ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Απεργούν για μόνιμη και σταθερή δουλιά

Στις 9.30 μ.μ. η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

Το ΠΑΜΕ καλεί σε ένταση και κλιμάκωση του αγώνα για μόνιμη, σταθερή δουλιά για όλους(φωτογραφία από προηγούμενη κινητοποίηση των συμβασιούχων)
Το ΠΑΜΕ καλεί σε ένταση και κλιμάκωση του αγώνα για μόνιμη, σταθερή δουλιά για όλους(φωτογραφία από προηγούμενη κινητοποίηση των συμβασιούχων)
Απεργούν σήμερα οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά και διαμαρτυρόμενοι για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, διαιωνίζει και αναπαράγει το καθεστώς της πολιτικής και εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων. Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο, το ΠΑΜΕ, καλούν, με ανακοίνωσή τους, εργαζόμενους στην προσυγκέντρωση που οργανώνουν στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια. Στην προσυγκέντρωση και την απεργία καλεί, με ανακοίνωσή του, και το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Στην ανακοίνωση το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, «έχει μοναδικό σκοπό τη διαιώνιση του θεσμού των εκτάκτων, τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ...της πολιτικής και εργασιακής ομηρίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων». Κάνοντας ειδική αναφορά στο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 164/04 για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, τονίζει ότι είναι νομοθέτημα «απολύσεων των συμβασιούχων». Για το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι οι αντιπολιτευτικές του κορόνες «μόνον οργή μπορούν να προκαλέσουν», καθώς είναι αυτό που πρωτοστάτησε «στο ξήλωμα των κατακτήσεων, στην κατεδάφιση των κοινωνικών, εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων» των εργαζομένων και γιγάντωσε τον απαράδεκτο θεσμό των εκτάκτων. Ενώ και οι φωνές «διαμαρτυρίας» του ΣΥΝ είναι ψευδεπίγραφες, αφού ζητά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 70/99, που, ουσιαστικά, προβλέπει τη διαιώνιση της ομηρίας.

Σοβαρότατες ευθύνες, τονίζει το ΠΑΜΕ, φέρουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτ. Παρέμβαση»), τόσο στο τριτοβάθμιο επίπεδο (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ), όσο και σε επίπεδο ομοσπονδιών. Πλειοψηφίες, οι οποίες, έχοντας αποδεχτεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και έχοντας ενεργό συνενοχή στην προώθησή τους, αποδέχτηκαν και την κυβερνητική λογική των δήθεν «πάγιων και διαρκών» αναγκών, παζάρεψαν επαίσχυντα τις δήθεν «προϋποθέσεις». Τον ίδιο ρόλο παίζει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εκτάκτων του Δημοσίου (ΠΟΕΙΔΔ), που, «αφού χειροκρότησε και διαφήμισε σε όλους τους τόνους την αμαρτωλή οδηγία της ΕΕ, αρνήθηκε να υιοθετήσει το αίτημα που πρότειναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις, για άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες και να κλιμακώσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση: Μόνιμης και σταθερής δουλιάς για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση του θεσμού των «εκτάκτων» και του ΠΔ. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, που προωθούν τις «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατώτατος μισθός 1.200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ, κατώτατη σύνταξη 960 ευρώ.


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Διαδήλωσαν στην Ακρόπολη

Eurokinissi

Με συμβολικό, ολιγόωρο αποκλεισμό της εισόδου της Ακρόπολης συνεχίστηκαν χτες το πρωί οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της τετραήμερης απεργίας τους που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Με συνθήματα, πανό και πλακάτ επανέλαβαν τα κύρια αιτήματά τους για «πάγωμα» των απολύσεων και λήξη της εργασιακής τους ομηρίας μέσω της μόνιμης και σταθερής δουλιάς. Στην Ακρόπολη, με εντολή της κυβέρνησης, τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη που δήθεν προστάτευσε το μνημείο, από ποιους, από τους εργαζόμενους του πολιτισμού... Παρών στη συγκέντρωση ήταν ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους σημειώνοντας: «Το ΚΚΕ συμπαρίσταται στον αγώνα σας και διεκδικεί μαζί σας και μαζί με όλους τους εργαζόμενους τη μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους. Κάτι που πρέπει να το επιβάλουμε. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν μετατρέψει το δικαίωμα στη δουλιά σε ομηρία. Οι διάφορες συμβάσεις και τα ελαστικά ωράρια συνθλίβουν τον εργαζόμενο, καταστρέφουν τη ζωή του».

Στη συνέχεια ο βουλευτής κάλεσε τους απεργούς να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη, και κατέληξε: «Η κυβέρνηση λέει ότι έχει προτεραιότητα τον πολιτισμό. Ομως, θέλει να "στηρίξει" τον πολιτισμό με ανέργους, με απολυμένους, με συμβασιούχους. Ο αγώνας που κάνετε σήμερα πρέπει να συνεχιστεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Η προσπάθειά σας είναι δύσκολη και ανηφορική αλλά πρέπει να συνεχιστεί σε ένα κοινό πλαίσιο πάλης. Σας εύχομαι καλό αγώνα».

Η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ για τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ακρόπολη ήταν η αναμενόμενη. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, εγκάλεσε τους εργαζόμενους για την ενέργειά τους σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Ακρόπολη, το διαχρονικό σύμβολο της δημοκρατίας, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πεδίο προβολής συντεχνιακών και συνδικαλιστικών ζητημάτων». Θυμίζουμε ότι ανάλογα «επιχειρήματα» για τον ίδιο λόγο είχαν εκφράσει ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, και ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κατά τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ την άνοιξη του 2001. Φυσικά, ουδείς από τους πρώην και νυν εποπτεύοντες το ΥΠΠΟ έδειξε ανάλογη «ευαισθησία» για το δικαίωμα στη μόνιμη δουλιά των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ