ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2001
«Νέες σελίδες εγκληματικής επίθεσης κατά των λαών»

Η περιοχή όπου στέκονταν οι δίδυμοι πύργοι

Associated Press

Η περιοχή όπου στέκονταν οι δίδυμοι πύργοι
«Η ΚΕ στη συνεδρίασή της (15/9/2001) εξέτασε την επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς, που δημιουργήθηκε μετά το τρομοκρατικό πλήγμα που εκδηλώθηκε στη Ν. Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Εκφράζει τη λύπη της για τα χιλιάδες θύματα και επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες, με βάση τη διεθνή πείρα, συνιστούν "βούτυρο στο ψωμί" στους επιτελικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για να ανοίξει μια νέα σελίδα εγκληματικής επίθεσης κατά λαών, χωρών, λαϊκών κινημάτων, που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων" σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εναντίον εκείνων που διεκδικούν το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο εξέλιξης που θα πάρει η χώρα του, υπερασπίζονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα... Η νικηφόρα πάλη των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, κατά της ταξικής εκμετάλλευσης, δε θα επιτευχθεί με κάποιες ενέργειες τύπου καμικάζι, ή με αεροπλάνα που κουβαλούν μέσα τους το θάνατο και στρέφονται εναντίον αμάχων, αλλά με τη μαζική πολιτική δράση, τον ενωμένο ταξικό, διεθνιστικό αγώνα, με το ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων. Με τον σταθερά ανυποχώρητο αγώνα που αποτελεσματικά αντιμετωπίζει τις επιθέσεις σε βάρος του και ξέρει να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις του»(Από την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, «Για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται ύστερα από το τρομοκρατικό πλήγμα που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ», 15 Σεπτέμβρη 2001).

***

Από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο, με κάπου 3.000 νεκρούς, πέρασαν τρία χρόνια. Μεσολάβησαν η μετατροπή της «τρομοκρατίας» σε «εχθρό υπ' αριθμόν 1» του «πρώτου κόσμου», δύο εγκληματικοί ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε Αφγανιστάν και Ιράκ, που ακόμη συνεχίζονται παρά τη διακήρυξη της «λήξης» τους, κι ένας μακρύς κατάλογος «τρομοκρατικών επιθέσεων» και «απειλών» που δικαιολόγησαν μια σειρά όλο και σκληρότερων πολιτικών, περιλαμβανομένων της επαναφοράς των βασανιστηρίων ως «μέσου» για την απόσπαση «πληροφοριών», της περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων/ ελευθεριών στο εσωτερικό χωρών - ειδικά στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Ασία - και της έναρξης ενός νέου, όλο και αγριότερου, γύρου διαγκωνισμών και ανταγωνισμού για το ξαναμοίρασμα της οικουμένης.

***

«Οι στόχοι που οι ΗΠΑ θέτουν στο στόχαστρό τους αφορούν χώρες και περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως είναι το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες αραβικές χώρες. Πρόκειται για επιδίωξη να κατακτηθούν ολοκληρωτικά όλοι οι πετρελαϊκοί δρόμοι, να ασκηθεί επιθετική πολιτική από τη μια εναντίον της Ρωσίας, εναντίον άλλων κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και από την άλλη εναντίον της Κίνας. Επίσης, παραμένει στο ιδιαίτερο στόχαστρό τους η περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μείζον πρόβλημα, όχι όμως απροσδόκητο, αποτελεί η πρόθυμη συστράτευση της ΕΕ, αλλά και μεγάλης πλειοψηφίας κρατών εκτός του ΝΑΤΟ, στην ενεργοποίηση - για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του οργανισμού - του άρθρου πέντε, με πρόσχημα τη λίστα υποψίας που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ. Οι όποιες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις εκφράζονται για τη μορφή και τα μέσα της αντεπίθεσης αντανακλούν ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, εκφράζουν όμως και την πίεση που ασκούν οι λαοί για μη συμμετοχή σε άδικους πολέμους»(ΚΕ του ΚΚΕ, 15 Σεπτέμβρη 2001).

***

Η ανάλυση αυτή για το πώς επρόκειτο να «αξιοποιηθεί» η 11η Σεπτέμβρη, ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τα πλήγματα στην καρδιά της «υπερδύναμης» του ιμπεριαλιστικού συστήματος, αποδείχτηκε ακριβής. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρήκε, στην επίθεση που η ίδια απέδωσε στην αλ Κάιντα, ένα νεφέλωμα στη δημιουργία του οποίου οι αμερικανικές και συμμαχικές τους μυστικές υπηρεσίες είχαν τουλάχιστον υποβοηθητικό ρόλο, το τέλειο άλλοθι γι' αυτό που ένα επιτελείο οργανικών διανοουμένων και αξιωματούχων αποκάλεσε «Νέο Αμερικανικό Αιώνα». Η επέκταση του αντιτρομοκρατικού πολεμικού δόγματος φθάνει, πλέον, έως και τη Ρωσία. Με αφορμή και άλλοθι τη σφαγή των παιδιών του Μπεσλάν, η κυβέρνηση Πούτιν δηλώνει ξεκάθαρα ότι υιοθετεί και αυτή το ίδιο «δόγμα» - παραδόξως, η στάση αυτή, που ακολουθεί την πολιτική των ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να τη φέρει σε τροχιά ακόμα και σύγκρουσης με την αμερικανική κυβέρνηση, αν και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις λειτουργούν μέσα από μια διαδικασία συμμαχίας και αντίθεσης.

***

«Η ΚΕ του ΚΚΕ απορρίπτει την ψύχωση που αναπτύσσεται σε βάρος των μουσουλμανικών λαών, εναντίον των αράβων. Καταδικάζει κάθε διάκριση λαών με βάση τον πολιτισμό και τη θρησκεία, τις θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών. Τέτοιες θεωρίες δε δίνουν μόνο άφεση αμαρτιών για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ιμπεριαλιστές, επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν όλα τα εγκληματικά και φιλοπόλεμα σχέδια από δω και εμπρός»(ΚΕ του ΚΚΕ, 15 Σεπτέμβρη 2001).

***

Η Χαντινγκτονιανή θεωρία περί «σύγκρουσης πολιτισμών» προβάλλεται από κάποιους ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Το «εξτρεμιστικό Ισλάμ» γίνεται σκιάχτρο κι άλλοθι παρεμβάσεων κι επεμβάσεων σε πολλές περιπτώσεις, ευνοείται όμως αλλού ως «εργαλείο».

***

«Για τον ελληνικό λαό οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο μεγάλες, λόγω και της γενικότερης κατάστασης στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή. Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάτω από τις νέες πιέσεις των ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα νέο κύμα αυταρχισμού, σε νέα μέτρα περιστολής των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών, μπροστά στο νέο κύκλο των αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζει (υγεία, συνταξιοδοτικό, ιδιωτικοποιήσεις, πρόνοια κ.α.)»(ΚΕ του ΚΚΕ, 15 Σεπτέμβρη 2001).

***

Η χρήση των ενόπλων δυνάμεων για την εσωτερική ασφάλεια, η εμπέδωση του κλίματος τρομοϋστερίας, που «δικαιολόγησε» τη συνδρομή του ΝΑΤΟ και το μεγαλύτερο προϋπολογισμό «ασφαλείας» που υπήρξε σε Ολυμπιάδα, τα συστήματα παρακολούθησης που μένουν ως «προίκα» ενός μηχανισμού καταστολής που βάζει πλέον στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ταλαφάρ

Τα μικρά παιδιά είναι στο στόχαστρο των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Τα μικρά παιδιά είναι στο στόχαστρο των κατοχικών δυνάμεων
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκαν οι σκληρές μάχες ανάμεσα σε Ιρακινούς αντάρτες και σε Αμερικανούς στρατιώτες στην πόλη Ταλαφάρ, στο βόρειο Ιράκ. Περισσότερους από 46 νεκρούς και περίπου 80 τραυματίες καταμέτρησαν, χθες, οι νοσοκομειακές πηγές της πόλης.

Χθες, δεν επαναλήφθηκαν οι εντατικοί αμερικανικοί βομβαρδισμοί, αλλά καθόλη τη διάρκεια της νύχτας δε σταμάτησαν ούτε λεπτό οι μάχες. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή, μετά το ξημέρωμα, στην Ταλαφάρ επικράτησε σχετική ηρεμία, αν και δυνάμεις ανταρτών ήταν ορατές σε διάφορες συνοικίες.

Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι εξαπέλυσαν την επιχείρηση, προκειμένου «να εκδιώξουν από την πόλη τους τρομοκράτες». Το πρώτο 24ωρο, οι κατοχικές διαρροές μιλούσαν για «Σύρους τρομοκράτες». Χθες, κατοχικές διαρροές, και πάλι, έλεγαν ότι «κυνηγούν ενόπλους μαχητές του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ», χωρίς, όμως, να διευκρινίζουν πώς βρέθηκαν σιίτες μαχητές στην καρδιά του κουρδικού και σουνιτικού βορρά, για πρώτη φορά όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες.

Οπως και να έχει, η πόλη παραμένει αποκλεισμένη, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Η Ενωση Τουρκομάνων του Ιράκ υποστήριξε ότι πάρα πολλοί Τουρκομάνοι (που αποτελούν και τον κύριο κορμό του πληθυσμού της πόλης) έφυγαν από τα σπίτια τους και κατήγγειλε ότι δεν επετράπη σε όσους άνδρες Τουρκομάνους είναι πάνω από 18 ετών να φύγουν. Στο θέμα, χθες, παρενέβη και το τουρκικό ΥΠΕΞ, που, διά στόματος του εκπροσώπου του, δήλωσε ότι έγινε συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους, στους οποίους διατυπώθηκε το αίτημα «να ολοκληρωθούν σύντομα οι επιχειρήσεις και να αντιμετωπιστούν με σεβασμό οι άμαχοι», με την Αγκυρα να επαναδιατυπώνει την «ευαισθησία» της για το ζήτημα.

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, βομβαρδίστηκαν και συνοικίες της Φαλούτζα. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, χθες, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν αρκετοί.

Στο μεταξύ, το δίκτυο «αλ Τζαζίρα» μετέδιδε ότι στη Νατζάφ, ένοπλοι μιας πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης, υπό την επωνυμία «Ενωτικές Δυνάμεις Κατά των Πρακτόρων και των Κατασκόπων», απήγαγαν 4 Ιρακινούς αστυνομικούς και απειλούν να τους εκτελέσουν, αν δε σταματήσουν άμεσα οι επιδρομές σε σπίτια πιστών του Μουκτάντα Σαντρ από τις κατοχικές δυνάμεις. Μια άλλη, επίσης, πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με την επωνυμία «Πιστοί του αλ Ζαουάχρι» διατείνεται, με μήνυμά της στο Διαδίκτυο, ότι έχει απαγάγει τις 2 Ιταλίδες ακτιβιστές της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Μια Γέφυρα για τη Βαγδάτη» και θα τις απελευθερώσει, αν αφεθούν ελεύθερες οι μουσουλμάνες που είναι φυλακισμένες από τις κατοχικές δυνάμεις.

Ενώ ελέγχεται η αξιοπιστία της τελευταίας αυτής ανακοίνωσης, στην Ιταλία έφθανε ο Ιρακινός δοτός Πρόεδρος, Γκάζι αλ Γιαουάρ, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή προεδρία του. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική της Ιταλίας στο Ιράκ», ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών συνέχιζε τις επισκέψεις της σε αραβικές χώρες. Μια σειρά από θρησκευτικοί μουσουλμάνοι ηγέτες απηύθυναν, χθες, έκκληση για απελευθέρωση των 2 Ιταλίδων, αλλά και των 2 Γάλλων δημοσιογράφων, των οποίων η τύχη ακόμη αγνοείται, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζει το Παρίσι.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολικός αποκλεισμός και συγκρούσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε πλήρη αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών προχώρησε, χτες τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις και η σταδιακή διείσδυση ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Νέες μάχες ξέσπασαν, χτες, στις παρυφές του καταυλισμού Τζαμπάλιγια, ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη μέρα σφυροκοπιέται από τις ισραηλινές δυνάμεις, που έχουν, ήδη, εισέλθει στις βόρειες συνοικίες του αποκλείοντας κάθε δυνατότητα κίνησης από και προς εκείνη την κατεύθυνση. Στο πέρασμά τους έχουν καταστρέψει δρόμους και υποδομές του καταυλισμού.

Στις μάχες συμμετέχουν και ισραηλινά ελικόπτερα τα οποία δε διστάζουν να εκτοξεύσουν ρουκέτες κατά της πλέον πυκνοκατοικημένης ζώνης ολόκληρης της περιοχής. Χτες, 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να ήταν στέλεχος της «Χαμάς». Επίσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι και 1 Ισραηλινός στρατιώτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, όλμοι εκτοξεύτηκαν από τις παλαιστινιακές περιοχές κατά εποικισμών, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό ενός εποίκου στον Κφαρ Νταρόμ.

Στο μεταξύ, από χτες το πρωί, τα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται σε απόλυτο αποκλεισμό ενώ ισχύει απαγόρευση εισόδου και εξόδου για όλους ανεξαιρέτως. Τα μέτρα, όπως έγινε γνωστό, έχουν «προληπτικό χαρακτήρα» καθώς «υπάρχουν περισσότερες από 50 προειδοποιήσεις για πραγματοποίηση επιθέσεων αυτοκτονίας πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών για το εβραϊκό νέος έτος, το Γιομ Κιπούρ». Οι γιορτές τελειώνουν μετά τις 25 Σεπτέμβρη και μέχρι τότε δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτε.

Οσο για τον Αριέλ Σαρόν δέχτηκε χτες εκ νέου τα πυρά των εκπροσώπων των εποίκων, οι οποίοι τον προειδοποίησαν ότι «θα προκληθεί εμφύλια σύρραξη αν ο στρατός προσπαθήσει να απομακρύνει εποίκους από τις εστίες τους». Οι έποικοι κάλεσαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε μαζική ανυπακοή.

Ας τολμήσουν!!!

Τρία χρόνια μετά την αμερικανική «11η Σεπτέμβρη» και λίγες μέρες μετά τη «ρωσική», η κυβέρνηση Πούτιν ολοκάθαρα βάδισε στα «χνάρια» της αποδοχής του «δόγματος των προληπτικών χτυπημάτων», που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Για την καταπολέμηση της «διεθνούς τρομοκρατίας», επίσημα. Ομως, οι εκτιμήσεις που γίνονται για τα πραγματικά αίτια αυτής της προσχώρησης στο «δόγμα των προληπτικών χτυπημάτων», με πρόσχημα την τραγωδία στο Μπεσλάν, είναι ήδη αρκετές και χωρίς να αντικρούονται μεταξύ τους. Σίγουρα είναι πάντως πολύ πιο κοντά στην αλήθεια απ' αυτά που «σερβίρει» στο ρωσικό λαό ο Πούτιν. Ετσι, σύμφωνα με τις έως τώρα αναλύσεις, η νέα γραμμή της ρωσικής κυβέρνησης γίνεται για να μπορέσει να παίξει ανοιχτά στη «διεθνή σκακιέρα» και στους ανταγωνισμούς της. Για να θωρακίσει ταυτόχρονα τον κατασταλτικό μηχανισμό της. Και ίσως για να ξεπεράσει, μέσω του πολέμου, μια νέα οικονομική κρίση, που ωριμάζει στη ρωσική οικονομία.

Πάντως, η πρόσφατη ρωσική προσχώρηση στο «δόγμα» χαιρετίστηκε και από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ντ. Ράμσφελντ. Αλήθεια, θα χαιρετίσει ο Αμερικανός υπουργός και μια προληπτική επίθεση της Ρωσίας στο έδαφος των ΗΠΑ, όπου έχει βρει καταφύγιο ο «τρομοκράτης» (κατά τους Ρώσους) κι αγωνιστής της «ελευθερίας» (κατά τους Αμερικανούς) Ιλιάς Αχμάντοφ;

«Ας τολμήσουν!!!». Ετσι είχε απαντήσει ο Σολάνα στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, όταν αυτός έθεσε το ερώτημα, τι θα γίνει αν κάποια άλλη δύναμη, κατά τα πρότυπα της ΕΕ και των ΗΠΑ, αποφασίσει πως πρέπει να κάνει «προληπτικό χτύπημα» κατά της ΕΕ.

«Ας τολμήσουν!!!», θα μας έλεγε το πιθανότερο και ο Ράμσφελντ στο πιο πάνω ερώτημα.

Είναι μια απάντηση, δύο λέξεων, που όμως δεν μπορεί να κρύψει τους κινδύνους της παγκόσμιας ανάφλεξης, στους οποίους έχουν σπρώξει τους λαούς οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, σε λιγότερο από 15 χρόνια από τη διάλυση του σοσιαλιστικού συστήματος και της Σοβιετικής Ενωσης. Στο δρόμο αυτό μετατρέπουν σε κουρέλι το διεθνές δίκαιο, που είχαν κατακτήσει οι λαοί με την Αντιφασιστική Νίκη και τη συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών.

Να θυμίσουμε μόνο πως όταν τα πρώτα χρόνια μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης οι απανταχού της Γης απολογητές του ιμπεριαλισμού πανηγύριζαν για τη δήθεν νίκη της δημοκρατίας και της ειρήνης, το τέλος του «ψυχρού πολέμου», της έντασης και της οξύτητας, το ΚΚΕ προειδοποιούσε κι έλεγε ότι ξεκινά η εποχή των παγετώνων. Με ειρωνικά χαμόγελα μας αντιμετώπιζαν τότε οι αντίπαλοί μας. Δογματικούς μας ανέβαζαν, κολλημένους στο παρελθόν μας κατέβαζαν.

Δεκαπέντε περίπου χρόνια μετά, έχει γίνει πλέον ολοφάνερο ποιες προβλέψεις και εκτιμήσεις δικαιώθηκαν. Αυτή είναι η αλήθεια και κανένας παραμορφωτικός φακός δεν μπορεί να την αγνοήσει!


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Το ρώσικο κεφάλαιο ετοιμάζει το δικό του «πόλεμο»

Γράφει ο Β. Σάπινοφ, μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ

Στο ερώτημα «τι αναγκάζει τους ιθύνοντες κύκλους της Ρωσίας να βαδίζουν στα ίχνη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, να επαναλαμβάνουν, κυριολεκτικά, κάθε βήμα της αμερικανικής ηγεσίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη», προσπαθεί να απαντήσει με άρθρο του ο Β. Σάπινοφ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ).

Το στέλεχος του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ φέρνει στο άρθρο του αρκετά παραδείγματα που δείχνουν πως υπάρχουν πλέον ...πολλές αποδείξεις, που εμφανίστηκαν μονομιάς στις λίγες μέρες, που πέρασαν από την αιματηρή κατάληξη στο Μπεσλάν, πως οι οπαδοί του Πούτιν επαναλαμβάνουν τη στρατηγική της λύσης των προβλημάτων της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του Μπους. Είναι ολοφάνερο πως αναμένεται η λήψη κάτι παρόμοιου της θλιβερή γνωστής αμερικάνικης «Πατριωτικής πράξης», η οποία έδωσε στα αμερικανικά όργανα ασφαλείας σχεδόν απεριόριστα δικαιώματα για να κρυφακούν, να κατασκοπεύουν, να συλλαμβάνουν, να ανακρίνουν κλπ., τάχατες κατά της τρομοκρατίας και ταυτόχρονα κατά των πολιτών τους».

Ο Σάπινοφ αναφέρεται επίσης στην εθνικιστική έξαρση των τελευταίων ημερών, που διανθίζεται με προτάσεις απαγόρευσης εισόδου στη Μόσχα και στις άλλες ρωσικές μεγαλουπόλεις των πολιτών από τις αυτόνομες περιοχές και Δημοκρατίες της Ρωσίας, ή της εφαρμογής ποσοστιαίου εθνικού πλαφόν για τους μη Ρώσους, που μένουν στη Μόσχα, κατά τη λογική: «Η Ρωσία στους Ρώσους, η Μόσχα στους Μοσχοβίτες».

Αντιγραφή των μεγαλύτερων αδελφών;

Το στέλεχος του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ θέτει ως εξής το ζήτημα: «Προσανατολισμός προς τον εξωτερικό επεκτατισμό, καταστολή των εσωτερικών εχθρών, εθνικισμός. Τι προκάλεσε αυτήν την απότομη μετατόπιση της εξουσίας, που ακόμα πρόσφατα κρυβόταν πίσω από τη μάσκα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων;»

Η εξήγηση που δίνει ο ίδιος έχει ως εξής: «Οπως φαίνεται, το ρώσικο κεφάλαιο προαισθάνεται την κοντινή έναρξη οικονομικής κρίσης, η οποία σφοδρά θα χτυπήσει τη σημερινή ψευτο-σταθερότητα. Και η καλύτερη διέξοδος από την κρίση πάντα ήταν η σοβαρή αύξηση των κρατικών δαπανών, και πρώτα απ' όλα, διά μέσου της εξαπόλυσης του πολέμου. Τον τρόπο αυτό, ακόμα από τη δεκαετία του '30, διατύπωσε θεωρητικά ο Τζ. Μ.Κέινς, σύμβουλος του Προέδρου Ρούζβελτ. Η οικονομική κατάπτωση οδήγησε στην εξουσία το φασισμό στη Γερμανία, καθώς κι έσπρωξε τον κόσμο στο πιο μεγάλο σε όλη την ιστορία πόλεμο. Και η κυβέρνηση του Τζ. Μπους αποφάσισε να σώσει την οικονομία της από την κρίση του 2001 στις ράγες του πολέμου, καταλαμβάνοντας πρώτα το Αφγανιστάν κι ύστερα το Ιράκ.

"Ο μικρός νικηφόρος πόλεμος" κατά της τρομοκρατίας, ίσως και στη ρώσικη αστική τάξη να φαίνεται ως η καλύτερη διέξοδος από τη δύσκολη κατάσταση. Ετοιμάζοντας την καταλήστευση του λαού με τη "δραχμοποίηση" των κοινωνικών προνομίων, με τη μεταρρύθμιση των δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών καθώς και με τ' άλλα "θαύματα" της "καινούριας κούρσας" της κυβέρνησης Πούτιν - Φραντκόφ, δε θα ήταν άσχημο να φυλαχτούν και "τα νώτα", διά μέσου της ενίσχυσης του κατασταλτικού μηχανισμού, της πίεσης της αντιτρομοκρατικής, ή καλύτερα να πούμε, της πολεμικής ψύχωσης. Και ήδη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακριβώς αυτό θα κάνει το ρώσικο κεφάλαιο και το κράτος του πολύ σύντομα, αντιγράφοντας τα βήματα των μεγαλύτερων αδελφών τους, της κυβέρνησης Τζ. Μπους», σημειώνει στο άρθρο του ο Β. Σάπινοφ.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ