ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Κλείνει σήμερα 30 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοσή του

Φύλλο του «Ριζοσπάστη» που κυκλοφόρησε με την κήρυξη του πολέμου εναντίον του Ιράκ από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους (1η έκδοση)
Φύλλο του «Ριζοσπάστη» που κυκλοφόρησε με την κήρυξη του πολέμου εναντίον του Ιράκ από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους (1η έκδοση)
Σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν, στις 25 Σεπτέμβρη 1974 ο «Ριζοσπάστης» έβγαινε από τη βαθιά παρανομία 27 χρόνων που είχε επιβάλει το μετεμφυλιοπολεμικό αστικό καθεστώς σε συμμαχία με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, που βάρβαρη κατάληξή του είχε την επτάχρονη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία. Ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, κατακτούσε μαζί με το ΚΚΕ τη νομιμότητά του στα πλαίσια του αστικού καθεστώτος. Μπορούσε πια να κυκλοφορεί ελεύθερα μετά 27 χρόνια!

Δεν ήταν η μοναδική περίοδος που ο «Ρ» αντιμετώπισε τη μακριά νύχτα της παρανομίας. Υπερασπιζόμενος τα ιδανικά του ΚΚΕ, τα ιδανικά και τα οράματα της σοσιαλιστικής επανάστασης και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλου του λαού, υπήρξε μόνιμος στόχος της αντίδρασης, των υπηρετών και των μηχανισμών της άρχουσας τάξης της χώρας μας και όχι μόνο. Μα ήταν η πιο μακροχρόνια. Νύχτα παρανομίας που φώτιζε με τη φλόγα των ασταμάτητων όλ' αυτά τα χρόνια εκδόσεών του σε τακτά χρονικά διαστήματα, κυκλοφορώντας με χίλιους δυο κινδύνους από χέρι σε χέρι. Ετσι που οι συντάκτες του, οι τυπογράφοι του και οι διακινητές του να γίνονται ένα με το κάθε παράνομο φύλλο, που ως συνέχεια της ψυχής τους και της καρδιάς του ΚΚΕ, χτυπούσε για να δίνει πνοή στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα να γράψουν μια απαράμιλλη ηρωική ιστορία φωτίζοντας στα σκοτάδια του τρόμου, της αντίδρασης, το δρόμο στους «κολασμένους» για την «έφοδο στο δικό τους ουρανό». Στον κόσμο χωρίς εκμετάλλευση.

Από την παρανομία στη νομιμότητα

Ηταν προφητικός ο «Ρ» στις 18 Οκτώβρη του 1947, ημέρα Σάββατο, στο τελευταίο πριν την 27χρονη παρανομία φύλλο του όταν έγραφε ότι η κυβέρνηση Σοφούλη «στρέφεται εναντίον του Τύπου της Αριστεράς με τη μορφή ψηφίσματος περί Τύπου, που σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο των μη υποταγμένων στην αμερικανοκρατία εφημερίδων του λαού και ειδικότερα του "Ριζοσπάστη", του "Ρίζου της Δευτέρας", της "Ελεύθερης Ελλάδας", της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης"... Οι φύλακες γρηγορούν και ο "Ριζοσπάστης", που στάθηκε ακλόνητος στις επάλξεις του όταν αντιμετώπιζε τη φωτιά και το σίδερο της χιτλερικής και της αγγλικής κατοχής, δε θα υποστείλει ποτέ την τιμημένη σημαία του. Γιατί η σημαία του "Ριζοσπάστη" είναι σημαία του ΚΚΕ...».

Προανάγγειλε, λοιπόν, το γεγονός ότι τίθεται σε παρανομία, αλλά υποσχόταν ταυτόχρονα: «Οι φύλακες γρηγορούν και ο "Ριζοσπάστης", που στάθηκε ακλόνητος στις επάλξεις του όταν αντιμετώπιζε τη φωτιά και το σίδερο της χιτλερικής και της αγγλικής κατοχής, δε θα υποστείλει ποτέ την τιμημένη σημαία του. Γιατί η σημαία του "Ριζοσπάστη" είναι σημαία του ΚΚΕ...». Και πράγματι κράτησε ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ, ακολουθώντας στην πορεία του την τύχη και την πορεία του Κόμματος. Η συνεχής έκδοση και κυκλοφορία του ήταν ταυτόσημη με την ασίγαστη πάλη του ΚΚΕ.

Κατάφερε, λοιπόν, ο «Ρ» να ξεπεράσει τη μακριά νύχτα των 27 χρόνων της παρανομίας, παρά τις αιματηρές διώξεις και την εκατόμβη θυμάτων. Αντεξε και συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα δίκαια της εργατικής τάξης, ακολουθώντας το παράδειγμα των αγωνιστών δημοσιογράφων που ανέδειξε στη μακριά και δύσκολη πορεία του. Ασφαλώς, δεν μπορεί παρά να στεκόμαστε με δέος μπροστά σ' αυτούς τους αγωνιστές, που και με το αίμα τους έγραψαν την ηρωική ιστορία του «Ριζοσπάστη».

Οι ακατάλυτοι δεσμοί αίματος που δημιούργησε με το λαό επιτρέπουν στο «Ρ» να συνεχίζει, ως όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ και με την ολόπλευρη βοήθεια του Κόμματος, τον ενημερωτικό, διαφωτιστικό και οργανωτικό ρόλο του για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Αναντικατάστατος ο ρόλος του

Σήμερα 30 χρόνια μετά, ο «Ρ» συνεχίζει από το ίδιο μετερίζι του αγώνα. Δεν ήταν εύκολη η πορεία του «Ρ» όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί ο «Ρ» ως αδιάλλακτος και αμετανόητος αγωνιστής για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, όλων των καταπιεσμένων, μαζί με το ΚΚΕ, παραμένει «καρφί στο μάτι» της άρχουσας τάξης. Αλλά τίποτα δεν μπορεί να τον λυγίσει, όπως τίποτα δεν μπόρεσε να λυγίσει το ΚΚΕ. Ούτε τα βαριά πρόστιμα που του επέβαλαν, ούτε οι καταδίκες του, γιατί μιλά για την αλήθεια και το δίκιο των καταπιεσμένων ενάντια στ' άδικο της ολιγαρχίας του πλούτου, ούτε οι απειλές που οι διαχειριστές της εξουσίας του κεφαλαίου εκτόξευσαν εναντίον του, ούτε και η υπονομευτική δουλιά που αποτόλμησαν, ακόμη και από τα μέσα, οι σύγχρονοι κήρυκες του συμβιβασμού και της υποταγής, πριν μερικά χρόνια, δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το «Ρ» και ούτε θα καταφέρουν ποτέ να τον βάλουν στο χέρι!

Ο «Ριζοσπάστης», στην περίοδο που διανύουμε, συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την προώθηση της πολιτικής του ΚΚΕ, της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Που εκφράζεται με την παρουσία του σ' όλα τα μέτωπα πάλης και τη μαχητική προβολή των στόχων τους, συνδέοντας τους σημερινούς κοινωνικοπολιτικούς αγώνες με το αύριο, με την υπόθεση της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση. Και το κάνει αντιπαλεύοντας πολύμορφες δυσκολίες και τα εμπόδια. Εχοντας, πάντα, ως αναντικατάστατο στήριγμα την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, τις Κομματικές Οργανώσεις, την ΚΝΕ, την αγάπη των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών του Κόμματος, άλλων προοδευτικών ριζοσπαστικών ανθρώπων. Βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή κάθε κοινωνικού, πολιτικού και ιδεολογικού αγώνα. Πασχίζει να γίνεται καθημερινά καλύτερος, πληρέστερος, περισσότερο ζωντανός και μαχητικός, αντάξιος των καλύτερων στιγμών της μεγάλης του ιστορίας και ηρωικής παράδοσης.

Βεβαίως, οι συνθήκες, ελληνικές και διεθνείς, έχουν αλλάξει σε σχέση με το 1974. Νέα, σύνθετα και πολύπλοκα καθήκοντα και απαιτήσεις μπαίνουν μπροστά στην εφημερίδα του Κόμματος. Η επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, μέσω των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - κυρίως των ηλεκτρονικών - παίρνει νέες ποιοτικά διαστάσεις, στοχεύοντας ίσια στις λαϊκές και νεολαιίστικες συνειδήσεις. Αυτές που θέλουν να μπολιάσουν με την ψυχολογία της μοιρολατρίας, της ανεκτικότητας στη σαπίλα μιας ιστορικά ξεπερασμένης κοινωνίας, επιδρώντας συστηματικά στο όνομα της αλήθειας ενός κόσμου ξένου με τη ζωή τους.

Αυτές τις συνειδήσεις που εμείς πασχίζουμε να αλλάξουμε, προκειμένου να χειραφετούνται από την πολιτική που τις εξαναγκάζει στην υποταγή, προκειμένου να μπουν συνειδητά στον αγώνα για το δικό τους μέλλον. Και απ' αυτή την άποψη, ιδιαίτερα σήμερα, η μελέτη και η διάδοση του «Ρ», η άνοδος της κυκλοφορίας του αποτελεί πρώτιστο καθήκον όλων των κομμουνιστών, των οπαδών και των φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, όλων των πρωτοπόρων αγωνιστών που συσπειρώνονται στην πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου. Χωρίς το «Ριζοσπάστη», η καθημερινή μας δράση για την ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αγώνων, της ταξικής πάλης, είναι αδύνατο να πραγματοποιείται.

Αναμφίβολα, αποτελεί την «άλλη φωνή» στο χώρο της έντυπης ενημέρωσης, καθώς είναι η μόνη εφημερίδα που παλεύει ασυμβίβαστα για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Είναι η μόνη εφημερίδα που αντιπαλεύει αταλάντευτα το εκμεταλλευτικό κεφαλαιοκρατικό καθεστώς, τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. Είναι η μόνη εφημερίδα που καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Αυτά είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του «Ριζοσπάστη» και τα διαθέτει, ακριβώς γιατί είναι η εφημερίδα του ΚΚΕ, το όργανο της ΚΕ του Κόμματος.

  • Αύριο, στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», μεγάλο αφιέρωμα για τα 30 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοσή του.

ΑΡΘΡΟ Της
Συντακτικής Επιτροπής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ