ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Συστάσεις για ανατροπές σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά

Το θέμα αναδείχτηκε από τις συναντήσεις των ελεγκτών του ΔΝΤ με τις ηγεσίες του υπουργείου Απασχόλησης, του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ

Με σαφήνεια και επιμονή οι εμπειρογνώμονες - τοποτηρητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έθεσαν στο στόχαστρό τους τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με το υπουργείο Απασχόλησης, τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ δεν περιορίστηκε αυτή τη φορά να προσκομίσει το ερωτηματολόγιό του, όπως κάνει κάθε χρόνο στο πλαίσιο κατάρτισης της έκθεσής του για την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, πίεσε πολύ συγκεκριμένα να «ανοίξουν» άμεσα αυτά τα δύο ζητήματα, παρά τα αντεργατικά άλματα που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια από τις πρασινογάλαζες κυβερνήσεις και τις σκληρές επιπτώσεις που βιώνουν, εξαιτίας της πολιτικής τους, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Οι εντολές του ΔΝΤ καθιστούν σαφές ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών, έχουν δρομολογηθεί νέες επιθέσεις από την κυβέρνηση στα δύο αυτά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ συνέστησε στο ΣΕΒ να συνεχίσει να επιμένει στις επαφές του με την κυβέρνηση για επαναδιευθέτηση του χρόνου εργασίας, διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και ριζικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ανάλογες, βεβαίως, είναι οι θέσεις του ΣΕΒ, καθώς ο πρόεδρός του δήλωσε ξανά χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου ότι το Ασφαλιστικό «θα πρέπει να απασχολήσει μελλοντικά την κοινωνία μας». Προς το παρόν, όμως, συνδράμει την κυβέρνηση στην επίσημη τοποθέτηση ότι το θέμα δε θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η ηγεσία της οποίας επιχειρεί να εμφανίσει αρνητική τη θέση της για νέες παρεμβάσεις, υιοθετώντας, ωστόσο, τη λογική του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα τέτοιων αλλαγών. Για παράδειγμα, ενώ αποδέχεται ότι οι επεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης(!), η ΓΣΕΕ σπεύδει - για ευνόητους λόγους - να εκφράσει την «αντίθεσή» της στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Και το δηλώνει αυτό, όταν πάγια πρακτική της πλειοψηφίας της διοίκησής της είναι να επικροτεί τη θεσμοθέτηση της κάθε νέας «ευελιξίας» και αντιασφαλιστικής ανατροπής, στο όνομα της επιβολής «τάξης» σε μια δεδομένη πραγματικότητα!

Η κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζεται για αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Δ. Σιούφας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξαρση του πληθωρισμού στο 4ο τρίμηνο

Συστάσεις στις τράπεζες για τυχόν επισφαλή δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το γνωστό τροπάρι να συγκρατηθούν οι μισθοί και τα μεροκάματα επαναφέρει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνας, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησής του με τους εμπορικούς τραπεζίτες, έκανε τις παρακάτω εκτιμήσεις και επισημάνσεις:

  • Η αύξηση του ΑΕΠ για το 2005 θα εξαρτηθεί από τα έργα υποδομής που θα γίνουν στην επαρχία και από την «απορροφητικότητα» των πόρων του κοινοτικού πλαισίου. Για το 2004 η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 4%.
  • Στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Για το 4ο τρίμηνο εκτιμάται στο 3,5%, διπλάσιος δηλαδή από αυτόν της ευρωζώνης και σε μέσα επίπεδα έτους στο 3%.
  • Η διοίκηση της ΤτΕ δείχνει να προβληματίζεται για την έκρηξη των καταναλωτικών δανείων προς τα νοικοκυριά και σε κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων ιδιαίτερα για τους κλάδους που εμφανίζουν φαινόμενα ύφεσης (όπως για παράδειγμα η κλωστοϋφαντουργία). Ο Ν. Γκαργκάνας «συνέστησε» στους τραπεζίτες, να αυξήσουν τώρα, που έχουν υψηλή κερδοφορία, τις προβλέψεις για τυχόν επισφαλή δάνεια, ώστε να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κραδασμούς.
ΠΑΣΕΓΕΣ
Περαντζάδα από Μαξίμου και Τρικούπη

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε χτες ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και στη συνέχεια - για να τηρούνται οι ισορροπίες - είχε και συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, βγήκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έκανε μια γενικόλογη δήλωση, περί γρήγορης υλοποίησης του προγράμματος της ΝΔ. Κι ενώ σε όλα τα αγροτικά προϊόντα οι τιμές παραγωγού τραβούν την κατηφόρα και οι τιμές καταναλωτή την ανηφόρα, ο Σ. Τσιτουρίδης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα και το εξής ...φαιδρό: «Εχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών μας για την παραγωγή ασφαλών προϊόντων υψηλής ποιότητας, που θα μπορούν να πωλούνται στην ελληνική, στη λοιπή ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά». Πάντως, οι Ελληνες αγρότες είδαν τα πρώτα αποτελέσματα στις τιμές των προϊόντων τους!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε πως, στις συναντήσεις που είχε, έθεσε το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και ενός πολυλειτουργικού μοντέλου της γεωργίας. Πάντως, τον τελευταίο καιρό, ο Καραμίχας, θέλοντας να αξιοποιηθούν οι ...ευκαιρίες της νέας ΚΑΠ, έχει βάλει ως στόχο να αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ το σύστημα παροχής συμβουλών (που διεκδικούν οι ιδιώτες), αλλά το λογαριασμό θα τον πληρώνουν οι αγρότες...

  • Από την άλλη, βγήκε χτες και η διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ και ανακοίνωσε πως μετά από σύσκεψη των Ομοσπονδιών της στην Κρήτη, διαπιστώθηκε πως καθυστερεί η ολοκλήρωση των πληρωμών στις επιδοτήσεις λαδιού και πως οι αμπελουργοί υφίστανται εκβιασμό από τους εμπόρους. Κι αν αυτό μπορεί να γίνει πιστευτό, η ΓΕΣΑΣΕ καλεί τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελουργούς σε ...αγωνιστική ετοιμότητα.
ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ
Στα 704 εκατ. ευρώ τα «φέσια» στο 8μηνο

Με ρυθμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα αυξάνεται η αξία απλήρωτων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών

Μακραίνουν τα μαύρα κατάστιχα του «Τειρεσία» στα οποία καθημερινά προστίθενται επιχειρήσεις, επαγγελματίες και απλοί καταναλωτές. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που καταγράφουν - εκτός των άλλων - και την πορεία με τους λεγόμενους «δείκτες ασφυξίας», με βάση τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤ τα φέσια και τα κανόνια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της «ελεύθερης αγοράς», καθώς στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος του 2004 η σωρευτική αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων (διαμαρτυρημένων) συναλλαγματικών έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 704 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε καθημερινή βάση σκάνε κανόνια ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Είναι φανερό πως οι λεγόμενοι δείκτες ασφυξίας, σφίγγουν ακόμη περισσότερο γύρω από τις μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες οδηγώντας τους έξω από το πεδίο του «ελεύθερου ανταγωνισμού». Η πραγματικότητα αποδείχνει επίσης πως και οι όποιες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τη μείωση του χρόνου παραμονής στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία δεν έχουν κανένα απολύτως ουσιαστικό περιεχόμενο και αντίκρισμα.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της εταιρίας «Τειρεσίας», που δημοσιοποιήθηκαν χτες (λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το εφτάμηνο) προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2004:

  • Η αξία των ακάλυπτων επιταγών διογκώθηκε στα 596,3 εκατ. ευρώ, από 522,9 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2003 (ποσοστό αύξησης 14%). Ο όγκος των τεμαχίων που διαμαρτυρήθηκαν έφτασε σε 56.275 από 53.118 πέρσι, εμφανίζοντας αύξηση 5,9%.
  • Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε τα 107,5 εκατ. ευρώ (από 99 εκατ. πέρσι) με αύξηση 8,6%.
  • Η συνολική αξία για τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές διαμορφώνεται σε 703,8 εκατ. ευρώ από 621,9 εκατ. ευρώ πέρσι. Η ποσοστιαία αύξηση φτάνει σε 13,2%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ