ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφασισμένοι να βγούνε στους δρόμους

Με φτηνά κυβερνητικά κόλπα δε σηκώνεται η τιμή...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του ανταποκριτή μας).-

Αποφασισμένοι να βγούνε σύντομα στους δρόμους με τα τρακτέρ τους δηλώνουν οι ρυζοπαραγωγοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές που αγοράζεται φέτος το προϊόν τους και που υπολογίζεται να είναι χαμηλότερες κατά 50% σε σχέση με πέρσι.

Οι αγρότες της περιοχής όπου παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού στη χώρα σε συσκέψεις τους τις τελευταίες μέρες εξέφρασαν την απόγνωσή τους, καθώς θα εισπράξουν 43 με 45 δρχ. το κιλό από 83-85 δρχ. που ήταν πέρσι. Η πτώση της τιμής οφείλεται στην ψήφιση των μέτρων της νέας ΚΑΠ για το ρύζι, όπου μειώθηκε η τιμή παρέμβασης κατά 50% (πήγε 51 δρχ. από 102 που ήταν) και στην παρέμβαση που θα μπορούν να πάνε γύρω στους 4.000 τόνους, ενώ μέχρι την προπέρσινη παραγωγή δεν υπήρχε περιορισμός.

Σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν χτες το βράδυ στην Πλατεία Μαλγάρων οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αξιού, Κύμινα, Μάλγαρα, Βραχιά εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση των παραγωγών προκειμένου να αντισταθούν σε μια πολιτική αφανισμού τους, που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στα πλαίσια της πιστής εφαρμογής των κοινοτικών κανονισμών.

Οπως δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής και μέλος της ΠΑΣΥ Γιώργος Ρίσκος, οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης που παράγουν ρύζι βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, σε μια εποχή που μπαίνουν στα χωράφια να μαζέψουν το προϊόν τους. «Ο λόγος είναι ότι βλέπουν να τους προσφέρονται τιμές που είναι κατά 50% κάτω σε σχέση με πέρσι. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση κι έχοντας υπόψη ότι τα ίδια θα αντιμετωπίσουν σε λίγο οι παραγωγοί και με το βαμβάκι, για το οποίο υπάρχουν δείγματα ότι θα κατρακυλήσει η τιμή του πολύ χαμηλά, ετοιμάζονται να αντιδράσουν».

Ο Γ. Ρίσκος χαρακτήρισε καθαρό αποπροσανατολισμό την πρόταση του υπουργείου προς τους παραγωγούς να κρατήσουν το ρύζι στις αποθήκες των συνεταιρισμών μέχρι να μπορέσουν να αποσπάσουν μια καλύτερη τιμή από τους εμπόρους. «Πού θα μπορέσουν να αποθηκεύσουν τόσο μεγάλες ποσότητες ρυζιού οι παραγωγοί; Αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς και αυτών ακόμη που κάνουν παρόμοιες προτάσεις, έξω από τις αποθήκες θα μείνουν περί τις 100.000 τόνοι ρυζιού».

Στο μεταξύ χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός ανακοίνωσε ότι μετά τη μεσολάβησή του σε συνεταιριστές, εμπόρους και εξαγωγείς, η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε κι έτσι χτες πουλήθηκαν πάνω από 5.000 τόνοι προς 65 δρχ. το κιλό. Αλλά, με τέτοιες πρακτικές ψευτοεντυπωσιασμού δεν ανεβαίνει η τιμή στο ρύζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, η συγκεκριμένη ποσότητα πουλήθηκε από συνεταιρισμό της Χαλάστρας και η μεμονωμένη αυτή αγορά έχει γεννήσει περισσότερο ανησυχίες και υποψίες στους παραγωγούς της περιοχής. Πολλοί συνδέουν το γεγονός με τα όσα λέγονται σχετικά με τους ελέγχους για τις ποσότητες ρυζιού που προορίζονταν για επισιτιστική βοήθεια και οι οποίοι διενεργήθηκαν με εντολή του Αλ. Κοντού και βρέθηκαν ελλείμματα...

«Ερωτηματικά δημιουργεί αυτή η αγορά των 5.000 τόνων σε σχέση με την παραγωγή των 200.000 τόνων στη χώρα μας, αγορά που όχι μόνο σχέση δεν έχει με την ποσότητα, αλλά και με την τιμή που δίνεται και που παραμένει 43 δρχ. το κιλό. Φοβάμαι πως παίζεται άσχημο παιχνίδι σε βάρος των αγροτών όλης της χώρας και πιστεύω ότι αυτό σύντομα θα αποκαλυφθεί», δήλωσε σχετικά ο Γ. Ρίσκος.

ΛΑΡΙΣΑ
Μπαράζ αγροτοδικείων

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν την ερχόμενη βδομάδα δεκάδες Λαρισαίοι αγρότες για τη συμμετοχή τους σε αγροτικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων. Οι αγρότες θα δικαστούν στα αγροτοδικεία που θα γίνουν τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, 4, 6 και 8 Οκτώβρη.

Τις νέες διώξεις των αγροτών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), στην οποία επισημαίνει: «Επτά μήνες, τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται προκλητικά να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για σταμάτημα αυτού του αίσχους των αγροτοδικείων. Αντίθετα, διά στόματος του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα, παριστάνει τον ανήξερο μιλώντας για μη επέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Πρόκειται για εμπαιγμό των αγροτών, που αφού τους έκλεψε την ψήφο, τώρα τους αφήνει ανυπεράσπιστους και στο έλεος των μαζικών δικαστικών διώξεων. Ταυτόχρονα, είναι δείγμα γραφής για το τι θα κάνει η ίδια, αν οι αγρότες ξαναβγούν στα μπλόκα».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ καλεί όλους τους αγρότες, τους φορείς της αγροτιάς, να απαιτήσουν με κάθε τρόπο το σταμάτημα των διώξεων στους αγωνιστές αγρότες. «Η πολιτική και συνδικαλιστική δράση - υπογραμμίζει - δεν είναι ποινικό αδίκημα για να διώκονται οι αγωνιστές, αλλά δημοκρατικό δικαίωμα, κατακτημένο με αγώνες και αίμα. Η ΝΔ θα βρει απέναντί της την πλειοψηφία της αγροτιάς, που θα της γυρίσει σύντομα την πλάτη, όπως έκανε και με το ΠΑΣΟΚ, αφού εφαρμόζει την ίδια αντιαγροτική πολιτική με τις ίδιες αυταρχικές μεθόδους, που στόχο έχουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αμεσα μέτρα για τους αγρότες

Η συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου υπονομεύει τον αγώνα των αγροτών του νομού. Συνέντευξη της ΠΑΣΥ

Μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα, στις πιέσεις και την κατακραυγή των αγροτών του Νομού Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων προσπάθησε να παρουσιαστεί με το προσωπείο του «αγωνιστή», πραγματοποιώντας, προχτές το πρωί, Γενική Συνέλευση στα γραφεία της.

Βεβαίως οι προθέσεις της δεν είχαν καμία σχέση με τη διάθεση του αγροτικού κόσμου για αγωνιστικές διεκδικήσεις. Ετσι, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έκαναν λόγο για συλλαλητήριο, ξαφνικά με την ανακοίνωση της μείωσης του πλαφόν κατά 30%, αναδιπλώθηκαν και αυτό που πρότειναν στη συνάντηση, ήταν αναβολή των όποιων κινητοποιήσεων και εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό, τη δεύτερη μέσα σε δέκα μέρες.

Το πρόσχημα που πρόβαλαν αυτή τη φορά ήταν η αλλαγή ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ούτε θέλουν ούτε μπορούν γιατί αφ' ενός δεν τους εμπιστεύεται ο κόσμος και αφ' ετέρου, είναι σύμφωνοι με την ασκούμενη αντιαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ μέχρι χτες και της ΝΔ ως κυβέρνηση σήμερα.

Στην τακτική του αποπροσανατολισμού και της κοροϊδίας απάντησαν τα μέλη της ΠΑΣΥ, που με ξεκάθαρες θέσεις και διεκδικητικό πλαίσιο κάλεσαν τους αγρότες να μην πέσουν στην παγίδα των αγροτοσυνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να μην επιτρέψουν το θάψιμο της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματός τους.

Η ΠΑΣΥ κάλεσε σε δυναμικό και μαζικό συλλαλητήριο στα μέσα Οκτώβρη, διεκδικώντας:

  • Να καταργηθούν οριστικά όλοι οι αντιαγροτικοί κανονισμοί που επιβάλλουν το πλαφόν στα προϊόντα και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ενισχύουν τους εμποροβιομηχάνους και εξανεμίζουν το εισόδημα.
  • Να παρέμβει το κράτος να εξασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και συγκομιδής.
  • Να διασφαλιστεί εισόδημα που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών (Υγεία, Παιδεία κ.ά.).

Ακόμα καλούνται οι αγρότες να διεκδικήσουν κρατικό έλεγχο στις τιμές των φαρμάκων, στα εφόδια, στα καύσιμα για φτηνό κόστος παραγωγής. Αμεσα μέτρα διάθεσης των προϊόντων με εξαγωγικές επιδοτήσεις αλλά και προστασία τους από αθρόες εισαγωγές. Να δοθεί άμεσα χωρίς καθυστέρηση και εμπαιγμούς το 40% της επιδότησης ελαιολάδου, από τον κρατικό κορβανά, σε όσους δεν την πήραν και δικαιούνται να την πάρουν. Αγροτική σύνταξη στα 400 ευρώ για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς ο αγρότης και η αγρότισσα.

Για όλα τα παραπάνω θέματα, η ΠΑΣΥ θα παραχωρήσει τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη, συνέντευξη Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ