ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ
Θύματα των εξευτελιστικών τιμών

Η ντομάτα «βράζει» στις καρότσες
Η ντομάτα «βράζει» στις καρότσες
ΠΑΤΡΑ (Του ανταποκριτή μας Ν. ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Την ώρα που οι σοδειές των αγροτών σαπίζουν ή μένουν αδιάθετες στις αποθήκες ή πουλιούνται, εκβιαστικά, σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλεμπόρους, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προβάλλει τους Ολυμπιακούς, ως «εθνικό στόχο», θριαμβολογώντας πως πήγε περίφημα.

Ωστόσο οι αγρότες, μια ακόμη φορά, νιώθουν εξαπατημένοι καθώς? οι πρασινογάλαζοι πολιτικάντηδες τους διαβεβαίωναν πως με τους Ολυμπιακούς θα πουλάγανε τα προϊόντα τους πιο εύκολα και με καλύτερες τιμές, λόγω της αυξημένης ζήτησης, όπως τους έλεγαν. Ομως, και το Ολυμπιακό χωριό προμηθευόταν εξ ολοκλήρου, σχεδόν, από το εξωτερικό τα προϊόντα!

«Για τους αγρότες αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν μια μεγάλη "φούσκα" που έσκασε και αύξησε ακόμα περισσότερο τα χρέη μας», λέει ο Χρήστος Αντωνάτος, παραγωγός από τη Μαραθιά Ηλείας και εξηγεί: «Εβαλα 10 στρέμματα μελιτζάνα. Και πουλάω 2 τόνους μελιτζάνα με 20 λεπτά όταν στην αγορά ο έμπορας την πουλάει 1 ευρώ, ενώ αναγκάζομαι να πετάξω και 5 τόνους! Μέχρι στιγμής είμαι 2,5 εκατομμύρια δραχμές μέσα».

Ανάλογη είναι η κατάσταση και με τα άλλα κηπευτικά. Ενδεικτικά, η ντομάτα από 8-10 λεπτά το κιλό, που αγοράζει ο έμπορος, φτάνει στην αγορά και τα 60 λεπτά. Οι πιπεριές από 5-7 λεπτά φθάνουν και 70 λεπτά, το αγγουράκι από 5 λεπτά πουλιέται και 45 λεπτά κ.ο.κ. Το όργιο κερδοσκοπίας των μεγαλεμπόρων που συντελείται σε βάρος των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τέλος και πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που επιτρέπει στους μεγαλεμπόρους να διαμορφώνουν ασύδοτα τις τιμές στην αγορά.

Βιομηχανική ντομάτα τέλος...

Από την άλλη, η εικόνα που αντικρίσαμε στο εργοστάσιο βιομηχανικής ντομάτας ΑΣΤΕΡΙΣ στην Ανδραβίδα ήταν απογοητευτική. Δεκάδες ντοματοπαραγωγοί ξεροσταλιάζουν έξω από το εργοστάσιο, περιμένοντας άλλοι μέχρι και 48 ώρες(!!!) προκειμένου να παραδώσουν τη βιομηχανική τομάτα. Οι ουρές των τρακτέρ ξεπερνούσαν τα πέντε χιλιόμετρα, με την ντομάτα να «βράζει» στις καρότσες και ο χυμός να στάζει στο δρόμο. Οσο για την τιμή που αγοράζει το εργοστάσιο, δεν ξεπερνά τα 4 λεπτά το κιλό!

«Στην αρχή μας είπαν από το εργοστάσιο να καλλιεργήσουμε παραπάνω στρέμματα από όσα συμφωνήσαμε και διαβεβαίωναν ότι θα απορροφήσουν όλη την παραγωγή. Τώρα μας δουλεύουν, μας λένε ότι δε χρειάζονται άλλη ντομάτα. Το αποτέλεσμα είναι να ξημεροβραδιαζόμαστε εδώ. Και να δεχτούν να πάρουν την ντομάτα, παρακρατάνε το 10% ως φύρα, όταν φυσιολογικά δεν ξεπερνά το 3%», λέει ένας ντοματοπαραγωγός. Ενώ, συνήθως κλέβουν και στο ζύγι...

Στα αζήτητα και το καρπούζι

Το όψιμο καρπούζι, φέτος, διανύει τη χειρότερη χρόνια των τελευταίων χρόνων. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι σαπίζουν στα χωράφια. Ειδικά στα χωριά της Πηνείας (Δαφνιώτισσα, Κεραμιδιά, Σιμόπουλο κ.α.) οι παραγωγοί βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. «Καμία προστασία και ασφάλεια δεν έχει πλέον ο παραγωγός από το κράτος, μας λέει ο Σωτήρης Μητσόπουλος, αγρότης. Και η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της απελευθέρωσης των τιμών και της αγοράς, κατάφεραν, οι μεγαλέμποροι και το ενδιάμεσο κύκλωμα να θησαυρίζουν με θύματα τον παραγωγό, αλλά και τον καταναλωτή. Φέτος οι έμποροι παίρνουν το καρπούζι 4-5 λεπτά το κιλό και στην αγορά η τιμή του ξεπερνά τα 30 λεπτά».

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η ψαλίδα μεταξύ της τιμής παράδοσης του προϊόντος από τον αγρότη - παραγωγό και της τιμής στην αγορά, που ψωνίζει ο εργαζόμενος, είναι τεράστια. Αντανακλά με τον πιο σαφή τρόπο την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και τα κέρδη τους. Απέναντι σε αυτή την πολιτική απαιτείται ο συντονισμός δράσης αγροτών, εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ώστε να παλέψουν μαζί, για να επιβάλλουν μια άλλη, φιλολαϊκή πολιτική. Για τους αγρότες, μόνο ο παραγωγικός συνεταιρισμός ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας μπορεί να διασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα».

ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΡΑΜΑΣ
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα

Οι έμποροι εκβιάζουν τους παραγωγούς να τους πουλήσουν τις πατάτες με ...12 λεπτά το κιλό

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι πατατοπαραγωγοί στο Νευροκόπι της Δράμας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, αφού 75.000 τόνοι παραγωγής παραμένουν απούλητοι στα χωράφια. Κι αυτοί, όπως και οι συνάδελφοί τους στο Βόρειο Εβρο, εκβιάζονται από τους εμπόρους να πουλήσουν κοψοχρονιάς το μόχθο τους. Από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χτες είχαν αποκλείσει την είσοδο στο Λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, στήνοντας μπλόκα με τα αγροτικά τους μηχανήματα σε τρία σημεία: Στην είσοδο της Κάτω Βροντού, στη διασταύρωση Οχυρού και στη διασταύρωση Νευροκοπίου - Λευκογίων.

Οι αγρότες διεκδικούν εγγυημένη κατώτατη τιμή 25 λεπτά ανά κιλό, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους μένει και μικρό κέρδος. Οι έμποροι εκβιάζουν να αγοράσουν τις πατάτες με 12 λεπτά το κιλό.

Μπροστά στην οξύτητα που εμφανίζει το πρόβλημα, αφού η καλλιέργεια της πατάτας αποτελεί μονοκαλλιέργεια για τους χιλιάδες αγρότες του Νευροκοπίου, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Νομαρχίας και των φορέων του νομού. Μέσα από τη σύσκεψη αναδείχτηκε η συμπαράσταση στον αγώνα των πατατοπαραγωγών. Ο Γ. Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος και στέλεχος της ΠΑΣΥ, κάλεσε τους αγρότες να συντονίσουν τη δράση τους με τους συναδέλφους τους στον Εβρο, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε ενωμένα, να παλέψουν για την προστασία του εισοδήματός τους, για διάθεση της παραγωγής με ικανοποιητικές τιμές και να κλιμακώσουν τον αγώνα στην κατεύθυνση ρήξης με την αντιαγροτική πολιτικής της ΕΕ.

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, αντιπροσωπεία των αγροτών θα κατέβει στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει τον υπουργό Γεωργίας Σ. Τσιτουρίδη. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης και τις απαντήσεις του υπουργού, οι πατατοπαραγωγοί θα καθορίσουν και την παραπέρα στάση τους. Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους.

ΒΟΟΤΡΟΦΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ακόμα περιμένουν τις επιδοτήσεις

Εκατόν πενήντα παραγωγοί βόειου κρέατος στην Εύβοια στενάζουν αυτή τη στιγμή κάτω απ' το βάρος υποχρεώσεων που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν. Και δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των επιδοτήσεων βοοειδών για το έτος 2003, οι οποίες πρέπει να καταβάλλονται, κανονικά, το πολύ μέχρι τον Ιούλη του επόμενου έτους (στη συγκεκριμένη περίπτωση μέχρι τον Ιούλη 2004). Ετσι, ενώ έχουν περάσει δύο μήνες, η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Εύβοιας (που είχε παραλάβει τις αιτήσεις), η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης εμπαίζουν και κοροϊδεύουν τους παραγωγούς, ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Ευάγγ. Μπασιάκος έφτασε στο σημείο να ψεύδεται από κρατικού ραδιοφώνου την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως οι επιδοτήσεις βοοειδών έχουν πληρωθεί. «Η πραγματικότητα της Εύβοιας, κατάγγειλε στο "Ρ" ο Στάθης Λιαγκάκης, παραγωγός από τη βορειοκεντρική Εύβοια, που τον άκουσε, τον διαψεύδει κατηγορηματικά».

Ομως, φειδωλός στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα μας ήταν και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑ Εύβοιας, κ. Σταθηγιάννης, στον οποίο απευθυνθήκαμε, λέγοντας ότι η καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων οφείλεται σε προβλήματα (γενικά) που δημιούργησε η ΕΓ Συνεταιρισμών του νομού και πιστεύει ότι σύντομα (!!) θα καταβληθούν, χωρίς να το προσδιορίσει χρονικά.

Να επισημάνουμε εδώ ότι η επιδότηση ανέρχεται στα 150-160 ευρώ το κεφάλι για τις αγελάδες και γύρω στα 120 ευρώ το κεφάλι για τα μοσχάρια, ανάλογα με το πλαφόν που τίθεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ