ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Θα μας οδηγήσουν να μένουμε σε σκηνές!

Προκλητικός ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας στη συζήτησή του με τους φοιτητές όπου υποστήριξε στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης ακόμα και τη ΝΑΤΟική έρευνα μέσα στις σχολές

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές»! Μ' ένα πολύμορφο χάπενινγκ και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, φοιτητές από ιδρύματα της Αθήνας απαίτησαν για άλλη μια φορά δημόσια και δωρεάν σίτιση, εστίες, μεταφορές, συγγράμματα και δήλωσαν ότι η μόρφωση είναι δικαίωμά τους που το κατακτάνε με αγώνες. Η κινητοποίηση, που αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτέμβρη, αποφασίστηκε από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Νομικής, Δασκάλων, Οικονομικού, Πολιτικών Μηχανικών, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ - Πολυτεχνείου) και Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ).

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη 1 περίπου το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος κι έστησαν συμβολικά σκηνές και υπνόσακους! Οπως χαρακτηριστικά μας είπαν, η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που υποβαθμίζει τη φοιτητική μέριμνα και μεταφέρει το οικονομικό της βάρος στις λαϊκές οικογένειες, θα οδηγήσει τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές ...να κατοικούν σε σκηνές και τσαντίρια για να γλιτώσουν τα υπέρογκα νοίκια και να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές τους. Αυτή η συμβολική κίνησή τους, μάλιστα, προκάλεσε τις επιδοκιμασίες των περαστικών, που ρωτούσαν με ενδιαφέρον για τις σκηνές κι όταν οι φοιτητές τούς εξηγούσαν, εξέφραζαν συμπαράσταση και συμφωνία στα αιτήματά τους.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών της Αθήνας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών της Αθήνας
Κουβαλώντας τις σκηνές, κατέβηκαν στη συνέχεια την οδό Μητροπόλεως και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Α. Καραμάνο, ο οποίος υπερασπίστηκε πλήρως την κυβερνητική πολιτική κατάργησης της δωρεάν στέγασης, αφού τάχθηκε υπέρ του να πληρώνουν οι φοιτητές στις «δημόσιες» εστίες εγγύηση και συμβολικό ενοίκιο, ενώ ισχυρίστηκε ότι η δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές δεν είναι κάτι «κοινωνικά ηθικό» και το σύστημα που ισχύει σήμερα είναι δικαιότερο.

«Πληρώνουμε τη συνδρομή μας στο ΝΑΤΟ»

Η συζήτηση επεκτάθηκε συνολικότερα στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης κι ο Α. Καραμάνος - που σημειωτέον είναι ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου - ενώ στην αρχή αρνήθηκε ότι θα μπουν «μάνατζερ» στα ιδρύματα σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, στη συνέχεια το διασκεύασε λέγοντας ότι θα ενισχυθεί η θέση του οικονομικού διευθυντή, αλλά θα δίνεται προτεραιότητα στο να καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επίσης, είπε ωμά ότι δεν είναι κακό να βοηθούν οι επιχειρήσεις τα πανεπιστήμια στον τομέα της έρευνας και δικαιολόγησε ακόμα και τα προγράμματα ΝΑΤΟικής έρευνας σε κάποια πανεπιστήμια, λέγοντας ότι η Ελλάδα «πληρώνει τη συνδρομή της στο ΝΑΤΟ»! Δηλαδή, σύμφωνα με τον Α. Καραμάνο, τα πανεπιστήμια μπορούν να γίνονται πιόνια όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και να προσφέρουν εκδούλευση στα εγκληματικά πολεμικά σχέδια της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας!

Οι φοιτητές ύστερα από αυτά δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες με επόμενο βήμα τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές.

Σε αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, σπουδαστές των ΤΕΙ, με αποφάσεις των Συλλόγων ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) και Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ ΑΘήνας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Μίλια μακριά... από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες

Εστίες ανεπαρκείς, συνεχές πετσόκομμα των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα, εκχώρηση των λειτουργιών σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας των πανεπιστημίων και των φοιτητικών Εστιών σε ιδιώτες και αντιδραστικοί εσωτερικοί κανονισμοί στις εστίες, που δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν τους φοιτητές στις σπουδές τους. Αυτή είναι η κατάσταση, που επικρατεί στα πανεπιστήμια και σε ακόμα πιο έντονο βαθμό στα ΤΕΙ της χώρας και πιέζει ασφυκτικά το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, που στέλνουν ένα παιδί σε άλλη πόλη για σπουδές.

Το νομικό πλαίσιο

Το νομικό πλαίσιο για τη στέγαση παραμένει ανολοκλήρωτο και, ουσιαστικά, τα όσα προβλέπονταν από το νόμο - πλαίσιο του 1982 για τα πανεπιστήμια, σχετικά με τη φοιτητική μέριμνα, εφαρμόστηκαν αποσπασματικά ή δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Εκεί - και στα Προεδρικά Διατάγματα που ακολούθησαν ως εφαρμογή του νόμου - προβλεπόταν η δημιουργία φοιτητικών λεσχών, που θα χρηματοδοτούνταν από τον τακτικό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων (τα οποία για το σκοπό αυτό θα έπαιρναν ειδική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό). Αντικείμενό τους θα ήταν η «εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για τη στέγαση, σίτιση, άθληση και θερινή κατασκήνωση των φοιτητών, τη λειτουργία εστιατορίου, κυλικείου, αναγνωστηρίου, βιβλιοθήκης, μουσικού και αθλητικού τμήματος και κινηματογράφου, την οργάνωση διαλέξεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εκδρομών στο εσωτερικό και το εξωτερικό, την ανάπτυξη διεθνών φοιτητικών σχέσεων, τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και της νεοελληνικής ως ξένης γλώσσας για τους αλλογενείς και ομογενείς αλλοδαπούς φοιτητές, την παροχή στους φοιτητές ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περιθάλψεως, δωρεάν σίτισης, άτοκων δανείων και οικονομικών ενισχύσεων και κάθε άλλο μέσο ή τρόπο, που κατά την κρίση των οργάνων διοίκησης της Λέσχης θα συνέβαλε στην εκπλήρωση της αποστολής της».

Ολα τα παραπάνω αποτελούν «όνειρο απατηλό» για τους φοιτητές σήμερα, που αγωνίζονται μαζί με τις οικογένειές τους ίσα - ίσα για να διασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη διαμονή, διατροφή, μετακίνησή τους, ενώ για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που έχει να κάνει με την «πολιτιστική τους καλλιέργεια και ψυχαγωγία» (όπως αναφέρεται στο νόμο - πλαίσιο) πρέπει να απευθύνονται εκτός πανεπιστημίου και να «αγοράζουν» υπηρεσίες από ιδιώτες (ξένες γλώσσες, εκμάθηση υπολογιστών, άθληση, σεμινάρια τέχνης κτλ.).

Ούτε το 10% των φοιτητών δεν καλύπτεται από Εστίες

Ομως, οι κινητοποιήσεις φοιτητών κι εργαζομένων όλο και πυκνώνουν, καθώς κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή εικόνα μιζέριας των υποδομών φοιτητικής μέριμνας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αρκεί να σημειώσουμε μόνο τα στοιχεία για τη στέγαση, με τις Εστίες να μην καλύπτουν πανελλαδικά ούτε το 10% των φοιτητών. Ενδεικτικά, στην Αθήνα στους 50.000 φοιτητές που προέρχονται από άλλη πόλη διατίθενται 2.800 κλίνες, δηλαδή καλύπτεται περίπου το 5,6%, ενώ δεν υπάρχει καμιά σπουδαστική Εστία για τους σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη, για τρία ιδρύματα, που αριθμούν στο σύνολό τους πάνω από 95.000 φοιτητές και σπουδαστές, υπάρχουν 7 φοιτητικές Εστίες, δυναμικότητας 2.300 θέσεων περίπου. Στην Πάτρα για 35.000 φοιτητές, η πόλη διαθέτει μία Εστία 880 κλινών. Στα Γιάννενα για 15.000 φοιτητές διατίθενται 1.100 κλίνες. Στις πόλεις της Θεσσαλίας για 26.000 περίπου φοιτητές υπάρχουν 1.340 κλίνες σε Εστίες. Στην Κρήτη για 22.000 περίπου φοιτητές διατίθενται 340 κλίνες σε Εστίες και ξενοδοχεία. Στη Θράκη για 15.000 διατίθενται 1.763 δωμάτια, στη Χίο για 1.500 φοιτητές 179 δωμάτια, στη Μυτιλήνη για 3.200 φοιτητές 209 δωμάτια κτλ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Απαιτούν να διατηρηθεί η δωρεάν στέγαση

Μετά τις κινητοποιήσεις τους κατάφεραν τελικά, να μη μείνουν άστεγοι οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου για το διάστημα 1 - 18 Οκτώβρη, όπως αρχικά τους είχε δηλώσει η διοίκηση του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, επειδή το διάστημα αυτό δε γίνονται μαθήματα στο Ιδρυμα και ο προϋπολογισμός του είναι πενιχρός, η διοίκηση προσπάθησε να περικόψει τα κονδύλια φοιτητικής μέριμνας που αναλογούν σ' αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, οι φοιτητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς τους ανακοινώθηκε ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2005 - 06) θα περικοπεί το δικαίωμα δωρεάν στέγασης κι αυτή δε θα ισχύει για όλους τους φοιτητές. Το Ιόνιο είναι το μόνο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, διασφαλίζει δωρεάν στέγαση σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτό και κατάγονται από άλλη πόλη (εκτός του νησιού της Κέρκυρας όπου εδρεύει) στην εστία και σε ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία. Από του χρόνου όμως, αυτό το δικαίωμα δε θα παρέχεται σε όλους αλλά μόνο σε ορισμένους, με βάση οικονομικά κριτήρια που θα οριστούν.

Οι φοιτητές δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς της δωρεάν στέγασης.

Τι διεκδικούν;

Το πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι φοιτητές για τη φοιτητική μέριμνα περιλαμβάνει:

  • Δωρεάν δωμάτια για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και η οικογένειά τους έχει εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ.
  • Δωρεάν δωμάτια, χωρίς κριτήρια, σε όσους έχουν άνεργο στην οικογένειά τους, σε όσους έχουν χάσει γονιό, σε όσους έχουν γονιό με σοβαρό πρόβλημα υγείας, σε όσους είναι από οικογένεια πολύτεκνη, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αλλοδαπούς φοιτητές που προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό (π.χ. Ιράκ, Παλαιστίνη).
  • Ανέγερση νέων εστιών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συντήρησή τους από το κράτος. Μέχρι τότε επινοικίαση ξενοδοχείων.
  • Κανένας αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός. Καμιά σκέψη για άρση του ασύλου. Να κατέβουν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του πανεπιστημίου. Να φύγουν οι ιδιώτες από τα πανεπιστήμια.
  • Δωρεάν πάσο και δωρεάν μεταφορά στις συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές.
  • Δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές. Ανανέωση αυτών, όπου χρειάζεται, και κάλυψη των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ