ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
Ο «Ρ» ΜΙΛΑ ΜΕ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
Το άλλο πρόσωπο του αθλητισμού

Ο Ολυμπιονίκης και υφυπουργός Αθλητισμού της Κούβας Αλμπέρτο Χουαντορένα, ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος Ιβάν Πεντρόσο και ο πυγμάχος Μάριο Σεζάρ Μάσα χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, δηλώνουν ότι η Κούβα είναι έτοιμη για διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των Κουβανών αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των Κουβανών αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό
«Η κουβανική αποστολή στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχει με τη θέληση να επιβεβαιώσει τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει ένας λαός, ο οποίος έχει εξασφαλισμένο το δικαίωμα στον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή».

Το να βρίσκεσαι κοντά στους αθλητές από την Κούβα και να μιλάς μαζί τους λίγες μέρες πριν πέσουν στη μάχη των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Οχι μόνο γιατί η αξία τους είναι μεγάλη, αφού άλλωστε βρίσκονται στην κορυφή αθλημάτων όπως η πυγμαχία, το μπέιζμπολ, το άλμα εις μήκος, το βόλεϊ κ.ά. Αλλά πολύ περισσότερο, γιατί ανακαλύπτεις το άλλο πρόσωπο του αθλητισμού. Ενα πρόσωπο χαραγμένο από προσπάθεια, εκπαίδευση, σκληρή προπόνηση και διάθεση για ευγενή συναγωνισμό. Ενα πρόσωπο που δεν είναι αλλοιωμένο από χημικά σκευάσματα και συμβόλαια δισεκατομμυρίων.

Η δέκατη φορά

Η Κούβα συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες για 10η φορά μετά τη νίκη της Επανάστασης. Η Κουβανική αποστολή στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχει με στόχο να επιβεβαιώσει τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει. Μέσα σε 44 χρόνια «του αθλητισμού της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού», όπως αναφέρει η κουβανική αποστολή στη διακήρυξή της, η Κούβα έχει κατακτήσει 51 χρυσά μετάλλια, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τα μετάλλια που έχουν πάρει μέσα σε 100 χρόνια συνολικά όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Από το 1976 η Κούβα περιλαμβάνεται στις 10 καλύτερες χώρες. Γεγονός που αποδεικνύει την προτεραιότητα που έχει ο αθλητισμός στη χώρα. «Φτάνουμε στην Αθήνα με την έκκληση του Φιντέλ μόλις επιστρέψαμε από το Σίδνεϊ να πολλαπλασιάσουμε την αθλητική ποιότητα», λένε οι αθλητές στη διακήρυξή τους και δείχνουν αποφασισμένοι γι' αυτό.

Σκληρή προετοιμασία

Το 70% των αθλητών της αποστολής συμμετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχει προηγηθεί μια σκληρή προετοιμασία σε όλα τα αθλήματα. Στους αγώνες της Αθήνας συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου και οι Κουβανοί αθλητές θα διεκδικήσουν τη νίκη με ταπεινότητα και σεβασμό στον αντίπαλο, προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό τους.

«Πιστοί στις πιο πλούσιες αγωνιστικές μας παραδόσεις και με την πεποίθηση για τη νίκη της πατρίδας μας και με το ανίκητο πνεύμα του ηγέτη μας Φιντέλ Κάστρο, οι 159 αθλητές και όλη η αποστολή θα την εκπροσωπήσουν με πίστη στην ανθρώπινη ποιότητα και το κοινωνικό της σύστημα, έχοντας στη σημαία τους τα ιδανικά της ειρήνης, της φιλίας, της αλληλεγγύης, συμβάλλοντας στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων», τονίζεται στη διακήρυξη των αθλητών.


Ρεπορτάζ:
Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΙΒΑΝ ΠΕΝΤΡΟΣΟ
«Θα παλέψω»

Sportidea

Οταν το 2003 ο 33χρονος Ιβάν Πεντρόσο αποχωρούσε βουρκωμένος από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι, εξαιτίας του ότι δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την πρώτη του προσπάθεια στο άλμα εις μήκος, τον ρώτησαν αν πρόκειται να αποσυρθεί. Και αυτός έγνεψε καταφατικά. Είχε προηγηθεί ο τραυματισμός στον αστράγαλο στους Παναμερικανικούς Αγώνες το 2003...

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τους πολλούς τραυματισμούς, είναι και πάλι σε θέση να κυνηγήσει μια καλή παρουσία τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αν και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Αλλωστε, ο Ιβάν Πεντρόσο όπως έχει δηλώσει το 2001: «Στόχος μου είναι να συνεχίσω να κερδίζω τίτλους, να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής όσες περισσότερες φορές μπορώ. Αντικειμενικός μου σκοπός είναι να κερδίζω το χρυσό μετάλλιο».

Μιλήσαμε με τον Ι. Πεντρόσο πριν από μερικές μέρες. «Ολοι οι αθλητές που συμμετέχουν, έχουν προετοιμαστεί καλά και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο». Απαντώντας στο ερώτημα για το επίπεδο των Αγώνων ξεκαθαρίζει: «Ο συναγωνισμός είναι υψηλός». Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται λέει: «Είχα κάποια προβλήματα υγείας αλλά έχω προπονηθεί καλά και θα κάνω το καλύτερο. Τώρα, είμαι σε καλή κατάσταση και θα παλέψω».

Διακρίσεις

Το 1995 ο Ιβάν Πεντρόσο έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός που κέρδισε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο άλμα εις μήκος. Από τότε έως το 2001 έχει πάρει όλους τους τίτλους. Είναι ο μόνος που έχει στην κατοχή του πέντε συνεχείς παγκόσμιους τίτλους κλειστού στίβου. Τιμήθηκε με τον τίτλο του καλύτερου Κουβανού αθλητή για το έτος 1998.

ΜΑΡΙΟ ΣΕΖΑΡ ΜΕΣΑ
«Ξανά πρώτος»

Από το προολυμπιακό της Αθήνας

Sportidea

Από το προολυμπιακό της Αθήνας
Συγκαταλέχτηκε ανάμεσα στους 10 κορυφαίους αθλητές της Κούβας για το 1999. Εξελέγη ο καλύτερος μποξέρ της Κούβας για το 1999. Του απονεμήθηκε το Κύπελλο Rusell για τον καλύτερο μποξέρ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2001. Το 2003 πήρε τον τίτλο «Αθλητική Προσωπικότητα της χρονιάς στην Κούβα».

Ο 33χρονος πυγμάχος Μάριο Σεζάρ Μέσα ήρθε στην Αθήνα, με σκοπό να επαναλάβει το θρίαμβο του Σίδνεϊ. Να πάρει την πρώτη θέση στην κατηγορία των 60 κιλών. Δηλώνει ότι έχει σκοπό να αποσυρθεί μετά την Ολυμπιάδα του 2004. «Μετά το 2004 δεν πρόκειται να ρίξω ούτε μια μπουνιά», λέει. «Θα παραιτηθώ. Θέλω να κρεμάσω τα γάντια μου ενώ είμαι ακόμα στην κορυφή, αφού φυσικά θα έχω κερδίσει το δεύτερο στη σειρά Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο».

Ο Μ. Σ. Μέσα λέει στο «Ρ» πως θέλει να επαναλάβει την επιτυχία του Σίδνεϊ. «Είναι δύσκολος ο ανταγωνισμός. Θα προσπαθήσω όμως να πάρω το χρυσό». Οσον αφορά το πού θα αφιερώσει εκείνος και οι υπόλοιποι αθλητές της Κούβας τις νίκες τους; «Τις νίκες μας θα τις αφιερώσουμε στον κουβανικό λαό και τον ελληνικό λαό που μας υποστήριξε και στο προολυμπιακό τουρνουά πριν μερικούς μήνες».

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΧΟΥΑΝΤΟΡΕΝΑ
«Και πάλι μέσα στην πρώτη δεκάδα»

Ο Αλμπέρτο Χουαντορένα μιλά σε συγκεντρωμένους στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς. Λίγο πριν είχε τρέξει ως λαμπαδηδρόμος
Ο Αλμπέρτο Χουαντορένα μιλά σε συγκεντρωμένους στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς. Λίγο πριν είχε τρέξει ως λαμπαδηδρόμος
«Σκοπός μας είναι να είμαστε και πάλι στην κορυφή ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες». Αυτό επισημαίνει στο «Ρ», ο Ολυμπιονίκης και υφυπουργός Αθλητισμού της Κούβας, Αλμπέρτο Χουαντορένα, μιλώντας για την παρουσία της κουβανικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Εδώ, στην Αθήνα - συνεχίζει - και λόγω της φιλοξενίας, αισθανόμαστε ότι είμαστε σαν στο σπίτι μας. Βλέπουμε τη ζεστασιά που μας υποδέχτηκε ο ελληνικός λαός και γι' αυτό πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Η καλή μας παρουσία θα είναι μια βοήθεια στους δύσκολους αγώνες που δίνει η Κούβα. Ο κουβανικός λαός ήταν πάντα αγωνιστής και πάντα είχαμε ως δυνατότερο όπλο μας την ενότητα του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ