ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΣΕ
Μια χούφτα χώμα ποτισμένο με αίμα...

Ο,τι έμεινε να μαζέψουν οι πυροσβέστες από το σώμα του εργάτη Γιώργου Κουτσογιάννη

Και έμεινε μια «χούφτα» χώμα ποτισμένο από μαζούτ ανακατεμένο με αίμα. Το αίμα του Γιώργου Κουτσογιάννη. Πυροσβέστες και συνάδελφοί του, σοκαρισμένοι, μάζεψαν από τις ράγες ό,τι είχε απομείνει από το λιωμένο του σώμα και τα σκορπισμένα του μέλη και τα έβαλαν μέσα σε μαύρες σακούλες. Κεντρικό εργοστάσιο επισκευής και ανακατασκευής τροχαίου υλικού του ΟΣΕ στον Πειραιά, χτες λίγο πριν τις 10 το πρωί. Στο... Ολυμπιακό λιμάνι της... ευημερίας.

Ο Γιώργος Κουτσογιάννης 52 ετών, πατέρας δύο παιδιών, ό,τι ετοιμαζόταν να πάρει τη σύνταξή του. Ομως στάθηκε «άτυχος». Καθώς περπατούσε στις ράγες που βρίσκονται ανάμεσα στα δύο κτίρια του εργοστασίου τον διέλυσε η μηχανή έλξης 9410 κατά τη διάρκεια ελιγμών. Τον έλιωσε η παντελής έλλειψη των μέτρων ασφαλείας, που έχουν μετατρέψει τις πανάρχαιες και υποσυντήρητες εγκαταστάσεις του ΟΣΕ σε καρμανιόλα.

Το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ εστιάστηκε αποκλειστικά και μόνο στο πώς θα ξεπουληθεί και αυτός ο Οργανισμός. Η υπονόμευση του ΟΣΕ και η εγκατάλειψή του, πράγματα εμφανή από την πρώτη κιόλας ματιά στο χώρο του εργοστασίου, έφεραν αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Εκατοντάδες εκατομμύρια σπατάλησαν, ειπώθηκε από τους ίδιους, μόνο για τα βεγγαλικά των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως, παρά το διαρκές αίτημα του εργατικού κινήματος του ΟΣΕ, αρνήθηκαν να δώσουν έστω και μια δεκάρα, ακόμα και για τα πιο απλά μέτρα ασφαλείας, αυτά της φωτοσήμανσης και ηχοσήμανσης.

«Περιμέναμε ότι κάποτε θα γινόταν. Ηταν προδιαγεγραμμένο. Οτι μέχρι τώρα δεν είχαμε θρηνήσει άλλο συνάδελφο ήταν απλώς θέμα τύχης», είπε χαρακτηριστικά ο εργαζόμενος Σάββας Χατζηθεοδωρίδης και συνέχισε πως κύριο μέλημα όλων των διορισμένων από τις κυβερνήσεις διοικήσεων ήταν η συνεχής μείωση του κόστους. «Την τελευταία 15ετία - συμπλήρωσε - δε διόριζαν ούτε καν Τεχνικούς Ασφαλείας, όπως ρητά προβλέπεται από τη νομοθεσία και τους κανονισμούς του ΟΣΕ. Δηλαδή παρανομία. Κάποιους διόρισαν τελευταία ως... προϊστάμενους γιατρών υγιεινής, όμως το μόνο που έκαναν ήταν να καλύπτουν τις παρανομίες του Οργανισμού, με αντάλλαγμα παχυλές αμοιβές 12 και 15 εκατομμυρίων δραχμών ετησίως ο καθένας».

Ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Πειραιά και εργαζόμενος σε αυτόν ακριβώς το χώρο, μας ανέφερε σχετικά: «Το δυστύχημα οφείλεται στην παντελή έλλειψη των μέτρων ασφάλειας. Είναι εντελώς ανύπαρκτες οι προϋποθέσεις για ασφαλή εργασία σε αυτό το χώρο. Είναι ανύπαρκτη κάθε προστασία από επαγγελματικούς κινδύνους. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην πολιτική της πλήρους εγκατάλειψης του Οργανισμού που εφαρμόζεται στο όνομα της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και της... ανταγωνιστικότητας του Προαστιακού Σιδηρόδρομου ΑΕ. Ετυχε και δεν έχουν γίνει άλλα τραγικά δυστυχήματα, όμως εργαζόμενοι έχουν κινδυνεύσει άπειρες φορές. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας δεν μπορούν να εξασφαλιστούν ασφαλείς όροι εργασίας για τους εργαζόμενους. Διαφημίζουν συνεχώς τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ο οποίος αποτελεί ανώνυμη εταιρία και ο ΟΣΕ του έχει εκχωρήσει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης της υποδομής. Φροντίζουν για τα κέρδη του Προαστιακού, όμως σημασία για τις συνθήκες εργασίας που κομματιάζουν τους εργάτες».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τετράωρη στάση την Πέμπτη

Γενική συνέλευση για να αποφασιστεί η συνέχιση του αγώνα

Κρίσιμες αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα τους θα πάρουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, μεθαύριο Πέμπτη 19 Αυγούστου, οπότε και πραγματοποιείται η γενική συνέλευση του κλάδου, στις 5.00 το απόγευμα στο Θέατρο Ακάδημος. Για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη συνέλευση θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας (3μμ-7 μμ) με απόφαση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και του Συντονιστικού των Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής.

Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου προετοιμάζουν με όλες τους τις δυνάμεις τη συμμετοχή του κλάδου στην κρίσιμη γενική συνέλευση, όπου θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις τους. Καθημερινά συνδικαλιστές πραγματοποιούν περιοδείες σε ξενοδοχεία της Αττικής, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τη συνέλευση, αλλά κυρίως για τη σπουδαιότητα της συμμετοχής τους σε αυτή.

Οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής που βρίσκονται σε έναν δύσκολο και πολύμηνο αγώνα διεκδικούν: Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διασφάλιση της πλήρους και σταθερής εργασίας με μείωση του χρόνου εργασίας (5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο), θέσπιση ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού των ξενοδοχείων και να γίνει ο καθορισμός καθηκόντων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση - κάλεσμα το κλαδικό σωματείο, «οι αγώνες που έγιναν από την αρχή του χρόνου ήταν σημαντικοί. Οσοι συμμετείχαν σ' αυτούς συνέβαλαν αποφασιστικά. Αναδείξαμε τα μεγάλα προβλήματά μας. Τους μισθούς πείνας. Τις μορφές απασχόλησης "σκουπίδια". Την εντατικοποίηση. Την πολυαπασχόληση».

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας μας συνεχίζεται. Απαιτείται όμως μαζική συμμετοχή. Χωρίς αυτή, τα αποτελέσματα θα αργήσουν να έρθουν. Θα ήταν καλύτερη η εξέλιξη, αν όλοι σας συμμετείχατε. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση». Σημειώνει ότι η συνέλευση πρέπει να είναι μαζική, αγωνιστική, αποφασιστική για την εξέλιξη του δίκαιου αγώνα.

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Ο αγώνας μας δε γίνεται διά εκπροσώπων. Απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας. Κανείς δεν είναι άμοιρος των ευθυνών. Ολοι μαζί μπορούμε. Ολοι μαζί στον αγώνα».


«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Ετοιμάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Σταματημένες βρήκαν και χτες τις μηχανές οι 600 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Κλωστήρια Ναούσης», του ομίλου «Κλωνατέξ» του Λαναρά και προετοιμάζονται πλέον να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τροφοδοσία με πρώτη ύλη, άμεση επαναλειτουργία των εργοστασίων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι περίπου 600 εργαζόμενοι επέστρεψαν στο πόστο τους στις 4 Αυγούστου, μετά τη λήξη της αναγκαστικής άδειας, στην οποία τους είχε θέσει η εταιρία, αλλά εδώ και 12 μέρες περιμένουν να μπουν σε λειτουργία τα εργοστάσια. Ετσι χτες στις 6 το πρωί πήγαν να πιάσουν δουλιά μετά και τις διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει οι εκπρόσωποι της εταιρίας πως θα έμπαιναν πρώτες ύλες στο χώρο και θα ξεκινούσε η λειτουργία των εργοστασίων. Λίγο μετά τις 9 το πρωί εκπρόσωπος της εταιρίας τους ενημέρωσε πως τα εργοστάσια θα παραμείνουν κλειστά όσο οι πιστώτριες τράπεζες καθυστερούν να απαντήσουν στο αίτημα χρηματοδότησης της εταιρίας, από το οποίο δηλώνουν πως εξαρτάται η προμήθεια πρώτων υλών και η λειτουργία της επιχείρησης.

Σήμερα στις 9.30 το πρωί οι εκπρόσωποι των σωματείων θα έχουν συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις του Λαναρά, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που έχει με τις τράπεζες. Στη συνέχεια στις 10 το πρωί θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς, προκειμένου οι εργαζόμενοι, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα με την πρόταση χρηματοδότησης που αποφάσισαν να καταθέσουν οι πιστώτριες τράπεζες ως απάντηση στο αίτημα της εταιρίας του Λαναρά για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων και τη χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λαναράς ζητά περίπου 170 εκ. ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες, η απάντηση των οποίων αρχικά αναμένονταν μέχρι την Πέμπτη 12 Αυγούστου και μετατέθηκε για σήμερα Τρίτη.

Στο μεταξύ, προκειμένου να εντείνει με κάθε τρόπο τις πιέσεις προς κυβέρνηση και τράπεζες για νέα προνόμια και χρηματοδοτήσεις, η εταιρία του Λαναρά δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί ακόμη και στην πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ. Ετσι τις τελευταίες μέρες διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο εργοστάσιο Β΄ των Κλωστηρίων στη Νάουσα καθώς και στο εργοστάσιο του ομίλου στον Εβρο (ΟΤΤΟ Εβρος), όπου οι εργαζόμενοι αναμένεται να επιστρέψουν για δουλιά μετά τη λήξη της καλοκαιρινής άδειας στις 24 Αυγούστου.

ΤΡΑΜ
Ο πρώτος νεκρός είναι εργάτης

Τραγικό θάνατο στις ράγες του τραμ βρήκε χτες το μεσημέρι ο 33χρονος Κορεάτης Σάχο Σου, ο οποίος εργαζόταν στη συντήρηση των μηχανημάτων αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων της εταιρίας «ΤΡΑΜ ΑΕ». Το θανατηφόρο ατύχημα στις γραμμές του τραμ, με θύμα τον Κορεάτη εργαζόμενο, σημειώθηκε χτες στις 3 μ.μ. στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στην είσοδο του Τροκαντερό στο Παλαιό Φάληρο. Ο Κορεάτης εργαζόμενος παρασύρθηκε από διερχόμενο συρμό του τραμ, την ώρα που διέσχιζε τις ράγες, στη διασταύρωση Ποσειδώνος και Αβέρωφ, στην είσοδο του Τροκαντερό. Για τον απεγκλωβισμό του άτυχου εργαζόμενου χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Ακρως προκλητικός ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΤΡΑΜ ΑΕ» Αγγ. Λάσκαρης, σε δηλώσεις του για το θάνατο του εργαζόμενου, τόνισε ότι «η εταιρία έχασε έναν δικό της άνθρωπο». Δεν είπε όμως κουβέντα για το τι μέτρα πήρε η «εταιρία» για να προστατεύσει τη ζωή του εργαζόμενου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ