ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό στις πορείες προς τη Νατζάφ

Ηρεμία εντός της ιερής σιιτικής πόλης, όπου ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι συνομιλεί με τον Μουκτάντα Σαντρ

Στο αίμα έπνιξαν τις διαδηλώσεις οι κατοχικοί και οι συνεργάτες τους

Associated Press

Στο αίμα έπνιξαν τις διαδηλώσεις οι κατοχικοί και οι συνεργάτες τους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Στο αίμα βάφτηκε η επιστροφή του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι στη Νατζάφ. Μέσα στην πόλη σίγησαν τα όπλα και επικρατούσε, από όταν έφθασε ο Μεγάλος Αγιατολάχ, σχετική ηρεμία καθώς τόσο οι κατοχικές δυνάμεις όσο και οι ιρακινές δεσμεύτηκαν για 24ωρη κατάπαυση του πυρός προκειμένου ο Σιστάνι να συνομιλήσει με τον νεαρό σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ.

Αντίθετα, σε λουτρό αίματος μετατράπηκαν αρκετές από τις διαδηλώσεις πιστών του Μουκτάντα Σαντρ και του Σιστάνι, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των δύο σιιτών ηγετών, αποπειράθηκαν να προσεγγίσουν τις «πύλες» της Νατζάφ. Παρ' όλα αυτά, μέγα πλήθος, σύμφωνα με δημοσιογράφους, κατάφερε να προσεγγίσει τα περίχωρα της πόλης, όπου παραμένει αναμένοντας οδηγίες από τον Μεγάλο Αγιατολάχ.

Μόνο με κόλαση μπορεί να παρομοιαστεί ό,τι συνέβη χτες στη, γειτονική της Νατζάφ, Κούφα. Αρχικά, όλμοι έπληξαν πλήθος χιλιάδων ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στο κεντρικό τέμενος της πόλης, σκορπώντας το θάνατο σε δεκάδες και τραυματίζοντας πολλοί περισσότερους. Παρ' όλα αυτά, η πορεία προς τη Νατζάφ δεν αναβλήθηκε. Μόλις, όμως, το πλήθος βρέθηκε κοντά στη στρατιωτική βάση Ανταλούς, λίγο έξω από την ιερή πόλη, δέχτηκε πυρά, πιθανότατα Ιρακινών εθνοφρουρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάλι δεκάδες διαδηλωτές.

Associated Press

Νοσοκομειακές πηγές της Κούφα, χτες το απόγευμα, υποστήριζαν ότι οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις είχαν φθάσει τους 100 και ότι οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 400, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός, μάλλον, θα αυξηθεί. Στο ίδιο σημείο, έξω από τη βάση Ανταλούς, Ιρακινοί εθνοφρουροί είχαν ανοίξει, και την Τετάρτη το βράδυ, πυρ κατά πλήθους που πορευόταν προς τη Νατζάφ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 διαδηλωτές και να τραυματιστούν 56.

Και στις δύο περιπτώσεις, εκπρόσωποι των ιρακινών στρατευμάτων υποστήριξαν ότι η βάση δέχτηκε πυρά από το πλήθος γι' αυτό και υπήρξε «απάντηση», κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, όμως, από αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους. Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι οι ιρακινές δυνάμεις, απλώς, έλαβαν εντολή να αποτρέψουν μέγα πλήθος να φτάσει στη Νατζάφ. Οσο για την επίθεση με όλμους στο τέμενος της Κούφα, αξιωματούχοι της τοπικής δοτής κυβέρνησης την απέδιδαν «σε τρομοκρατικές ομάδες που θέλουν να υποσκάψουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στη Νατζάφ».

Αναίμακτα δεν κύλησαν ούτε οι υπόλοιπες πορείες προς τη Νατζάφ. Σε συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις και Ιρακινούς αστυνομικούς, στην Ντουανίγια, σκοτώθηκαν 8 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 42. Σε ανάλογα επεισόδια στην πόλη Χίλα σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 19.

Ηρεμία, διαβουλεύσεις και πλήθος

Μέσα στην ίδια τη Νατζάφ, από χτες το μεσημέρι, επικρατούσε σχετική ηρεμία. Εντούτοις, σε συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί νωρίτερα ανάμεσα σε σιίτες μαχητές και σε κατοχικές δυνάμεις σκοτώθηκαν 49 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ μετέβη, κατευθείαν, στο σπίτι του, στη συνοικία αλ Σάαντ, και πιθανότατα εκεί διεξάγονται από χτες το απόγευμα οι συνομιλίες με τον Μουκτάντα Σαντρ.

Συνεργάτες του Σιστάνι διέρρεαν ότι ο Μεγάλος Αγιατολάχ θα ζητήσει από τον Σαντρ να καταθέσουν τα όπλα τους οι μαχητές του, να αποχωρήσουν από το τέμενος και από την πόλη. Ο Σιστάνι έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση του δοτού πρωθυπουργού ότι όλοι οι μαχητές και ο ίδιος ο Σαντρ θα αμνηστευτούν και θα είναι ασφαλείς. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ, όμως, ζήτησε να αποχωρήσουν από τη Νατζάφ και την Κούφα και όλες οι ξένες δυνάμεις, αίτημα στο οποίο η δοτή κυβέρνηση Αλάουι δεν έχει απαντήσει.

Χτες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δημοσιογράφοι μετέδιδαν ότι αρκετοί πιστοί του Σιστάνι εισήλθαν στο μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί, όταν άνοιξαν οι πόρτες μετά από τουλάχιστον ένα 24ωρο που σφυροκοπούνταν από αμερικανικά πυρά. Οι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν, επίσης, ότι, την Τετάρτη το βράδυ, Ιρακινοί αστυνομικοί τους συνέλαβαν, προσωρινά, μέσα στο ξενοδοχείο τους, για να τους αφήσουν ελεύθερους μετά από αρκετές ώρες.

Στο περιθώριο του μακελειού που σημειώθηκε, χτες, στις σιιτικές περιοχές, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση όλμων στη Βαγδάτη ενώ μειωμένη ήταν η πετρελαϊκή ροή από τον ιρακινό νότο μετά από δολιοφθορές που σημειώθηκαν σε 20 πετρελαιαγωγούς νοτιοδυτικά της Βασόρα.

ΗΠΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΜΠΟΥ ΓΡΑΪΜΠ
Κολυμπήθρα του Σιλωάμ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία μόλις μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας για την κτηνωδία των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στην περιβόητη φυλακή του Αμπού Γράιμπ, όπου επιρρίπτονται και εν μέρει ευθύνες στην ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου, ο κατάλογος των ενόχων «διευρύνεται». Τουλάχιστον 27 στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού και συνεργαζόμενοι εργολάβοι ενθάρρυναν ή μετείχαν σε βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ αποδίδονται και ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς διοικητές.

Απαντες οι υπεύθυνοι στρατιωτικοί, αφού και στις δύο εκθέσεις δε... διαπιστώθηκε επίσημη πολιτική διάπραξης βασανιστηρίων!

«Από τις 25 Ιουλίου 2003 και έως τις 6 Φλεβάρη του 2004 είκοσι επτά μέλη της 205ης ταξιαρχίας στρατιωτικών πληροφοριών ζήτησαν ενθάρρυναν και έκλεισαν τα μάτια στα βασανιστήρια των κρατουμένων από τους άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, μετείχαν σε βασανιστήρια και παραβίασαν τους κανόνες ανάκρισης», σημειώνεται στην έκθεση που συντάχθηκε υπό την εποπτεία του Αμερικανού στρατηγού Τζορτζ Φέι.

Κατά το BBC, η έκθεση επικεντρώθηκε στο ρόλο της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών στη διαβόητη φυλακή της Βαγδάτης, όπου εντοπίστηκαν «σοβαρά παραπτώματα και έλλειψη ηθικών αξιών», όπως δήλωσε ο στρατηγός Πολ Κερν, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που διεξήχθη. Η πολιτική ηγεσία δεν ευθύνεται - και πώς θα μπορούσε άλλωστε! - αφού... «η κακομεταχείριση οφείλεται σε κακή διαχείριση, από απάνθρωπη έως σαδιστική, μιας μικρής ομάδας ηθικά διεφθαρμένων στρατιωτών και πολιτών και σε έλλειψη πειθαρχίας από πλευράς ηγεσίας και στρατιωτών»... Ενώ οι ανώτατοι διοικητές στο Ιράκ κατηγορούνται για «αποτυχία ή έλλειψη ηγεσίας»!

Τέσσερις εκ των 27 εγκαλούμενων είναι πολιτικοί εργολάβοι που εργάζονταν ως ανακριτές στην Αμπού Γράιμπ. Από τους υπόλοιπους, στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, οι οκτώ γνώριζαν για τις περιπτώσεις κακομεταχείρισης δίχως να το αναφέρουν. Τα άλλα στελέχη κατηγορούνται άμεσα για βασανιστήρια. Αναφορικά με το σκάνδαλο έχουν απαγγελθεί μέχρι στιγμής κατηγορίες κατά επτά Αμερικανών στρατιωτών.

Το πρώτο «θύμα»

Το πρώτο «θύμα», κυριολεκτικά, του πολέμου του Ιράκ εντός της αμερικανικής επικράτειας είναι ένας 44χρονος πατέρας, που αυτοπυρπολήθηκε, όταν έμαθε ότι ο γιος του σκοτώθηκε στις μάχες στη Νατζάφ.

«Τρεις πεζοναύτες μας χτύπησαν την πόρτα και ο άνδρας μου κατάλαβε αμέσως ότι ο μεγαλύτερος γιος μας πέθανε. Δεν άντεξε την είδηση», είπε η σύζυγος του Κάρλος Αρεντόντο, του παρολίγο αυτόχειρα. Οι τρεις αξιωματικοί του στρατού μετέφεραν τη μακάβρια είδηση για το θάνατο του 20χρονου γιου του Αλεξάντερ, το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Νατζάφ. Η αντίδραση του μετανάστη - πατέρα, εξίσου απελπισμένη, όπως και οι λόγοι που οδήγησαν στον αμερικανικό στρατό το γιο του Αλεξάντερ, χρήματα και υπηκοότητα: Αρπαξε μια συσκευή ηλεκτροσυγκόλλησης και ένα δοχείο που πιθανότατα περιείχε πετρέλαιο, περιέλουσε το αυτοκίνητό του και έβαλε φωτιά. Οι στρατιώτες έσπευσαν και απομάκρυναν τον άνδρα από το φλεγόμενο όχημα, ο οποίος τώρα νοσηλεύεται στο Μαϊάμι με εγκαύματα δευτέρου βαθμού σχεδόν στο 50% του σώματός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ