ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Αποφασιστικά απάντηση στις απολύσεις

Αύριο, Πέμπτη, η σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης

Με στόχο το συντονισμό του αγώνα και την άμεση απάντηση στις απολύσεις και το κλείσιμο των εργοστασίων, τέσσερα Συνδικάτα της Αθήνας (Κλωστοϋφαντουργών - Μετάλλου - Τύπου και Χάρτου - Φαρμάκου) παίρνουν πρωτοβουλία και διοργανώνουν σύσκεψη αύριο Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 πλατεία Κάνιγγος). Στη σύσκεψη τα συνδικάτα έχουν καλέσει να συμμετάσχουν όλες τις διοικήσεις των σωματείων της Αθήνας, συνδικαλιστές, επιτροπές αγώνα, εργαζόμενους και απολυμένους.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε μπαράζ επίθεσης από την εργοδοσία και την κυβέρνηση της ΝΔ στο δικαίωμα στη δουλιά. Εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων είναι το τίμημα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους του κεφαλαίου» σημειώνουν ειδικότερα τα συνδικάτα στην πρόσκληση.

Για άλλη μια φορά, επισημαίνουν, φορτώνουν τα βάρη της κρίσης του συστήματος στις πλάτες των εργαζομένων. Επιχειρήσεις κλείνουν, μετακομίζουν και άλλες απολύουν και αναφέρει συγκεκριμένα: Κλείνει η «Ντέλικα», 100 απολύσεις στη «Σόφτεξ», 200 εργαζόμενοι στο «Φυρογένη» απλήρωτοι και χωρίς δουλιά, απολύσεις στη «Σεξ Φορμ» και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Γι' αυτό καλούν σωματεία, εργαζόμενους και απολυμένους να αντιδράσουν, να συντονίσουν τη δράση και τους αγώνες τους με στόχο να ακυρωθούν τα αντεργατικά σχέδια και οι τεράστιες συνέπειες που αυτά θα επιφέρουν στη ζωή εκατοντάδων εργατικών οικογενειών. «Να δοθεί, όπως σημειώνουν, μαζική αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Προσπερνώντας τα εμπόδια και τη συνειδητή στήριξη που δίνουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΕΚΑ στο μεγάλο κεφάλαιο και την κυβερνητική πολιτική».

«ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ»
Αφημένοι στην... αγορά

Απάντηση του υπουργείου Εργασίας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

από την πρόσφατη πορεία των εργατών της επιχείρησης στο υπουργείο Εργασίας
από την πρόσφατη πορεία των εργατών της επιχείρησης στο υπουργείο Εργασίας
Στις λειτουργίες... της «ελεύθερης αγοράς» αφήνεται η τύχη των 190 εργαζομένων στο εργοστάσιο «Φυρογένης» όπως προέκυψε από την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Γεράσιμου Γιακουμάτου, σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, για το μέλλον της επιχείρησης.

Ο υφυπουργός περιόρισε - απαντώντας - το θέμα στα δεδουλευμένα που οφείλει η επιχείρηση, λέγοντας ότι μετά από τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα έχει συμφωνηθεί η καταβολή μέρους των δεδουλευμένων, προσθέτοντας ότι «εμείς προτιμάμε το δρόμο της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας για να έχουμε θέσεις απασχόλησης». Υποστήριξε ότι «με πίεση των υπηρεσιών του υπουργείου έχουμε διασφαλίσει να πληρωθεί μέχρι την Παρασκευή ένα μέρος των δεδουλευμένων» ενώ «κάνουμε αγώνα να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις», αναγγέλλοντας νέα τριμερή συνάντηση.

«Δεν είναι το κύριο πρόβλημα τα δεδουλευμένα», «το κύριο πρόβλημα είναι το τι θα γίνει με την επιχείρηση» τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Αντώνης Σκυλλάκος, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική σας είναι υποταγμένη στους νόμους της αγοράς» και «τα αφήνετε στους νόμους της αγοράς αυτά τα θέματα και οι εργαζόμενοι δίκαια ανησυχούν». Αναφερόμενος στην ανασφάλεια των εργαζομένων επισήμανε ότι σε περίπτωση ύπαρξης ξένων επενδυτών «μπορούν να μετατρέψουν την επιχείρηση σε εμπορική»! «Πώς εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας; Ποια είναι η δική σας παρέμβαση» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «έχετε σαν Θεό την ανταγωνιστικότητα».

Προετοιμάζουν την απεργία τους

Σύσκεψη Σωματείων Οικοδόμων της Β/Δ Ελλάδας

Εντονη είναι η αγανάκτηση των οικοδόμων και ο προβληματισμός τους για την εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη των διοικήσεων των Σωματείων τους που οργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων στο Εργατικό Κέντρο της Αρτας. Εντονες είναι και οι διαθέσεις για την οργάνωση μαζικής και μαχητικής απεργίας στις 10 του Νοέμβρη, που, όπως εκτιμούν, θα είναι καθοριστική για την παραπέρα πορεία.

Με βάση το πλαίσιο της Ομοσπονδίας έγινε συζήτηση κατά την οποία διαπιστώθηκαν τα προβλήματα του κλάδου και στην περιοχή της Β/Δ Ελλάδας. Συζήτησαν ακόμα πάνω στα θέματα της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Ανεργίας και αποφασίστηκε η ανάδειξη των προβλημάτων αυτών, σε συντονισμό με άλλους μαζικούς φορείς και η, από κοινού με τους άλλους φορείς, αντιμετώπισή τους. Τέλος, αποδεκτό έγινε το πλαίσιο πάλης της Ομοσπονδίας, στα πλαίσια της δράσης του ΠΑΜΕ, για σύγκρουση με την εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική με απώτερο στόχο την ανατροπή της.

Σε σχέση με τα ζητήματα του κλάδου στην περιοχή ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας της περιοχής και τον τραγικό απολογισμό των 10 θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων που έγιναν στη Β/Δ Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι του 2004. Οι 5 από το σύνολο των 10 νεκρών εργαζομένων ήταν οικοδόμοι... Την ίδια ώρα, διαπιστώθηκε, η Επιθεώρηση Εργασίας λειτουργεί σα μηχανισμός της εργοδοσίας, όπως προκύπτει και από τη μέχρι τώρα εμπειρία.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη σύσκεψη μπήκε και το θέμα των οικονομικών μεταναστών. Σχολιάστηκαν τα τελευταία γεγονότα στο χώρο του αθλητισμού με τα φαινόμενα έξαρσης του εθνικισμού και του ρατσισμού που καλλιεργούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης και τονίστηκε ότι οι οικονομικοί μετανάστες είναι μέρος της εργατικής τάξης.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μεθοδεύεται κατάργηση της εποχικής επιδότησης

Δυναμική απάντηση αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά

Την κατάργηση της έκτακτης εποχικής επιδότησης στους ανέργους μεθοδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ! Η αρχή, όπως όλα δείχνουν, επιχειρείται να γίνει από τους άνεργους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καθώς οι προϋποθέσεις, που τους έθεσε για να τους καταβάλει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που παίρνουν κάθε τέτοια εποχή εδώ και 9 χρόνια, είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική τους πλειοψηφία! Χτες, στη διάρκεια μαζικών παραστάσεων διαμαρτυρίας που έκαναν οι άνεργοι μαζί με τους εκπροσώπους των ταξικών τους Σωματείων, διαδοχικά, στο κεντρικό κτίριο του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες και στο υπουργείο Εργασίας, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της επιχείρησης αυτής. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αγανάκτησή τους, αλλά και την επί τόπου απόφασή τους να απαντήσουν στην πρόκληση με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Αποφάσισαν συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κουμουνδούρου και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Για την ακρίβεια, χτες αποκαλύφθηκε ότι έγινε βρώμικη προσπάθεια από την κυβέρνηση, ώστε οι άνεργοι να βρεθούν προ τετελεσμένων. Στη συνάντησή τους το πρωί με τον Μπ. Δανέλη, εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ στον Οργανισμό, τους ανέφερε ότι στη συνεδρίαση της διοίκησης του Οργανισμού που είχε προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι, η κυβερνητική κατεύθυνση ήταν να παρθεί απόφαση εκτός ημερήσιας διάταξης, ώστε να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση με τις προϋποθέσεις που είχαν πάρει και την προηγούμενη, δηλαδή με 30 ένσημα την τελευταία 2ετία. Επίσης, ότι το ποσό θα ήταν ίδιο με το περσινό, δηλαδή περίπου 670 ευρώ.

Οι άνεργοι απαίτησαν την αναπροσαρμογή του ποσού στα 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Γιακουμάτο για να του θέσουν αυτό το αίτημα. Ο υφυπουργός όχι μόνο αρνήθηκε την αναπροσαρμογή του επιδόματος, αλλά τους ενημέρωσε ότι ...τελικά αλλάζουν και οι προϋποθέσεις για την καταβολή του!

Οι άνεργοι απαίτησαν και πέτυχαν να μην παρθεί απόφαση από τον ΟΑΕΔ. Και όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης: «Από εδώ και μπρος όλα εξαρτώνται από μας και το μαζικό μας αγώνα. Διεκδικούμε όχι μόνο το έκτακτο επίδομα, αλλά και την τακτική επιδότηση στο 80% του μισθού όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ