ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Σε ρόλο πλασιέ μη ανιχνεύσιμων ουσιών...

Σε συνέντευξή του, ο Ντικ Πάουντ χαρακτηρίζει «ηλίθιους» όποιους αθλητές κάνουν χρήση στανοζολόλης, επειδή η ουσία εντοπίζεται εύκολα στους ελέγχους αντι-ντόπινγκ..!

Ως πλασιέ νέων αναβολικών ουσιών που κυκλοφορούν στην αγορά, εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADDA) Ντικ Πάουντ. Ο υπέρμαχος της λογικής «ντοπαρισμένος είναι όποιος "πιάνεται" ντοπαρισμένος», Καναδός «αθάνατος», σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, ούτε λίγο ούτε πολύ, χλεύασε τους αθλητές επειδή κάνουν χρήση «ξεπερασμένων ουσιών» (σ. σ. όπως η στανοζολόλη) με αποτέλεσμα να πιάνονται στους ελέγχους αντι-ντόπινγκ!

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του, που μεταδίδει το ΑΠΕ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πραγματικά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είτε πρέπει να οφείλεται (σ.σ. εννοεί η συμπεριφορά των αθλητών) στην απόλυτη αλαζονεία, είτε στην ηλιθιότητα. Αυτά τα αναβολικά χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Γίνονται έλεγχοι για τη στανοζολόλη από την εποχή που βρέθηκε θετικός σ' αυτή την ουσία ο Μπεν Τζόνσον το 1988. Ολοι την ξέρουν. Το να βρεθείς θετικός σε αυτή την ουσία είναι απολύτως χαζό».

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που εντείνονται οι φήμες για την καινούρια γενιά αναβολικών (σ.σ. ιδιαίτερα στις ΗΠΑ), που έρχεται να χαρακτηρίσει σαν ξεπερασμένα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ο Ντ. Πάουντ αν και προσπάθησε να κινηθεί στο πνεύμα της άνευ ουσίας χρήσης του αναβολικού στανοζολόλη, ουσιαστικά σύστησε στους αθλητές να το αποφεύγουν γιατί η ουσία εντοπίζεται σε ελέγχους.

Επιπλέον, ο Ντικ Πάουντ αναφέρθηκε και στη Ρωσίδα σφαιροβόλο, Ιρινα Κορζαρένκο, η οποία βρέθηκε θετική σε χρήση της ουσίας και της αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στην Αρχαία Ολυμπία. «Νομίζω - είπε - πως ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για την αθλήτρια, η οποία πήγε εκεί και νόμιζε πως θα ξεφύγει. Το μήνυμά μας είναι το εξής: Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή τι συμβαίνει, θα τους πιάσουμε και θα τους αποκλείσουμε από τους Αγώνες».

Μιλώντας για τους ελέγχους που διενεργεί η ΔΟΕ είπε: «Πιστεύαμε πως τα θετικά δείγματα στην Αθήνα θα είναι περισσότερα από τα δείγματα στο Σίδνεϊ. Η ΔΟΕ πραγματοποιεί περισσότερους ελέγχους. Διπλασιάσαμε τον αριθμό των τεστ στο Σίδνεϊ. Σίγουρα προοδεύουμε».

ΖΑΚ ΡΟΓΚ
Προσπάθεια να σώσει το προϊόν

Motion Team

Προσπάθεια να σωθεί η καλή εικόνα του προϊόντος που έχει ήδη αμαυρωθεί από τα συνεχόμενα κρούσματα ντόπινγκ των αθλητών κάνει και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζαγκ Ρογκ. Το ημερήσιο δελτίο από αθλητές που κάνουν χρήση αναβολικών συνεχώς μεγαλώνει και πλέον κανείς δε φαίνεται να πείθεται όσον αφορά στο ιδεώδη του αθλητισμού που προβάλλουν οι διοικούντες του στο παγκόσμιο στερέωμα. Και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει, για αυτό και με όλες τις δυνάμεις οι «αθάνατοι» προσπαθούν να.... χρυσώσουν το χάπι.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ζακ Ρογκ, τα κρούσματα ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι αρκετά, όμως, όχι και ικανά για να αμαυρώσουν την εικόνα τους... «Αυτό που έχει σημασία είναι το ότι ενεργούμε ενάντια στη χρήση αναβολικών. Με κάθε θετικό τεστ "συλλαμβάνεται" κάποιος που κλέβει και προστατεύει τους "καθαρούς" αθλητές. Σήμερα όλοι γνωρίζουν πως κάνουμε σοβαρά τη δουλιά μας. Εχουμε μηδενική ανοχή στη χρήση αναβολικών και κάνουμε ό,τι μπορούμε», τόνισε χτες ο Βέλγος «αθάνατος» και συμπλήρωσε:

«Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν σήμερα πώς, τι και ποιος είναι αξιόπιστος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάνουμε τεράστια πρόοδο ενάντια στο ντόπινγκ γιατί γίνεται πλέον όλο και πιο δύσκολο να μας εξαπατήσει κάποιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα δείγματα αίματος και ούρων θα πρέπει να παίρνονται κάτω από αυστηρότατους ελέγχους. Αν έχουμε αμφιβολίες μπορούμε ακόμη να κάνουμε ανάλυση του DNA για να δούμε αν ταιριάζει με το δείγμα του αθλητή που έχουμε. Δεν το έχουμε χρειαστεί μέχρι τώρα αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί».

Κοκορομαχίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να κρύψουν τις ευθύνες τους

Συνεχίστηκε χτες η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου - Τζέκου και λοιπών, με την κατάθεση του γ` αντιπροέδρου του ΣΕΓΑΣ, Γ. Σταματόπουλου

Eurokinissi

Στις εισαγγελικές αρχές ρίχνουν τώρα το «μπαλάκι» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να έρθει η ...κάθαρση στον αθλητισμό, την ίδια στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα φέρουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τη διαιώνιση και τη συντήρηση του φαινομένου του ντόπινγκ. Ευθύνες που προκύπτουν από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου - Τζέκου.

Οι κοκορομαχίες μεταξύ στελεχών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν και χτες με εκατέρωθεν κατηγορίες για τη διαδικασία, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν τα αθλητικά σωματεία και οι αθλητές.

Η κυβέρνηση επιμένει να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι η χρηματοδότηση γινόταν έξω από τα πλαίσια της νομοθεσίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε χτες ότι η αντιπολίτευση έσπασε την «Ολυμπιακή εκεχειρία» και πως «ο κ. Παπανδρέου ήταν εκείνος που έκανε πρώτος δηλώσεις».

Στον αντίποδα, ο Ε. Βενιζέλος προανήγγειλε πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ και πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης, προσθέτοντας ότι «την ώρα που η χώρα θριαμβεύει, η ΝΔ εξαντλείται σε μίζερη και μικροπολιτική συζήτηση».

Κατάθεση Σταματόπουλου

Στο μεταξύ χτες, ο Γ. Σταματόπουλος, υπαρχηγός της Ολυμπιακής αποστολής και γ` αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, έδωσε μια μαραθώνια κατάθεση που διήρκεσε πάνω από επτά ώρες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπ. Μουζακίτη.

Ο Γ. Σταματόπουλος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος τη μυστικότητα της ανάκρισης. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι έγιναν λάθη στο χειρισμό της υπόθεσης, που αμαύρωσαν τη φήμη των δύο αθλητών Κ. Κεντέρη και Κ. Θάνου και πως ο ΣΕΓΑΣ θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τους δύο Ολυμπιονίκες.

Η κατάθεση του Γ. Σταματόπουλου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αυτό, γιατί ο υπαρχηγός της Ολυμπιακής αποστολής φέρεται να έχει δηλώσει ότι είχε επικοινωνήσει με τον προπονητή Χρ. Τζέκο το απόγευμα της 12ης Αυγούστου και τον είχε ενημερώσει για το επικείμενο ντόπινγκ κοντρόλ των δύο αθλητών.

Αντίθετα, ο Χρ. Τζέκος, σε δηλώσεις του στον Τύπο, έχει αρνηθεί ότι είχε επικοινωνήσει με τον Γ. Σταματόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Σταματόπουλος ρωτήθηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό Σπ. Μουζακίτη, για να πει ό,τι γνωρίζει σχετικά με το θέμα των χρηματοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προς τα αθλητικά σωματεία, αλλά και τη χρηματοδότηση του συλλόγου «Αίας».

Νέα στοιχεία

Τέλος, νέα στοιχεία ήρθαν και χτες στη δημοσιότητα για την επιχορήγηση του σωματείου «Αίας», που έχει έδρα στο λόφο Σκουζέ. Χτες, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο στο σωματείο και κατέσχεσαν φακέλους, σκληρούς δίσκους υπολογιστών και άλλα στοιχεία με οικονομικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στις ίδιες εγκαταστάσεις του Χρ. Τζέκου συστεγάζονταν τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων μια ανώνυμη, μια ομόρρυθμη και μια ατομική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μέτοχοι της ανώνυμης εταιρίας. Ο Χρ. Τζέκος φέρεται να κατέχει 94% του μετοχικού κεφαλαίου, και οι αθλητές Κ. Κεντέρης, Κ. Θάνου και ο προπονητής της άρσης βαρών Χρ. Ιακώβου κατέχουν ποσοστό από 2%. Η εταιρία ιδρύθηκε στις 23 Γενάρη 2003 και το αρχικό κεφάλαιό της ήταν 60.000 ευρώ, το οποίο κατανεμήθηκε σε 20.000 μετοχές. Από αυτές τις μετοχές, οι 18.800 ανήκαν στον Χρ. Τζέκο και οι Κ. Κεντέρης, Κ. Θάνου και Χρ. Ιακώβου είχαν από 400 μετοχές.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα», πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ δόθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στο προπονητικό κέντρο ενόργανης γυμναστικής «Αίας», που έχει έδρα το Λόφο Σκουζέ.

Το 1999, παραμονές των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ, ο «Αίας» εμφανίζεται να παίρνει μια έκτακτη επιχορήγηση 258.107 ευρώ, το 2000 δίνονται στο σύλλογο 155.597 ευρώ, το 2001 222.252 ευρώ, το 2002 646.077 ευρώ και το 2003, μέχρι και τον Απρίλιο του 2004 δίνονταν στον εν λόγω αθλητικό σύλλογο 531. 952 ευρώ. Από την πρώτη εξέταση των στοιχείων, προκύπτει ότι πλην των αθλητών Κ. Κεντέρη, Κ. Θάνου, αλλά και του σπρίντερ των 100 μέτρων Στ. Θεοδωρίδη, που προπονούσε επίσης ο Χρ. Τζέκος, χρήματα μέσω του σωματείου έπαιρνε και ο Χρ. Ιακώβου.

Συγκεκριμένα, τα τρία πρόσωπα Τζέκος, Κεντέρης και Θάνου για το 2002 και 2003 φέρεται να έχουν πάρει 324.754, 242.802 και 242.808 ευρώ, αντίστοιχα. Αλλά και ο προπονητής Χρ. Ιακώβου φέρεται να έχει λάβει 150.000 ευρώ για την αρτιότερη προετοιμασία της άρσης βαρών.

Η μαύρη λίστα του ντόπινγκ

Στους 21 έφτασαν οι αθλητές που αποκλείστηκαν ή ακυρώθηκαν - ως τώρα - από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω χρήσης αναβολικών ουσιών ή παραβίασης των κανονισμών που αφορούν τους ελέγχους ντόπινγκ. Ο αριθμός αφορά την περίοδο των Αγώνων, που άρχισε στις 30 Ιούλη, ημερομηνία που άνοιξε τις πύλες του το Ολυμπιακό Χωριό.

Το χρονικό

9 Αυγούστου: Δύο Αμερικανοέλληνες αθλητές της Εθνικής ομάδας μπέιζμπολ. Οι Αντρέας Τζέιμς Μπρακ και ο Ντέρεκ Νίκολσον αποκλείστηκαν, καθώς βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση των απαγορευμένων ουσιών στανοζολόλη και διουρητικών, αντίστοιχα.

10 Αυγούστου: Θετικός σε χρήση διεγερτικών βρέθηκε ο Κενυάτης πυγμάχος, Νταβίντ Μουνιάσια.

12 Αυγούστου: Ο 27χρονος Βιρμανός αρσιβαρίστας Αγιέ Κίνε Ναν, συλλαμβάνεται να έχει κάνει χρήση στεροειδών.

12 Αυγούστου: Κώστας Κεντέρης - Κατερίνα Θάνου δεν παρουσιάζονται στον έλεγχο ντόπινγκ.

19 Αυγούστου: Η ΔΟΕ αποκλείει, για χρήση αναβολικών, πέντε αρσιβαρίστες. Την Σουλέ Σαμπάζ (Τουρκία), την Πράτιμα Κουμάρι Να (Ινδία), την Γουάφα Αμούρι (Μαρόκο), τον Βίκτορ Τσισλεάν (Μολδαβία) και τον Ζόλταν Κέσκες (Ουγγαρία). Την επομένη αποκλείεται, για χρήση διουρητικών, η Σαναμάτσα Τσάνου (Ινδία) και για χρήση στεροειδών η σφαιροβόλος, Ολγα Σουτσούκινα, από το Ουζμπεκιστάν.

21 Αυγούστου: Αφαιρείται το χάλκινο μετάλλιο, της κατηγορίας των 62κ. στην άρση βαρών, από τον Λεωνίδα Σαμπάνη, επειδή βρέθηκε στο δείγμα του υψηλή ποσότητα τεστοστερόνης. Για τον ίδιο λόγο, αποκλείεται και η Ρωσίδα αρσιβαρίστρια (75κ.), Αλμπίνα Χόμιτς.

22 Αυγούστου: Η Ρωσίδα Ιρίνα Κορζανένκο έχει κάνει χρήση στανοζολόλης και της αφαιρείται το χρυσό που κέρδισε στη σφαιροβολία.

24 Αυγούστου: Ανακοινώνεται ότι ο Λευκορώσος Αλεξέι Λεσνίτσι (που αποκλείστηκε στα προκριματικά του ύψους) βρέθηκε θετικός στην ουσία κλενμπουτερόλ. Την ίδια μέρα, ο χρυσός Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας Ρόμπερτ Φαζέκας (Ουγγαρία), αποκλείεται και του αφαιρείται το μετάλλιο, γιατί - σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ - «δεν προσήλθε, όταν κλήθηκε, για να δώσει δείγμα και σύμφωνα με τους κανονισμούς η άρνησή του αυτή ισοδυναμεί με θετικό δείγμα»...

26 Αυγούστου: Την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου από την κωπηλατική ομάδα της Ουκρανίας στο τετραπλό σκιφ γυναικών, καθώς ένα από τα μέλη της, η Ολένα Ολεφιρένκο, εντοπίστηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας

26 Αυγούστου: Εκτός αγώνων τέθηκε ο Ούγγρος αρσιβαρίστας, Ζόλταν Κόβατς, ο οποίος αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο αντιντόπινγκ.

27 Αυγούστου: Η ΔΟΕ ανακοινώνει ότι ο Ρώσος αθλητής των 400 μέτρων Αντον Γκάλκιν που συμμετείχε στον ημιτελικό, αποκλείεται από τους Αγώνες, καθώς «συνελήφθη» να έχει κάνει χρήση στανοζολόλης.

«Κεντέρης - Κεντέρης»!

Κάκιστη υπηρεσία στην υπόθεση του αθλητισμού και της αποκάλυψης του τι πραγματικά συμβαίνει σε ένα σαθρό και βρώμικο οικοδόμημα, που έχει δημιουργηθεί με ευθύνες ΔΟΕ - εταιρειών - κυβερνήσεων - αθλητικών παραγόντων, αλλά και αθλητών, είναι ενέργειες και δραστηριότητες, όπως τα συνθήματα «Κεντέρης - Κεντέρης», που ακούστηκαν σε ορισμένα αγωνίσματα, αλλά και οι απανωτές δηλώσεις Ελλήνων πρωταθλητών, με μνημόνευση των ονομάτων Κεντέρη και Θάνου.

Αυτό δεν είναι ούτε αθλητική αλληλεγγύη, ούτε συνεπής αγώνας για έναν πραγματικό λαϊκό αθλητισμό. Οι Κεντέρης και Θάνου θα έπρεπε και θα πρέπει με τόλμη και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν τη βρώμικη ιστορία, στην οποία έχουν μπλέξει ή πάνε να τους μπλέξουν ακόμα περισσότερο. Μόνο τότε να είναι σίγουροι ότι θα υψωθούν στο μεγαλύτερο βάθρο, όχι μόνο της ανθρώπινης και αθλητικής αξιοπρέπειας, αλλά και θα είναι πραγματικά άξιοι να τιμώνται από το σύνολο του ελληνικού λαού.

Κρουσμάτων συνέχεια...

Μεγαλώνει η λίστα των αθλητών που έχουν κάνει χρήση αναβολικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Χτες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ο Ρώσος Αντον Γκάλκιν αποκλείεται από τους Αγώνες, καθώς «συνελήφθη» να έχει κάνει χρήση στανοζολόλης στα 400 μ. ανδρών. Ο 25χρονος αθλητής είχε φθάσει έως τα ημιτελικά του αγωνίσματος.

Ακόμα, ο Ούγγρος Αντριαν Ανους κινδυνεύει να χάσει το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στη σφυροβολία των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο 31χρονος αθλητής δεν ακολούθησε τις διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ μετά το τέλος του αγωνίσματος και τώρα η ΔΟΕ τον απειλεί πως θα του πάρει πίσω το χρυσό μετάλλιο, εάν μέχρι χθες το βράδυ δεν έδινε νέο δείγμα. «Εάν μέχρι το βράδυ δε δώσει νέο δείγμα, ώστε να γίνει κανονικά ο έλεγχος, τότε είναι σίγουρο πως θα χάσει το μετάλλιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουγγαρίας, Παλ Σμιτ.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και ο συμπατριώτης του Ανους, ο Ούγγρος ασημένιος Ολυμπιονίκης στα 105 κ. της Αρσης Βαρών, Φέρεντς Γκιούρκοβιτς. Και αυτός είναι πολύ πιθανό να χάσει το μετάλλιό του, καθώς στο πρώτο δείγμα που έδωσε ανιχνεύτηκαν απαγορευμένες ουσίες. Αναμένεται η εξέταση του δεύτερου δείγματος και αν είναι και αυτό θετικό, τότε θα υποστεί τιμωρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ