ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Θέλουμε ειρήνη και αθλητισμό, όχι στο ΝΑΤΟ και τον αυταρχισμό»

Ενα ορμητικό «κόκκινο» ποτάμι νεολαίας διαδήλωσε χτες στο κέντρο της Αθήνας και «περικύκλωσε» την Ακρόπολη

Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων... Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τη μαχητική παρουσία των κατασκηνωτών στη χτεσινή διαδήλωση της Αθήνας
Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων... Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τη μαχητική παρουσία των κατασκηνωτών στη χτεσινή διαδήλωση της Αθήνας
«Εξω το ΝΑΤΟ κι οι πολυεθνικές απ' τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Δυο μέρες τώρα, διαδηλώνουν και τραγουδάνε ενάντια σε όλα αυτά, που καλείται να πληρώσει ο λαός της χώρας μας για την «εθνική υπόθεση» των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι τα παιδιά της ΚΝΕ, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης, που συμμετέχουν στο 13ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα και τους Αγίους Θεοδώρους.

«Αντίσταση, αγώνας σε όλη την Ελλάδα, εμείς δε θα πληρώσουμε την Ολυμπιάδα», βροντοφώναξαν χθες και συγκλόνισαν με τη μαχητικότητα και τον παλμό τους την πρωτεύουσα, καθώς πορεύονταν από την Ομόνοια στη Σταδίου, στο Σύνταγμα, στη Φιλελλήνων, στη Διονυσίου Αεροπαγίτου. Κοντά τους και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα συνθήματα έπεφταν βροχή, καθώς ανέμιζαν τις κόκκινες σημαίες τους: «Αυτοί που σφάζουν τους λαούς δεν έχουνε δουλιά στους Ολυμπιακούς», «Κάμερες, χαφιέδες, ΝΑΤΟικοί θέλουν την Αθήνα να γίνει φυλακή» και στον αντίποδα, τα «θέλω» της νεολαίας και του λαού μας: «Θέλουμε ειρήνη και αθλητισμό, όχι στο ΝΑΤΟ και τον αυταρχισμό».

Στο διάβα τους, κάλυψαν με ένα τεράστιο κόκκινο μπαλόνι την κάμερα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Αεροπαγίτου, σημαδεύοντας τη με το πανό που έγραφε: «Εδώ είναι ο καμερο-χαφιές της γειτονιάς μας. Να τον διώξουμε όλοι μαζί».

Οι κάθε λογής «προστάτες» και «χορηγοί» δεν είχαν θέση στη μεγάλη διαδήλωση, μόνο το δικαίωμα των νέων στη ζωή, στην ειρήνη και τον αθλητισμό
Οι κάθε λογής «προστάτες» και «χορηγοί» δεν είχαν θέση στη μεγάλη διαδήλωση, μόνο το δικαίωμα των νέων στη ζωή, στην ειρήνη και τον αθλητισμό
Στα μισά περίπου του πεζόδρομου της Αεροπαγίτου, σταμάτησαν για μια σύντομη, συμβολική εκδήλωση κάτω από την Ακρόπολη. Εκεί το λόγο πήρε ο Γιώργος Καλύβας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες να μετατραπεί η Αθήνα σε μια πόλη φυλακή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως η μαχόμενη νεολαία δε σκοπεύει να αποδεχτεί όσα της επιφυλάσσουν, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι πολυεθνικές και το ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι μπροστά στους Ολυμπιακούς έχει στηθεί μια τεράστια προπαγανδιστική μηχανή παραπληροφόρησης, ώστε ο λαός και η νεολαία να εκλάβει όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα ως «αναγκαία». Απέναντι όμως σ' όλα αυτά, η ΚΝίτες κι οι Κνίτισσες, οι νέοι εργαζόμενοι, μαθητές, σπουδαστές αντιπαραβάλλουν τον αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό τους αγώνα, απέναντι στον πλαστικό πολιτισμό αντιπαρατάσσουν τη συλλογική ψυχαγωγία, τόνισε για να καταλήξει ότι η νεολαία θα πάρει θέση στην πολιτική δράση δίπλα στο ΚΚΕ, στο πλάι της εργατικής τάξης, «θα διεκδικήσει τον κόσμο που της αξίζει, τον κόσμο της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας».

Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα η Μελτέμ Κολκατζή, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, η οποία, αφού εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για την παρουσία της στην κινητοποίηση, αναφέρθηκε στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του ΚΚ Τουρκίας και στις πρόσφατες μεγαλειώδεις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις της Κωνσταντινούπολης.

Δυο τεράστια αεροπανό της ΚΝΕ υψώθηκαν πάνω από την Ακρόπολη με σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ» και οι νεολαίοι, αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών, τίμησαν τους νεκρούς εργάτες των Ολυμπιακών έργων. «Σήμερα δεν είμαστε μόνοι μας, είναι μαζί μας και δεκάδες εργάτες, που άφησαν την πνοή τους στα Ολυμπιακά έργα», ανακοίνωναν τα μεγάφωνα και ο Τομέας Κατασκευών της Οργάνωσης Αθήνας τοποθέτησε αναμνηστική πλακέτα, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες, η οποία έγραφε: «Με αίμα εργατών βαμμένα τα κέρδη τους. Τιμάμε τους 86 νεκρούς εργάτες». Αμέσως μετά, δεκάδες μπαλόνια υψώθηκαν στον αττικό ουρανό, κόκκινα, όπως το αίμα των εργατών, που πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή τους Ολυμπιακούς Αγώνες των πολυεθνικών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών. Την απόλυτη αυτή ησυχία, που 'μοιαζε με την παγωνιά που απλωνόταν στα εργοτάξια, όταν οι εργάτες μάθαιναν για την απώλεια ενός ακόμα συναδέλφου τους στο βωμό του κέρδους, έσπασε το σύνθημα, που οι νέοι της ΚΝΕ κραύγαζαν με αποφασιστικότητα: «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των πολυεθνικών».

Με την ίδια αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, το κόκκινο νεανικό ποτάμι συνέχισε την πορεία του, «περικυκλώνοντας» την Ακρόπολη, φτάνοντας στο Θησείο, στην Ερμού, στην Αθηνάς και ξανά πίσω στην Ομόνοια, απ' όπου ξεκίνησε η αναχώρησή τους για την κατασκήνωση του Διημέρου στο Δημοτικό Κάμπινγκ των Αγίων Θεοδώρων.

Εκεί, οι νέοι κατασκηνωτές είχαν αφήσει ...«ανοιχτούς λογαριασμούς» με τη θάλασσα, τον ήλιο, τις κιθάρες, τα παιχνίδια τους. Μια όαση κεφιού και χαράς ήταν και χθες η κατασκήνωση της ΚΝΕ, όπου το γλέντι κράτησε μέχρι το πρωί με συναυλίες του Μίλτου Πασχαλίδη κι άλλων αξιόλογων καλλιτεχνών, ενώ σήμερα αναχωρούν με «βαριά καρδιά» για όλα τα μέρη της Ελλάδας απ' όπου ξεκίνησαν, δίνοντας ραντεβού για το επόμενο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, για τις εκδηλώσεις του 30ού Φεστιβάλ, για τους αγώνες που έρχονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ