ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΡΙΚΟΛΑΝ» - ΝΑΟΥΣΑ
Η εργατιά δεν είναι μόνη!
  • Πρωτοφανής σε όγκο και παλμό η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση, καθολική η συμμετοχή των εργαζομένων της πόλης στην 24ωρη απεργία και στις στάσεις εργασίας των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων
  • Κλιμάκωση του αγώνα αποφασίζουν τις επόμενες μέρες με Γενικές Συνελεύσεις οι εργαζόμενοι

Ολη η πόλη μια πορεία.

Με το πανό και τις εργάτριες της «Τρικολάν» στην κεφαλή και από πίσω τους να ακολουθούν εκατοντάδες άλλοι εργάτες των κλωστηρίων, οικοδόμοι, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι όλων των κλάδων, αγρότες, έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες.

Και στο πίσω μέρος της, η πορεία να κλείνει με τους μαθητές, τη γενιά των υποψήφιων ανέργων που έρχεται, διαδηλώνοντας ήδη: «Η εργατιά δεν είναι μόνη, η ανεργία μας ξεσηκώνει!».

Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα απεργίας για τη Νάουσα και η συμμετοχή του λαού στην απεργιακή κινητοποίηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και Λαναρά πως δε θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τον αγώνα των εργαζομένων στην πόλη.

Το προαύλιο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας έγινε νωρίς το πρωί για μια ακόμη φορά το σημείο συνάντησης των απεργών. Εκεί άρχισαν να καταφτάνουν λίγο πριν από τις 10 και οι μαθητές των σχολείων, από τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα ΤΕΕ, για να προσθέσουν με τα συνθήματά τους παλμό στη συγκέντρωση, να ενώσουν τη φωνή και τα αιτήματά τους με εκείνα των γονιών, των συγγενών ή των συμπολιτών τους, που βλέπουν την πόρτα της ανεργίας και γι' αυτούς να ανοίγει διάπλατα, μετά την απόφαση για το λουκέτο στην «Τρικολάν»: «Μαθητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Δώστε λεφτά να χτίσουμε σχολεία και όχι επιδοτήσεις στην εργοδοσία».

Πλημμύρισαν οι δρόμοι...
Πλημμύρισαν οι δρόμοι...
Η πορεία ξεκίνησε με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία, μέσα από τις κεντρικές οδούς της πόλης. Στο δρόμο της δε συνάντησε ούτε ένα κατάστημα ανοιχτό, αφού οι έμποροι της Νάουσας είχαν από το πρωί κατεβάσει ρολά, συμμετέχοντας με στάση εργασίας στην πάνδημη κινητοποίηση. Ακόμα και η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό στα «Κλωστήρια Ναούσης» έπεσε στο κενό, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετείχε στην 24ωρη πανεργατική απεργία και στη χθεσινή συγκέντρωση.

«Είμαστε μαζί σας για το δικαίωμα στη ζωή»

«Αύριο δε θα έχω εγώ δουλιά. Σήμερα, αν κλείσουν τα εργοστάσια, δε θα μπορέσω να σπουδάσω. Γι' αυτό κατέβηκα στην πορεία», εξηγεί ο Γρηγόρης Ταραράς, μαθητής στην τρίτη τάξη του ΤΕΕ, για να ακολουθήσει ένας δεύτερος από το μπλοκ των νεολαίων: «Είμαι απόφοιτος και άνεργος. Ο Λαναράς παίρνει τα λεφτά και δε σκέφτεται τους άλλους που δουλεύουν», λέει ο Αριστοτέλης Καραμανλής. Το χαιρετισμό και την αλληλεγγύη των μαθητών στους απεργούς εργαζόμενους, ανέλαβε να μεταφέρει από το βήμα της συγκέντρωσης ο Θεόδωρος Κότσυφας, μαθητής της Β` Λυκείου: «Είμαστε μαζί σας, γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει».

Μιλώντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα, ο Σάκης Τσίτσης τόνισε: «Οσο κυριαρχεί αυτή η πολιτική, που χαρίζει δισεκατομμύρια σε μια χούφτα ανθρώπους, η ζωή των εργαζομένων θα χειροτερεύει». Κάλεσε, δε, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σημειώνοντας: «Ενας δρόμος μας απομένει, να είμαστε κόντρα στις αποφάσεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης που στηρίζει τα κέρδη της. Εχουμε μέτωπο με όλους αυτούς, που εφάρμοσαν, εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική που χτυπάει τους εργαζόμενους». Η Ολγα Κρομμυδούσα, πρόεδρος του σωματείου της «Τρικολάν», ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους «δε ζητάνε να τους χαριστεί τίποτα, αλλά να μη χάσουν το αυτονόητο δικαίωμα στη δουλιά» και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Τέλος, ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του ΕΚΝ, κατήγγειλε τις απεργοσπαστικές προσπάθειες της εργοδοσίας και τόνισε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην κάνουν βήμα πίσω στον αγώνα τους.

...και η πλατεία από τους απεργούς που διαδήλωναν
...και η πλατεία από τους απεργούς που διαδήλωναν
Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα ο νομάρχης Ημαθίας και οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, οι οποίοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στην πορεία κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Παραφωνία στο απεργιακό συλλαλητήριο αποτέλεσε η τοποθέτηση του εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ δημάρχου Νάουσας Τ. Καραμπατζού, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση του για την παροχή νέων κινήτρων στον Λαναρά, μέσω της ένταξης της Ημαθίας στη Δ` Ζώνη. Παράλληλα, αναπαράγοντας το μοντέλο της «ανάπτυξης» που προπαγάνδιζε η προηγούμενη κυβέρνηση, ζήτησε «εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τους Ναουσαίους», με την ίδρυση Πανεπιστημίου και Πρωτοδικείου και την επέκταση της μερικής απασχόλησης στην πόλη.

Μέχρι και την Τετάρτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλα τα εργοστάσια του Λαναρά στη Νάουσα, προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Σήμερα συνεδριάζει και η Διοίκηση του ΕΚΝ, ενώ δεν αποκλείεται στις αμέσως επόμενες κινητοποιήσεις να συμπεριληφθεί και η κάθοδος των εργαζομένων στην Αθήνα, προκειμένου να διαδηλώσουν έξω από την έδρα της «Κλωνατέξ».

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΡΓΑΤΩΝ
Κάθε μέρα κι ένας νεκρός!

Το κυνήγι του κέρδους σκοτώνει!

Βρέξει - χιονίσει εκεί ψηλά. Δεν είναι της μοίρας τους γραφτό να μη γυρίζουν σπίτι

Motion Team

Βρέξει - χιονίσει εκεί ψηλά. Δεν είναι της μοίρας τους γραφτό να μη γυρίζουν σπίτι
Οι χτεσινές ειδήσεις ότι ένα 19χρονο παιδί ο Ορέστης Μπολάνος πριν καλά καλά προλάβει να ξεκινήσει τη ζωή του έμεινε καρβουνιασμένος από το ρεύμα, κρεμασμένος πάνω σε μια κολόνα της ΔΕΗ και ότι μια μέρα πριν ο 44χρονος Χαράλαμπος Βαρδιάμπασης έλιωσε ανάμεσα σε φορτηγό και κλαρκ αποκαλύπτουν και πάλι με τραγικό τρόπο τα σύγχρονα ανθρωποσφαγεία που έχουν μετατρέψει οι εργοδότες τους τόπους δουλιάς, με την προκλητική κάλυψη όλων των κυβερνήσεων. Σ' αυτά τα σφαγεία μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, από το Σάββατο μέχρι την Τετάρτη, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αφησαν πίσω οικογένειες και παιδιά και άλλοι, όπως ο 19χρονος, χάθηκαν πριν ακόμα ζήσουν! Αλλοι πέντε σακάτεψαν τα κορμιά τους στον καθημερινό αγώνα για να βγάλουν το μεροκάματο μέσα σε χώρους με παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας της εργασίας.

Και αυτά τα καθημερινά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς καταλήγουν πάντα στο ίδιο και μοναδικό συμπέρασμα: Το κυνήγι της εργοδοσίας για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος, που σημαίνει απλά ότι δε δίνει δεκάρα για μέτρα ασφάλειας, σκοτώνει ανθρώπους! Και γι' αυτό το καθημερινό θανατικό και σακάτεμα στους τόπους δουλιάς δεν ενδιαφέρεται συνειδητά κανένας από αυτούς που έχουν ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση.

Δεν ενδιαφέρεται κανείς για τον 19χρονο Ορέστη Μπολάνο, από την Αλβανία, που τον έστειλε η εργολαβική εταιρία της ΔΕΗ «ΓΕΝΕΡ ΑΕ - ΕΧΕΔΑΜΕΙΑ» να κρεμαστεί σε κολόνα στο Περιστέρι, χωρίς καμιά πείρα και ειδίκευση. Ούτε για τον 44χρονο Χαράλαμπο Βαρδιάμπαση, στο Ρέθυμνο, που συνεθλίβη μεταξύ καρότσας φορτηγού και κλαρκ την ώρα που φόρτωνε φορτηγό. «Θάφτηκαν» όπως και ο 44χρονος Αζισλάρι Αντριάν στο χαντάκι τεσσάρων μέτρων στο Λαύριο, ο 52χρονος Χρήστου Νίκος από ντάνες ξύλων σε αποθήκη στους Αμπελόκηπους και ο 53χρονος ναυτεργάτης Μιχάλης Βασιλείου, που έπεσε πάνω του η χούφτα γερανού στο Βόλο. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για τα σακαταμένα χέρια και πόδια των εργαζόμενων στα ατυχήματα στην ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ και στα ορυχεία της Επιχείρησης στην Καρδιά και στο Αμύνταιο, αλλά και στη βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα και κατά τα άλλα βαφείο - φινιριστήριο «ΚΥΚΝΟΣ ΑΒΕΕ» στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο κεφάλαιο δε λογαριάζει τη ζωή του εργάτη. Δε λογαριάζει ότι είναι άνθρωπος που ξεκινάει το πρωί από το σπίτι για το μεροκάματο και τον περιμένει η οικογένειά του να επιστρέψει πίσω. Τον αντιμετωπίζει καθαρά σαν εργαλείο που του βγάζει δουλιά και αν χαλάσει, το πετάει. Από πίσω όμως ξέρει ότι υπάρχει πάντα μια δεξαμενή που φροντίζει να είναι γεμάτη με ανέργους που περιμένουν για ένα μεροκάματο. Και αυτή την ασυδοσία μέσα στους εργασιακούς χώρους φροντίζουν να αφήνουν ατιμώρητη με την πολιτική τους όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, για να εξασφαλίζουν και να αυξάνουν τα κέρδη τους οι εργοδότες.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί βαράει καμπάνα συναγερμού. Για να συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής τους στα χέρια τους, να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους και μέσα από αυτά να παλέψουν για να επιβάλουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αλλιώς θα συνεχίσουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Και οι αριθμοί με τους 51 νεκρούς από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ» και τους πάνω από 660 από το 2000 θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς μαζί με τους χιλιάδες ακόμα σακατεμένους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Δε γίνονται δεκτές οι απολύσεις

Πρωτοβουλία από το ΠΑΜΕ για συντονισμό του αγώνα στις επιχειρήσεις που απολύουν

Οι απεργοί της «ΣΟΦΤΕΞ» έξω από το υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Οι απεργοί της «ΣΟΦΤΕΞ» έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία» απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» από την κυβέρνηση, συμμετέχοντας καθολικά στην 24ωρη απεργία και στην αγωνιστική συγκέντρωση που έκαναν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας. Δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην πολυεθνική «BOLTON GROUP» να προχωρήσει σε καμία απόλυση. Ταυτόχρονα, με χτεσινή απόφαση της διοίκησης του σωματείου κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα τετράωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα στο τέλος κάθε βάρδιας και νέα 24ωρη απεργία την ημέρα που θα οριστεί τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία. Ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων, κάτω από την έντονη πίεση που του ασκήθηκε, δεσμεύτηκε να παρέμβει τηλεφωνικά στην εργοδοσία, ώστε να μην προχωρήσει σε απολύσεις μέχρι την ημέρα που θα οριστεί νέα συνάντηση.

Οι εργαζόμενοι, από νωρίς το πρωί στην περιφρούρηση της απεργίας και στη συνέχεια στη δυναμική πορεία που έκαναν από το εργοστάσιο μέχρι το υπουργείο, έκαναν σαφές με το σύνθημα που έγραφαν στο πανό ότι «Οι απολύσεις δε θα περάσουν». Φώναξαν «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία» και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να αναγκάσουν την πολυεθνική ιδιοκτήτρια «BOLTON GROUP» να πάρει πίσω τις νέες περίπου 100 απολύσεις που έχει ανακοινώσει. Δε θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει και νέους ανέργους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας για να αυξήσει κι άλλο τα κέρδη της. Θα αντισταθούν στην τρομοκρατία και τις απειλές που έχει εξαπολύσει για να υπογράψουν αίτηση «οικειοθελούς αποχώρησης» και να τη βοηθήσουν να συνεχίσει το έγκλημα που ξεκίνησε το 1997 και από 2.250 εργαζόμενους τότε, σήμερα να έχουν απομείνει 280.

Ο Γ. Μαυρίκος ανακοίνωσε ότι το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το συντονισμό του αγώνα των απολυμένων και των υπό απόλυση εργαζομένων

Eurokinissi

Ο Γ. Μαυρίκος ανακοίνωσε ότι το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το συντονισμό του αγώνα των απολυμένων και των υπό απόλυση εργαζομένων
Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, ο οποίος δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη, στο οποίο θα προβληθούν και θα αναδειχτούν - όπως τόνισε - και τα δικά τους προβλήματα και αιτήματα.

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν χτες στον αγώνα των εργαζομένων πολλά ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε και χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενωμένοι και αποφασισμένοι. Ανακοίνωσε ότι το ΠΑΜΕ παίρνει πρωτοβουλία και θα καλέσει όλα τα σωματεία της χώρας που απειλούνται με απολύσεις, κλείσιμο κ.ά. να συντονίσουν τον αγώνα και τη δράση τους και να μη δείξουν καμία ανοχή ή πίστωση χρόνου στις πολιτικές που εφαρμόζονται.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΦΛΩΡΑ» - ΑΓΡΙΝΙΟ
«Ανταγωνιστικότητα» με 40 απολύσεις

Στο δρόμο πετάνε 40 εργαζόμενους οι μέτοχοι του εργοστασίου χυμών και γλυκών κουταλιού «ΦΛΩΡΑ» (Εμπορική Τράπεζα και αδελφοί Σουμέλη). Το κλείσιμο του εργοστασίου ανακοινώθηκε στη συνάντηση του εργοστασιακού σωματείου και των ιδιοκτητών της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι, ήδη, η εταιρία χρωστάει στους εργάτες δεδουλευμένα 4 μηνών.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να χαράξει την τακτική που θα ακολουθήσει.

Το εργοστάσιο «ΦΛΩΡΑ» ανήκει κατά το 40% στην Εμπορική Τράπεζα και το 60% στους αδελφούς Σουμέλη. Προβάλλει ως αιτία για το κλείσιμο οικονομικά προβλήματα και τον ανταγωνισμό στον κλάδο, και σκοπεύει να ζητήσει δάνειο ύψους 1,5 δισ.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου υπογραμμίζει ότι οι 40 απολύσεις θα οξύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας που μόνο στην περιοχή του Αγρινίου ξεπερνάει το 25%. Πως, για άλλη μία φορά, η εργοδοσία αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους για την αύξηση των κερδών της, πετάει στο δρόμο 40 εργάτες καταδικάζοντας στην ανέχεια 40 εργατικές οικογένειες. Υπογραμμίζει ακόμα ότι το «ΦΛΩΡΑ» ήταν ένα εργοστάσιο που είχε παραγωγή όμως οι μέτοχοι του θέλουν πιθανά να μεταφέρουν αλλού τα κεφάλαιά τους.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, το ΕΚ Αγρινίου καλεί τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή και να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ