ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Υγρή και λασπερή κόλαση

Εκατοντάδες θάφτηκαν στη λάσπη

Associated Press

Εκατοντάδες θάφτηκαν στη λάσπη
ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.-

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών της τροπικής καταιγίδας «Τζίνι» ξεπέρασε τους 1.000, οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 1.200, οι τραυματίες πλησιάζουν και αυτοί τους χίλιους. Οι αρχές θάβουν τα θύματα σε μαζικούς τάφους. Δεκάδες πτώματα πετιούνται σε λάκκους, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών, λόγω της γοργής αποσύνθεσης των πτωμάτων εξαιτίας της ζέστης, τη στιγμή που δεκάδες άλλα πτώματα έχουν αναδυθεί από τη λάσπη και παραμένουν σε διάφορα σημεία, αφού κανείς δεν αναζητά τους νεκρούς αυτούς. Οσοι κατόρθωσαν να επιβιώσουν απ' αυτήν την καταστροφή, έχουν απομείνει να πίνουν νερό και να το χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα από τάφρους γεμάτους πτώματα σε αποσύνθεση και βοθρολύματα.

Μια πραγματική υγρή και λασπερή κόλαση είναι το αποτέλεσμα των πλημμυρών που επέφερε η τροπική καταιγίδα «Τζίνι», όχι εξαιτίας της έντασής της μόνον, αλλά κυρίως εξαιτίας της καταστροφής που έχει επιφέρει η στρεβλή ανάπτυξη της Αϊτής, των πραξικοπημάτων και των επεμβάσεων. Ο τελευταίος απολογισμός ανεβάζει τους νεκρούς σε 1.050 με τους αρμόδιους της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας να εκφράζουν φόβους πως ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τους 2.000 - καθώς ακόμη 1.200 άτομα αγνοούνται. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες, προκειμένου να βοηθήσουν τους χιλιάδες πληγέντες από τις πλημμύρες - κατά βάση στην παράκτια πόλη Γκονάιβ που έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο ποτάμι. Μεταξύ των θυμάτων στην πόλη Γκονάιβ περιλαμβάνονται και δεκάδες Αργεντινοί κυανόκρανοι, μέλη της «αποστολής σταθεροποίησης του ΟΗΕ». Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) εκτιμά πως στην παρούσα φάση 175.000 άνθρωποι παραμένουν δίχως τροφή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αποστολή βοήθειας. Ηδη, αρκετά κράτη έχουν προχωρήσει στην αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης προς τη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου. Στο μεταξύ, άλλη μια τροπική καταιγίδα, ονόματι «Καρλ», κατευθύνεται προς το νησί.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΕ
Τεταμένες οι σλοβενο-κροατικές σχέσεις...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- «Ψυχρός άνεμος» πνέει από το περασμένο 24ωρο στις σχέσεις Κροατίας - Σλοβενίας μετά το προχτεσινοβραδινό μεθοριακό επεισόδιο, κατά το οποίο Κροάτες αστυνομικοί συνέλαβαν τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος της Σλοβενίας, Γιάνεζ Πόντομπνικ, και άλλα ένδεκα στελέχη του ίδιου κόμματος, με τον ισχυρισμό πως επιχείρησαν να περάσουν παράνομα σε κροατικό έδαφος.

Το επεισόδιο διαδραματίστηκε βορειοδυτικά της μεθοριακής περιοχής Ιντρια, που διεκδικείται τόσο από το Ζάγκρεμπ, όσο και από τη Λιουμπλιάνα. Μάλιστα, οι συλληφθέντες κατήγγειλαν τις κροατικές αστυνομικές αρχές για «βάναυση, βάρβαρη συμπεριφορά». Ομως, το επεισόδιο δε σταμάτησε με τις καταγγελίες των συλληφθέντων.

Η σλοβενική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντον Ροπ κάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, αποφασίζοντας να διαμαρτυρηθεί (όπως και το έκανε!) σε ΕΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Σλοβενία αποσύρει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Κροατίας για ένταξη στην ΕΕ, ισχυριζόμενος πως το προχτεσινό συμβάν είναι, λίγο - πολύ, ενδεικτικό της «μη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς» των κροατικών αρχών...

Η κροατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιβο Σαναντέρ εξεμάνη, καλώντας τη Λιουμπλιάνα να μη συγχέει το συγκεκριμένο συμβάν με την ΕΕ. «Η ΕΕ δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς την Κροατία. Πρόκειται για μια ανάρμοστη πολιτικοποίηση, που είναι χωρίς προηγούμενο για την πρακτική της ΕΕ», έγραφε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του κροατικού υπουργείου Εξωτερικών...

Η Εμα Ούντουιν, εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν για τη διεύρυνση της ΕΕ, εξέφρασε ανησυχία «για το επεισόδιο στα κροατοσλοβενικά σύνορα» και επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί περαιτέρω, εν αναμονή του αποτελέσματος των ερευνών που διενεργούν οι κροατικές αρχές...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απομάκρυνση του φιλοΝΑΤΟικού υπουργού Αμυνας

Σαράντα μέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές

Στις 22 του Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε η παραίτηση του Γιεβγένι Μαρτσούκ, υπουργού Αμυνας της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, κατηγόρησε τον Μαρτσούκ πως ευθύνεται για την καθυστέρηση της διαδικασίας απόσυρσης τεράστιων ποσοτήτων πυρομαχικών, που «κληρονόμησε» η Ουκρανία από το σοβιετικό στρατό. Αυτή, όπως είπε, ήταν και μία από τις αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας κοντά στην πόλη Μελιτόπολ, όπου ανατινάχτηκαν πολεμικές αποθήκες. Σύμφωνα με το BBC, «υποβάλλοντας την παραίτησή του ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία γίνονται επικίνδυνες για τους κατοίκους της χώρας».

Ο Λ. Κούτσμα ανακοίνωσε την παραίτηση του Μαρτσούκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο χημικό εργοστάσιο του Παυλογκράντ. Σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου, το Μάη κοντά στο Μελιτόπολ τινάχτηκαν μεγάλες αποθήκες με πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνθρωποι, ενώ οι υλικές ζημιές εκτιμήθηκαν σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Στη χώρα σήμερα βρίσκονται άλλες 200 περίπου παρόμοιες αποθήκες.

Οικονομικό αλλά και πολιτικό παρασκήνιο

Η καταστροφή των πυρομαχικών δεν ήταν όμως το μοναδικό εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ του Κούτσμα και του υπουργού Αμυνας της χώρας. Ετσι, τις παραμονές της παραίτησης η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» έγραψε πως η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας άσκησε δίωξη σε βάρος του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, επειδή αυτός έστειλε παράνομα στην Τουρκία 25 πιλότους και 8 στρατιωτικά ελικόπτερα για την κατάσβεση πυρκαγιών. Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν στις 3/9 έπεσε ένα από τα ελικόπτερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές, κι εκτός των ανθρώπινων απωλειών, να απολεσθούν και 77 χιλιάδες δολάρια, όσα κοστίζει το συγκεκριμένο ελικόπτερο. Επίσης, το όνομα του υπουργού Αμυνας συνδέθηκε τις τελευταίες μέρες και με σκάνδαλο παρακολούθησης των συνομιλιών του Προέδρου Κούτσμα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Μαρτσούκ τασσόταν φανατικά υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ με κάθε ευκαιρία υπερασπιζόταν τη συνεχιζόμενη αποστολή Ουκρανών στρατιωτικών για την κατοχή του Ιράκ. Από την άλλη, ο Λ. Κούτσμα τον τελευταίο καιρό έκανε ορισμένα διακριτά βήματα επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία. Το καθεστώς των ξένων επεμβάσεων στην Ουκρανία περιέγραφε πρόσφατα η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», σημειώνοντας σχετικά με την Ουκρανία: «Εδώ υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα της Ρωσίας του Πούτιν, των ΗΠΑ και της Ευρώπης (...) Η Δύση δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να κρατήσει μια διστακτική στάση (...) Η οικονομική και στρατιωτική ισχύς παρέχει στις ΗΠΑ συγκεκριμένους μοχλούς επίδρασης». Και καλούσε, βέβαια, στη χρησιμοποίησή τους!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ουκρανικών ΜΜΕ, ο νέος υπουργός το πιθανότερο θα τοποθετηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα γίνουν στις 31 του Οκτώβρη, όταν θα έχει «ξεκαθαρίσει» το σημερινό πολιτικό τοπίο, που διακατέχεται από την έντονη επεμβατική προσπάθεια ξένων δυνάμεων στις πολιτικές εξελίξεις.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΔΕΑΕ
Προσωρινή «ανακωχή»

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Επιτρέποντας τελικά την υπό όρους επιθεώρηση των νέων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, η Βραζιλία τερμάτισε, τουλάχιστον προς το παρόν, τη διένεξή της με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ).

Η ΔΕΑΕ επιθυμούσε διακαώς, πιθανώς κατόπιν άνωθεν εντολών, να ελέγξει αν η Βραζιλία παρέβαινε τους κανονισμούς για τη διάδοση υλικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Αίτημα, που προσέκρουε μέχρι χθες στην άρνηση της κυβέρνησης της Βραζιλίας να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις, προκειμένου να προστατεύσει την πυρηνική τεχνολογία της χώρας. Τελικά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Διεθνής Επιτροπή μπορεί να επιθεωρήσει υπό όρους τους αγωγούς που οδηγούν στην περιοχή του μηχανισμού, στην καρδιά των εγκαταστάσεων και όχι τα μηχανήματα αυτά καθαυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ