ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σε λίγες βδομάδες θα γίνει η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

Ηδη, η προπαγάνδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στην έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων, για να αποπροσανατολίσουν το λαό και να εστιάσουν την προσοχή του στη «συνέπεια» της χώρας μας να ανταποκριθεί στο δήθεν «εθνικό στόχο». Είναι γι' αυτούς «συμφωνία κυρίων» η μη αναφορά στο τεράστιο κόστος των έργων, στις υπερβάσεις, στους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες εργάτες, στον περιορισμό των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, στα ζητήματα καταστροφής του περιβάλλοντος, στην ένταση των περιοριστικών και κατασταλτικών μέτρων και μέτρων παρακολούθησης, κάτω από την ευρωατλαντική ομπρέλα της «ασφάλειας».

Χρησιμοποίησαν την ανάληψη και την προετοιμασία, θα χρησιμοποιήσουν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, μετά τη λήξη τους, για την προώθηση της πολιτικής τους, δηλαδή την υπεράσπιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, την επικυριαρχία των συμφερόντων τους πάνω στο συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων.

Στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, καλλιεργείται πνεύμα ικανοποίησης και εθνικής έπαρσης για εξωραϊσμό και αποδοχή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά και της εντονότερης αντιλαϊκής επίθεσης, που θα ακολουθήσει μετά το τέλος τους.

Σήμερα, είναι φανερή η έλλειψη κάθε μέτρου για την υγιή οργάνωση και ανάπτυξη του αθλητισμού, για ανάπτυξη και στήριξη του μαζικού, λαϊκού αθλητισμού και των αθλητών μας.

Τα πάντα λειτουργούν στη λογική της βιτρίνας, της εμπορευματοποίησης, του παραγοντισμού, της συναλλαγής.

Οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί που επικρατούν διεθνώς, κάτω από τον έλεγχο των πολυεθνικών, οδηγούν και σφραγίζουν και την ελληνική αθλητική πραγματικότητα.

Εκτρέπουν τον αθλητισμό από την κοινωνική του αποστολή, τον μετατρέπουν σε εμπόρευμα, καθορίζουν δομές και λειτουργίες, μετατρέποντας έτσι αθλητές και φιλάθλους σε γρανάζι της διαφημιστικής τους εκστρατείας, των κερδών τους και των άλλων επιδιώξεών τους. Εργα και στάδια προετοιμάζονται να πουληθούν ή να δοθούν για εκμετάλλευση από το κεφάλαιο. Προσωπικό προετοιμασίας, γυμναστές και άλλες ειδικότητες έχουν ημερομηνία λήξης, τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο ονομαζόμενος «εθνικός στόχος» μετατρέπεται σε «εθνικό βρόχο» για το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεκάδες ελεύθεροι χώροι καταστρέφονται, μετατρέπονται σε τσιμέντο και θα δοθούν για εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Ο αέρας, το νερό, οι παραλίες, το πράσινο γίνονται εμπόρευμα, που θα το αγοράζουν μόνο όσοι μπορούν.

Οι Αγώνες, η προετοιμασία τους έγιναν μοχλός για την προώθηση της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Παραβιάσεις Συλλογικών Συμβάσεων, ωραρίων, ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλιά, μερική απασχόληση, εντατικοποίηση της εργασίας, επινοικίαση εργαζομένων, παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Οι ανατροπές αυτές αποτελούν τη βάση για την κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής σε όλους τους χώρους και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα ξαναχρησιμοποιήσουν γι' αυτό τους μηχανισμούς της «κοινωνικής συναίνεσης» και εργασιακής ειρήνης, που καθοδηγούν οι πολιτικοί εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου.

Η «ασφάλεια» των Αγώνων ενσωματώθηκε στην πολιτική της «τρομοκρατίας» των ΗΠΑ και της ΕΕ. Είναι μια τεραστίου κόστους επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών (Σία, Μοσάντ, Ιντέλιντζενς Σέρβις) και συνδεδεμένων με ισχυρά κράτη επιχειρήσεων.

Παρακολουθήσεις κινήσεων, κάθε είδους συνδιαλέξεων, καταγραφή κάθε εκδήλωσης, αποτελούν βασικά στοιχεία, που συγκεντρώνονται από υπερσύγχρονα τεχνικά μέσα και συμπληρώνονται από αστυνομοκρατία και στρατοκρατική λειτουργία κάθε περιοχής, όπου θα γίνουν Αγώνες.

Καλλιεργείται η φοβία για την αποδοχή και τη δικαιολόγηση της εμπλοκής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, του τρομοκράτη των λαών, του ΝΑΤΟ.

Σήμερα το βεβαιώνουν και οι ίδιοι ότι μέτρα και εξοπλισμός (π.χ., κάμερες κλπ.) σχεδιάζεται να παραμείνουν και να χρησιμοποιηθούν, μετά τους Αγώνες, κατάλληλα. Οχι για τη δήθεν βελτίωση της κυκλοφορίας, αλλά για τον παραπέρα περιορισμό της δράσης των εργαζομένων, για τον έλεγχο και την προσωπική παρακολούθηση των διαδηλωτών, που αγωνίζονται για δουλιά, για ειρήνη, ενάντια σε αντιλαϊκές επιλογές, για τον εκφοβισμό του λαού μας, που τα συμφέροντά του βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Η «κάθαρση» της πόλης από ανεπιθύμητους ανθρώπους προωθείται γοργά.

Γκέτο και στρατόπεδα για μετανάστες και χρήστες ναρκωτικών και απουσία κάθε μέτρου στοιχειώδους ανθρώπινης αντιμετώπισης.

«Κάθαρση» από κάθε πινακίδα, ακόμη και πολιτικού περιεχομένου.

Κυρίαρχοι οι χορηγοί, οι αφίσες τους, τα διαφημιστικά τους.

Η πόλη «ντυμένη» με πανό για τους Αγώνες και τους χορηγούς, για να δείχνει όμορφη. Για να μη φαίνονται τα τεράστια προβλήματα, της ανεργίας, της ακρίβειας, της καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Κυρίως, για να μη φανεί η διεκδίκηση, το πανό, η αφίσα και το σύνθημά της. Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των Αγώνων, για την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα και, γενικότερα, για την οικονομία της χώρας, είναι τεράστιες.

Εργα και υπηρεσίες, απαραίτητα για τους εργαζόμενους, υποτάχθηκαν στους Αγώνες και στα κέρδη των πολυεθνικών. Προωθήθηκαν ρυθμίσεις για διαδικασίες έξω από κάθε πλαίσιο, στο όνομα της ταχύτητας, για εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Αδιαφάνεια, ελάχιστος έλεγχος, τεράστιες υπερβάσεις.

Τεράστιο κόστος, που ξεπερνά τα 3,5 τρισ. δρχ., σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ενα τεράστιο χρέος, που πληρώνει και θα πληρώσει για δεκάδες χρόνια ακόμη ο λαός μας.

Ηδη, χρησιμοποιείται το μεγάλο κόστος, για να δημιουργήσει τη συνείδηση στο λαό μας για νέα λιτότητα, για νέες περικοπές στα κοινωνικά δικαιώματα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, για νέο περιορισμό στα εργατικά δικαιώματα, στην αμοιβή, στην Ασφάλιση, που, πέρα από την αύξηση της ανεργίας, θα πλήξει τους εργαζόμενους. Και από την άλλη, θα συνεχίσουν την πολιτική του ξεπουλήματος έργων και εγκαταστάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο και την αύξηση των κερδών του.

Αυτοί είναι, σε τελευταία ανάλυση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικοί.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από αυτήν την πολιτική, που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ και συνεχίζει η ΝΔ με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ, είναι: Να ενταθούν και να γίνουν πιο μαζικοί οι αγώνες και οι προσπάθειες του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Για να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια παραβίασης εργασιακών, δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών και για την ανάπτυξή τους. Για να ξηλωθούν οι κάμερες και όλα τα συστήματα παρακολούθησης. Για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος. Για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Για να δοθούν έργα και εγκαταστάσεις στο λαό και όχι στο κεφάλαιο. Για μια νέα ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Ο μόνος τρόπος είναι να συμμαχήσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για μια πολιτική ριζικά διαφορετική, για τη λαϊκή εξουσία, που θα αντιμετωπίζει και θα λύνει τα προβλήματα στη βάση των αναγκών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

ΑΘΗΝΑ 07/07/2004



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ