ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απεργία πείνας για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης

«Και όλοι να πεθάνουν από την πείνα, δεν πρόκειται να ικανοποιήσω τα αιτήματά τους», σχολιάζει ο αρμόδιος Ισραηλινός υπουργός την απεργία πείνας που άρχισαν, σταδιακά, οι 8.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές

Νεαρός Παλαιστίνιος αγωνίζεται να αποφύγει τα χημικά από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος αγωνίζεται να αποφύγει τα χημικά από τον ισραηλινό στρατό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με ψυχολογικό πόλεμο αποφάσισαν οι ισραηλινές αρχές να αντιμετωπίσουν, κατ' αρχάς, την απεργία πείνας που άρχισαν, την Κυριακή, 1.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, με προοπτική να συμμετάσχει από τα τέλη της εβδομάδας η πλειοψηφία των 8.000 Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους κρατούνται υπό καθεστώς «διοικητικής κράτησης», δηλαδή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί, καν, κατηγορίες.

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους και θέτουν ως βασικά αιτήματά τους την αύξηση της συχνότητας των επισκέψεων των συγγενών τους, τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, την κατάργηση των εξευτελιστικών σωματικών ελέγχων και την εξασφάλιση συχνότερης επαφής με τους συνηγόρους τους, έστω και διαμέσου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Λίγες μέρες νωρίτερα, το αρμόδιο ισραηλινό υπουργείο, το Εσωτερικής Ασφαλείας, είχε δώσει εντολή να απαγορευτούν οι επισκέψεις συγγενών, η προμήθεια τσιγάρων και γλυκών.

Την Κυριακή, αμέσως μετά την ανακοίνωση της έναρξης της απεργίας πείνας, δόθηκε εντολή στους δεσμοφύλακες να κατασχέσουν τηλεοράσεις και ραδιόφωνα μέσα από τα κελιά των κρατουμένων, να μην τους χορηγούν πλέον εφημερίδες και να διακοπούν εντελώς τα επισκεπτήρια. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τσάχι Χανεγκμπί δήλωνε με απερίφραστη κυνικότητα ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους «ακόμη και αν πεθάνουν από την πείνα όλοι».

Χτες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε ορισμένες φυλακές οι δεσμοφύλακες πήραν εντολή να μεταφέρουν ψησταριές στα προαύλια των κτιρίων, να αρχίσουν να ψήνουν και να τρώνε μπροστά στους απεργούς πείνας, από τους οποίους αφαιρέθηκαν τα αποθέματα με αλάτι που είχαν κρατήσει προκειμένου να μην πάθουν αφυδάτωση. Οι διοικήσεις των φυλακών, πάντως, υποστηρίζουν ότι έχουν αποστείλει παντού ιατρικές ομάδες «για να τους πείσουν να φάνε».

Την απεργία πείνας οργανώνουν, από κοινού, και οι 3 παλαιστινιακές μεγάλες οργανώσεις - Τζιχάντ, Χαμάς, Φατάχ - ενώ στα παλαιστινιακά εδάφη έγιναν σε διάφορα σημεία διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους κρατουμένους. Κατά πολλούς Ισραηλινούς αξιωματούχους, στόχος της απεργίας, στην οποία συμμετέχει και ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, είναι να τραβήξει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, γι' αυτό και τους αφαιρέθηκαν τηλεοράσεις και ραδιόφωνα προκειμένου να μην «ενθαρρυνθούν αν δουν θετικές διεθνείς αντιδράσεις».

Νέες επιθέσεις

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ρουκέτες ισραηλινού ελικοπτέρου που έπληξε, χτες το πρωί, περιοχή κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι προσπαθούσαν να εκτοξεύσουν ρουκέτες τύπου «Κασάμ».

Στη Νάμπλους, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, νεκρός έπεσε από ισραηλινά πυρά ένας άοπλος Παλαιστίνιος που προσπάθησε να ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού του. Χτες, κατέληξε, τελικά, και ένας 14χρονος Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά στα μέσα της εβδομάδας.

Την Κυριακή, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινό μεθοριακό φρουρό, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Την ίδια μέρα, το βράδυ, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους στόχους εντός του προσφυγικού καταυλισμού στη Ράφα, χωρίς, όμως, να αναφερθούν θύματα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.- Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών 10 παιδιά, και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, όταν ένα λεωφορείο έπεσε σε γκρεμό βάθους 110 μέτρων στο Ελ Σαλβαδόρ.

ΝΤΕΜΑΖΙ.- Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο κρατίδιο Ασαμ της βορειοανατολικής Ινδίας κατά τους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Αστυνομικοί κύκλοι εκτιμούν πως την επίθεση πραγματοποίησε η οργάνωση «Ενωμένο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Ασαμ» (Ulfa).

ΜΑΪΑΜΙ.- 16 νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι και υλικές ζημιές αρκετών δισ. δολαρίων είναι το αποτέλεσμα του περάσματος του τυφώνα Τσάρλι πολιτεία της Φλόριντα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-Τρελή κούρσα πετρελαιοφόρου φορτηγού σε πάγκους λαϊκής αγοράς της βόρειας νιγηριανής πόλης Κάνο προκάλεσε χτες το θάνατο 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-Στη δράση Μαοϊκών ανταρτών επέρριψε χτες η κυβέρνηση του Νεπάλ την ευθύνη για τις αναίμακτες εκρήξεις τεσσάρων βομβών στο ξενοδοχείο πολυτελείας «Σοάλτι» στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Προχτές, ρίψη αυτοσχέδιας βόμβας σε φορτηγάκι της αστυνομίας στο Ναρανγιαγκάτ προκάλεσε το θάνατο 12χρονου διαβάτη...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-Η ΛΔ Κορέας απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο συμμετοχής Βορειοκορεατών αξιωματούχων σε νέο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ν.Κορέα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία, επικαλούμενη ως κύρια αιτία την αδιάλλακτη στάση της Ουάσιγκτον, που όπως σημείωσε, «έχει καταστρέψει το θεμέλιο για την πραγματοποίηση των συνομιλιών».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-Ο Δανός διπλωμάτης Σέρεν Γένσεν Πέτερσεν ανέλαβε χτες τη θέση του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνοντας πως «δε θα επέλθει στην περιοχή σταθερότητα εάν δεν καθοριστεί το τελικό στάτους κβο της περιοχής»....

ΙΤΑΛΙΑ
Νέες απειλές

ΡΩΜΗ.--

Η οργάνωση «Αμπού-Χαφς αλ-Μάσρι», που υποτίθεται ότι έχει σχέσεις με την «Αλ Κάιντα», κάλεσε την Κυριακή τους «μαχητές» της να χτυπήσουν «όλους τους στόχους» στην Ιταλία μετά τη λήξη του τελεσιγράφου για την απόσυρση των Ιταλών στρατιωτών από το Ιράκ στις 15 Αυγούστου. Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε. Οι ιταλικές αρχές συνέστησαν ψυχραιμία και υποστήριξαν ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

ΗΠΑ
Γεωστρατηγικό «πήγαινε - έλα» πεζοναυτών...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη γεωστρατηγική «αποχώρηση» έως και 70.000 Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σε βάσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ευρώπης επανέφερε χτες με δηλώσεις του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους, δίχως, ωστόσο, να καταστήσει σαφές εάν η μεταφορά των Αμερικανών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ή η επιστροφή ορισμένων στις ΗΠΑ θα σημάνει τη γενική μείωση του αριθμού των πεζοναυτών που υπηρετούν σε βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό...

«Θα επαναπατρίσουμε 60.000 με 70.000 στρατιώτες και άλλες 100.000 συγγενείς τους και πολιτικό προσωπικό αμερικανικών βάσεων στο εξωτερικό», είπε ο Τζ. Ου. Μπους στη διάρκεια εκδήλωσης βετεράνων στο Οχάιο. Η δήλωσή του, εντασσόμενη στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας θεωρείται πως θα προκαλέσει περιορισμένη θετική απήχηση σε κύκλους στρατιωτικών που υπηρετούν σε βάσεις της Ασίας και της Ευρώπης. Ως επί το πλείστον, γιατί «μεγαλύτερο αγκάθι» για την κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους είναι οι περίπου 200.000 Αμερικανοί στρατιώτες που αποτελούν μέρος των δυνάμεων κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν...

Πληροφορίες κύκλων του Πενταγώνου ανέφεραν πως μεταξύ των χωρών νέας αποστολής ορισμένων εκ των 70.000 υπό «αποχώρηση» Αμερικανών πεζοναυτών είναι η Πολωνία και η Τουρκία... Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αναδιάταξη μέρους της στρατιωτικής δύναμης που τηρούν οι ΗΠΑ στο εξωτερικό δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν απ' το 2006 και να ολοκληρωθεί έως το 2011...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ