ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων

Από τις 8 έως τις 10 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα: «Αντίσταση στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Μέτωπα πάλης και εναλλακτικές λύσεις». Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής 65 κόμματα από όλες τις ηπείρους.

Η συνάντηση θα ασχοληθεί με τα ζητήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και κινητοποιήσεων ενάντια στη νέα όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Θα συζητηθούν στο πλαίσιό της το σχέδιο των ΗΠΑ - G8 - ΝΑΤΟ για την «Ευρύτερη Μέση Ανατολή», η δράση του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική, οι περιφερειακές συγκρούσεις και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι νέες εμπειρίες από τους αντιπολεμικούς και ταξικούς αγώνες, από τη σκοπιά της πολιτικής εναλλακτικής λύσης που προωθούν οι κομμουνιστές παλεύοντας για το Σοσιαλισμό στις διάφορες χώρες.

Θα συζητηθούν επίσης ζητήματα που αφορούν στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.


«Θεωρούν το εργατικό κόστος μεγάλο κι εμείς πεινάμε»

Στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και συνομίλησε με τους εργαζόμενους

Στους εργαζόμενους της «Πετρόλα» την οποία ο Λάτσης χρησιμοποίησε για να εισχωρήσει στα «Ελληνικά Πετρέλαια» και να ικανοποιηθεί η ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου, απηύθυνε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος το κάλεσμα του Κόμματος για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη.

Σ' αυτή τη «σφηγκοφωλιά» του Λάτση που η εργοδοτική τρομοκρατία ανθεί με στόματα κλειστά και κεφάλια κατεβασμένα γιατί οι άνθρωποι του «αφεντικού» παραμονεύουν σε κάθε γωνιά, ο βουλευτής του ΚΚΕ περιόδευσε σε πολλούς χώρους και μιλώντας στους εργαζόμενους έκανε σαφές πως δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη ότι θα αλλάξουν τα πράγματα μετά τη συγχώνευση. Οταν ο ιδιώτης - τον οποίο γνωρίζουν πολύ καλά - θα πάρει το πάνω χέρι, τόνισε, θα είναι ζήτημα χρόνου ο συνολικός περιορισμός κατακτήσεων, η ανατροπή εργασιακών σχέσεων και η συμπίεση του εργατικού κόστους. Γι' αυτό η θέση του ΚΚΕ, σημείωσε, είναι ξεκάθαρη ενάντια στην παράδοση στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας στα χέρια ιδιωτών και μιλάει για σύσταση ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας με ένα διαφορετικό δημόσιο τομέα από τον σημερινό που θα λειτουργεί για το συμφέρον των εργαζομένων και του λαού.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε στη συνέχεια ο βουλευτής, που ιδιωτικοποιεί τα ΕΛΠΕ και οδηγεί στην ανέχεια τους εργαζόμενους, με τους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις, την εμπορευματοποίηση Υγείας και Παιδείας, δε φτάνει η αντίσταση και η άμυνα. Χρειάζεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων, σημείωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και να προβάλλουν οι ίδιοι τα αιτήματα που καταθέτει το ΚΚΕ και απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Αυτή την κατάσταση των εργαζομένων ανέδειξε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον βουλευτή και ένας εργαζόμενος της ΠΕΤΡΟΛΑ, αγανακτισμένος με διευθυντή της επιχείρησης που υποστήριξε ότι το κόστος των εργαζομένων είναι 45% και πρέπει να πάει στο 30%: «Πώς είναι δυνατόν να θεωρούν το κόστος μεγάλο και εμείς να πεινάμε; Να προσλαμβάνουν τον γιο μου 26 χρονών με μισθό 600 ευρώ που δε φτάνει για τίποτα» τόνισε για να συμπληρώσει: «Είναι ωμός εκβιασμός γιατί πατάνε πάνω στην ανασφάλεια και στην ανάγκη που υπάρχει για εργασία».


ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΚΕΡΑΝΗΣ»
Οι εργαζόμενοι να αντισταθούν στα αντιλαϊκά σχέδια

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, όπως ανεργία, χαμηλά εισοδήματα, ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, το χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης ανάμεσα στους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» στον Πειραιά και την Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στο εργοστάσιο.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους ήταν παράλληλα έκδηλη η ανησυχία για το μέλλον της δουλιάς τους με δεδομένη την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία στηρίζει τις πολυεθνικές εταιρίες και μειώνει ολοταχώς την ελληνική παραγωγή καπνού. Τα ελληνικά εργοστάσια πλέον δεν μπορούν να αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό και οδηγούνται στη συρρίκνωση ή το κλείσιμο. Ετσι και οι 180 εργαζόμενοι του εργοστασίου βρίσκονται στην ουσία μπροστά σε ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον και μαζί τους όλη η αλυσίδα των εργαζομένων (από καπνοπαραγωγούς μέχρι περιπτεράδες) που εμπλέκεται στην παραγωγή του καπνού και στη διάθεση των τσιγάρων.

Η Ελπίδα Παντελάκη κάλεσε τους εργαζόμενους, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια, από το ρόλο που παίζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά σωματεία που στηρίζουν τα συμφέροντά τους.

Παράλληλα τους κάλεσε να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση πως θα αντισταθούν στην πολιτική της και δυναμικά θα διεκδικήσουν αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, καλύτερη ποιότητα ζωής με δωρεάν και δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, διασφάλιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Πως δε θα ανεχτούν άλλες θυσίες από τους εργαζόμενους προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ