ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Πρόσχημα ανατροπών ο ... τουρισμός

Αρνείται το υπουργείο Τουρισμού ότι προωθεί αλλαγές στο ωράριο, καθώς ...αρμόδιο είναι το υπουργείο Απασχόλησης

«Παίζει με τις λέξεις» η κυβέρνηση και ειδικά η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Στη συνάντηση που είχε χτες ο υφυπουργός Τουρισμού, Α. Λιάσκος, με εκπροσώπους του προεδρείου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Τουρισμού δεν προωθεί αλλαγές στο ωράριο, ότι αρμόδιο για το θέμα είναι το υπουργείο Απασχόλησης και ότι η πρόσφατη υπηρεσιακή επιστολή προς τις νομαρχίες είχε αποκλειστικό σκοπό τον προσδιορισμό των τουριστικών περιοχών. Ωστόσο, ο Α. Λιάσκος δε δεσμεύτηκε και για τα σχέδια του ...υπουργείου Απασχόλησης.

Ο συγκεκριμένος, αδέξιος χειρισμός μπορεί να θεωρείται «ασφαλής» έως και ...ειλικρινής από το υπουργείο Τουρισμού, αλλά δύο γεγονότα τον αντικρούουν:

  • Το ωράριο στις «τουριστικές περιοχές» ορίζεται από τις Περιφέρειες - και έξω από όσα ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση για τις άλλες περιοχές - όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των φορέων. Ετσι, οποιαδήποτε επέκταση των «τουριστικών περιοχών» αλλάζει, όπως και να έχει, τα σημερινά δεδομένα
  • Μόλις προχτές, ο υπουργός Τουρισμού, Δ. Αβραμόπουλος, δήλωνε ότι «πέραν των περιοχών που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικοί προορισμοί, είναι καιρός να ανακαλύψουμε και καινούριους στη χώρα μας»!

Επιπρόσθετα, πριν λίγες μέρες η πλειοψηφία της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου έστρωσε το έδαφος της πλήρους απελευθέρωσης και, σιγοντάροντας την κυβέρνηση, πρότεινε ωράριο χωρίς κανένα περιορισμό στις «τουριστικές περιοχές».

Δεν είναι κρυφό, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της αλλά και για να ενισχύσει την ...«ανταγωνιστικότητα» και τις «δυνάμεις της αγοράς», τους μεγαλοεπιχειρηματίες του εμπορίου και τις πολυεθνικές, έχει θέσει στο στόχαστρό της το ωράριο. Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής και η δυνατότητα να λειτουργούν τα καταστήματα 24 ώρες το 24ωρο είναι ο απώτερος στόχος, που θα διαμορφώσει εφιαλτικές συνθήκες για τους εργαζόμενους του κλάδου - ξετινάζοντας και ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων - αλλά και για τους μικρούς ΕΒΕ που δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα πολυκαταστήματα στα εξοντωτικά ωράρια.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Διακρίσεις σε ελέγχους και ποινές

Ελλειμμα χρήσης τόσο το 2002 όσο και το 2003, σημαντική έλλειψη ελεγκτών, καθεστώς ατιμωρησίας και ανεπαρκούς ελέγχου, καθώς και επιλεκτική επιβολή προστίμων από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά διαπιστώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου με τη συμμετοχή της νέας διοίκησης του Οργανισμού. Στη διάρκεια της σύσκεψης η τελευταία διοίκηση παρουσίασε έκθεση σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και εγκρίθηκε πρόγραμμα δράσης της νέας διοίκησης.

Μεταξύ άλλων, από την έκθεση της προηγούμενης διοίκησης προκύπτει ότι ο Οργανισμός, που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, λειτουργεί με κενές διοικητικές θέσεις. Επίσης, αναφέρθηκαν εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες δεν εισπράχθηκαν πρόστιμα και αναφορές υπαλλήλων για παραβάσεις μέσα στις λαϊκές αγορές στις οποίες δεν επιβλήθηκαν ποινές. Σε μια σειρά άλλες περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας, με τα μέχρι τώρα δεδομένα λειτουργίας του Οργανισμού, επιβάλλονται επιλεκτικά διοικητικές κυρώσεις με ανομοιομορφία ποινών και γίνεται ανεκτή η μη εφαρμογή τους «κατά περίεργο τρόπο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα δράσης της νέας διοίκησης που εγκρίθηκε προβλέπει μεταξύ άλλων κωδικοποίηση των ισχυουσών ρυθμίσεων και εισαγωγή ρυθμίσεων για ζητήματα που δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία, ενίσχυση των εξωτερικών ελεγκτών του Οργανισμού από το υπουργείο Ανάπτυξης με 90 άτομα που θα προέλθουν από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, πρόγραμμα τριετούς εξυγίανσης των οικονομικών του Οργανισμού για να σταματήσει να είναι ελλειμματικός.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινούνται τα γρανάζια υπέρ του κεφαλαίου

Μετά την ψήφιση του νόμου για τη σύσταση του υπουργείου Τουρισμού, η κυβέρνηση μπαίνει στην ουσία του θέματος ...«τουριστική πολιτική» ή «τουριστική ανάπτυξη». Στο σχεδιασμό, δηλαδή, και τη λήψη των μέτρων που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο «επενδυτικό κλίμα» για τους ξένους αλλά και τους Ελληνες μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού. Η πρόθεσή της αυτή σηματοδοτήθηκε χτες με τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλο.

Επισήμως τη συνάντηση απασχόλησε κυρίως το οργανόγραμμα, ο προϋπολογισμός και η εγκατάσταση του νέου υπουργείου. Συζητήθηκαν όμως και ευρύτερα τουριστικά θέματα. Μόλις τη Δευτέρα εξάλλου, σε μια μακροσκελή και - όπως πάντα - γενικόλογη αναφορά του για τον τουρισμό, ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν συγκεκριμένος σε ένα πράγμα: σύντομα θα δημιουργηθεί με νομοθετική ρύθμιση διεύθυνση απλοποίησης διαδικασιών και προσέλκυσης επενδύσεων στο υπουργείο Τουρισμού.

Ο στόχος αυτός δεν είναι άσχετος και με τα σχέδια ξεπουλήματος - πάλι μέσω της «αμαρτωλής ΕΤΑ (Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης) - της δημόσιας τουριστικής περιουσίας. Ενα ξεπούλημα που αυτή τη φορά θα συνδυαστεί και με «κίνητρα» προς τους υποψήφιους «επενδυτές». Γρήγορες αδειοδοτήσεις, λίγα χαρτιά, επιχορηγήσεις, πολεοδομικές και χωροθετικές «διευκολύνσεις» (πλήρης ασυδοσία) για να στήσουν τους μικρούς επίγειους «παραδείσους» τους. Φυσικά, τα μεγαθήρια που θέλει να προσελκύσει η κυβέρνηση θα είναι απλησίαστα για τους εργαζόμενους, θα πιέσουν ανελέητα τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και λειτουργώντας σαν μικρά «χωριά» θα στερήσουν σημαντικά έσοδα από άλλους επαγγελματίες των περιοχών στις οποίες θα εγκατασταθούν.

Πάντως, η κυβέρνηση έλαβε ήδη ένα πρώτο μέτρο υπέρ των ξένων και ντόπιων επιχειρηματιών του τουρισμού, αυξάνοντας το κονδύλι της διαφήμισης της «χώρας» σε 30 εκατ. ευρώ, για τα οποία ο Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι είναι «διασφαλισμένα», όπως και τα έσοδα από τα καζίνο.

ΒΟΥΛΗ
«Ανταγωνιστικότητα» υπέρ του κεφαλαίου

Καταψήφισε το ΚΚΕ το σχετικό νομοσχέδιο

Στα αντιλαϊκά χνάρια των κατά καιρούς κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» κινείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, για την ίδρυση «Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας», η συζήτηση του οποίου άρχισε προχτές στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, «μπούσουλα» του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελούν οι αποφάσεις της Λισαβόνας, όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση ασχολήθηκε με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Μάλιστα υπέδειξε και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση τα οποία κατ' εξοχήν στρέφονται κατά των εργαζομένων. Οταν η ΕΕ προτείνει τον περιορισμό του κόστους παραγωγής, στην πράξη αυτό μεταφράζεται με μείωση των μισθών και χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι αντιλαϊκές αυτές επιλογές, συνέχισε ο Αγγ. Τζέκης, πατάνε πάνω στην ιδρυτική συνθήκη του Μάαστριχτ που θέσπισε την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, στη «Λευκή Βίβλο» που ακολούθησε, αλλά και σε άλλες αποφάσεις κορυφής της ΕΕ. Ολες οι παραπάνω, στοχεύουν στην ενίσχυση του κεφαλαίου και στο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Αγγ. Τζέκης αναφέρθηκε και στη μέχρι τώρα αξιοποίηση των διάφορων «κοινοτικών πλαισίων στήριξης» θέτοντας το ερώτημα: από ποιον γίνεται η οικονομική ανάπτυξη και για ποιον; Σημείωσε δε ότι ο απολογισμός αυτών των «πλαισίων στήριξης» δείχνει ότι η ανεργία αυξήθηκε και ήδη είναι στο 12%, οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν, ενώ τα κέρδη του ελληνικού κεφαλαίου φιγουράρουν στην πρώτη θέση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με το νομοσχέδιο, κατέληξε, προωθείται η «κοινωνική συναίνεση» για την αύξηση στην ουσία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσω της προώθησης της ανταγωνιστικότητας, κάτι όμως που οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν. Αναφερόμενος τέλος, στην τροπολογία για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε στους ιδιοκτήτες ό,τι ακριβώς ζήτησαν, αφού προχώρησε σε αύξηση των διδάκτρων κατά 7,58%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ