ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Χοντραίνουν τον εκβιασμό οι εφοπλιστές

Ηδη περισσότεροι από 600 οι απολυμένοι, καθώς δένουν το ένα μετά το άλλο τα πλοία, αξιώνοντας νέα προνόμια

Σε νεκροταφείο πλοίων μετατρέπουν τον Πειραιά, πατώντας σε μια πολιτική που φτιάχτηκε από και για τους εφοπλιστές
Σε νεκροταφείο πλοίων μετατρέπουν τον Πειραιά, πατώντας σε μια πολιτική που φτιάχτηκε από και για τους εφοπλιστές
Οι εκατοντάδες απολυμένοι ναυτεργάτες (περισσότεροι από 600 από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα), τα αυθαίρετα δεμένα πλοία και τα ανεκτέλεστα δρομολόγια, οι επί 7 μήνες απλήρωτοι της ΔΑΝΕ και τα τεράστια χρέη προς το ΝΑΤ, είναι τα τελευταία «κατορθώματα» των ακτοπλόων εφοπλιστών, των οποίων η επιθετικότητα, τροφοδοτούμενη από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ, ολοένα και εντείνεται. Και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. Τώρα αξιώνουν, εκτός από το πετσόκομμα των οργανικών συνθέσεων (αριθμός πληρώματος) στα ακτοπλοϊκά πλοία, την αύξηση των επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή την τσέπη των Ελλήνων εργαζομένων, για τις... υπηρεσίες στις άγονες γραμμές και την πλήρη κατάργηση των όποιων υποχρεωτικών εκπτώσεων έχουν απομείνει, όπως για παράδειγμα των συνταξιούχων ναυτεργατών!

Μετά τα τρία πλοία της ΝΕΛ (της οποίας μεγαλομέτοχος είναι η ΑΝΕΚ δηλαδή ο Ι. Βαρδινογιάννης), «ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ», «ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙ» και «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ» που έχουν δέσει (έδεσαν αυθαίρετα πετώντας στη στεριά περίπου 100 ναυτεργάτες), άρχισαν να δένουν πλοία η HFD και ο Γ. Αγούδημος. Ηδη από την αρχή της βδομάδας βρίσκεται ακίνητο το πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ» της πρώτης εταιρίας και το «ΤΖΕΤ ΦΕΡΙ» του Αγούδημου, που σημαίνει ότι άλλοι 100 ναυτεργάτες πετάχτηκαν στην ανεργία και άλλα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι 200 τελευταίοι άνεργοι ναυτεργάτες προστίθενται στους 400 των τριών πλοίων της ΔΑΝΕ, «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ», οι οποίοι απολύθηκαν στις αρχές του Σεπτέμβρη. Ενώ σε δραματική κατάσταση βρίσκονται και οι 60 υπάλληλοι στα γραφεία της «Δωδεκανησιακής», οι οποίοι εδώ και 7 μήνες δεν έχουν πάρει δεκάρα!

Παρ' όλα αυτά οι εφοπλιστές επανέρχονται δριμύτεροι και σύμφωνα με το ναυτιλιακό Τύπο, με επιστολές που έστειλαν προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ξεκαθαρίζουν ότι την 1η Νοέμβρη 2004, οπότε και θα εγκριθούν τα νέα δρομολόγια για την περίοδο μέχρι και την 31η Οκτώβρη 2005, κανένας εφοπλιστής δε θα καταθέσει την εγγυητική επιστολή που προβλέπει ο νόμος 2932 ως προϋπόθεση για την έγκριση των δρομολογίων! Ταυτόχρονα με αυτό αξιώνουν να πληρώνονται παραπάνω για την εκτέλεση των δρομολογίων σε γραμμές δημοσίου συμφέροντος και υπογραμμίζουν ότι δεν αποδέχονται άλλο το σύστημα των υποχρεωτικών εκπτώσεων!

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πεπατημένη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, φροντίζει με κάθε τρόπο και μέσο να ενισχύσει την εφοπλιστική ασυδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακτοπλοϊκή εταιρία HFD (θυγατρική των «Μινωικών Γραμμών») οφείλει στο ΝΑΤ για 7 πλοία της ακριβώς το ποσό των 3.073.131,5 ευρώ (ή 1.047.015.902,05 δραχμές). Ωστόσο, το ΝΑΤ με εξόφθαλμη παρέμβαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, αντί να εφαρμόσει το νόμο και να ακινητοποιήσει τα 7 πλοία, με απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησής του, τους έδωσε ελευθεροπλοΐα!

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, νησιώτες και ναυτεργάτες ετοιμάζουν τη δική τους απάντηση. Ηδη ο συντονισμός τους είναι πια γεγονός, καθώς έχει συγκροτηθεί η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, με στόχο να έρθει σε ρήξη με τους εφοπλιστές και την πολιτική που τους στηρίζει και ετοιμάζεται να αναλάβει δυναμική δράση.

ΕΒΡΟΣ - ΑΝΚΕΡ
Παιχνίδι στην πλάτη των εργατών

«Δε θα επιτρέψουμε να παιχτούν στις πλάτες μας βρώμικα επιχειρηματικά παιχνίδια». Αυτή την απάντηση έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ (Αλουμίνιο) στον υφυπουργό Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτο, που χτες εμφανίστηκε στον Εβρο σε ρόλο μεσάζοντα επιχειρηματιών, αφού κουβάλησε μαζί του και ενδιαφερόμενο αγοραστή για την επιχείρηση.

Δήλωσαν δύσπιστοι απέναντι στα μεγάλα λόγια που είπε ο υφυπουργός Απασχόλησης, ο οποίος «απειλούσε» μάλιστα πως θα προκαλέσει και εισαγγελική παρέμβαση για να διαπιστωθεί πού πήγαν οι επιδοτήσεις που πήρε ο ιδιοκτήτης της ΑΝΚΕΡ, κ. Αλαμανής.

Οι εργαζόμενοι από την Τρίτη μπήκαν σε καθεστώς 6μηνης ανεργίας-ομηρίας, αφού κατατέθηκε αίτηση για την υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, η οποία θα εκδικαστεί στις 7 του Απρίλη του 2005. Την αίτηση κατέθεσε η εταιρία «Διάκεντρος ΑΕ» που μόλις πρόσφατα αγόρασε το 20% των οφειλών που έχει προς τρίτους η επιχείρηση. Μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση οι εργαζόμενοι ούτε θα δουλεύουν, ούτε θα πληρώνονται και φυσικά δε θα μπορούν να ασκήσουν δικαστικά μέσα προκειμένου να διασφαλίσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, κλπ.

Χτες, ξεκαθάρισαν στον υφυπουργό πως δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους. «Απαιτούμε να μην κλείσει η ΑΝΚΕΡ, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να πληρωθούν οι 18 εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται εδώ και 3 μήνες. Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες των υπόλοιπων 80 εργαζομένων. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο για το διάστημα της τρίμηνης διαθεσιμότητας που λήγει στις 20 του Οκτώβρη. Απαιτούμε εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η εταιρία προκειμένου να επιδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο με 3,5 δισ. δραχμές το 1998 και αφορούν στη 10ετή λειτουργία και στη δημιουργία 143 θέσεων εργασίας», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΝΚΕΡ, Χ. Κοντογιαννίδης, περιγράφοντας το διεκδικητικό πλαίσιο. Στο πλευρό των εργαζομένων, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο των Φερών, βρέθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι από το εργοστάσιο «ΟΤΤΟ Εβρος» και την αλλαντοποιία «Θράκη». Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει και της νέας συνάντησης που θα έχει το σωματείο την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα με τον υφυπουργό Απασχόλησης και εκπροσώπους του ΟΑΕΔ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Δεν ξεγελιόμαστε, βγαίνουμε στο δρόμο

Τα λόγια συμπάθειας και οι υποσχέσεις δε λύνουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, υπογραμμίζουν, με κοινή τους ανακοίνωση, οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, με αφορμή τη χτεσινή μέρα (1η Οκτώβρη), η οποία έχει οριστεί ως Μέρα της Τρίτης Ηλικίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ακούστηκαν πολλά λόγια συμπάθειας και πολλές υποσχέσεις, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία και κοροϊδία, όταν κάνουν τα εντελώς αντίθετα. Στην πραγματικότητα, μας θεωρούν βάρος, αφού πρώτα μας έστυψαν σαν λεμονόκουπες, τώρα μας πετάνε στον Καιάδα. Η προσφορά μας είναι πολύ μεγάλη σε πατριωτικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο. Αλλά και σήμερα γιαγιάδες και παππούδες παίζουν ρόλο "μπέιμπι σίτερ", αφού δεν προστατεύεται η μητρότητα και η οικογένεια», υπογραμμίζεται. Καταγγέλλουν: «Η συμπεριφορά των κυβερνήσεων απέναντί μας είναι σκληρή και απάνθρωπη, όταν το 90% των συνταξιούχων, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών, παίρνουν σύνταξη από 230 έως 500 ευρώ. Οταν η Περίθαλψη, η Υγεία, η Πρόνοια είναι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Οι κοινωνικές δαπάνες συνεχώς μειώνονται. Δεν μπορεί η προστασία των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας να επαφίεται στη φιλανθρωπία κάποιων υψηλών κυριών, στον εθελοντισμό, στην Εκκλησία και στους δήμους που δεν παίρνουν τα ανάλογα κονδύλια».

Οι οχτώ συνταξιουχικές Ομοσπονδίες απαιτούν συντάξεις, που να εξασφαλίζουν ανθρώπινη διαβίωση. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία - Πρόνοια. Δημιουργία γηροκομείων, που να προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες. Δημιουργία ΚΑΠΗ όπου δεν υπάρχουν και αναβάθμιση των προγραμμάτων τους με κρατική επιχορήγηση. Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κλπ.

Οι οχτώ Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες δηλώνουν ότι ήδη έχουν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη. Οπως, άλλωστε, τονίζουν, «αυτά που ζητάμε δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν, όπως φαίνεται από τις εξαγγελίες, τόσο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όσο και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2005. Γι' αυτό οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους». Παράλληλα, συνέρχονται τα συμβούλια των οργανώσεων για να προγραμματίσουν τους αγώνες των συνταξιούχων σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

Απεργούν τη Δευτέρα

Με νέα 24ωρη απεργία, τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργάτες των συνεργείων που δουλεύουν στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, για να χτυπήσουν τον εργασιακό Μεσαίωνα που επιχειρούν να επιβάλουν σε βάρος τους, σε αγαστή συνεργασία, εργολάβοι, διοίκηση των διυλιστηρίων (των οποίων μεγαλοαφεντικό είναι ο Λάτσης) και κυβέρνηση. Τη μέρα της απεργίας, θα γίνει συγκέντρωση στις 7 το πρωί στην πύλη της επιχείρησης. Την απεργιακή κινητοποίηση κήρυξαν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ