ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φρένο στο κράτος του τρόμου
  • Πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα του ΔΣΑ συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στη δίκη του «ΕΛΑ», στις νέες διώξεις και στην κρατική τρομοκρατία
  • Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα

Οι αρχιτρομοκράτες με πρόσχημα την τρομοκρατία επιχειρούν να δέσουν χειροπόδαρα τους λαούς και τις οργανώσεις τους. Η επίθεση που γίνεται ενάντια στις λαϊκές κατακτήσεις, στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις ελευθερίες, με πρόσχημα την τρομοκρατία, μας αφορά όλους. Η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία είναι μια ταξική πολιτική που έχει ταξικά κίνητρα και στόχους.

Αυτό είναι το περίγραμμα των θέσεων που ανέπτυξε χτες ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος παραβρέθηκε εκ μέρους του Κόμματος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην αίθουσα του ΔΣΕ φορείς και προσωπικότητες σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στη δίκη για τον «ΕΛΑ», τις τελευταίες δικαστικές διώξεις, αλλά και τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν αναφορικά με την κρατική «αντιτρομοκρατική» κατασταλτική πολιτική. Στη συνέντευξη μίλησαν οι δικηγόροι Αλέκα Ζορμπαλά, Κώστας Παπαδάκης και Σπύρος Φυτράκης, ο πανεπιστημιακός Αλκης Ρήγος και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος, ενώ έκαναν παρεμβάσεις εκπρόσωποι πολιτικών κινήσεων και συλλογικοτήτων, υπόδικοι, βάσει των τελευταίων δικαστικών διώξεων, όπως ο Γ. Σερίφης και ο Κ. Αβραμίδης, ο κατηγορούμενος στη δίκη του «ΕΛΑ» Χρ. Τσιγαρίδας, αλλά και προσωπικότητες όπως ο καθηγητής του ΕΜΠ Βένιος Αγγελόπουλος και ο δικηγόρος Δ. Μπελαντής.

Να σηκώσουμε μέτωπο αντίστασης

«Θα ήταν λάθος - είπε στην παρέμβασή του ο Στρ. Κόρακας - να θεωρήσουμε ότι στις μέρες μας η άρχουσα τάξη καταλήφθηκε από σαδιστικά ένστικτα και πραγματοποιεί αυτή την εκστρατεία ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Το φαινόμενο έχει την εξήγησή του. Μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων ο καπιταλισμός μπήκε σε μια κρίση αντιπάλου, αντιπάλου δέους. Πέρασε από πολλά στάδια ώσπου να καταλήξει στην τρομοκρατία ως πρόσχημα αντιπάλου. Κι αυτό δεν ξεκίνησε από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά πολύ νωρίτερα». Ο ομιλητής ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία με τα οποία απέδειξε ότι σε διεθνές επίπεδο από πολλά χρόνια πριν ετοιμαζόταν το έδαφος της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Και πρόσθεσε: «Η επίθεση αυτή έχει ταξικά κίνητρα και στόχους. Τώρα που έφυγε ο σοσιαλισμός από τη μέση νιώθουν πως έχουν το πάνω χέρι κι ότι πρέπει να πάρουν πίσω τις λαϊκές κατακτήσεις, ό,τι κέρδισαν τόσα χρόνια οι λαοί με αγώνες. Αντιλαμβάνονται ότι στην προσπάθειά τους αυτή θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους λαούς και τις οργανώσεις τους και για το λόγο αυτό, για να αντιμετωπίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, εφηύραν το πρόσχημα του κινδύνου της τρομοκρατίας».

Ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» όσον αφορά στο θέμα της προάσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κάνοντας ειδική μνεία στα όσα διαδραματίζονται με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων - σημείωσε - στήνεται ένας κατασταλτικός μηχανισμός που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει. Μάλιστα, με επιστημονικό τρόπο θέλουν να εμφυτεύσουν μέσα μας, στον ελληνικό λαό, ιδέες και αντιλήψεις ούτως ώστε όχι μόνο να μην αντιδράμε σε όσα γίνονται αλλά να τα υποστηρίξουμε κιόλας». Και κατέληξε: «Οι αρχιτρομοκράτες με πρόσχημα την τρομοκρατία επιχειρούν να δέσουν χειροπόδαρα τους λαούς και τις οργανώσεις τους».

Αναφερόμενος στη δίκη για τον «ΕΛΑ», σε προηγούμενες, ιδίου χαρακτήρα, δίκες, αλλά και σε όσες προετοιμάζονται να γίνουν, ο ομιλητής υπογράμμισε πως όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν εκεί, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των αντιλαϊκών κατασταλτικών μηχανισμών, δεν αφορούν μόνο αυτούς που δικάζονται αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και τις οργανώσεις του.

Εντατικοποιείται η καταστολή

Με την έναρξη της συνέντευξης ο λόγος δόθηκε στο δικηγόρο Σπ. Φυτράκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ζούμε σε ένα νέο κλίμα εντατικοποίησης της καταστολής, το οποίο και ερμηνεύει όλα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ειδική αναφορά έκανε στη νέα δίωξη σε βάρος του Γ. Σερίφη, για τον οποίο, σημειωτέον, νέο δικαστικό βούλευμα τροποποιεί τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί, απαλλάσσοντάς τον από την υποχρέωση να καταβάλει χρηματική εγγύηση για να μην προφυλακιστεί (το νέο βούλευμα προέκυψε ύστερα από τη δημόσια άρνηση του γνωστού συνδικαλιστή να υπακούσει στους περιοριστικούς όρους). Ο Σπ. Φυτράκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη που να μπορεί να στηρίξει τη νέα κατηγορία σε βάρος του Γ. Σερίφη, κι απ' αφορμή αυτό τόνισε ότι ζούμε σε καθεστώς ανασφάλειας δικαίου αφού ένας άνθρωπος που απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για συμμετοχή στη «17Ν», οδηγείται χωρίς στοιχεία σε νέα δίκη για συμμετοχή, αυτή τη φορά, στον «ΕΛΑ».

Η Αλέκα Ζορμπαλά, που πήρε το λόγο στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη νέα δίωξη σε βάρος των 5 που ήδη δικάζονται στη δίκη για τον «ΕΛΑ», στους οποίους προστέθηκε και ο Γ. Σερίφης. Χαρακτήρισε δε το παραπεμπτικό βούλευμα μνημείο νομικής αυθαιρεσίας, το οποίο συντάχθηκε χωρίς σεβασμό προς τον ελληνικό λαό, αφού πέραν των άλλων αποτελεί αντιγραφή του προηγουμένου, αυτού δηλαδή με το οποίο γίνεται αυτό το διάστημα η δίκη για τον «ΕΛΑ» στον Κορυδαλλό. «Θέλουν - είπε η Α. Ζορμπαλά - τη διαρκή ομηρία αυτών των ανθρώπων, την ηθική, πολιτική, οικονομική και βιολογική τους εξόντωση». Η ομιλήτρια έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην αγόρευση των εισαγγελέων στη δίκη για τον «ΕΛΑ», τονίζοντας ότι ποινικοποιείται όχι μόνο το φρόνημα αλλά και το συναίσθημα των ανθρώπων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κ. Παπαδάκης, που αναφέρθηκε στη δίωξη του Κ. Αβραμίδη για συμμετοχή στη «17Ν» και ηθική αυτουργία σε πράξεις της, επειδή, όπως είπε, «είχε στον υπολογιστή του σκαναρισμένες προκηρύξεις της "17Ν"»!!! Υπογράμμισε δε πως πηγαίνουμε σε επιτάχυνση και κλιμάκωση της «αντιτρομοκρατικής» καταστολής.

Ο πανεπιστημιακός Αλκης Ρήγος αναφέρθηκε στις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις του θέματος ενώ ο δημοσιογράφος Γ. Σταματόπουλος άσκησε δριμύτατη κριτική στα ΜΜΕ και στον Τύπο, σημειώνοντας πως ο Τύπος κατάντησε φερέφωνο της εξουσίας.

Ολοι οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη πλατιάς, μαζικής λαϊκής αντίδρασης στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία του ντόπιου και ξένου κατεστημένου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι οργανωτές της συνέντευξης παρουσίασαν περί τις 2.000 υπογραφές ενάντια στα «λευκά κελιά» που λειτουργούν στον Κορυδαλλό, αλλά και σε αυτά που ετοιμάζονται σε άλλες πόλεις της χώρας (Λάρισα), καθώς επίσης και ψηφίσματα - για το ίδιο ζήτημα - μαζικών φορέων, μεταξύ των οποίων και του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Απαραίτητα εμβόλια

1. Εμβόλιο υπέρ της ηλιθιότητας. Οσοι είναι εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις προλαβαίνουν. Το εμβόλιο θα τους προστατέψει από την κατάθλιψη για τις διαψεύσεις που θ' ακολουθήσουν στο τέλος της φιέστας. Χάρη σ' αυτό, θα αισθάνονται όχι μόνο εθελοντές αλλά και ευεργέτες.

2. Εμβόλιο κατά του ψέματος. Οπως λέει κι ο λαός, το πρόβλημα με τον ψεύτη δεν είναι πως δεν τον πιστεύει κανένας· αντιθέτως, τον πιστεύουν όλοι. Το πρόβλημά του είναι πως αυτός δεν πιστεύει σε τίποτα. Ο καθ' ολοκληρίαν αυτός απατεώνας κυκλοφορεί σε στέκια διανοουμένων, όπου συχνάζουν κόλακες, αναίσθητοι και ευτραφείς, συνεχώς γονυπετείς, επαρχιώτες μεγαλομανείς.

3. Εμβόλιο κατά της νόσου Μίλερ. Υστερα από μακροχρόνιες έρευνες σε κατσαρίδες της Αμερικής, αποδείχτηκε πως ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο. Τα συμπτώματα αργούν να κάνουν την εμφάνιση τους και παρουσιάζουν την εξής πρωτοτυπία: Ο ασθενής πιστεύει πως χρειάζεται δυνάμεις στρατού σε κάθε του βήμα, για να κάνει έναν περίπατο, να γιορτάσει τα γενέθλιά του, μέχρι και να πάει στον εξομολόγο του.

4. Εμβόλιο κατά του ντελίριουμ τρέμενς. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ο πολίτης, ζώντας μέσα στο θέαμα σαν χολιγουντιανός πρωταγωνιστής με πανάκριβα αυτοκίνητα, σπίτια με πισίνα σε καλά προάστια, αποφασίζει ότι θέλει κι αυτός να δοκιμάσει αυτή τη χλιδή. Τότε δυστυχώς διαπιστώνει πως είναι αδέκαρος και το μόνο που έχει είναι η πλατυποδία του Σαρλό. Ετσι εκδηλώνεται το παραλήρημα. Σαλτάρει και ιδού τα αποτελέσματα στο Πανελλήνιο: «1.247 ληστείες, 98 απόπειρες ληστείας, 21.816 κλοπές και διαρρήξεις και 836 απόπειρες, 1.963 περιπτώσεις πλαστογραφίας, 430 απάτες, 49 περιπτώσεις εκβιασμών και 8.926 κλοπές και απόπειρες κλοπής τροχοφόρων». Αυτά μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2004, κατά τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η οικογένεια του Δημήτρη Σαχίνη, στελέχους και πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στο πένθος τους.

Απειλούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα

Δήλωση του Στρατή Κόρακα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στη δίκη του «ΕΛΑ»

Για τις εξελίξεις στη δίκη των κατηγορουμένων ως μελών ή συνεργών του «ΕΛΑ», ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η παραβίαση των δικονομικών εγγυήσεων και άλλων στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

Η αναγνώριση ως αποδεικτικών στοιχείων για την ενοχή τους των φερομένων ως αρχείων της ΣΤΑΖΙ που δεν αναγνωρίζονται ούτε κι απ' αυτά τα γερμανικά δικαστήρια.

Ο πολιτικός και ιδεολογικός χαρακτήρας των ερωτήσεων και αγορεύσεων του προέδρου και των εισαγγελέων κατά την ακροαματική διαδικασία, επιβεβαιώνει τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης.

Ολα αυτά δείχνουν ότι με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας παγιώνονται πρακτικές που απειλούν απροκάλυπτα τα δημοκρατικά δικαιώματα και ανοίγουν το δρόμο για τη δίωξη του φρονήματος.

Επιβάλλεται και για όλους αυτούς τους λόγους, η επαγρύπνηση και κινητοποίηση του λαού μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ