ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΙΟΣ - ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ολοταχώς για την απελευθέρωση

Την ξεκάθαρη επιδίωξή της, κατ' απαίτηση των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων, για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής αποσαφηνίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου! Με πρόσχημα την «τουριστική ανάπτυξη» η ΝΔ επιδιώκει, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, να ικανοποιήσει αυτό το πάγιο αίτημα του κεφαλαίου. Να τσακίσει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και να δώσει ένα γερό χτύπημα στις μικρές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού, με έγγραφό της στις 6 του Ιούλη προς όλες τις νομαρχίες της χώρας, ζητούσε να καταρτίσουν λίστα με τις «τουριστικές περιοχές» στην επικράτειά τους, προκειμένου να προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές για τη λειτουργία των εκεί καταστημάτων. Χαρακτηριστικά αναφερόταν: «Ενόψει ενδεχόμενης αναπροσαρμογής της υφιστάμενης περί τουριστικών τόπων νομοθεσίας, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε - το αργότερο - μέχρι τις 15/9/2004 τη γνώμη του Νομαρχιακού σας Συμβουλίου σε ό,τι αφορά χαρακτηρισμό περιοχών του νομού σας ως τουριστικών για τις ανάγκες εφαρμογής των ρυθμίσεων του ως άνω άρθρου, αφού προηγουμένως ενημερώσετε τα Δημοτικά Συμβούλια προκειμένου να σας υποβάλουν τις προτάσεις τους».

Στο αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από το ζήτημα, με νέο έγγραφό της η Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής ξεκαθαρίζει: «Ομως, εν προκειμένω, το με αριθ. 4558/6.7.2004 έγγραφό μας προς τις νομαρχίες δεν αφορά τον εν γένει χαρακτηρισμό περιοχών ως τουριστικών αλλά αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε περιοχές που λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης έχουν ανάγκη διευρυμένου ωραρίου»!

Και ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά: «Σε κάθε περίπτωση όμως τονίζεται και πάλι ότι το ως άνω έγγραφό μας δεν αφορά χαρακτηρισμό τουριστικών περιοχών ως τουριστικών αλλά (όπως προκύπτει και από τη διάταξη του άρθρου 46 του Ν. 2224/2004 που είχε επισυναφθεί στο έγγραφό μας) μόνο τη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε περιοχή με έντονη τουριστική δραστηριότητα». Σημειώνεται ότι ο ορισμός μιας περιοχής ως τουριστικής είναι λίγο-πολύ αυθαίρετος και εξαρτάται από την άποψη των νομαρχών.

Την πλήρη στήριξή της στα κυβερνητικά σχέδια εκδήλωσε πρόσφατα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία πριν από λίγες μέρες ενέκρινε πρόταση με την οποία οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι θα μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, χωρίς κανέναν περιορισμό έναρξης και λήξης λειτουργίας!

Ηδη, στο προχτεσινό Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου υπήρχε θέμα στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση και επικύρωση των «τουριστικών» περιοχών. Μετά από δυναμική παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου των ΕΒΕ η συζήτηση αναβλήθηκε.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«ΜΙΝΕΡΒΑ»: Για πέμπτη μέρα σήμερα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη «ΜΙΝΕΡΒΑ» στο Σχηματάρι Βοιωτίας, με προοπτική κλιμάκωσης και αίτημα την ανάκληση της αυθαίρετης απόλυσης εργαζόμενου από τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης. Η χτεσινή συνάντηση της διοίκησης της εταιρίας με το σωματείο ήταν άκαρπη, αφού η εργοδοτική πλευρά επέμενε στην αντεργατική της θέση η οποία συνοδεύτηκε και από απειλές. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση των στάσεων εργασίας και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα. Χτες κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκαν συμπαραστεκόμενοι συνδικαλιστές από το εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ».

Γενική Γραμματεία Τουρισμού: Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης (στο οποίο συστεγάζεται το υπουργείο Τουρισμού) θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην πρώην Γενική Γραμματεία Τουρισμού, οι οποίοι διεκδικούν τη συνέχιση της καταβολής επιδόματος που έπαιρναν όταν υπάγονταν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Σύλλογος των περίπου 65 εργαζομένων είχε λάβει τη διαβεβαίωση της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού ότι στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του υπουργείου θα προβλεπόταν η καταβολή του. Στο νομοσχέδιο υπήρξε τέτοια διάταξη, αλλά με τροπολογία χτες, κατά την ψήφισή του, η ρύθμιση τροποποιήθηκε. Το επίδομα των 350 ευρώ μεικτά που έπαιρναν ως υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης μετατράπηκε σε επίδομα 147 ευρώ μεικτά. Το ποσό αυτό είναι μικρότερο και από αυτό που παίρνουν οι υπάλληλοι του ΕΟΤ. Το επίμαχο νομοσχέδιο περιέχει και σοβαρές αντεργατικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το δικαίωμα που προβλέπεται να προσλαμβάνει υπάλληλους με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις!

«RILKEN»: Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προχωρούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, αντιδρώντας στα σχέδια της εταιρίας να μισθώσει εργοστάσιο και εργαζόμενους στη «ΦΑΜΑΡ», του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Μαρινόπουλου. Οι εργαζόμενοι έκαναν χτες τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην είσοδο της εταιρίας και στη συνέχεια σε Γενική Συνέλευση αποφάσισαν δύο 24 ώρες απεργίες. Η πρώτη θα γίνει στις 30 Σεπτέμβρη και η δεύτερη σε ημερομηνία που εξουσιοδοτήθηκε να αποφασίσει η διοίκηση του Σωματείου.

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης, δουλιά για όλους και την ουσιαστική κάλυψη των ανέργων. Ειδικά για το θέμα της ανεργίας, έχει προγραμματιστεί την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση ανέργων στο Πέραμα και στη συνέχεια διάβημα διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες. Η συνεχιζόμενη απαξίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας που την πλήττουν, έχουν τροφοδοτήσει την επιθετικότητα των εφοπλιστών και των «πλοκαμιών» τους, σε βάρος όσων εργατοτεχνιτών καταφέρνουν να βρουν μεροκάματο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, όπου ο εφοπλιστής Λεφάκης ανάγκασε περίπου 20 εργατοτεχνίτες συνεργείου να εκτελούν επισκευαστικές εργασίες εδώ και ένα μήνα στο πλοίο του «ΦΟΙΒΟΣ», στου οποίου τα τοιχώματα υπήρχαν μεγάλες ποσότητες αμιάντου! Αυτό όταν η νομοθεσία που αφορά τη Ζώνη, προβλέπει με απόλυτη σαφήνεια ότι σε περίπτωση ύπαρξης αμιάντου, πριν από κάθε επισκευαστική εργασία, το υλικό αυτό θα πρέπει να αφαιρείται από εξειδικευμένο συνεργείο!

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Την Κυριακή η σύσκεψη στον Πειραιά

Παναιγιακή σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, με σκοπό τη συγκρότηση του αγωνιστικού μετώπου που θα διεκδικήσει ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος της εργατικής λαϊκής οικογένειας και όχι των εφοπλιστών, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Την πρωτοβουλία της σύσκεψης έχει αναλάβει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί στη Χίο, ενώ η συμμετοχή από μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των νησιών, καθώς και από εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Δίκη για πλαστογραφία του μητρώου μελών

Σήμερα είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί η μήνυση για την πλαστογραφία του μητρώου μελών στην Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Πειραιώς κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη διοίκησης το Μάρτη του 2000. Τη μήνυση έχει καταθέσει η Μαρία Κουραβά που ήταν δικαστική αντιπρόσωπος στις αρχαιρεσίες, ενώ σημειώνεται ότι η δίκη έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές. Το όργιο βίας, νοθείας και τρομοκρατίας στις εκλογές είχε την πλήρη κάλυψη του γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θ. Βασιλόπουλου και των στελεχών της ΠΑΣΚΕ αφού με αυτόν τον τρόπο και τα «κουκιά» τους εξασφαλίζονται και η μεγαλοεργοδοσία εκπροσωπείται στο σωματείο και στην Ομοσπονδία του κλάδου!

Κατηγορούμενοι είναι οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές: Σαράντος Πολυμενάκος, τότε πρόεδρος και διευθυντής καταστήματος του «Σκλαβενίτη». Ευδόκιος Ακινίδης, τότε γραμματέας και διευθυντής προμηθειών στον «Βερόπουλο». Αναστάσιος Αναστασίου τότε μέλος διοίκησης και διευθυντής προσωπικού στον «Βασιλόπουλο». Ανδρέας Κουτρούκης, υπάλληλος του σωματείου.

Μάρτυρες υπεράσπισης των παραπάνω είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Γρ. Φελώνης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Θ. Βασιλόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι μεταφέρονταν για να ψηφίσουν από διευθυντικά στελέχη των σούπερ μάρκετ, που τους έδιναν μάλιστα και έτοιμα σταυρωμένα τα ψηφοδέλτια. Αρκετοί εργαζόμενοι δεν ήταν καν μέλη της Ενωσης, ενώ υπήρξαν και διπλοψηφίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ