την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών και όποιων άλλων στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τις άλλες χώρες. Κανένας τους δεν είπε, ότι οι πολλές και διάφορες σήμερα πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο είναι το αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε», της καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη από τις πολυεθνικές και της καταδίκης δισεκατομμυρίων ανθρώπων, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ., να ζουν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Κανένας τους δεν είπε, ότι η ειρήνη είναι άρρηκτα δεμένη με το σεβασμό του δικαιώματος κάθε λαού, να ορίζει τα της χώρας του και το δρόμο της ανάπτυξής της.

Μίλησαν, όμως, για ειρήνη και εκεχειρία... Προφανώς, εννοούσαν την απάνθρωπη «ειρήνη» της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης...

Το ξεθωριασμένο ίματζ...

Τώρα θυμήθηκε η οικολογική οργάνωση «Γκρίνπις» ότι η «Αθήνα δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στον τομέα του περιβάλλοντος ενόψει των Ολυμπιακών»; Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, λοιπόν, ανακάλυψε το αυταπόδεικτο ή μάλλον αυτό που τόσα χρόνια καταγγέλλουν κάτοικοι, σύλλογοι, δημοτικές παρατάξεις και πολλοί άλλοι. Αυτό, που ήταν από την αρχή αναμενόμενο, αφού η πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, οι νόμοι της αγοράς, οι κάθε λογής απελευθερώσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, κλπ., είναι άκρως εχθρικοί σε πολλά, ανάμεσά τους και στο περιβάλλον.

Απ' ό,τι φαίνεται η οργάνωση αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να καταγγείλει αυτό που φαίνεται πλέον διά γυμνού οφθαλμού, για να περισώσει το περιβαλλοντικό ίματζ που της απέμεινε...

ΥΓ: Αλήθεια, τι λέει για όλα αυτά ο πρόεδρος της οικολογικής οργάνωσης κ. Βερνίκος; Ως γνωστόν, είναι ιδιοκτήτης εταιρίας σκαφών, μαρίνων κλπ. Και λογικά θα πρέπει, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες να «τρίβει τα χέρια του», για πολλά έργα που εξυπηρετούν συμφέροντα του κλάδου του. Σε βάρος, βέβαια, της προστασίας του περιβάλλοντος...

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

Την ανιούσα πήραν και πάλι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Στα 43 δολάρια το βαρέλι βρισκόταν προχτές η τιμή του «μαύρου χρυσού» στη δεύτερη, ενώ στην πρώτη «άγγιξε» τα 40, σημειώνοντας νέα ιστορικά ρεκόρ. Και μπορεί, βέβαια, να σημείωσαν μια κάμψη χτες, αλλά μην ...ανησυχείτε, κάποια αφορμή θα βρουν και πάλι οι «αφέντες» της διεθνούς «ελεύθερης» αγοράς. Και να σκεφθείτε ότι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, τις πλέον ενεργοβόρες ηπείρους, έχουμε καλοκαίρι. Τον ερχόμενο χειμώνα, άραγε, πού θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου;

Κι αν αναρωτιέστε για τις πραγματικές και βαθύτερες αιτίες αυτής της αύξησης, σας πληροφορούμε ότι τα επίσημα κέρδη του δεύτερου τριμήνου του έτους της ΒΡ, μιας εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών, που ελέγχουν την παραγωγή και διανομή του «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως, σημείωσαν αύξηση κατά 25%. Οι άλλες «αδελφές» της θα ανακοινώσουν τα δικά τους στοιχεία την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για το ...ύψος τους.

Η αλήθεια να λέγεται...

«Ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από όσα επέλυσε και έφερε στη χώρα την τρομοκρατία» υποστήριξε, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Salzburger Nachrichten», ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι. Ο Μπραχίμι εξέφρασε την άποψη ότι, τελικά, το Ιράκ θα καταφέρει να ανακάμψει, «αλλά σημασία έχει πόσος χρόνος και πόσο κόστος θα χρειαστεί και μέχρι σήμερα το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό». Επίσης, εκτίμησε ότι στην ιρακινή αντίσταση, εκτός από οπαδούς του προηγούμενου καθεστώτος ή μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων, συμμετέχουν και «απλοί Ιρακινοί οι οποίοι θα εναντιώνονταν σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στη χώρα τους από αγνά συναισθήματα». Παραδέχτηκε, τέλος, ότι το μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ «είναι να πείσει τον ιρακινό λαό ότι δεν είναι μαριονέτα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο εφόσον στη χώρα παραμένουν περισσότεροι από 150.000 ξένοι στρατιώτες».

Τάδε έφη, λοιπόν, άνθρωπος που, κατ' εντολήν, του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανέλαβε την ευθύνη να κατευνάσει τη λαϊκή οργή στο Ιράκ, να σύρει σε διαπραγματεύσεις όλες τις πολιτικές και θρησκευτικές παρατάξεις και να νομιμοποιήσει με την παρουσία του ως εκπρόσωπος του Οργανισμού, τη δοτή κυβέρνηση και την κατοχή. Οταν ο ίδιος ο Μπραχίμι παραδέχεται όλα αυτά, τι να πούμε εμείς;

Μεσαίωνας...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΟΒΛΗΜΑ «με το πώς γράφει και πώς εκφράζεται» ο Αριστοφάνης διαπίστωσε χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και «κάλυψε» ευθέως τη σκοταδιστική απαγόρευση της παραστάσης «Πλούτος» από το δήμαρχο και το μητροπολίτη Σερρών. Προφανώς έχει ξεχάσει πώς εκφράζονται ορισμένοι από τους μητροπολίτες του στα τηλεοπτικά παράθυρα...

Είναι μάλιστα κοινώς αποδεκτό ότι ο Αριστοφάνης χρησιμοποίησε το λόγο για ευγενή σκοπό, κάτι που δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να αναγνωρίσουμε σε ιεράρχες, που αλληλοκατηγορούνταν την περίοδο της εκκλησιαστικής κρίσης.

Πάντως, ευτυχώς με την παρέμβασή του ο αρχιεπίσκοπος έλυσε και πολλές απορίες για το «από πού» αντλούν «θάρρος» διάφοροι μητροπολίτες στην Ελλάδα, προκειμένου να επιχειρούν να γυρίσουν τη χώρα στο μεσαίωνα.

ΜΑΛΛΟΝ συμβολική αυτή η «διά βοής» εκλογή των κοινοβουλευτικών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, προκειμένου ο πρόεδρος του κόμματος να διασαφηνίζει στο συνέδριο «ποιος κάνει κουμάντο».

Οπως έγινε γνωστό παρεξηγήθηκαν πολλά στελέχη, όμως όσο η «κουτάλα» της εξουσίας είναι το «ιδεολογικό στίγμα» του κυβερνώντος κόμματος, μάλλον δύσκολα θα αναπτυχθούν «πολιτικοί» προβληματισμοί.

Εκτος πια αν άλλαξαν τα ήθη στη ΝΔ και θυμήθηκαν τις πρακτικές του «παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ» (εννοούμε του πρωτότυπου, όχι του τωρινού). Ποιος ξέρει, η «μεταφορά» προς το κοινωνικό κέντρο ίσως αλλάζει εσωκομματικές συνήθειες...

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ το «εύκολο κέρδος» καλεί τους καταστηματάρχες της Αθήνας η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη. Μόνο που δε σκέφθηκε ότι το κακό παράδειγμα το δίνει πρώτη η κυβέρνησή της.

Γιατί η ρύθμιση περί «εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων», που ψηφίστηκε μόλις χτες, είναι μάλλον ο ορισμός του εύκολου κέρδους για τα ταμεία του Αλογοσκούφη, με τη λογική «ελάτε και πληρώστε» αλλιώς... καήκατε.

Γρηγοριάδης Κώστας

Το «μη επιτρεπτό... »

θα συμφωνήσουμε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον μητροπολίτη Σερρών, τον δήμαρχο και όποιον άλλο «αρμόδιο»... Πράγματι, υπάρχει «επιτρεπτό και μη επιτρεπτό» στην ανθρώπινη δραστηριότητα - δημιουργία, που επιχειρεί το μερικό της (του), να το κάνει καθολικό. Να το μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο. Να γίνει οικουμενικό.

Σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνο στον πολιτισμό, από τα κύρια «μη επιτρεπτά» είναι αυτά, που ακόμα και αθέλητα, αλλά πολύ περισσότερο ηθελημένα, επιχειρούν να φρενάρουν την ανάπτυξη αυτού που ξεχωρίζει τον άνθρωπο. Τη σκέψη, που καλπάζει πέρα από τη βαρύτητα του πραγματικού. Που μαθαίνει, κρίνει, αναλύει. Που την αταξία του καλπασμού της, τη μετατρέπει σε τάξη και τρόπο για δράση. Δράση για διαρκή αλλαγή και απαγκίστρωση απ' αυτό που είναι ο κόσμος σε οποιοδήποτε ιστορικό «ΤΩΡΑ».

Υπάρχουν πάντα εκείνοι που θέλουν, να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία. Τη διαδικασία ανάπτυξης του ανθρώπου, απ' αυτό που ήταν, σε οποιοδήποτε ιστορικό «ΧΤΕΣ». Τη διαδικασία εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας. Θεμελιωμένοι γερά στην κυριαρχία της εκάστοτε άρχουσας τάξης και την ιδεολογία της, σχεδόν πάντα, έχουν προσωρινές, μη επιτρεπτές «επιτυχίες». Κατορθώνουν να συντηρηθούν και να συντηρήσουν οι ίδιοι μέσα τους, μικρούς καταδικασμένους μικρόκοσμους, που, αργά αλλά βέβαια, τινάζονται στον αέρα από τη νομοτέλεια της εξέλιξης. Διαλέγουν θέση από τη μεριά του «σίγουρου» στην ταξική πάλη, αλλά δεν μπορούν να την κάνουν να σταματήσει να υπάρχει και να δημιουργεί το μελλοντικό κόσμο. Τότε είναι που η «σιγουριά» γίνεται ανασφάλεια και αρχίζουν τα πολλά «μη επιτρεπτά...».

Παραέγιναν πολλά τις τελευταίες μέρες. «Μη επιτρεπτός» ο μητροπολίτης Σερρών, που τρέμει μήπως κρυφοκοιτάξουν οι «πιστοί» του πάνω από το μικρόκοσμο, όπου θέλει να τους φυλακίσει - σιγουρέψει. Μην τυχόν και σκεφτούν διαφορετικά, μέσω ενός δημιουργού που έγραψε 2.500 χρόνια πριν για τους ...ομοίους του.

«Μη επιτρεπτός» ο δημόσιος λειτουργός σε δίκη, που από την έδρα του δικαστηρίου βρίσκει «ιστορικά» κουρέλια για να πιαστεί και σωριάζεται στη γελοιότητα (Κομνηνοί, ζηλωτές, Λένιν με αφροδίσια, δημιουργία του Μαρξ στο Παρίσι...). Ούτε από τα «μαργαριτάρια» των εισαγωγικών εξετάσεων να τα είχε μαζεμένα!

«Μη επιτρεπτοί» εκείνοι, που επιχειρούν να θεσμοποιήσουν κατηγοριοποίηση με βάση το φακέλωμα των εργαζομένων. «Μη επιτρεπτοί» οι καλλιεργητές του φόβου, για να περάσουν τα κατασταλτικά μέτρα. «Μη επιτρεπτοί» οι απολογητές όλων αυτών, που παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, για να αποκλείσουν όσο μπορούν το λαό να καταλάβει...

Κανένας δεν το κατόρθωσε μέχρι σήμερα και ποτέ δε θα το καταφέρει, παρά τις όποιες καθυστερήσεις. Οι λαοί πάντα, αργά ή γρήγορα, βρίσκουν τρόπους, μαθαίνουν και καταλαβαίνουν. Μαθαίνουν, να μη χωρούν στον κόσμο που υπάρχει και με τη δράση τους, να χτίζουν αυτόν, που δεν υπάρχει...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ