ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Στην «μπλε» γκιλοτίνα η απεργία
  • Αργά το βράδυ το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών χρησιμοποιώντας το καρμπόν των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων
  • Απάντηση των εργαζομένων με διπλή κινητοποίηση το πρωί και το απόγευμα

Από την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση
Από την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση
Το καρμπόν των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που με δικαστικές αποφάσεις χαρακτήριζαν παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, χρησιμοποίησε και χτες η κυβέρνηση της ΝΔ για την «ήπια προσαρμογή» κηρύσσοντας παράνομη και καταχρηστική τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων μετά από αξίωση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αττικής. Ετσι, χτες, στις 11 μ.μ., το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με δικαστή τον κ. Κωστόπουλο, έκρινε, μετά την αγωγή του Συνδέσμου Ξενοδόχων, την απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων παράνομη και καταχρηστική.

Απάντηση στην αυθαιρεσία δίνουν οι ίδιοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με διπλή κινητοποίηση σήμερα:

  • Το πρωί, ώρα 10 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει διάβημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και το Συντονιστικό Σωματείων Αττικής καλούν όλο τον κλάδο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 5 μ.μ.

Μ' αυτές τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι δίνουν ακόμα μια δυναμική απάντηση στους μεγαλοξενοδόχους, που έσπευσαν για δεύτερη φορά να σύρουν στα δικαστήρια τον κλάδο. Δίνουν μια δυνατή απάντηση και στην κατά τ' άλλα «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, που και χτες, μέσα σε μιάμιση ώρα από την επίδοση της αγωγής, όρισε δικαστή και την εκδίκασε, εξυπηρετώντας το αίτημα των μεγαλοξενοδόχων.

Πιο συγκεκριμένα, με αγωγή που κατέθεσε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής ζήτησε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία που κήρυξε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Η όλη διαδικασία έγινε με μεγάλη ταχύτητα καθώς η αγωγή κατατέθηκε το πρωί και η δίκη ορίστηκε για τη 1.30 το μεσημέρι της ίδιας μέρας προκειμένου προφανώς να βγει γρήγορα η απόφαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγωγή κοινοποιήθηκε στο σωματείο λίγο μετά τις 11 το πρωί!

Η άμεση αντίδραση της Δικαιοσύνης στις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων δεν είναι καινούρια. Στις 16.6.2004 και πάλι η Ενωση Ξενοδόχων είχε καταθέσει αγωγή για την προγραμματισμένη την επόμενη μέρα απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες των δικαστηρίων είχαν ανασταλεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, από τις 10.6.2004 μέχρι 17.6.2004, λόγω των ευρωεκλογών, η διοίκηση των δικαστηρίων είχε σπεύσει να ορίσει δικαστή και να εκδικάσει την υπόθεση! Η απόφαση τότε βέβαια του δικαστή κ. Φώσκολου είχε κρίνει νόμιμη την απεργία. Κατόπιν η Ενωση Ξενοδόχων προσέφυγε στο Εφετείο, όπου και έγινε δεκτή η αγωγή και κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Και η χτεσινή διαδικασία καταγγέλθηκε από τους δικηγόρους υπεράσπισης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού και της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, το αίτημα ενός εκ των παραπάνω δικηγόρων για αναβολή της δίκης απορρίφθηκε, όπως και τα αιτήματα των υπολοίπων για τριήμερη ή ακόμα και μονοήμερη προθεσμία κατάθεσης των προτάσεών τους! Αντ' αυτού ο δικαστής κ. Κωστόπουλος έδωσε μόνο μια δίωρη προθεσμία.

Η σαθρή και αβάσιμη επιχειρηματολογία των ξενοδόχων, προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, καταρρίφθηκε και χτες στο δικαστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξενοδόχοι των εκατομμυρίων και των πακτωλών επιδοτήσεων που πήραν από το κράτος χαρακτηρίζουν στην αγωγή τους τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ανεδαφικά και παράνομα γιατί ο κλάδος αποτελεί «προνομιούχο τάξη»!

«Καταπέλτης» ήταν τα λόγια του Χρ. Κατσώτη, που υπογράμμισε ουσιαστικά ότι τα ξενοδοχεία έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα «γκέτο». Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δουλεύουν για 487 ευρώ καθαρό μισθό! Δουλεύουν με συμβάσεις μιας μέρας, γεγονός που οδηγεί στην κατάργηση όλων των δικαιωμάτων τους, τα οποία απορρέουν από την εργατική νομοθεσία και τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η τρομοκρατία και η εντατικοποίηση συνεχώς αυξάνονται, ενώ η μετα-Ολυμπιακή περίοδος επιφυλάσσει και νέες απολύσεις στον κλάδο και νέες περικοπές στα δικαιώματά τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Κι άλλος νεκρός

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Ενας ακόμα νεκρός προστέθηκε χτες στο μακρύ κατάλογο των εργαζομένων που δε γυρίζουν σπίτι απ' τη δουλιά. Αυτή τη φορά, ήταν ο εργολάβος Γιώργος Γκότσης 50 χρόνων, που άφησε την τελευταία του πνοή στο χώρο δουλιάς στην Κέρκυρα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή μόνο μέσα στο καλοκαίρι του 2004 σκοτώθηκαν 10 εργαζόμενοι, οι 5 από τους οποίους ήταν οικοδόμοι. Ο εργολάβος Γιώργος Γκότσης, από την Καλλιρρόη Μεσσηνίας, σκοτώθηκε χτες στο Εθνικό Στάδιο της Κέρκυρας, ενώ επέβλεπε την εκφόρτωση πυλώνων φωτισμού για το Στάδιο. Εκείνη την ώρα, στις 9.10 το πρωί, ενώ βρισκόταν πάνω στην νταλίκα και προσπαθούσε να περάσει ιμάντα για να κατεβάσουν τους πυλώνες, κύλησαν 3 από αυτούς και τον χτύπησαν στη μέση και στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε μέσα σε 10 λεπτά στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, διενεργείται προανάκριση.

Με αφορμή το γεγονός, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει τη θλίψη και την αγανάκτησή της για τον άδικο χαμό ενός ακόμη εργαζομένου, αλλά και τη συμπαράστασή της στην οικογένειά του. Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής τους στους χώρους δουλιάς. Σημειώνει, δε, ότι ανάλογα ατυχήματα έχει θρηνήσει και η Κέρκυρα στα εργοτάξια «των μεγαλόσχημων επιχειρηματιών του νησιού, όπως των Ευαγγέλου, Πάλλη και λοιπών» και πως η αιτία των ατυχημάτων έχει την ίδια ρίζα, το φτηνό κόστος για τους εργαζόμενους και το μεγάλο κέρδος για το κεφάλαιο.

Η ΝΕ σημειώνει πως οι ευθύνες είναι και πολιτικές, γιατί, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή της ΝΔ, αφήνουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να ασυδοτούν. Και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα γι' αυτούς, που, ανεξαρτήτως χρώματος, υπηρετούν αυτήν την πολιτική, και αποφασιστικά να την αντιπαλέψουν και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ανάγκη αγωνιστικού προγράμματος

Αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά τη σύμπλευσή τους, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ συμφώνησαν χτες στο ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε «πρόγραμμα δράσης» και σε ένα πλαίσιο αιτημάτων που κινούνται στη γραμμή της συναίνεσης και του «εφικτού». Προτάσσοντας αιτήματα που δεν ξεφεύγουν από τα όρια της πολιτικής που γεννά και αναπαράγει τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας. Ετσι πρότειναν 24ωρη απεργία το δεύτερο 15ήμερο του Οκτώβρη και πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στους συλλόγους μέχρι τις 8 Οκτώβρη και μετά ολομέλεια προέδρων.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ κατέθεσε πρόταση που επισημαίνει τη συνέχιση της πολιτικής ιδιωτικοποίησης, εμπλοκής των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση, την προωθούμενη «αξιολόγηση», τη μορφωτική υποβάθμιση και τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα διεκδικητικό - αγωνιστικό πρόγραμμα που θα συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις, που θα συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της και θα προβάλλει τις διεκδικήσεις που απορρέουν από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. «Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων των εκπαιδευτικών, παρά και ενάντια στη θέληση των δυνάμεων της υποταγής, στη συντονισμένη και πρωτόβουλη δράση τους, στη ριζική αλλαγή των συσχετισμών, σε όφελος του ταξικού μπλοκ, την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, του ΠΑΜΕ γενικότερα». Και πρότεινε συσκέψεις με τους φορείς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, συλλαλητήρια στις 15 Οκτώβρη, δύο απεργίες στις 19-22 Οκτώβρη και 9-11 Νοέμβρη και κλιμάκωση του αγώνα.

Ως κι ο δικαστής...

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας μέρας χάνουν στοιχειώδη δικαιώματά τους, όπως άδειες, άδειες λοχείας κλπ., κατήγγειλε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας Χρ. Κατσώτης, στη διάρκεια της εκδίκασης της αγωγής των ξενοδόχων που ζητούν να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Προκλητικά ο δικηγόρος των ξενοδόχων κ. Ζοϊτός τον διακόπτει, λέγοντας ότι γι' αυτό το λόγο υπάρχει η ελληνική δικαιοσύνη, για να επιλύει τέτοιες διαφορές. Αυτή ακριβώς η τοποθέτηση προκάλεσε μέχρι και τον δικαστή της έδρας, που του ανταπάντησε «μπορεί να τρέχει στους δικηγόρους ο εργαζόμενους με 500 ευρώ μισθό το μήνα;». Την ώρα που καταγράφαμε την ερώτηση του δικαστή δε γνωρίζαμε ποια θα είναι η απόφασή του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ερώτηση από μόνη της είναι και μια απόδειξη για το πόσο δίκιο έχουν να απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ανεξάρτητα από το τι αποφασίζουν κάθε φορά τα δικαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ