ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΒΕΚΚΑ
Αστυνομία και τραμπούκοι στην υπηρεσία του εργοδότη

Αστυνομικοί και τραμπούκοι από κοινού επιτέθηκαν - σε διαφορετικούς χρόνους - προχτές στους εργάτες στην αλλαντοβιομηχανία ΒΕΚΚΑ στην Κόρινθο, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε περίπου μήνες! Ο στόχος προφανής: Να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των εργατών.

Συγκεκριμένα, προχτές το πρωί, το εργοστασιακό σωματείο των εργατών πήρε την απόφαση να προχωρήσει στο κλείσιμο της πύλης του εργοστασίου μετά τις συνεχείς αρνήσεις της εργοδοσίας να καταβάλει τα δεδουλευμένα. Μόλις οι εργάτες προχώρησαν στο κλείσιμο της πύλης κατέφθασαν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, 50 ατόμων περίπου, που λειτουργώντας ως ιδιωτική περιφρούρηση της εργοδοσίας, επιτέθηκαν απρόκλητα στους αγωνιζόμενους εργάτες και με σπρωξιές και χτυπήματα τους απώθησαν προκειμένου να ανοίξει η πύλη και να φορτωθεί το εμπόρευμα. Οι εργάτες μετά από λίγο επανήλθαν και απαίτησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν, όπως κι έγινε.

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια δύο τραμπούκοι αγνώστων στοιχείων (ντυμένοι στα μαύρα, με ξυρισμένο σχεδόν κεφάλι και φορώντας γυαλιά ηλίου) που το μεσημέρι της ίδιας μέρας επιτέθηκαν και χτύπησαν στο σώμα και στο κεφάλι τον αντιπρόεδρο του σωματείου, Πέτρο Σάνο, έξω από το σπίτι του, βρίζοντας και λέγοντάς του: «Εσύ είσαι ρε καριόλη που δεν αφήνεις τα φορτηγά να μπουν και να βγουν από το εργοστάσιο;». Αμέσως μετά οι τραμπούκοι τράπηκαν σε φυγή επιβιβαζόμενοι σε ένα αυτοκίνητο (μαύρο σπορ «Χιουντάι»), καθώς το επεισόδιο έγινε αντιληπτό από περιοίκους που έσπευσαν να βοηθήσουν τον συνδικαλιστή.

Να σημειώσουμε ότι από τα μέσα Αυγούστου, οι εργάτες στη ΒΕΚΚΑ προχώρησαν σε νέα επίσχεση εργασίας - είχε προηγηθεί επίσχεση εργασίας από το Μάη μέχρι τον Ιούλη - μετά τις συνεχείς αθετήσεις των υποσχέσεων της εργοδοσίας ότι θα πληρωθούν. Το αποτέλεσμα για τους 100 περίπου εργαζόμενους στην επιχείρηση είναι να έχουν εξουθενωθεί οικονομικά και να μένουν επί ξύλου κρεμάμενοι και με δεμένα τα χέρια, ενώ η εργοδοσία δρα ανεμπόδιστα και ανεξέλεγκτα, έχοντας μάλιστα καρπωθεί υπερκέρδη όλα αυτά τα χρόνια καθώς μέχρι και πέρσι οι ισολογισμοί της εταιρίας ήταν πάντα θετικοί.

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, αφού καταγγέλλει και καταδικάζει τόσο την τρομοκρατική επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των αγωνιζόμενων εργατών όσο και την προσχεδιασμένη επίθεση από τραμπούκους κατά του συνδικαλιστή Πέτρου Σάνου, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν συνέπεια του κλίματος που καλλιεργείται από την κυβέρνηση της ΝΔ όπως και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκουν την υποταγή της εργατικής τάξης στην αποδοχή της ανέχειας, της μιζέριας, στο όνομα των δήθεν "εθνικών στόχων" και της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Καταλήγοντας, η ΝΕ καλεί την εργατική τάξη και το λαό του νομού σε συντονισμένο και μαζικό αγώνα κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, με πρώτο σοβαρό βήμα τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ, με πλαίσιο πάλης τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, το Σάββατο 9 του Οκτώβρη στην Αθήνα.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Προς νοσήλια που θα βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Στο απαράδεκτο «ξεσκόνισμα» των περιουσιακών στοιχείων ανθρώπων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των ΝΠΙΔ, που παραπέμπει ευθέως στην καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, προχωράει το υπουργείο Υγείας.

Στις 4.8.2004 η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας Κ. Μαυρατζιώτου έστειλε έγγραφο με θέμα «Παροχή στοιχείων για τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των ΝΠΙΔ μετά τη λήξη της συγχρηματοδότησης», σε 24 εταιρίες και φορείς που λειτουργούν τέτοιες μονάδες.

«Προκειμένου το υπουργείο να εξασφαλίσει την καλή λειτουργία όλων των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και μετά τη λήξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος "Υγεία - Πρόνοια", Αξονας 2, Ψυχική Υγεία», η Διεύθυνση Υγείας λίγο έως πολύ ζητάει:

«1. Τον αριθμό των ενοίκων και το Ταμείο ασφάλισης του κάθε ενοίκου (όπου υπάρχει).

2. Τον αριθμό των απόρων και ανασφάλιστων ενοίκων της κάθε μονάδας.

3. Τον αριθμό των ενοίκων που έχουν εισόδημα απ' όπου και αν προέρχεται (σύνταξη και από ποιο ταμείο παρέχεται, άλλο εισόδημα όπως ενοίκια από ακίνητα ή άλλο περιουσιακό στοιχείο κλπ.).

4. Τον αριθμό των ενοίκων που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση και δεν μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τα χρήματά τους.

5. Σε πόσους από τους ενοίκους διατίθεται μέρος των χρημάτων από τον δικαστικό συμπαραστάτη (όπου υπάρχει)».

Η συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους για τις δράσεις αποασυλοποίησης καλύπτει 18 μήνες, για δε τις κοινοτικές δομές είναι μόλις για 12 μήνες και σε κάθε περίπτωση η χρηματοδότηση απ' την ΕΕ λήγει οριστικά το 2006. Πληροφορίες απ' τις ίδιες τις μονάδες, θέλουν την ηγεσία του υπουργείου να εξετάζει την καθιέρωση νοσηλίου που θα βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, για να συνεχίσει η λειτουργία των μονάδων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα περιουσιακά στοιχεία των ασθενών εξετάζονται στη λογική ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι εύποροι και οι ασθενείς που δεν έχουν περιουσία!

Πηγές απ' το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι πρόκειται για καταγραφή που γίνεται στα πλαίσια της διαφανούς διαχείρισης των κοινοτικών και εθνικών πόρων, αλλά και για την προστασία των παιδιών και ενηλίκων που νοσηλεύονται στις μονάδες αυτές. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι εξετάζεται η καθιέρωση ειδικού νοσηλίου, που θα καλύπτει τους ασφαλισμένους που δέχονται υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Δυναμικά στη νέα απεργία

Σε νέα 24ωρη απεργία για τις 29 Σεπτέμβρη 2004, στον αγώνα για αξιοπρεπείς μισθούς, για να σταματήσουν οι απολύσεις και η αφαίρεση δικαιωμάτων, για πιστή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την προάσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών τους ελευθεριών καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων.

«Ζήσαμε όλοι μας την προολυμπιακή περίοδο με απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές στους μισθούς μας, για να εξασφαλίσουν οι ξενοδόχοι ότι το κόστος των ανακαινίσεων των ξενοδοχείων δε θα βγει από τα τεράστια κέρδη τους, αλλά από την τσέπη των εργατών του κλάδου. Ζήσαμε την ολυμπιακή περίοδο με εντατικοποίηση της δουλιάς, αναστολή αδειών αστυνόμευση της ίδιας μας της ζωής, αλλά και προκλητική συσσώρευση κερδών, την ίδια ώρα που οι μισθοί μας παρέμειναν στα εξευτελιστικά επίπεδα των 500 ευρώ καθαρά», τονίζει στην προκήρυξή του προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ο Σύνδεσμος.

«Ζούμε σήμερα - συνεχίζει η προκήρυξη - τη μεταολυμπιακή περίοδο, θερίζοντας τους καρπούς του μεγάλου εθνικού στόχου, με νέες απολύσεις, νέες περικοπές στα δικαιώματά μας, ακόμη πιο οργανωμένη τρομοκρατία από την εργοδοσία. Ζούμε ακόμη τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που φρόντισε πιστά να προστατέψει τα συμφέροντα των εργοδοτών, κάνοντας πλάτες στους αντεργατικούς σχεδιασμούς ξενοδόχων και μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ζούμε τη διαρκή λιτότητα, την ακρίβεια και τον αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων από την ευημερία, για χάρη όσων θησαυρίζουν από τη δουλιά, τον πόνο και τον ιδρώτα μας. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε πίσω και να σταματήσουμε τον αγώνα μας;».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενότητα, τη μαζικότητα και τον ανυποχώρητο αγώνα των εργατών», επισημαίνει ο σύνδεσμος. Και καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να πάρουν μέρος στην απεργία που αρχίζει στις 6 π.μ. στις 29 Σεπτεμβρίου και να απαιτήσουν να σταματήσουν οι μισθοί πείνας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι απολύσεις, να διεκδικήσουν εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και των άλλων δικαιωμάτων που απορρέουν απ' την εργατική νομοθεσία.

ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Δεν εφαρμόζεται η συμφωνία για τους ανέργους

Ανησυχία και αναβρασμός επικρατεί στους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος μετά την τελευταία συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των σωματείων της Ζώνης με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο. Σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει γνωστό πότε θα εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και αφορούν: Την επιδότηση των ανέργων με 30 ένσημα το χρόνο με αποδοχές στο 30% του ημερομισθίου τους. Τη συνταξιοδότηση όλων των εργαζομένων πάνω των 52 ετών μέσω προγραμμάτων του ΛΑΕΚ. Τη δημιουργία σχολών του ΟΑΕΔ στο Πέραμα με ειδικότητες της Ζώνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε έντονα αντιληπτή η προσπάθεια της κυβέρνησης, να αναθεωρήσει τη συμφωνία με επίκληση την κακή κατάσταση της οικονομίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν χορτάσει από εξαγγελίες και υποσχέσεις. Δεν έχουν τη διάθεση να ανεχτούν άλλα πισωγυρίσματα και να γίνουν μπαλάκι για τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και θα απαντήσουν δυναμικά αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει άμεσα τη συμφωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ