ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αντίσταση της Κούβας είναι παγκόσμια ελπίδα

Εγκάρδια συνάντηση χτες στον Περισσό, δύο Ολυμπιονικών της Κούβας με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Λούλα Καραντζά, υπεύθυνη του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, υποδέχεται τους δύο Ολυμπιονίκες
Η Λούλα Καραντζά, υπεύθυνη του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, υποδέχεται τους δύο Ολυμπιονίκες
Μια ξεχωριστή συνάντηση ήταν αυτή που έγινε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, που επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τους συντροφικούς, αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον κουβανικό λαό. Την ΓΓ της ΚΕ επισκέφτηκε το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Κουβανικής Ολυμπιακής Αποστολής, αποτελούμενη από τον χρυσό Ολυμπιονίκη με την ομάδα του μπέιζμπολ Φρεντερίκο Σεπέδα Κρουζ και την αργυρή Ολυμπιονίκη στη σφύρα Γίπσι Μορένο Γκονζάλεζ. Επίσης συμμετείχε ο Πέδρο Καμπρέρα Ισιδρόν, από το Ινστιτούτο ΑΘλητισμού, Φυσικής Αγωγής και Αναψυχής της Κούβας και από το Τμήμα Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, η Λούλα Καρατζά.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία στο πρόσωπο των δύο Ολυμπιονικών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε τα συγχαρητήρια όλων των κομμουνιστών για τις σημαντικές επιτυχίες της κουβανικής αποστολής. Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Εμείς χαρήκαμε πάρα πολύ για τις επιτυχίες που καταφέρατε. Ολα τα μετάλλια δεν είναι το ίδιο. Γιατί τα μετάλλια που κατάκτησε η Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση, δε δείχνουν, αντίθετα κρύβουν, το πραγματικό επίπεδο του αθλητισμού στην Ελλάδα. Τελευταία έγινε μια έρευνα στη χώρα μας που έδειξε ότι ένα από τα επαγγέλματα που έχει την μεγαλύτερη ανεργία είναι αυτό του γυμναστή. Αυτά τα μετάλλια είναι προϊόν εμπορίου, διαφήμισης, προπαγάνδας. Αυτό δε σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καλοί αθλητές. Γιατί κανένας χορηγός δεν μπορεί να σε κάνει πρωταθλητή αν δεν έχεις ικανότητες. Τα μετάλλια σε εμάς είναι αθλητισμός των λίγων και κυρίως είναι αθλητισμός βιτρίνας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι για να αναπτυχθεί ο αθλητισμός στην Κούβα, στις σημερινές συνθήκες της ιμπεριαλιστικής απομόνωσης και περικύκλωσης, χρειάζεται τεράστιες θυσίες. Επομένως τα δικά σας μετάλλια αξίζουν πολύ περισσότερο».

Αναφερόμενη στην προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ ώστε να δυναμώσει η αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης υπογράμμισε στην κουβανική αντιπροσωπεία:

«Ως κόμμα θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό, για την κατάσταση στην Κούβα, για τον αγώνα του λαού της, για την επανάστασή του, για την ανάγκη υψηλού επιπέδου αλληλεγγύης. Γιατί για μας η αντίσταση της Κούβας είναι μια ελπίδα παγκόσμια. Είναι αυτό που λέμε η μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ, και φυσικά Δαβίδ στην ψυχή είναι ο κουβανέζικος λαός αλλά όσον αφορά τα μέσα, οπωσδήποτε έχει απέναντί της ένα Γολιάθ. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που γίνεται σήμερα στην Κούβα είναι μια βοήθεια για τους λαούς όλης της Γης. Δεν είναι μόνο για το συμφέρον του ίδιου του κουβανικού λαού, αλλά για το συμφέρον όλων των λαών της Γης.

Πρέπει να πούμε ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του λαού που είναι φιλικά διακείμενο στην Κούβα και πρέπει να ξέρετε ότι και στο πρόσωπο του ΚΚΕ θα έχετε ένα συνεπή συντροφικό φίλο και συναγωνιστή.

Να δώσετε τους χαιρετισμούς μας σε όλη την κουβανική αντιπροσωπεία, στην ομάδα του μπέιζμπολ και σε όλους τους αθλητές. Σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τις επιτυχίες σε όλα τα μέτωπα και παρόλο που είμαστε μακριά είμαστε πολύ κοντά σας».

Οι Κουβανοί αθλητές, εκ μέρους όλης της αντιπροσωπείας ευχαρίστησαν για τη σημαντική βοήθεια που πρόσφερε το ΚΚΕ στην αποστολή στη διάρκεια των Αγώνων και σε μια συμβολική κίνηση εκτίμησης ο Κουβανός μπεϊζμπολίστας φόρεσε το χρυσό του μετάλλιο στην ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.


Είμαστε ευγνώμονες στην Επανάστασή μας

Μιλούν στο «Ρ» ο Φρεντερίκο Σεπέδα και η Γίπσι Μορένο

Ο μπεϊζμπολίστας Φρ. Σεπέδα
Ο μπεϊζμπολίστας Φρ. Σεπέδα
Ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Φρεντερίκο Σεπέδα και Γίπσι Μορένα για το αθλητικό σύστημα της Κούβας και για το τι σημαίνει γι' αυτούς αθλητισμός. Ο Φρεντερίκο Σεπέδα, 24 χρονών, παίκτης του μπέιζομπολ, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες της Αθήνας νικώντας στον τελικό την Αυστραλία, αναφέρθηκε στην πορεία του στον αθλητισμό. «Προέρχομαι από μια οικογένεια που έχει σχέση με το μπέιζμπολ. Ο πατέρας μου είναι προπονητής και από ηλικία 5 χρονών είμαι με ένα γάντι και ένα μπαλάκι στο χέρι. Πήγα στο δημοτικό σχολείο και ταυτόχρονα με τα μαθήματα ασχολήθηκα με το σπορ αυτό, που όπως ξέρετε είναι και το εθνικό σπορ της Κούβας. Στη συνέχεια ακολούθησα όλη τη διαδικασία για τα παιδιά που ξεχωρίζουν στο άθλημά τους, το Σχολείο Αρχικής Αθλητικής Ενασχόλησης, όπου ταυτόχρονα με τις σπουδές ασχολήθηκα συστηματικά με το μπέιζμπολ. Στη συνέχεια πήγα ως έφηβος στην Αθλητική Ακαδημία και την Ανώτατη Σχολή Αθλητών Υψηλών Προδιαγραφών όπου προετοιμάζονται οι εθνικές ομάδες και ξεχωρίζουν οι αθλητές που τους γίνεται η τιμή να συμμετέχουν και στην Ολυμπιάδα».

Η Γίπσι Μορένο, σφυροβόλος, αργυρή Ολυμπιονίκης, δεύτερη φορά σε Ολυμπιάδα (ήταν τέταρτη στο Σίδνεϊ), ξεκίνησε να μας μιλάει λέγοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένη που δεν κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο, αφού είχε προετοιμαστεί καλά και είχε πολύ καλές επιδόσεις, αλλά είναι πολύ ευχαριστημένη για τη συμμετοχή της στους Αγώνες, που είναι η πιο σημαντική παγκόσμια αθλητική διοργάνωση.

Η 24χρονη αθλήτρια, ωστόσο, ελπίζει ότι θα συμμετάσχει και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια μας διηγήθηκε τη δική της πορεία στον αθλητισμό: «Ξεκίνησα, μας είπε, και εγώ από το σχολείο και άρχισα να ασχολούμαι με το στίβο και συνέχισα στα αθλητικά σχολεία όπως ο Φρεντερίκο, κάνοντας σφαιροβολία και δίσκο και από το 1995 ξεκίνησα τη σφύρα στο Κάμαγουεϊ, από όπου κατάγομαι».

Λαϊκό δικαίωμα η άθληση

Η σφυροβόλος Γ. Μορένο
Η σφυροβόλος Γ. Μορένο
Ρωτήσαμε τους συνομιλητές μας τι σημαίνει για έναν αθλητή να συμμετέχει σε ένα τέτοιο αθλητικό σύστημα, αντιπαραβάλλοντάς το με την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας, όπου αθλητισμός σημαίνει για τους εργαζόμενους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ο Φρεντερίκο ήταν ξεκάθαρος στην απάντησή του: «Στην Κούβα όλοι οι άνθρωποι, από το μικρό παιδί μέχρι τους ηλικιωμένους, έχουν, εφόσον το επιθυμούν, το εξασφαλισμένο δικαίωμα να αθλούνται. Η αξία που μας καλλιεργούν από πολύ μικρούς είναι η αγάπη στην πατρίδα και όχι στο χρήμα. Ο αθλητισμός πηγάζει από την ψυχή μας, την αγάπη μας για αυτόν ως ένα βασικό λαϊκό δικαίωμα που δε χρειάζεται να πληρώσουμε ούτε δραχμή για να το απολαύσουμε. Οταν ο αθλητής καταφέρνει να κάνει μια επιτυχία, έχει προέλθει από έναν πραγματικό κόπο, από μια ουσιαστική προσπάθεια. Στην Κούβα, όπως σας είπα, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός συμβαδίζουν. Φέτος είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είναι η χρονιά που πήρα το πτυχίο μου στη Φυσική Αγωγή. Και έτσι μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου και μετά τον αθλητισμό. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται ψυχικά καλά για να μπορεί να αποδώσει».

Ο,τι πετυχαίνουμε το χρωστάμε στην Επανάσταση

Στη συνέχεια τους ρωτήσαμε ποια είναι η σημασία του γεγονότος ότι οι Κουβανοί αθλητές όταν κερδίζουν ένα μετάλλιο το αφιερώνουν στο λαό τους και τον Φιντέλ Κάστρο. Η απάντηση: «Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί εκφράζει την ευγνωμοσύνη που έχει ο κουβανικός λαός και οι αθλητές στην Επανάστασή μας και είναι καθοριστικός ο ρόλος και του Φιντέλ Κάστρο, που είναι ο άνθρωπος που μας εμπνέει, έχει δώσει όλη του τη ζωή σε αυτόν τον αγώνα. Γι' αυτό πάντα κάνουμε αυτή την αφιέρωση και με τη σιγουριά ότι η Επανάσταση μας έχει εξασφαλίσει όλα όσα χρειαζόμαστε εμείς και οι οικογένειές μας».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η απάντηση που μας έδωσαν για το επίκαιρο θέμα του ντόπινγκ. Ο Φρεντερίκο σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην Κούβα η προσπάθεια που γίνεται είναι να καλλιεργείται στους νέους η αξία, η πίστη στον τίμιο αγώνα, στο αποτέλεσμα που έρχεται με το ανέβασμα της προσωπικότητας του ανθρώπου. Και είναι σημαντικό ο αθλητής να αισθάνεται καλά ψυχολογικά, γιατί όταν γνωρίζει ότι είναι πρωταθλητής με τις ουσίες μπορεί να δείχνει ευτυχισμένος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι».

Τελειώνοντας οι συνομιλητές μάς αποχαιρέτησαν ευχαριστώντας τους πολλούς Ελληνες που βρέθηκαν στα γήπεδα για να συμπαρασταθούν στους αθλητές της Κούβας, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί η αλληλεγγύη των λαών είναι παρούσα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ