ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοκύλισμα διαρκείας ετοιμάζεται στο Τζαμπαλίγια

Δεν έχουν τελειωμό τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Δεν έχουν τελειωμό τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Μεγαλύτερη διάρκεια από κάθε άλλη ισραηλινή επιχείρηση στα παλαιστινιακά εδάφη» θα έχουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως προειδοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ. Μόνο τα δύο πρώτα 24ωρα της επιχείρησης «Ημέρες Μεταμέλειας», όπως ονομάστηκε, σημαδεύτηκαν από δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η συγκέντρωση ισχυρότατων ισραηλινών δυνάμεων, με τεθωρακισμένα οχήματα, περισσότερα από 200 τανκς και εκσκαφείς, στις παρυφές του πιο πυκνοκατοικημένου προσφυγικού καταυλισμού στον κόσμο, του Τζαμπαλίγια, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολιών για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Τους 46 έφθασαν οι Παλαιστίνιοι νεκροί, χθες το απόγευμα, μετά και από τη χθεσινή μέρα των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις που σημειώνονται στα δρομάκια της περιφέρειας του Τζαμπαλίγια, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες θέση στον καταυλισμό, σκοτώνοντας 3 Παλαιστινίους και τραυματίζοντας, τουλάχιστον, 6. Ισραηλινά τανκς έπληξαν με οβίδες το τοπικό αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στην Μπέιτ Χανούν, σκοτώνοντας άλλον έναν Παλαιστίνιο. Στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι εντόπισε «ομάδα ενόπλων με εκρηκτικά να πλησιάζει». Ακολούθησε συμπλοκή, όπου σκοτώθηκαν άλλοι 2 Παλαιστίνιοι και συνελήφθησαν 6.

Associated Press

Συνολικά, από την Τρίτη το βράδυ, οπότε άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, εκτός από νεκρούς, έχουν προκαλέσει περισσότερους από 139 τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους είναι παιδιά και έφηβοι και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αργά χθες το βράδυ, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με ρουκέτες σπίτι στην πόλη της Γάζας, χωρίς να γίνει γνωστό, αμέσως, ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν, ήδη, εισέλθει περίπου 9 χιλιόμετρα μέσα στη βόρεια Γάζα και οι Ισραηλινοί στρατιώτες έστηναν, χθες, στρατόπεδα, σημάδι ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν στο άμεσο μέλλον.

Από χθες το πρωί, υπολογίζεται ότι στη βόρεια Γάζα έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 200 ισραηλινά τανκς, εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, ενώ έχουν φτάσει και ενισχύσεις. Τριάντα τανκς απέκλεισαν την Μπέιτ Χανούν, άλλα 30 την Μπέιτ Λαχίγια, ενώ δεκάδες φάνηκαν να κλείνουν τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια από βορρά και από ανατολή. Παρ' όλα αυτά, μια ρουκέτα τύπου Κασάμ έπεσε στην πόλη Σντερότ, και χθες, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Εντός του καταυλισμού, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν λάβει θέσεις μάχης, προκειμένου να αμυνθούν μιας ευρείας ισραηλινής εισβολής. Σε πολλά σημεία φλέγονται λάστιχα, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η, από αέρος, κατασκόπευση των κινήσεων στα σοκάκια του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε «αποφασισμένος να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών κατά ισραηλινών εδαφών» με κάθε κόστος. Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις κλιμακώνουν την ένταση και οδηγούν την περιοχή σε αδιέξοδο λουτρό αίματος, ενώ ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την καταδίκη του για τις ισραηλινές επιχειρήσεις εξέφρασε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος προειδοποίησε για γενίκευση του αιματοκυλίσματος και κατηγόρησε το κουαρτέτο (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία) για ένοχη σιωπή.

ΗΠΑ - ΕΕ
«Πόλεμος» και για τους αιθέρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τις επιδοτήσεις στον τομέα κατασκευής αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας, και όχι μόνο αυτό: ο Ρόμπερτ Ζέλικ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Πασκάλ Λαμί, απείλησε με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η συμφωνία του 1992 για τις επιδοτήσεις, βάσει της οποίας η ΕΕ μπορεί να υποστηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη μοντέλων αεροσκαφών, καλύπτοντας το 33% των απαιτούμενων κονδυλίων, με τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στην αεροναυπηγική βιομηχανία. Σε αντιστάθμισμα, το αμερικανικό δημόσιο εξασφαλίζει - μέσω της ΝΑΣΑ και προγραμμάτων εξοπλισμών - συμμετοχή στην κατασκευή αεροπλάνων της πολιτικής αεροπορίας.

Η αμερικανική πλευρά εκτιμά τώρα ότι η συμφωνία δεν είναι δίκαιη και ζητά την επαναδιαπραγμάτευσή της, επιδιώκοντας περικοπές μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά. Ομως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θέλει να δεσμευτεί στην πραγματοποίηση περικοπών σε σχέση με την κατασκευή των αεροπλάνων «Airbus», εάν δεν πράξουν και οι ΗΠΑ το ίδιο για το βασικό ανταγωνιστή, τη «Boeing».

Οικονομικοί παρατηρητές αποδίδουν τη σπουδή των ΗΠΑ στην κρίση που μαστίζει την «Boeing», η οποία από το 2001 μέχρι σήμερα έχει απολύσει 61.000 από τους 115.000 εργαζομένους της, ενώ εξαιτίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων και μόνο, κατόρθωσε να μην εμφανίσει παθητικό το περασμένο τρίμηνο. Μιλώντας σε εργαζόμενους της «Boeing», στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας τον Αύγουστο, ο πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους εξέφρασε την πρόθεσή του για προσφυγή στον ΠΟΕ. Στην περίπτωση αμερικανικής προσφυγής υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην ΕΕ, υπό τη μορφή υψηλότερων φόρων στα προϊόντα της.

ΣΟΥΔΑΝ - ΟΗΕ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφωνία για 3.500 στρατιώτες στο Νταρφούρ

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Υπό το βάρος έντονων πιέσεων, το Σουδάν ανακοίνωσε χτες πως θα αποδεχτεί την ανάπτυξη μιας διευρυμένης δύναμης περίπου 3.500 στρατιωτών και 800 αστυνομικών της Αφρικανικής Ενωσης στη δυτική επαρχία, Νταρφούρ. Το πρώτο «ναι» φαίνεται πως το είπε αργά προχτές βράδυ στην αιθιοπική πρωτεύουσα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν στη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον επίτροπο της Αφρικανικής Ενωσης για θέματα ειρήνης και ασφάλειας. Η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε και από τον Σουδανό υπουργό Εξωτερικών, Μουσταφά Οσμάν Ισμαΐλ, που ανακοίνωσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη πως το Σουδάν θα αποδεχτεί την 3.500μελή δύναμη...

Ωστόσο, ορισμένες από τις βασικές «λεπτομέρειες» της συμφωνίας αναμένεται να καταληχτούν γύρω στα μέσα του τρέχοντος μηνός. Εάν υπάρξει τελική διευθέτηση τότε οι πρώτοι άνδρες της διευρυμένης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ πρέπει να αναμένονται γύρω στα τέλη του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ